To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Maszyny dziewiarskie

Natalia - Śro 31 Paź, 2007 14:50

Crying or Very sad tak mi przykro

zycze szybkiego powrotu do zdrowia cmoknięcie

Renn - Wto 13 Lis, 2007 09:05
Temat postu: masztna dziewiarska Brother
Witam serdecznie,
mam w domu maszyne dziewiarska Brother KH 840 i drugą płytę KR 850 - i tutaj pojawia sie OGROMNY problem, bo nie mam żadnej instrukcji do maszyny - jak ja złożyć, a potem używać:-) - maszynę kupiłam za niezbyt duże pieniążki i zostałam zapewniona, że jest sprawa (trochę może szczotki są wysłużone i środkowe igły pasowałoby też chyba wymienić), ale maszyna pracowała. Proszę o pomoc, bo smam sobie z nią nie poradzę - miałam do czynienia kiedyś z jednopłytową Modą, ale ten brother to "piekielny kombajn" w porównaniu z Modą.

Do tych dwóch płyt mam jeszcze: BROTHER KL-116 KNIT-LEADER, BROTHER KA8300 RIBBER TRANSFER CARRIAGE, BROTHER KA-8210 INTARSIA CARRIAGE, BROTHER KA-8310 LINKER - i juz zupełnie nie wiem jak "to ugryżć".
Sweterki robię namiętnie, uwielbiam to i nieżle mi to idzie wesoło mi , chciałabym jednak skorzystac z tej maszyny, skoro ja mam (szkoda, żeby leżała gzdieś w szafie
POMOCY radocha będzę wdzieczna za każdą wskazówkę

Natalia - Wto 13 Lis, 2007 11:21

Witaj Renn
skoro piszesz ze szczotki sa wysluzone to juz jest maly problem Smile bo trzeba je wymienc inczej nie beda dokladnie domykac języczkow igiel a co za tym idzie oczka beda spadac , igly zuzyte nalezy bezzwlocznie wymienic gdzyz to rowniez wplywa na jakosc dzianiny !! jak sie z tym uporasz nalezy maszyne zlozyc , czyli dwie plyty zamocowac razem , zalozyc wozki skrecic wodzikiem zamocowac naprezacz i sprawdzic czy maszyna pracuje prawidlowo
sadzac z opisu maszyna ma wiele dodatkow pewnie pracowala na warsztacie dziewiarskim,
kupujac taka maszyne powinna Pani wziasc z soba kogos kto sie na tym zna inaczej bardzo latwo kupic zlom ktory juz jest wysluzony a na oko wyglada ok , nie mowie ze tak jest bron BOze z Pani maszyna jednak Brothery to bardzo drogie profesjonalne maszyny i kupowenia ich za bardzo male pieniadze jest troche ryzykowne
czasem warto zainwestowac w maszyne a posluzy nam wiele lat i mozna niezle dorobic na produkcji
dzis naprawe trudno znalezc zaklad ktory zajmuje sie naprawa maszyn dziewiarskich a i z czesciami jest problem dlatego naprawde polecam raczej nowe albo bardzo malo uzywane maszyny a satysfakcja GWARNTOWANA !!!Smile)

moze Pani wstawic zdjecie tej maszyny łatwiej bedzie pokierowac Pania przez net jak ma sie Pani za to zabrac

skad Pani jest jesli to nie tajemnica ?

