To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Świat włóczek - Farbowanie wełny

ciapara - Sob 18 Wrz, 2010 12:35

a czy mozna ja gdzies wysylkowo zamowic?
Ada - Sob 18 Wrz, 2010 14:22

Na All...o jest osoba o nicku czarownica46., ma barwniki kakadu. Można do niej napisać , bo ma też typowe do wełny, z barankiem.

Kolory:
czarny
wrzos
gołebi
lilowy
rudy
biskupi
ciemny brąz
beż
wisniowy
bordowy
zielony
różowy
czerwony
ciemny zielony
turkus
koral
niebieski
chabrowy
granat ciemny
oranż
żółty
granat ciemny

Nie wiem dlaczego nie wystawiła. Te które są wystawione też nadają się do wełny/na torebce jest wymieniona wełna/. Ma tanią wysyłkę.

ciapara - Sob 18 Wrz, 2010 15:46

Mam takie głupie pytanie
Pamietam ze jak kiedys farbowalam spodnie np na czarno to one potem przy kazdym praniu ze tak powiem puszczaly farbe
malo jest ładnych i cienkich wloczek cieniowanych w przystepnej cenie
czy jak samemu ufarbujemy sobie wloczke... to ona przy praniu bedzie potem puszczac farbe czy nie?

wiesia-kal - Nie 19 Wrz, 2010 19:19

ciapara czy wełnę ktoś wysyła, to nie wiem, ja kupowałam na targu pod Gubałówką w Zakopanem, znajoma w Nowym Targu na jarmarku. Myślę że ktoś z Podkarpacia z grzeczności mógłby Ci to załatwić, bo tam na każdym targu ją sprzedają. Ja rozmawiałam z tą kobietą co u niej kupowałam, czy nie wysłała by jakby mi trzeba było, ale ona mówiła, że dla niej to kłopotliwe, bo na rynku jest długo i na pocztę musiałaby iść w dzień i to pakowanie. Tyle wiem. Ja wykorzystałam to,że byłam przejazdem w Zakopanem. Pozdrawiam Wiesia
wiesia-kal - Nie 19 Wrz, 2010 19:22

ciapara czy wełna będzie później puszczała kolor to nie wiem, ostatnie płukanie po ufarbowaniu z dodaniem octu - woda czysta.
ciapara - Pon 20 Wrz, 2010 08:01

A powiedzcie mi taka rzecz
Czy jak cos jest welniane to zawsze musi gryzc? Czy to zalezy od ... brakuje mi slowa... wyprawienia?
Bo pamietam z dziecinstwa gryzace swetry
Moja mala nie znosi ostrych wloczek przez co zmuszona jestem kupowac akryle
A jakie sa wiadomo

iolla - Pon 20 Wrz, 2010 11:03

ciapara napisał/a:
Czy jak cos jest welniane to zawsze musi gryzc? Czy to zalezy od ... brakuje mi slowa... wyprawienia?
A jakie sa wiadomo

To zależy od jakości wełny, wełna merino jest bardzo miękka i niegryząca, ostatnio farbowałam i robię z niej sweterek, ta wełna jest bardzo milutka w dotyku i delikatna, zamawiałam ją z internetu z zagranicznego sklepu

ciapara - Pon 20 Wrz, 2010 11:11

prosze o linka do tego sklepu
bye

Ada - Pon 20 Wrz, 2010 12:33

Po co szukać za granicą skoro można u nas, np. w e-dziewiarce jest mieszanka włóczki merino z angorą. Ani jedna, ani druga nie gryzie.
Jest też 100% merino, wprawdzie cienka, ale można w 2 lub 3 nitki.
To tylko przykłady;w innych sklepach też pewnie takie mają.

Ada - Pon 20 Wrz, 2010 12:48

Właśnie zobaczyłam, że na All...o są już wystawione barwniki do wełny firmy Kakadu:
barwniki do wełny
Gdzieś na forum, chyba gazeta.pl wyczytałam, że są one najlepsze.
W "Fastrydze" są one po 3 zł, tu po 1,70 zł + tania przesyłka, bo tylko 5 zł.

iolla - Pon 20 Wrz, 2010 20:01

Ada napisał/a:
Po co szukać za granicą skoro można u nas, np. w e-dziewiarce jest mieszanka włóczki merino z angorą. Ani jedna, ani druga nie gryzie.
Jest też 100% merino, wprawdzie cienka, ale można w 2 lub 3 nitki.
To tylko przykłady;w innych sklepach też pewnie takie mają.

