To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ciasta, desery - Pierniki

Anka480 - Czw 15 Lis, 2012 10:01

Ja w zamrażalniku trzymam ciasto około miesiąca, czasmi krócej, czasmi dłuźej. Mozna podzielic je na małe porcje i przy okazji pieczenia czegoś wcześniej rozwałkowywać i piec partjami. Wtedy spokojnie dekoruję itd. potem do puszek i czekająna święta. Też zrobię ciasto w tym tygodniu.
Dżastii - Sob 17 Lis, 2012 15:39

Dziękuję bardzo za podpowiedź. Dziś jadę po składniki i jutro robię ciasto Smile Niech sobie leżakuje. Zastanawiam się tylko czy powinnam je postawić do leżakowania w lodówce czy po prostu w ciemnej półce.

Dziewczyny me kochane, w przepisie jest że można zastąpić przyprawy 2 torebkami przyprawy do piernika. Które przyprawy można w ten sposób zastąpić?
love

zamia - Sob 17 Lis, 2012 16:39

Dżasti- ja kupiłam w Realu wszystkie składniki, za wyjątkiem mielonych goździków.
Imbir gożdziki, kardamon możesz zastąpić gotową przyprawą.
Nie wiem tylko o z cynamonem, czy jest w przyprawie gotowej.
Życzę udanych zakupów.

beti9 - Wto 20 Lis, 2012 11:07

zamia, cynamon pewnie jest w gotowej przyprawie.
Goździki utłukłam w moździerzu. Smile
Kardamonu nie mogłam nigdzie kupić i nie dałam go.

Dżastii - Czw 22 Lis, 2012 18:27

beti9, dziekuje slicznie za podpowiedzi. Już od tygodnia ciasto lezakuje w lodówce. Wszystko udało mi się kupić w realu procz oczwiscie goździków mielonych które zostały starte w mozdzierzu . Mam Nadzieję że się zdadzą Smile
Dżastii - Czw 22 Lis, 2012 18:41

ciapara, tak kochaną. Musi minimum miesiąc sobą leżeć i pochodzić do siebie. Mama mojego chłopaka robi tak miesięczny piernik. Jest wspanialy. Lepszego w życiu nie jadlam.
ciapara - Czw 22 Lis, 2012 18:46

Dżastii, dziękuję. Wyciągnę ten przepis i porównam. ALe chyba robiąc go będę łzami się zalewać... Bardzo brakuje mi babci.
Dżastii - Czw 22 Lis, 2012 18:51

Eh znam to. Też czesto pieke babci ciasta i mam taka sama reakcje. Takie uczucia nie mijają.

Warto warto się pokusić na taki piernik.

ciapara - Czw 22 Lis, 2012 18:56

Dżastii, to Ci tylko powiem ze babcia jak dawal mi ten przepis to powiedziala. A czy Ty go zrobisz w ogóle? On z kilograma mąki jest.
Prawdę mówiąc jak bym go zrobiła w tym roku, to byłby pierwszy raz....

Aurelia - Czw 22 Lis, 2012 19:08

Ciaparko szukaj przepis i rób. Raz się żyję. hahahihi
Podaj nam przepis.
Ja zrobiłam ten 6 tygodniowy we wtorek, a podobno, trzeba było robić już, 11 listopada.
Acha robiłam tym razem z podwójnej porcji.
Super miałam w zeszłym roku...doszedł na Nowy Rok, nie musiałam piec.
Dziewczyny wszystkie składniki są , u nas na rynku do kupienia. Ja goździki mielę w młymku do kawy.
Jak Ktoś ma moździerz, to pewnie jeszce lepiej.
Kardamon mielony drugi raz udało mi się upolować z firmy Kotani.
Teraz długo szukałam.Najlepiej polować w dużych hipermarketach. radocha

beti9 - Czw 03 Sty, 2013 12:26

Jak dziewczyny wyszły Wasze pierniki?
Ja zrobiłam sporo, były bardzo smaczne tylko przez świeta nie mogłam dorwać aparatu.
Tu już pierniki, które zostały, zamknięte są długo świeże.

Ada - Sob 26 Sty, 2013 16:23

I kolejny "Fale Dunaju":
http://www.liveinternet.r.../post255950399/

bean - Wto 16 Gru, 2014 15:46

W tym roku i ja skusiłam się na pierniczki "Aganiok" i potwierdzam: są przepyszne!!!
Mięciutkie po upieczeniu, aromatyczne dzięki dodatkowi bakalii, a samo ciasto bardzo plastyczne przy wałkowaniu.
Od teraz tylko takie będę piec hopla