----------------
pozdrawiam

Renn - Wto 13 Lis, 2007 11:53
Temat postu: maszyna dziewiarska
dziękuję za tak błyskawiczna reakcję cool ja mieszkam w Rzeszowie - niestety tutaj nie znam nikogo, kto mógły mi pomóc, ta informacja, że szczotki są trochę wysłużone i igły również nie wiem czy jest jest tak na pewno, maszynę sprzedała mi pani, która na niej nie robiła tylko jej matka (podobno jeszcze niedawno na niej pracowała, ale zmarła, a ta pani, która ja sprzedawała sie na tym nie zna) - zrobię jak najszybciej zdjęcia maszyny i prześlę, wtedy może Pani będzie mogła ocenić te szczotki i igły, bo dla mnie to one wyglądają niby OK, złożyłam na razie tylko jedną płytę, założyłam naciągacz, wózek (kierowałam się troche instrukcją w języku angielksim do Brothera 860), chciałam rozpocząć jakąś próbkę (na razie na tej głównej płycie), ale nie wychodzi mi juz samo rozpoczęcie, po pierwszym przeciagnięciu wózka, niby jest ok, włóczka zachacza się o igły i to "coś" co po angielsku nazwane jest CAST ON COMB ("taka dłuższa listwa z haczykami"), ale drugi ruch wózka - już całkowicie włóczka zjeżdża z oczek - czy to właśnie jest problem szczotek? igieł? a może złego napięcia włóczki? Zrobię jak najszybciej zdjęcia maszyny i wyślę je - tak będzie chyba najlepeij

dziękuję serdecznie za dotychczasowe uwagi i czekam na jeszcze bye

Natalia - Wto 13 Lis, 2007 12:11

OPISALAM JAK ROZPOCZAC PRACE NA MASZYNIE JEDNOPLYTOWEJ

PROSZE WYSUNAC DO PRACY IGLY 1x1
natepnie z prawej na lewa przesunac wozek na powstale pentelki zawiesic grzebien z haczykami i dopiero wykonac nastepny rzad / z lewej na prawa/ prosze tez ustawic pokretlo gestosci oczek na 3 -4 w zaleznosci od grubosci wloczki!!

do Rzeszowa mam bardzo daleko wiec musimy poradzic sobie przez internet Smile mysle ze damy rade hopla powodzenia

Renn - Wto 13 Lis, 2007 13:38

próbowałam na różne sposoby, ale nie wychodzi mi niestety Crying or Very sad , po pierwszym przejechaniu wózkiem, robią się rzeczywiście na igłach pętelki, ale chyba źle zawieszam ten grzebień, bo drugi rząd już zupełnie nie wychodz, mam tylko ten dłuższy grzebień (przez całą długość maszyny, krótkiego niestety nie ma, ale to chyba nie problem w długości grzebienia!) - więc albo żle go umieszczam, albo rzeczywiście maszyna nie jest sprawna, ewentualnie ja źle zainstalowałam tą maszynę - zrobię kilka zdjęć i przesle jak to wygląda, może wtedy będzie mi Pani mogła pomóc Laughing

mam nadzieję, że rzeczywiścia jakoś dam radę z tą maszyna Laughing (chyba, że nadaje się tylko na części)

Natalia - Wto 13 Lis, 2007 18:09

dlugosc grzebienia nie ma tu nic do rzeczy chyba ze nierowno go zawiesisz ale w to nie wierze !!!

po zawieszeniu grzebienia nitka musi utworzyc z hakiem liteke V ,na dole V jest haczyk, na gorzeV igla !!! czy takie cos Ci sie utworzylo? patrzac na zawieszony grzebien na nitce powinnas widziec VVVVVVVVVVVV uwazaj aby grzebien nie zaczepil sie na plycie !!!!!!! tylko na nitce to wazne !!!

wszystkie zapadki na N a pokretla ustaw na Plain

i jeszcze jedno jesli jest to maszyna 2 plytowa a Ty pracujesz tylko na plycie glownej , bez montowania plyty 2 to musisz ja przykrecic do stolika zaczepami w pozycji plaskiej !!! i dokrecic do wozka wodzik na jednoplytowke ale to chyba wiesz:)

wodzik do maszyny 2 plytowej jest inny !! laczy on oba wozki z soba a srodkiem przechodzi wloczka !

teraz mi odpowiedz jaki wodzik zamontowalas na te 1 plyte ?

