Pytania i porady - Hardanger haft
uska3 - Czw 28 Lut, 2008 17:28
Upss , zapomniałam zeskanować książke z nauką hardangera przepraszam. Jutro się poprawię :wesolek: i w pracy śmignie mi kolega na skanerze wtedy ją Wam podrzucę .
Gwiazdo, o hardangerze najwięcej wie Krzysia , to mistrzyni w tej dziedzinie
uska3 - Pią 29 Lut, 2008 12:36
Obiecana książka
proszę na PM
GWIAZDA - Sob 01 Mar, 2008 22:30
| uska3 napisał/a: | Upss , zapomniałam zeskanować książke z nauką hardangera przepraszam. Jutro się poprawię :wesolek: i w pracy śmignie mi kolega na skanerze wtedy ją Wam podrzucę .
Gwiazdo, o hardangerze najwięcej wie Krzysia , to mistrzyni w tej dziedzinie  |
Aha. Dzieki nie wiedziałam. Ja jestem nowa tutaj na tym forum i nie wiedziała więc zapytałam na forum.
Krzysia - Nie 02 Mar, 2008 08:35
| Cytat: | | o hardangerze najwięcej wie Krzysia , to mistrzyni w tej dziedzinie | o matko! ale to miłe O hardangerze wie dużo jeszcze kilka dziewczyn, ich prace są przepiękne, ale ja się potrafię promować tylko proszę już ani słowa o mistrzach
Uska dzięki za książkę, czy mogłabyś podrzucić jeszcze okładkę
Na pewnym forum rozpoczynami kurs hardangera, taki wirtualno-realny, zakupiłam materiały, podzieliłam na ilość osób uczestniczących, rozesłałam i startujemy. Robię każdy ścieg, fotografuję to krok po kroku, opisuję a dziewczyny mają to powtórzyć i pokazać postępy.
Czy to będzie wielka niezręczność jeśli powiem co to za forum, nie sądzę żeby było konkurencyjne- jego nazwa to babskiehobby.
W tej chwili haftuję swój wymarzony obrus a wcześniej zrobiłam kilka drobiazgów , no jeden trochę poważniejszy .
uska3 - Nie 02 Mar, 2008 10:20
Krzysiu jutro będzie okładka
mistrz i miszcz to dwie przeciwności ale ok już
Zosia32 - Nie 02 Mar, 2008 10:44
Uska jesteś wspaniała ,DZIEKUJE
uska3 - Pon 03 Mar, 2008 13:10
To okładka książki
GWIAZDA - Pon 03 Mar, 2008 19:47
A czy ma ktoś może wzór miast do szycia handargerem??? Mogą być duże obrazy.
Lacrima - Pon 03 Mar, 2008 21:49
Jajko powaliło mnie na kolana ale ja mam fioła na ich punkcie
Krzysia - Wto 04 Mar, 2008 08:19
Uska
| Cytat: | | A czy ma ktoś może wzór miast do szycia handargerem??? Mogą być duże obrazy. | czy dobrze napisałaś ? wzór miast ? bywają wzorki domów hardangerowych w połączeniu z haftem xxx, ale to raczej takie wariacje na temat hardangera, wogóle obrazki w takim pojęciu jak xxx , w tym hafcie raczej nie występują.
alienor - Wto 04 Mar, 2008 08:26
| Lacrima napisał/a: | | Jajko powaliło mnie na kolana ale ja mam fioła na ich punkcie |
jest przepiękne i delikatne , zachwycił mnie obrus a ten za ktory się zabrałaś cudo , będę podgladać postepy w pracy
GWIAZDA - Wto 04 Mar, 2008 19:14
To jest bardzo piękne tylko ja nie mam pojęcia jak się tym szyje.
justynan2 - Pią 07 Mar, 2008 17:47
ło matko JAJKO po prostu rewelacja
kristhinne - Pią 18 Lip, 2008 04:48
Boa noite.
Convido-as a visitarem meu álbum de hardanger.
http://kristhinne.multipl...alhas_hardanger
Beijos,
cris
uska3 - Pią 18 Lip, 2008 11:06
Cris beautiful Sweet work
kristhinne - Nie 20 Lip, 2008 01:36
Obrigada Uska.
cris
krystyn47 - Wto 12 Sie, 2008 15:42
Mistrzynie hardangera - bardzo proszę wypowiedzcie się, które nożyczki się lepiej sprawdzają pęsetkowe czy zwykłe hafciarskie.
uska3 - Nie 04 Paź, 2009 19:40
To może ja coś dopowiem o tych tańszych materiałach do nauki hardangera . Pierwszą serwetkę wyszyłam na materiale "Panama", jest bardziej wiotki niż te droższe ( ok 22 zł/mb, szer 140 cm ), ale można też w sklepach internetowych kupić mniejsze kawałki kordonkiem Perle nr 5 i nr 8 ( ok 6 zł za motek ). Teraz dostępna jest też Maja Ariadny ( ok 4,50 zł za motek ). Można też pobuszowac po Allegro, ostatnio zakupiłam tam dwa kupony pięknej tkaniny do hardangera Bellana ( 80 cm x 120 cm )w cenie po 5 zł .
