Inne problemy - Rozpoczynanie serwetki na pięciu drutach
calicja - Czw 13 Sty, 2011 20:37
Ale to nie o to chodzi, tylko o 2 naraz na drucie z żyłka.
Mnie raczej o rękawiczki lub mitenki chodzi - robione na około bez szwu, jak się robi wzorem "z głowy", z dodawaniem oczek itp. to lepiej robić 2 równocześnie, żeby sie nie pomylić. Samo tzw. magic loop to nic specjalnego - zawsze tak robiłam, tyle, że nie wiedziałam , że ma to jakąś specjalną nazwę - muszę pokombinować jak te 2 na raz sie robi
Pyziulka - Czw 13 Sty, 2011 20:45
calicja, nabierasz po prostu z dwóch motków (lub dwóch końców jednego) na dwie rękawiczki a następnie wyciągasz żyłkę w połowie każdej z rękawiczek i dziergasz.
calicja - Czw 13 Sty, 2011 20:52
| Pyziulka napisał/a: | calicja, nabierasz po prostu z dwóch motków (lub dwóch końców jednego) na dwie rękawiczki a następnie wyciągasz żyłkę w połowie każdej z rękawiczek i dziergasz.  |
A próbowałaś tak robic?
Ja sobie jakoś nie wyobrażam - muszę sprawdzić organoleptycznie
Pyziulka - Czw 13 Sty, 2011 20:56
calicja, nie tylko próbowałam ale tak dziergam rękawiczki czy rękawy
Nie mogę zrobic zdjęcia ale wygladało by to mniej więcej tak
_____.........K_______P.........____
|...................................................|
_____.........P_> < _K........._____
Strzałki to druty, kreski to żyłka a kropki to oczka. P oznacza początek każdej z rękawiczek a K koniec każdej z rękawiczek (białe kropki pomiń)
danuta_50 - Pią 14 Sty, 2011 15:55
Ciekawy pomysł robienia na okrągło bez zszywania.Przyznam że ta metoda zainspirowała mnie. Dziękuję
saba52 - Pią 14 Sty, 2011 17:29
| calicja napisał/a: | | Ja sobie jakoś nie wyobrażam - muszę sprawdzić organoleptycznie |
Chyba faktycznie trzeba poćwiczyć!Poczytałam u Pyziulka, i na razie nie moge połapać
A przydało by sie przy robieniu rękawiczek bo ja na razie to zapisuję tylko potem nie mogę się połapać co zapisałam
|
|
|