Renn - Wto 13 Lis, 2007 20:13

wodzik do maszyny zamontowałam dla jedopłytowej dobry (ten ze szczoteczkami), ale rzeczywiscie zamontowałam maszyne nie w pozycji poziomej tylko tak jak do uzytku dwóch płyt (czyli lekko pod katem) - no i zupełnie nie wychodziły mi te próbki (tzn. poczatek robótki - czy ustawienie pod katem - jak do pracy na dwóch płytach mogło spowodowac te problemy z początkiem robótki?), postanowiłam sprawdzić co bedzie jeżeli zamontuję drugą płyte (zmieniłam oczywiście wodzik (teraz wózki na obydwu płytach sa ze sobą połączone (ten drugi typ wodzika, ma w środku "dziurę", i przez nią łaczy sie w wodzikiem z płyty dolnej - nie umiem inaczej tego wytłumaczyć, piszę po prostu tak jak widze:-). No wiec zamontowałam te dwie płyty, poskręcałam je (niby tak jak w instrukcji - chociaz jest to skan i zdjęcia sa baaardzo źle widoczne) i stanęłam z robotą - bo nie wiem, w jakich pozycjach poustawiać pokretła i dźwignie na dolenj płycie, no i oczywiście nie mam pojecia jak zacząc robótke, zaraz postaram sie przesłać zdjęcia samej maszyny (tak jak ją złozyłam) Very Happy

czy radzi mi Pani wrócic do ustawienia jednej tylko płyty, ale juz w pozycji poziomej i sprawdzic czy poczatek robótki wychodzi?

Natalia - Wto 13 Lis, 2007 21:04

skoro juz jest poskrecana nie ma sensu rozkrecac!!
-wozek na prawa strone
-przeciagamy przedze przez naprezacz i wodzik
ustawiamy igly 1x1 tak aby igla pracujaca wypadala w srodku niepracujacej !!! /jak wyciagnie Pani do gory igy z przednij i tylnej plyty, musza one byc naprzenian w zadnym wypadku nie moze igla nachodzic na igle !!! jesli tak sie dzieje nalezy przednia plyte przesunac za pomoca galki zamocowanej z lewej strony plyty przedniej !!! ---taka gruszka jest przykrecona z lewej dolnej strony przedniej plyty
-wszystkie zapadki ustawiamy na N
- wszystkie inne zapadki na Plain
- przesuwamy wozek na lewo lekko przytrzymujac z dolu nitke zwisajaca z wodzika
- zacignieta siataka /patrzac z gory/mawyglad polaczonych liter VVVVV
- przeciskamy grzebien wsuwamy drucik
-zawieszamy ciezarki
i przesuwamy wozek na strone prawa !! mamy i obrot
dziejac dalej uzyskamy sciagacz 1x1

Renn - Wto 13 Lis, 2007 21:12

czy na ostatnim zdjęciu jest grzebień do korzystania z dwóch płyt (inny dla jednej płyty, (bo ten który jest przy maszynie jdenopłytowej wygląda troche inaczej) - inny dla dwóch płyt?) Zdjęc maszyny mam więcej, ale (zdaje się) nie mozna ich zbyt dużo od razu umieszczac na formu Very Happy

Renn - Wto 13 Lis, 2007 21:13

dopiero teraz przeczytałam Pani ostatni post, czyli juz wiem, że to jest grzebień do korzystania z dwóch płyt (tak?)
Renn - Wto 13 Lis, 2007 21:34

igły wypadają na przemian (pracująca-niepracująca) - faktycznie musiałam przesunąc je ta "gruszeczka z lewej strony na dole), włóczka przeciagnieta przez naprężacz i wozik, ale mam pytanie do jakiej pozycji mają być wysuniete igły na obu płytach - pozycja B czy więcej? i czy na obu płytach w tej samej pozycji? (boje się ruszyć, dlatego wole sie upewnic - zeby nie złamac igieł lub cos jeszcze gorszego)
Natalia - Wto 13 Lis, 2007 21:46

-tak pozycja B , one sie same pozniej zrownaja po 1 rzedzie Smile
- tak na obu plytach jednakowo
-tak to jest grzebien do 2 plyt!!