Pewnie, czasami też można coś ciekawego upolować na allegro

Ada - Pon 11 Paź, 2010 13:56

Wreszcie się zabrałam za farbowanie wełny. Niestety nie przemyślałam wcześniej jak to ma wyglądać i zrobiłam jakieś kolorki chyba meksykańskie. Teraz będę się zastanawiać co z tego zrobić.

ciapara - Pon 11 Paź, 2010 15:08

Jesli za duzo Ci wyszlo... i chcialabys odsprzedac jakis kawalek wloczki to ja bylabym chetna. Zrobilabym sobie chuste w takich odlotowych kolorach Smile cool cool
wiesia-kal - Pon 11 Paź, 2010 19:29

Ada bardzo ładnie wyszło. brawo brawo Ja zrobiłabym szalo-kamizelkę, do wszystkiego by pasowała, pod warunkiem jednokolorowej bluzki. Pozdrawiam Wiesia
Ada - Wto 12 Paź, 2010 13:12

ciapara napisał/a:
Jesli za duzo Ci wyszlo... i chcialabys odsprzedac jakis kawalek wloczki to ja bylabym chetna. Zrobilabym sobie chuste w takich odlotowych kolorach Smile cool cool

Nie, nie chcę sprzedawać, ale jeszcze nie sprecyzowałam co chcę robić.
Czasem na All. pojawiają się cieniutkie włóczki na chusty, które można farbować, bo są ze 100% wełny. Może uda Ci się upolować.
Moja jest średnio cienka, to co widać to tylko 0,5 kg. Kupiłam właśnie na All.

ciapara - Wto 12 Paź, 2010 15:21

dzieki za info
ogladalam ostatnio welne w pasmanterii... 30 zl za 1000 metrow... nie wiem ile wagowo to bylo...

calicja - Pon 31 Sty, 2011 18:13

Planuję ufarbować moje 5 motków wełny owczej, która zalega w koszu od 15 lat chyba i aż sie dziwię, że jej mole jeszcze nie zjadły (wczoraj sprawdzałam!!!) - i wybieram się do tego sklepu w Al. Jerozolimskich w W-wie, o którym wcześniej pisałyście.
To nie będzie ani dziś ani jutro, pewnie za tydzień - dwa, bo muszę przemyśleć kolory. Jeśli nadal potrzebujecie kupić jakieś farbki i nie macie do nich dostępu to chętnie kupię dla Was i prześlę - zdecydujcie czy Wam się opłaca w stos. do zakupów na Allegro.
Tu jest cennik poczty http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
+ koperta bąbelkowa ok 1 pln pewnie albo mniej.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę info na prv.

wiesia-kal - Wto 01 Lut, 2011 12:18

calicja wełna owcza ładnie przyjmuje kolory, robiłam z farbek do materiału i wyszło wg mnie dobrze, ale jest jednak "ostra" i moja rodzinka nie chce nic z niej, wobec tego zrobię narzutę na łózko. Za propozycję kupna dziękuję, ale może ktoś z forum skorzysta z Twojej uprzejmości. Pozdrawiam Wiesia
calicja - Czw 03 Lut, 2011 20:38

wiesia-kal napisał/a:
jest jednak "ostra" i moja rodzinka nie chce nic z niej, wobec tego zrobię narzutę na łózko. Za propozycję kupna dziękuję, ale może ktoś z forum skorzysta z Twojej uprzejmości. Pozdrawiam Wiesia

planuję zrobić torby do filcowania

wiesia-kal - Pią 04 Lut, 2011 09:26

calicjo skusiłam się na zwój czarnej, bardzo ładnie wyglądał, ale jak się zabrałam za zwijanie , nie da rady rozłazi sie w rękach, narazie zoatawilam, może inny motek będzie lepszy. Trzeba uważać podczas kupna, ale jak rozróżnić w dużym zwoju? Pozdrawiam Wiesia
calicja - Pią 04 Lut, 2011 19:14

wiesia-kal napisał/a:
calicjo skusiłam się na zwój czarnej, bardzo ładnie wyglądał, ale jak się zabrałam za zwijanie , nie da rady rozłazi sie w rękach, narazie zoatawilam, może inny motek będzie lepszy. Trzeba uważać podczas kupna, ale jak rozróżnić w dużym zwoju? Pozdrawiam Wiesia

A dawno kupowałaś?

ona_1 - Pią 04 Lut, 2011 20:26

ciapara napisał/a:
A jakie sa wiadomo

Wełna gryząca pochodzi od owiec pewnych ras np. wrzosówek. Owce rasy merynos dostarczają wełny cienkiej i miękkiej, która wcale "nie gryzie". Moi rodzice kiedyś hodowali owce.

ciapara - Sob 05 Lut, 2011 10:08

ona_1, a jak sprawdzic przy zakupie przez internet czy wloczka miekka?
Musze zrobic mezowi sweter na przyszla zime... chcialam cos porzadnego i bardzo milego... maz ma swira na punkcie gryzienia... nawet na akrylowy komin mi ostatnio marudzil... a kiedys za cala kase kupilam mu sweter w Niemczech a on ani razu nie ubral...bo... gryzie.. a sweter milutki...ze hej...

wiesia-kal - Sob 05 Lut, 2011 12:41

calicja kupowałam we wrześniu
M. - Sob 05 Lut, 2011 16:30

ciapara napisał/a:
ona_1, a jak sprawdzic przy zakupie przez internet czy wloczka miekka?
Musze zrobic mezowi sweter na przyszla zime... chcialam cos porzadnego i bardzo milego... maz ma swira na punkcie gryzienia... nawet na akrylowy komin mi ostatnio marudzil... a kiedys za cala kase kupilam mu sweter w Niemczech a on ani razu nie ubral...bo... gryzie.. a sweter milutki...ze hej...

zostaje włóczka dla dzieci Smile
tą kupiłam, jest naprawdę MILUTKA !
http://www.interfox.com.p...ct&prod_id=2465
inne dla dzieci
http://www.interfox.com.p...x.php?cat_id=26