Krzyżyki - Poczatkująca w krzyzykach
Ada - Śro 19 Sie, 2009 22:57
W 6 nitek będzie stanowczo za grubo. To po pierwsze, a po drugie wyjdzie wtedy 3 razy więcej muliny niż na haft dwoma nitkami. Powinno wystarczyć w 3 nitki. Pewnie zaczęłaś haftować ciemną muliną i stąd efekt rzadkiego haftu. Po zmoczeniu trochę się wyrówna. A jeśli to ma być obrazek na ścianę, to z daleka nie będzie tak widoczna rzadka kanwa. Pozostaje Ci jeszcze możliwość zostawienia tej kanwy i zużycia jej np. na serwetki, a zakupić nową conajmniej 14".
krystyn47 - Czw 27 Sie, 2009 14:15
Robię w końcu 4 nitkami. Są jeszcze prześwity, ale już nie tak bardzo widoczne. A do moczenia jak ciepłej wody używacie ?
joaska77 - Pon 07 Gru, 2009 17:35
Witajcie.
Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego wątku.
Umiem szydełkować, robić na drutach,a z haftu to tylko płaski.
Mam jednak małe marzenie:).
Chciałabym nauczyć się haftu krzyżykowego.
I tu pojawia się problem,bo wzorów jest całe mnóstwo, jedne łatwiejsze inne trudniejsze, ale jak dobrać kanwę na coś prostego. A potem jeszcze wzór i nici.
Wiem, że zawsze można na Was liczyć, więc może pomożecie nowicjuszce:).
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
Nutilka - Pon 07 Gru, 2009 19:12
Dobra kanwą dla osoby początkującej jest kanwa tzw 14 np taka http://www.haftkrzyzykowy...,339251,0.html.
czyli 55 oczek na 10 cm (tj. 5.5 krzyżyka na 1 cm); to jest kanwa produkcji dmc, dobra jakosciowo. Moze byc tez kanwa polska np. taka http://www.haftkrzyzykowy...n,404606,0.html tylko,ze tu akurat sprzedaja w duzych kawalkach .
Mulina w zasadzie moze byc kazda dmc, anhor czy polska Ariadna/ moze farbowac/
przy schematach masz opisane jaka mulina Ci będzie potrzebna.
Teraz tylko wybierac wzorki
moze na początek cos takiego

Jeśli coś chcesz jeszcze wiedziec, chętnie odpowiem na Twoje pytania
joaska77 - Pon 07 Gru, 2009 19:32
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wiedziałam,że można na Was liczyć.
Pozdrawiam.
coffeebreak - Nie 20 Paź, 2013 23:05
Przymierzam się właśnie do wykonania moich pierwszych krzyżyków. Pierwszych od czasów podstawówki
Wybrałam już wzór - gałązka z kwiatami (storczyk)
wg opisu obrazek wychodzi nieduży - mniej więcej wielkości zeszytu a5
Jaką gęstość kanwy powinnam wybrać do kwiatów?(opis nie podaje informacji o kanwie) Kusi mnie 10 bo chciałabym aby obrazek wyszedł trochę większy, ale obawiam się , że wyjdzie zbyt kanciasto.
Czy jest jakiś sprytny sposób na dzielenie nitek muliny? Próbowałam podzielić nitki ale wszystko mi się plącze, supła i nie nadaje do użytku
Mam sporo resztek kordonków. Czy można je wykorzystać do jakiegoś rodzaju krzyżyków? Czy może kordonki nie nadają się do żadnego haftu?
jokul - Pon 21 Paź, 2013 09:23
Jeśli chodzi o rozdzielanie nitek muliny, to ja to robię tak, ze każdą nitkę wyciągam z pasma osobno, a potem łączę tyle nitek, ile mi potrzeba. Nic się nie plącze, a potem nitki też lepiej w hafcie wyglądają, bo nie są skręcone. Trzeba też pamiętać, żeby nie używać za długiej nici - taka ok 30 cm jest w miarę dobra. Stare przysłowie hafciarek mówi: "Długie nici diabeł plącze"
alutka171 - Wto 22 Paź, 2013 00:19
Wielkość obrazka oczywiście zależy od użytej kanwy. Ja jestem zwolenniczką jak najdrobniejszej. 10tka chyba jest trochę za duża. Niektóre zestawy zawierają 14 i to chyba jest najpopularniejsza ale ja staram się zamienić ją na 16 bądź 18 ale to moje upodobania. Obrazek wychodzi subtelniejszy i mniej nici wychodzi w takim wypadku.
Kordonka nie polecam do haftu krzyżykowego. Nadaje się on np. do haftu norweskiego ale tez nie każdy.
Rozdzielanie muliny tak jak jokul napisała najlepiej wychodzi na niezbyt długich nitkach
MagicznyHaft - Śro 23 Paź, 2013 22:43
Na kanwie 10ct krzyżyki wyjdą wielkie jak nie wiem co. Alutka dobrze mówi, że 16ct jest taka optymalna, chociaż ja ni schodzę poniżej 18ct. Ale na początek może być 14 albo 16. Trzeba brać byka za rogi. Trzymam kciuki.
coffeebreak - Sob 26 Paź, 2013 15:20
Bardzo dziękuję za wszystkie porady!
Jak tylko skończę moje projekty drutowe i szydełkowe kupię potrzebne nici i kanwę (dziękuje za wybicie z głowy rozmiaru 10! ) i zabiorę się za krzyzyki.
|
|
|