Buty, kapcie i skarpety - Skarpetki - ciepłe na zimę
agniechak - Wto 07 Lis, 2006 09:21
maranta, piękne są te skarpety! Jestem nimi zachwycona !
barbara 1, kurczę... wiem, że nie umiem tłumaczyć... Dla mnie to akurat łatwiejsza wersja. Widzę, że udało Ci się opanować trudniejszą, ale ładniejszą Gdybyś się jednak zdecydowała kedyś na tę, którą opisałam - pytaj, jak utkniesz. Postaram się lepiej wytłumaczyć:)
barbara 1 - Wto 07 Lis, 2006 09:24
Agniechak będe pamiętać
Olivka33 - Śro 26 Wrz, 2007 21:25 Temat postu: Skarpety Dziewczyny, najnormalniej na świecie zachorowałam na skarpety. Przegladam strony zagranicznych maniaczek i miłośniczek drutów i One tam namietnie dziergaja skarpety.
Więc czas i mi zacząć. Trzy tygodnie temu zapytalam moja 92 letnia Babcie czy mnie nauczy robić skarpety. Odparła - pewnie, że nauczę. Babcia zmarła dwa tygodnie temu.... pozostało mi się samej do tego zabrać.
Trusia - Czw 27 Wrz, 2007 06:54
Olivka33, teraz to po prostu nie masz wyjścia i musisz się nauczyć, bo Babcia zerka z góry i trzyma kciuki. Strata kogoś bliskiego jest zawsze przykra, ale świadomość, że możemy kontynuować Jego dzieło - choćby i robótkowe, pomaga.
Szkółka robienia skarpetek była w Dianie Ekstra - tam znajdziesz tradycyjny sposób robienia pięty. Szukałam w necie po polsku metody skróconych rzędów, ale nie znalazłam - wtedy pięta wygląda jak maszynowa.
Tutaj inny opis:
http://czar-drutow-i-wloc.../skarpetki.html Robiłam z niego wiele razy
atteloiv - Pią 28 Wrz, 2007 15:30
ja zawsze robię skarpety na dwóch drutach oczywiście dwie na raz są równej długości a szew płaski ukrywam wewnątrz np. pod warkoczem http://picasaweb.google.p...079661311461538 tu umieściłam ciekawy pomysł wykonania skarpet
hada131 - Śro 03 Paź, 2007 20:51
dawno nic nie robiłam i nie udzielałam się na forum.
A Wy takie cudne rzeczy prezentujecie!!!!
Pozwolę sobie hurtowo pochwalić wszystkie dzieła. To co dziergacie to
prawdziwe dzieła sztuki.
A to moje kolorowe skarpetki dla męża i córki znajomych.
karmelek - Śro 03 Paź, 2007 21:20
hada131, jak ja Ci zazdroszczę tej umiejętności! Skarpetki są rewelacyjne! Pozostanę w niemym podziwie....
Halkuk - Czw 04 Paź, 2007 07:43
Hada131, jakie piękne Jak ja bym chciała tak umieć
Madzia - Czw 04 Paź, 2007 19:03
Jakie ładne, kolorowe!!!! Są naprawdę super!!!!!!!!!!
nann - Wto 16 Paź, 2007 08:20
jestem nieuleczalną skarpetomaniaczką !
Szybkie w robocie, natychmiastowy efekt i brak nudy podczas roboty:D
zrobiłam już kilkadzisiąt par, najwięcej podczas kilkuletniego pobytu u naszych zachodnich Sasiadów...Ci to mają dopiero włóczki skarpetkowe, obłęd!!!
Tutaj kawalątek z mojej kolekcji;)
[URL=http://imageshack.us]
Asia S. - Śro 24 Paź, 2007 16:41
A czy któraś z was robiła skarpety na dwóch drutach?
Dziunia - Śro 24 Paź, 2007 17:27
| Asia S. napisał/a: | | A czy któraś z was robiła skarpety na dwóch drutach? |
Tak, ja na innych nie potrafię.
