Frywolitki - Jak to się robi??????
zabka611 - Pon 14 Mar, 2016 12:13
| dziewanna napisał/a: | | kończę serwetkę z blogu Renulka, robię ją 4 rok, zgroza. | ,już nie długo bedzie koniec.
a jak robi się słupek "wahadłowo"?????
dziewanna - Pon 14 Mar, 2016 12:23
Żabko611, popatrz na filmik na yt, dłoń z czółenkiem pod nitkę i szybciutko powrót nad nitką,
czółenko nie wypada z rączki, a płynności ruchów można pozazdrościć.
zabka611 - Pon 14 Mar, 2016 21:29
| dziewanna napisał/a: | | dłoń z czółenkiem pod nitkę i szybciutko powrót nad nitką, |
Czy to o to chodzi???? https://www.youtube.com/watch?v=9No9krv9ywQ
To co jest pokazane w tym filmiku ,to dla mnie czarna magia.
Tutaj na filmiku pokazana jest technika jaką ja się nauczyłam.
https://www.youtube.com/r...atting+lesson+1
dziewanna - Wto 15 Mar, 2016 06:50
Tak Żabko611, na pierwszym filmiku jest pokazana metoda "wahadłowa"
i o ile płynnie robię pierwszy supełek, to tego drugiego nie udaje mi się tak zrobić
jak pokazuje to Anna_B. koronczarka.pl.
Ten drugi filmik pokazuje fajny sposób i faktycznie łatwiejszy na wykonanie słupków.
Dziękuję Żabko611 za te filmiki i za chwilę będę ćwiczyć wg drugiego filmiku.
zabka611 - Wto 15 Mar, 2016 08:52
| dziewanna napisał/a: | | Dziękuję Żabko611 za te filmiki i za chwilę będę ćwiczyć wg drugiego filmiku. |
Fajnie,ze mogłam pomóc.Miłego supłania
tareska - Wto 15 Mar, 2016 15:42
dziewanna nie zgodzę się z Tobą, swoją przygodę z frywolitką zaczęłam
od tego drugiego sposobu robienia słupków, ale bardzo szybko
przestawiłam się na taki sposób jak pokazuje" koroneczka" - jest o wiele
łatwiejszy niż te drugi
dziewanna - Śro 16 Mar, 2016 09:33
Taresko masz rację. Przemyślałam Twoje słowa i doszłam do wniosku, że
o ile poprawnie robię lewy półsłupek /jak koroneczka/ to gdzie popełniam błąd przy robieniu
prawego półsłupka? Już wiem, trzymałam czółenko jak kij od szczotki i wymachiwałam nim,
wczoraj ujęłam czółenko elegancko, między kciukiem i palcem wskazującym i nitka praktycznie
sama pokazała "drogę" przebycia, niteczka między kciukiem i czółenkiem. I nareszcie
zaczęłam robić płynnie, może jeszcze nie tak szybko jak dziewczyny na yt.
Żabko, Taresko jesteście wielkie, dzięki za rady i dobrze, że tu jestem. Lecę dodać punkciki.
zabka611 - Śro 16 Mar, 2016 12:43
Też się cieszę jak dziewczyny pomogą mi.
tareska - Śro 16 Mar, 2016 19:45
dziewnanno miło ze zaczęło Ci dobrze wychodzić
wiem po sobie że tym pierwszym sposobem to chociaż palce
nie bolą pomalutku dojdziesz do wprawy i sama nie będziesz
wiedziała kiedy, jak Ci czółenko zacznie śmigać w palcach
dziewanna - Czw 17 Mar, 2016 07:25
renia41 - Pią 18 Mar, 2016 20:36
witam frywolitki robilam jakies prawie 10 lat temu pochlonęły mnie calkowicie zrobilam kilka kamizelek serwetek i jakos zaprzestalam bo braklo mi czasu albo poprostu zbyt duzo czasu one pochlanialy ale sa przepiekne i unikatowe pozdrawiam
zabka611 - Sob 19 Mar, 2016 04:40
| renia41 napisał/a: | | sa przepiekne i unikatowe pozdrawiam |
Masz rację,są piękne.
zabka611 - Pią 08 Kwi, 2016 08:30
| nula napisał/a: | jak zaczniesz ten łuczek w sposób pokazany na tym filmiku to zrobisz właśnie SCMR
i nie będzie problemu ze ściągnięciem tego łuczku w kółeczko i ładnym zakończeniem
https://www.youtube.com/watch?v=_3Rm8jWDPmQ |
Dzisiaj chciałam się nauczyć tym sposobem robić kółeczko.Coś mi tam wyszło do pewnego momentu ponieważ jak go ściągałam to oczywiście zatrzymało się na supełku z dwóch połączonych nitek.Na filmiku widziałam ,że u tej Pani nie ma nigdzie złączenia.To rozumiem Ale chciałabym się dowiedzieć,co mam zrobić,jak takich kółeczek potrzebuję kilkadziesiąt i co wtedy????
