Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania
Grażyna - Pią 17 Lut, 2006 11:35
Myślę, że tak.
Tak wygląda moja robótka z wczesniej wspomnianego basaka
Pani Mama - Pią 17 Lut, 2006 13:04
czyli z basaka można robić bluzeczki,bo ja jeszcze z tej włuczki nie robiłam a naprawde tania
Grażyna - Pią 17 Lut, 2006 21:05
Bluzeczki ładnie wyglądają. Jedynie trzeba miec cierpliwość, bo niteczka cieniutka, za to praca wychodzi efektownie.
Anonymous - Pią 17 Lut, 2006 23:11
a jakim szydełkiem robisz z tych nici Grażynko
Pani Mama - Pią 17 Lut, 2006 23:12
ten gość to ja znowu to logowanie
gabrysia - Sob 18 Lut, 2006 07:45
witam, jestem od niedawna "przeglączaczem" forum, sporo szydełkuję, ale raczej małe rzeczy. Mam pytanie: ile muszę mieć Basaka ok. 500m/100g na bluzeczkę w rozmiarze 50. Nie bardzo sobie radzę z wyliczeniami. Proszę o szybką odpowiedź, bo właśnie mam okazję kupić ślicznie cieniowaną bawełnę.
Grażyna - Sob 18 Lut, 2006 10:15
Moja sąsiadka robiła bluzeczke z czarnego basaka na rozmiar 50, z długim rekawem, rozpinaną i zeszło jej niecałe 40dag. Rękawy były proste i duży (glęboki)dekolt w serek.
Anonymous - Sob 18 Lut, 2006 13:05
Grażynko, bardzo dziękuję, kupuję i biorę się do pracy,zachęciłaś mnie szybką odpowiedzią i wspaniałościami, których się naoglądałam.
gabrysia - Sob 18 Lut, 2006 13:09
Ten gość to ja, zapomniałam się zalogować
gabrysia - Czw 23 Lut, 2006 13:53
właśnie odebrałam kolejną przesyłkę z "Niteczki", zamiast basaka mam oern bayan, ale potwierdzam jest taka sama jak basak. biorę się do roboty
Monia - Sob 25 Lut, 2006 09:47
Bardzo prosze o podpowiedź jakim szydełkiem zabierać się do pracy nad topem aaa i jeszcze może ktos podpowie czy Basak bedzie dobry.......
Anonymous - Sob 25 Lut, 2006 12:41
Witam . robilam dotychczas z hemery ale ona jest dwukrotnie drozsza niz Basak o ktorym mowicie. powiedzcie czy jakosciowo to to samo a ja glupia przeplacam??
Monia - Sob 25 Lut, 2006 12:51
Mam jeszcze pytanko odnośnie szyedłka.... nie mogłam nigdzie dostać 1,5 jesli wzięłam wieksze(2,0) to będzie znaczna różnica???
gabrysia - Pon 27 Lut, 2006 15:46
Z hemery nigdy nie robiłam, a z basaka już kilka rzeczy, po praniu zachowuje się też bez zarzutu. Właśnie kończę plecy mojego wdzianka w ananaski właśnie z basaka, robię luźno szydełkiem 4, mnie się podoba, nie potrafię wstawiać zdjęcia, więc nie mogę pokazać
Anonymous - Wto 28 Lut, 2006 00:18
Witam
Bardzo się cieszę, że znalazłam Wasze Forum. Mam nadzieję, że uzyskam tu pomoc.
Kilka lat temu biegle wykonywałam robótki na drutach. Szydełko poznałam w zakresie podstawowym. W tej chwili chcę (a właściwie muszę) zrobić firankę na szydełku. Nie mam doświadczeń w zakresie doboru nici i rozmiaru szydełka. Proszę o podpowiedź: jakie nici mam kupić i jakie szydełko, aby firanka nie była gruba? Muszę firankę zrobić dość szybko, więc nitka nie może być za cienka. Jak widać chodzi mi o coś uniwersalnego. Będę wdzięczna za każdą sugestię z nazwą lub grubością nitki i odpowiedniego do niej szydełka.