Renn - Śro 14 Lis, 2007 10:21

cool "pierwsze koty za płoty" - ściągacz 1 na 1 zrobiony radocha (sama bez Pani instrukcji nie doszłabym do tego jak go zrobić!!!), wiem, że to dooopiero początek mojej nauki, ale cieszy mnie bardzo, że "coś" mi już wyszło cool

co teraz zrobić, żeby po skończonym ściągaczu przejść, do zwykłego ściegu prawego?, no i pozostaje ten grzebień na dole - kiedy się go ściąga i co wtedy z zakońceniem oczek?

pytań pewnie będę miała jeszcze z 1000, ale jak coś zaczyna już ruszać, to aż chce się dalej uczyć

jeszcze raz DZIEKUJE za dotychczasowe porady i czekam na więcej bye

Natalia - Śro 14 Lis, 2007 13:35

brawo bardzo sie ciesze

grzebien zostaje az do konca pracy !!!! jak robi Pani np szalik ktory jest dlugi nalezy grzebien przepiac lub owijac o dzienine --- dzinina nieobciagana bedzie nam sie podwijac co w efekcie uniemozliwi prace !!!!!!!
oczka po wyjeciu drutu sa zakonczone!!!!!!!

-- moze Pani zrobic sciagacz 2 x1 w tym celu do pracy wyciagamy 2 igy a 1 zostawiamy niepracujaca 2 pracuja 1 nie itd!! na drugiej plycie to samo !!! i znowu igly niepracujace wypadaja na przemian z pracujajcymi/ czyli te niepracujace znajduja sie w luce miedzy 2 pracujacymi czy to jassne ?????/

--- po skonczeniu sciagacza podbijamy do pracy wszystkie igly i zwiekszamy gestosc oczek nastepnie dziejemy wzor prawy !!!! / z przodu i z tylu dzienina wyglada tak samo/
wszystko na N reszta na Plain

Renn - Czw 15 Lis, 2007 10:48

zrobiłam ściągacz 2x1 - wyszedł! Very Happy
nie próbowałam przechodzić na ścieg "prawy",- mam wysunąć (po skończeniu ściągacza) wszystkie igły do pozycji pracującej, ale czy na obudwy plytach? powiedzmy, że skończyłam ściągacz 1x1 - na obu płytach była co druga igła pracująca - co druga nie - czy teraz mam wysunąć wszystkie igły na pracujące na obu płytach (wtedy jendna z górnej płyty będzie nachodzić(bedzie dokładnie na przeciwko) drugiej igły z płyty dolnej?

A mam jeszcze jedno pytanie, po lewej stronie maszyny na płycie głównej chyba są igły, które koniecznie należy wymienić - jeżeli przejeżdżam przez ten lewy koniec maszyny - wózek sie zatrzymuje (utyka w miejscu) - jeżeli rozłączę te wózki, dolny przejeżdża przez wszystkie igły w pozycji pracującej, a wózek na górenj płycie po prostu sie zatrzymuje (utyka w miejscu) - czy to świadczy o złym stanie igieł? bo sam wózek jest chyba OK - skoro na innych igłach pracuje (zrobiłam przecież te ściągacze)
czy wymiana igieł jest bardzo skomplikowana - czy dałabym sobie z tym rade samodzielnie? - chciałabym, żeby igły były sprawne na całej długości maszyny (no może nie licząc rzeczywiście samych krańców, bo tak szerokiej dzieninki raczej nie będę robić Very Happy

pozdrawiam serdecznie bye bye

Natalia - Czw 15 Lis, 2007 17:34

brawo brawo

tak teraz podbijamy wszytskie igly do pozycji pracy tak na przedniej jak i na tylnej plycie wtedy dostaniemy wzor obostronnie prawy tz patentowy / dosc rozciagliwy i malo popularyny ma zastosowanie przy produkcji szalikow , zwyklych prostych czapek i swetrow takich prostych bez wzory/