W tej chwili jak zrobię kółeczko to związuję nitki,ale dzisiaj jedno kółeczko puściło.
dziewanna - Pią 08 Kwi, 2016 10:46
http://www.osinka.ru/Sewi...rk/04_02/01.jpg
Żabko jak dobrze wkleiłam to na zdjęciu widać węzeł tkacki i takim węzłem dołączam
nitkę. Zawsze przed zrobieniem kółeczka. Ten węzeł nie ma prawa się rozwiązać.
zabka611 - Pią 08 Kwi, 2016 10:56
dziewanna, Robię tak samo,ale jednak dzisiaj było coś nie tak. może za blisko przyciełam???? Ja to zawsze coś narobę
Znalazłam filmik na którym widać łączenie nitek.Ale nasuwa się pytanie,co z nitkami???
https://www.youtube.com/w...U&nohtml5=False
AlaJ - Sob 09 Kwi, 2016 10:00
Wiecie dziewczyny, trochę nie rozumiem. Szukacie po sieci filmików, a na forum jest cała masa filmikow Ani, gdzie łopatokogicznie rozwiazane są wszystkie Wasze problemy. Chyba najciemniej pod latarnią, co? http://maranciaki.pl/foru...t=11608&start=0
dziewanna - Sob 09 Kwi, 2016 13:15
AluJ link do zdjęcia znalazłam właśnie w dziale Frywolitki i sądziłam, że Zabce611
ten węzeł tkacki pomoże w łączeniu nitek. Końcówki nitek chowam przy pomocy igiełki
między słupkami.
zabka611 - Sob 09 Kwi, 2016 14:05
AlaJ, już kiedyś oglądałam filmiki naszej Ani.Nie znalazłam tego co mnie interesuje.
AlaJ - Sob 09 Kwi, 2016 15:53
| zabka611 napisał/a: | | AlaJ, już kiedyś oglądałam filmiki naszej Ani.Nie znalazłam tego co mnie interesuje. |
A co Cię interesuje? Bo już trochę zgłupiałam. Rozumiem, że SCMR już umiesz. Jak chować nitki na początku robótki - Ania pokazuje.
zabka611 - Śro 13 Lip, 2016 18:09
Szanowne koleżanki zwracam się do was z prośba o pomoc.Znalazłam PIĘKNĄ srerwetkę i chciałam ją zrobić,ale jak zwykle na dobrych chęciach się skończyło.Zrobiłam pierwszy rząd a na drugim poległam ,ponieważ nie jest rozpisany.Początek drugiego rzędu jest łuczekk,tóry różni się ilością słupków od tego po drugiej stronie.I dlaczego te łuczki różnią się od innych łuczków w drugim rzędzie.W drugim rzędzie łuczki i kwiatki nie są rozpisane. Czy ktoś może mi pomóc?????

vichta - Śro 13 Lip, 2016 19:52
| zabka611 napisał/a: | | Początek drugiego rzędu jest łuczek, który różni się ilością słupków od tego po drugiej stronie |
Różni się, ponieważ autorem serwetki jest pan Jan Stawasz,
który opracował swoją metodę robienia frywolitki. Nazwał ją Metodą Jana.
Tutaj możesz o niej poczytać:
Więcej nic nie doradzę, ponieważ ja tej metody nie używam.
| zabka611 napisał/a: | | I dlaczego te łuczki różnią się od innych łuczków w drugim rzędzie |
One się nie różnią. Tylko nad tym pierwszym i ostatnim nie ma narysowanego trzeciego rzędu, który jest tak "w wyobraźni".
| zabka611 napisał/a: | | W drugim rzędzie łuczki i kwiatki nie są rozpisane |
Są rozpisane. Jest wszystko po lewej stronie, fioletowe i czarne cyferki.
Podziwiam, że chcesz robić taką ogromną serwetkę. Ja się porwałam na nią jakieś pięć lat temu.
Poległam po 12 rzędzie. Przeleżała ok. 4 lat.
Niedawno taką niedokończoną wyniosłam na charity, bo doszłam do wniosku,
że i tak jej nie skończę, a już patrzeć na nią nie mogłam
Mam nadzieję, że masz więcej cierpliwości, niż ja
zabka611 - Śro 13 Lip, 2016 20:14
| vichta napisał/a: | | Są rozpisane. Jest wszystko po lewej stronie, fioletowe i czarne cyferki. |
Rozpisane jest tylko male kółeczo a co z dużymi???,czy ten łóczek po lewej stronie co ma fioletowe cyferki to dotyczy wszystkich tych łóczków w drugim rzędzie??
vichta - Śro 13 Lip, 2016 20:35
| zabka611 napisał/a: | | Rozpisane jest tylko male kółeczo a co z dużymi |
Faktycznie. Nie pamiętam, jak ja sobie z tym poradziłam, ale prawdopodobnie wzięłam kółeczko (J) z trzeciego rzędu czyli 3-3-3-3-3-3-3-3-3
| zabka611 napisał/a: | | czy ten łóczek po lewej stronie co ma fioletowe cyferki to dotyczy wszystkich tych łóczków w drugim rzędzie?? |
Tak.
zabka611 - Śro 13 Lip, 2016 21:23
Bardzom dziękuję i punkcik polecial
zabka611 - Sob 07 Sty, 2017 21:45
Drogie koleżanki mam problem z gwiazdką,wydawało mi się,ze jest łatwa a tu w ostanim rzędzie KLOPS.
Na schemacie pod kółeczkami nie ma łuczka,nitki nie łączą się a u mnie po lewej stronie oczywiście jest łuczek a po prawej stronie zrobiłam inaczej,ale nitki też się łączą.Pomóżcie mi proszę

A i jeszcze mam problem na łączeniach
|
|
|