To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania

Grażyna - Pią 17 Lut, 2006 11:35

Myślę, że tak.
Tak wygląda moja robótka z wczesniej wspomnianego basaka

Pani Mama - Pią 17 Lut, 2006 13:04

czyli z basaka można robić bluzeczki,bo ja jeszcze z tej włuczki nie robiłam a naprawde tania wesoło mi
Grażyna - Pią 17 Lut, 2006 21:05

Bluzeczki ładnie wyglądają. Jedynie trzeba miec cierpliwość, bo niteczka cieniutka, za to praca wychodzi efektownie.
Anonymous - Pią 17 Lut, 2006 23:11

a jakim szydełkiem robisz z tych nici Grażynko wesoło mi
Pani Mama - Pią 17 Lut, 2006 23:12

ten gość to ja znowu to logowanie wściekły
gabrysia - Sob 18 Lut, 2006 07:45

radocha witam, jestem od niedawna "przeglączaczem" forum, sporo szydełkuję, ale raczej małe rzeczy. Mam pytanie: ile muszę mieć Basaka ok. 500m/100g na bluzeczkę w rozmiarze 50. Nie bardzo sobie radzę z wyliczeniami. Proszę o szybką odpowiedź, bo właśnie mam okazję kupić ślicznie cieniowaną bawełnę. uklon uklon
Grażyna - Sob 18 Lut, 2006 10:15

Moja sąsiadka robiła bluzeczke z czarnego basaka na rozmiar 50, z długim rekawem, rozpinaną i zeszło jej niecałe 40dag. Rękawy były proste i duży (glęboki)dekolt w serek.
Anonymous - Sob 18 Lut, 2006 13:05

kwiatek dla ciebie Grażynko, bardzo dziękuję, radocha kupuję i biorę się do pracy,zachęciłaś mnie szybką odpowiedzią i wspaniałościami, których się naoglądałam.
gabrysia - Sob 18 Lut, 2006 13:09

Ten gość to ja, zapomniałam się zalogować wściekły
gabrysia - Czw 23 Lut, 2006 13:53

właśnie odebrałam kolejną przesyłkę z "Niteczki", zamiast basaka mam oern bayan, ale potwierdzam jest taka sama jak basak. biorę się do roboty
Monia - Sob 25 Lut, 2006 09:47

Bardzo prosze o podpowiedź jakim szydełkiem zabierać się do pracy nad topem aaa i jeszcze może ktos podpowie czy Basak bedzie dobry....... wesoło mi
Anonymous - Sob 25 Lut, 2006 12:41

Witam . robilam dotychczas z hemery ale ona jest dwukrotnie drozsza niz Basak o ktorym mowicie. powiedzcie czy jakosciowo to to samo a ja glupia przeplacam??
Monia - Sob 25 Lut, 2006 12:51

Mam jeszcze pytanko odnośnie szyedłka.... nie mogłam nigdzie dostać 1,5 jesli wzięłam wieksze(2,0) to będzie znaczna różnica???
gabrysia - Pon 27 Lut, 2006 15:46

Z hemery nigdy nie robiłam, a z basaka już kilka rzeczy, po praniu zachowuje się też bez zarzutu. Właśnie kończę plecy mojego wdzianka w ananaski właśnie z basaka, robię luźno szydełkiem 4, mnie się podoba, nie potrafię wstawiać zdjęcia, więc nie mogę pokazać
Anonymous - Wto 28 Lut, 2006 00:18

Witam bye bye
Bardzo się cieszę, że znalazłam Wasze Forum. Mam nadzieję, że uzyskam tu pomoc.
Kilka lat temu biegle wykonywałam robótki na drutach. Szydełko poznałam w zakresie podstawowym. W tej chwili chcę (a właściwie muszę) zrobić firankę na szydełku. Nie mam doświadczeń w zakresie doboru nici i rozmiaru szydełka. Proszę o podpowiedź: jakie nici mam kupić i jakie szydełko, aby firanka nie była gruba? Muszę firankę zrobić dość szybko, więc nitka nie może być za cienka. Jak widać chodzi mi o coś uniwersalnego. Będę wdzięczna za każdą sugestię z nazwą lub grubością nitki i odpowiedniego do niej szydełka.
Nie wiem także czy nitka powinna być bawełniana czy też może być sztuczna...?
Pozdrawiam serdecznie,
Wiola