Tak więc jeśli chcecie naprawdę spróbować, to nie jest to aż tak duży wydatek a jak złapiecie bakcyla, to wtedy można pokusić się o bardziej szlachetne ale rownież drogie materiały i nici.
Namawiam do próby tego pięknego haftu, zresztą widzicie u Nikusia czy innych dziewczyn jakie cuda można nim tworzyć
Nikus4 - Pon 05 Paź, 2009 08:11
Dziękuję Usiu Na pewno dziewczyny jeśli będą chciały, skorzystają z twojej podpowiedzi. Makneta pisze, że nie a czasu. Coś o tym więcem, ale gdybyś wiedziała ile ja mam obowiązków Dom, działka, opiekuje się wnuczętami jak córka jest w pracy a na dodatek jeszcze z psem trzeba wyjść. Ale na moją przyjemność -haftowanie musi się znaleźć czas Chociaż parę minut codziennie.
Daj się skusić. Na początek coś małego żebyś się nie zraziła do hardangera.
makneta - Śro 07 Paź, 2009 13:10
Hm, nie chcę się licytować co do braku czasu, bo nie o to chodzi.
Nieopatrzenie w sumie weszłam w ten wątek, bo teraz cały prawie czas myślę, gdzie mam dokupić nitkę i co zacząć robić. Niestety w księgarniach w moim mieście nie mogę znaleźć książki o hardangerze. Byłam na forum Nasze hobby, ale nie wiem czy zdecydować się na motylka czy szukać jakiegoś innego wzoru. Z mojego kawałka materiału wyszłaby niewielka serwetka
Nikus4 - Śro 07 Paź, 2009 20:00
Makneta!? dobrze że weszłaś w tem wątek super. Napisz co cię zainteresowałoby a ja już coś poszukam w swoim zbiorze.
Dziękuję dziewczyny Jutro pokaże serwetę którą dopiero ukończyłam.
makneta - Śro 07 Paź, 2009 22:46
NIkus, no ja nie wiem, mam tylko nitkę 8, nigdzie nie mogę dostać 5 a nie opłaca mi się zamawiać przez internet 1 szpulki (póki co).
A kawałek materiału jest niewielki, więc musiałaby być tycia serwetka, a może coś do zawieszenia na choinkę - gwiazdka, serduszko, aniołek. Wyszłoby mi wtedy kilka
Nikus4 - Czw 08 Paź, 2009 10:32
Takie małe rzeczy Makneta na pewno znajdę. Zaraz będę szukać.
Jeśli chodzi o kordonek nr 5 to rzeczywiście nie warto jeden motek czy kłębek zamawiać przez internet. Ja w swojej pasmanterii kupowałam kiedyś kordonek z Ariadny, ale tylko biały. Popytaj się w swojej pasmanterii, może mają coś tańszego.
Niektóre dziewczyny pisały że zamiast kordonka używały mulinę, chociaż ja nigdy nie używałam jej.
makneta - Czw 08 Paź, 2009 17:58
Nikus, znalazłam dzisiaj Maję z ariadny w dwóch grubościach - na początek białą.
Dostałam już namiary na wzorki od Uski, teraz tylko trochę czasu muszę znaleźć.
A twoja serweta jest prześliczna. Bardzo mi się podobają takie zielenie. Mam ściany dużym pokoju w podobnym kolorze, więc bardzo by mi pasowała, nawet jeśli jest ciut mała na mój owalny stół.
Ale to już później, jeśli spodoba mi się hardanger i znajdę wiaderko czasu i kilo cierpliwości
alik - Sob 31 Paź, 2009 11:10
Witajcie! Wiem,że nie jest to miejsce na ogłoszenie o wystawie, ale na strony z informacją o wystawie wchodzi chyba niewiele osób. Postanowiłam, że w poszczególnych działach wstawię tą informację i mam nadzieję,że nikt nie będzie mi miał tego za złe.
W marcu planowana jest wystawa dla rękodzieła. Organizatorem jest stowarzyszenie "KUNSZT" z Redy.Chcielibyśmy pokazać jak najwięcej technik, dlatego moja prośba o kontakt do mnie osób, które chciałyby się pochwalić swoimi pracami. Mamy już haft krzyżykowy, kaszubski, decoupage, wiklinę papierową, biżuterię, szydełko i frywolitki, czekamy na inne techniki, ale oczywiście te w/w też mogą się powtórzyć.
|
|
|