Na dwóch parach drutów z żyłką robi sie szybko, łatwo i prosto.
Zbieram się do zrobienia obrazkowego kursu jak się to robi.
Niestety, dwoje dzieci mi to bardzo utrudnia
Asia S. - Śro 24 Paź, 2007 17:47
Dokładnie to ja chcialam zrobić kominiarkę dla mojej Pociechy. I tak sobie pomyślałam, że może na dwóch drutach. Skarpety i kominiarkę robi się na okrągło, więc stąd mój wpis tutaj. Dziuniaproszę wstaw jakieś wskazówki
nann - Śro 24 Paź, 2007 20:30
| Asia S. napisał/a: | | A czy któraś z was robiła skarpety na dwóch drutach? |
Ja w zasadzie robie na 4 a nie na 5
Trusia - Czw 25 Paź, 2007 10:17
No to ja na 5, ale ostatnio byłam szkolona przez babcię męża w temacie robienia na 4, babcia nie robi inaczej. Zresztą teraz przede mną wyzwanie w postaci skróconych rzędów, aż drżę z niecierpliwości
Dziunia - Śro 21 Lis, 2007 09:05
Zebrałam się i zaczęłam obiecany kursik:
http://dziunia1.blox.pl/2...-skarpetki.html
Asia S. - Śro 21 Lis, 2007 10:47
Fajnie! Teraz tylko znaleźć czas, chwilkę spokoju, dobre światło i do dzieła! Dzięki
Stella - Śro 21 Lis, 2007 11:17
Dziunia,dzięki za kurs ja skorzystam. Nie znam nikogo kto w realu potrafi robić skarpety, więc twoje wskazówki będą
małgośka - Pią 07 Gru, 2007 22:19
Dziewczyny, aż mnie przeraża, że mam jeszcze tyle zaległości w nauce.
Co chwila widzę coś ciekawego i pięknego, czego chciałabym sie nauczyć. Mój mąż marzy o skarpetkach na ryby robionych na drutach. Będę musiała w chwili wolnego czasu przestudiować Wasze opisy.
Śliczne dzięki za kursik!
gracha - Wto 07 Paź, 2008 12:19
A to moje skarpetki, właśnie robię trzecią parę.
buziaczek - Wto 07 Paź, 2008 14:03
piękne skarpety i świetny kurs
Halkuk - Wto 07 Paź, 2008 14:18
Gracha, świetne
largetto - Wto 07 Paź, 2008 17:15
Dziewczyny ja też w ubiegłym roku wzięłam się za skarpety, bo dotychczas robiła mi je moja mama, ale mama ma już 86 lat i kłopoty ze wzrokiem. Chwyciłam więc sama za druty i powiem wam, że co jedna skarpeta była lepsza, dobrze, że robiłam z jednokolorowej włóczki bo dopiero piąta i szósta były dobre, tamte "do nauki " zostały sprute. Ale kłopot z piętą miałam. Jak zrobię zdjęcia to wrzucę, nie są tak piękne jak Maranty, bo to wyższa sztuka jazdy ale na spacery z psem do kaloszy mi wystarczą.
Phoebe - Wto 07 Paź, 2008 18:03
Sliczne te wasze skarpetki! Ja w zeszlym roku zrobilam 2 pary...pierwszy raz w zyciu! Teraz zaczynam "produkcje" skarpet...spodobaly sie i rodzinka zlozyla zamowienia
niedlugo pochwale sie moimi dzielami
milamirka - Wto 07 Paź, 2008 18:13
Brawo kolezanki wszystkie skarpetki sa super
a ja dodam to co mialam w swojej starej ksiazce skarpety robione na dwoch drutach
http://rapidshare.com/fil...can001.pdf.html
mala instrukcja : naciskamy link wyskakuje okienko z takim napisem FILE DOWNLOAD
pod spodem sa dwa kola naciskamy free user wyskakuje nam ten opis File Download | Free User naciskamy na koleczko z napisem download i zapisujemy sobie na swoim kompie w odpowiedne miejsce Powodzenia
|
|
|