wymiana igiel jest nieskomplikowana , niech Pani popatrzy na plytach z brzegu bedzie widoczna u gory taki hmmmm waski pret nalezy go wysunac i odlamac glowke iglylub zamknac jezyczek!!! zeby nie rozciagnal sprezyny!!! przy wyjmowaniu igly , wkladajac nowa igle nalezy ja otworzyc!!!! --jezyczek w dol
prosze sie nie bac maszyna nie gryzie Smile) da Pani sobie rade

w zadnym wypakdu igla nie moze nachodzic na igle !!!!!!!!! po skonczonym sciagaczu 1x1 przesuwamy plyte ta gruszka o pol obrotu aby igla weszla na przemian z druga igla !!!! czy to jest jasne ?????

schemat pracy igile zapisujemy w nastepujacy sposob:

0-----kropka igla nie pracujaca
l----- igla pracujaca

------------------ nad kreska plyta tylna
pod przednia

0 l 0 l 0 l 0 l N
------------------------ sciagacz 1x1
l 0 l 0 l 0 l 0 N

0 l l 0 l l 0 l l 0 l l 0 N
------------------------------sciagacz 2x1
l l 0 l l 0 l l o l l 0 l l N

-----
pozdrawiam

Natalia - Pią 16 Lis, 2007 01:10

wozek moze sie zatrzymywac z roznych powodow np moze Pani niedokladnie opuscila igly niepracujace !!!! wtedy beda one blokowac wozek
prosze to koniecznie sprawdzic

musi je Pni wyrownac taka jakby linijka dolaczona do maszyny lub zwyczjnie paznokciem Smile

Renn - Pią 16 Lis, 2007 20:39

witam Pani Natalio bye
dzisiaj (niestety) cały dzień był pracowity - więc nawet nie miałam możliwości "poćwiczyć" roboty na maszynie, ale jutro zabieram sie do działania, odezwę się oczywiście - jak kolejny krok nauki sie powiedzie

nieoceniona jest Pani pomoc uklon

pozdrawiam

Natalia - Pią 16 Lis, 2007 23:13

to Pani jest zdolna uczennica !!! zycze wytrwalosci a na efekty nie trzeba bedzie dlugo czekac:)))
Renn - Śro 21 Lis, 2007 11:40

Witam Pani Natalio bye
Niestety maszyna stoi, nie robię dalej próbek, bo mi się córeczka (ma półtora roczku) troszke rozchorowała (na szczęście tylko jakieś przeziębienie!!), ale jak tylko będę mogła -wracam do nauki i z pewnością sie odezwę Very Happy

tymczasem pozdrawiam serdecznie bye

wesca - Sob 24 Lis, 2007 09:25

ja mam dwuplytowke Brother KH940 i uczylam sie na niej dzirgac sama, zreszta do tej pory sie ucze, ale podstawa moja byly te filmiki na YouTube,
moze i one wam pomoga w nauce

http://www.youtube.com/pr...=susyranner&p=r

andreas357 - Czw 29 Lis, 2007 16:11

Witaj Renn. Ja jestem z Rzeszowa oraz posiadam maszyne KH 840 i KR 830. Wczesniej trochę robiłam na maszynach Moda i Veritas, tak więc na tej było mi łatwiej. Mam instrukcje po angielsku, więc może będę mogła pomóc w jakichs problemach na miejscu..
ewa1970 - Pon 18 Lut, 2008 19:06

mam maszyne moda i nie potrafie na niej robić proszę o pomoc o jakieś objaśnienia
Natalia - Wto 19 Lut, 2008 10:11

ewa1970 napisał/a:
mam maszyne moda i nie potrafie na niej robić proszę o pomoc o jakieś objaśnienia

wystarczy przegladnac forum , maranta zadala sobie trud i zeskanowala instrukcje obslugi mody !

http://maranta.livenet.pl...opic.php?t=2790