Nie wiem także czy nitka powinna być bawełniana czy też może być sztuczna...?
Pozdrawiam serdecznie,
Wiola
gabrysia - Nie 05 Mar, 2006 15:41
Grażynko pomóż, dobrze doradziłaś mi w sprawie bliźniaka z czarnego basaka, niedługo go wstawię na forum. mam inny problem, ile potrzeba na top i sweterek 3/4 rękaw w rozmiarze 38/40, zupełnie nie mam rozeznania. I jeszcze jedno, czy czerwony basak farbuje? Nie bardzo mam zaufanie do tego koloru
danuta_50 - Nie 05 Mar, 2006 22:15
Witam ! Robótkami zajmuję się od niedawna.Nie znam sie na rodzajach nici do wykonania rzeczy robótkowych.Kupuję w sklepie i oglądając je wiem co mogę wykonać.Grubość szydełka uzalezniam od grubości nici.Grubsze szydełko może powodować że robótka będzie rozwlekła i straci na swoim wyglądzie.Natomist zbyt ciasna robótka szczególnie w ubraniach sprawi że będą sztwne.
Pozdrawiam
Jumelle - Pon 06 Mar, 2006 09:45 Temat postu: Jak włóczka na ta tunikę
Dojrzałm wreszcie do wydziergania tej tuniczki ale mam problemik z jakiej wółczki to zrobić? Co prwda w opisie jest podane coś takiego włóczka "life" Online 100% poliamidu ale obawiam się że w moijej skromnej pasdmanterii może być kiepski wybór. Czy myslicie że moge to zrobić np z Puchatki aniluxu, a może macie jakieś inne pomysły. Sprawa dość pilna bo zaraz ruszam na zukupki.
Violetta21 - Pon 06 Mar, 2006 10:18 Temat postu: Jaka włóczka na ta tunikę Witaj Puchatke odradzam bo jest dość gruba i cieżka i nadaje sie raczej na ciepłe sweterki. Spróbuj poszukać cienkiej wełenki zobacz np Kalinkę lub Monikę z takich wełenek dobrze się robi tego typu bluzeczki
Jumelle - Pon 06 Mar, 2006 11:38
a Peonia - boje się że troszkę za cienka, a może Sonia, ale na razie i tak musze poczekać na dostawę bo nie miał tyle ile chciałam. buuuuuuu
lucille - Pon 06 Mar, 2006 13:59
Ja bym ją zrobiła z nitki bawełnianej- z Perle 5, Maxi lub Virginii
magdzina - Pon 06 Mar, 2006 15:03
według mnie Peonia wcale nie jest za cienka na szydełko. sama z niej robiłam i jestem zadowolona. Malwa jest podobna, tylko troszkę grubsza. Podobnie jak poprzedniczka odradzam puchatkę. Nawet robiąć na bardzo grubych drutachwychodzi bardzo sztywno.
Tu podaje przykład sweterka z puchatki, z tym że element szydełkowy jest robiony z rozplatanej na dwie nitki
http://photobucket.com/al...rrent=blue1.jpg
Tu jest peonia:
http://photobucket.com/al...w¤t=7.jpg
A tu malwa
http://photobucket.com/al...urrent=szal.jpg
Grażyna - Pon 06 Mar, 2006 15:35
Musze powiedzieć, że Gabrysiu nie mam pojęcia. ale nie mam tez czasu na zastanawianie się, bo dziergam cały czas koszyczki. wpadłam tutaj tylko na chwilę.
Krakowianka - Pon 06 Mar, 2006 16:59
A co sądzicie o włóczce "KOTEK" 100% akryl 520/100g czy mogłavby być na taki ażur?
Jumelle - Pon 06 Mar, 2006 18:07
teraz się dopatrzyłam że w opisie jest szydełko nr 6 więc oryginał robiony jest jednak z jakiejś grubszej włóczki coś bardziej zbliżonego do Soni Kurczaki ale mam zagwozdkę bo nie wiem czy robić cieńszą czy grubszą, dobrze że chociaż kolor już dawno wymyśliłam
|
|
|