gabrysia - Nie 05 Mar, 2006 15:41

Grażynko pomóż, radocha dobrze doradziłaś mi w sprawie bliźniaka z czarnego basaka, niedługo go wstawię na forum. mam inny problem, ile potrzeba na top i sweterek 3/4 rękaw w rozmiarze 38/40, zupełnie nie mam rozeznania. puknąć się I jeszcze jedno, czy czerwony basak farbuje? Nie bardzo mam zaufanie do tego koloru
danuta_50 - Nie 05 Mar, 2006 22:15

Witam ! Robótkami zajmuję się od niedawna.Nie znam sie na rodzajach nici do wykonania rzeczy robótkowych.Kupuję w sklepie i oglądając je wiem co mogę wykonać.Grubość szydełka uzalezniam od grubości nici.Grubsze szydełko może powodować że robótka będzie rozwlekła i straci na swoim wyglądzie.Natomist zbyt ciasna robótka szczególnie w ubraniach sprawi że będą sztwne.
Pozdrawiam cmoknięcie

Jumelle - Pon 06 Mar, 2006 09:45
Temat postu: Jak włóczka na ta tunikę

Dojrzałm wreszcie do wydziergania tej tuniczki ale mam problemik z jakiej wółczki to zrobić? Co prwda w opisie jest podane coś takiego włóczka "life" Online 100% poliamidu ale obawiam się że w moijej skromnej pasdmanterii może być kiepski wybór. Czy myslicie że moge to zrobić np z Puchatki aniluxu, a może macie jakieś inne pomysły. Sprawa dość pilna bo zaraz ruszam na zukupki.

Violetta21 - Pon 06 Mar, 2006 10:18
Temat postu: Jaka włóczka na ta tunikę
Witaj Smile Puchatke odradzam bo jest dość gruba i cieżka Smile i nadaje sie raczej na ciepłe sweterki. Spróbuj poszukać cienkiej wełenki zobacz np Kalinkę lub Monikę z takich wełenek dobrze się robi tego typu bluzeczki Smile
Jumelle - Pon 06 Mar, 2006 11:38

hmm a Peonia - boje się że troszkę za cienka, a może Sonia, ale na razie i tak musze poczekać na dostawę bo nie miał tyle ile chciałam. buuuuuuu
lucille - Pon 06 Mar, 2006 13:59

Ja bym ją zrobiła z nitki bawełnianej- z Perle 5, Maxi lub Virginii
magdzina - Pon 06 Mar, 2006 15:03

według mnie Peonia wcale nie jest za cienka na szydełko. sama z niej robiłam i jestem zadowolona. Malwa jest podobna, tylko troszkę grubsza. Podobnie jak poprzedniczka odradzam puchatkę. Nawet robiąć na bardzo grubych drutachwychodzi bardzo sztywno.
Tu podaje przykład sweterka z puchatki, z tym że element szydełkowy jest robiony z rozplatanej na dwie nitki
http://photobucket.com/al...rrent=blue1.jpg
Tu jest peonia:
http://photobucket.com/al...w¤t=7.jpg
A tu malwa
http://photobucket.com/al...urrent=szal.jpg

Grażyna - Pon 06 Mar, 2006 15:35

Musze powiedzieć, że Gabrysiu nie mam pojęcia. ale nie mam tez czasu na zastanawianie się, bo dziergam cały czas koszyczki. wpadłam tutaj tylko na chwilę.
Krakowianka - Pon 06 Mar, 2006 16:59

A co sądzicie o włóczce "KOTEK" 100% akryl 520/100g czy mogłavby być na taki ażur? puknąć się
Jumelle - Pon 06 Mar, 2006 18:07

hmm teraz się dopatrzyłam że w opisie jest szydełko nr 6 więc oryginał robiony jest jednak z jakiejś grubszej włóczki coś bardziej zbliżonego do Soni hmm Kurczaki ale mam zagwozdkę bo nie wiem czy robić cieńszą czy grubszą, dobrze że chociaż kolor już dawno wymyśliłam nie wiem