To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Pomocy - z czego to puchate?

orchidea - Wto 21 Wrz, 2010 08:45

Właśnie stałam się posiadaczką Yarn Art Techno narazie na papierze. Czekam aż przyjdzie pocztą. Szkoda że mają tylko kolor czarny no ale trudno. Trzeba się cieszyc .
ciapara - Wto 21 Wrz, 2010 09:59

a gdzie kupic biala?
mala idzie do komunii moze bym jej ozdobila to i owo takim puszkiem...

orchidea - Wto 21 Wrz, 2010 12:47

Niewiem sama chciałam też inny kolor - beżowy lub czekoladowy.
Moje dziewczyny w tym roku miały komunię. Kupiłam im futerkowe bolerka (przydadzą się jeszcze na występy z muzyki) i robiłam pelerynki z kwiatków łączonych. Było tak zimno że ani razu ich nie miały. Pelerynki juz poprułam i nawet zdjęc nie zrobiłam

ciapara - Wto 21 Wrz, 2010 14:45

a gdzie kupilas te futerka moze gdzies wysylkowo?
moja mala idzie do wczesniejszej komunii w grudniu... mam orzech do zgryzienia co?

krzysztofina - Wto 21 Wrz, 2010 17:10

Włoczę Trawkę można zamowić w hurtowni-Rumento- u p. Tomka oczywiście.Robiłam z tej trawki pelerynkę do komunii,wien ,że są także w innych kolorach bye bye
ciapara - Wto 21 Wrz, 2010 20:55

trawki w mniejszych pakach
http://www.fastryga.pl/c/...ong/trawka.html

orchidea - Śro 22 Wrz, 2010 10:04

Nie wysyłkowo. Ale zeszłamcały Wrocław by coś fajnego znależc na komunię. Najwięcej problemów miałam z ozdobą do świecy. Wiedziałam co chcę a tego nie było. W końcu się wkurzyłam kupiłam 1 metr firanki bo materiał mi odpowiadał i zrobiłam tą ozdobę do świecy. Postaram się w końcu zrobic zdjęcia i w moim linku wstawic, bo mam tyły z wstawianiem że hej.
balbinka1965 - Śro 22 Wrz, 2010 10:05

ciapara,

to teraz w grudniu sa Komunie?
pamietam,ze zawsze byly latem.

Widzialam ktos z naszego forum robil piekne ubranko do komuni dla dziewczynki,byla tam m.in.pelerynka wykonczona puchatym, wszystko bylo sniezno biale -sliczne, bardzo mi sie podobalo az zalowalam,ze nie mam juz malej corki i jeszcze nie wnuczki...
Teraz nie moge tego znalezc ale moze odezwie sie ta ktora robila

orchidea - Śro 22 Wrz, 2010 10:07

Nie wysyłkowo. Ale zeszłamcały Wrocław by coś fajnego znależc na komunię. Najwięcej problemów miałam z ozdobą do świecy. Wiedziałam co chcę a tego nie było. W końcu się wkurzyłam kupiłam 1 metr firanki bo materiał mi odpowiadał i zrobiłam tą ozdobę do świecy. Postaram się w końcu zrobic zdjęcia i w moim linku wstawic, bo mam tyły z wstawianiem że hej.
ciapara - Śro 22 Wrz, 2010 11:11

W Polsce juz 7 latki moga przystepowac do wczesniejszej komuni. Wtedy nie zawsze jest termin majowy bo przystepuja indywidualnie.
Orchidea koniecznie pokaz fotki
Musze zrobic sweterek, torebke, no i mysle o pelerynce na wierzch na kurtke biala...
Chetnie bym obejrzala Twoje puchate pelerynki... moze na Pw mi podrzucisz??

bjanna - Śro 22 Wrz, 2010 11:22

ja robiłam pelerynkę dla córci do komunii z włóczki trawkowej, a obszyłam marabutami
wyglądała cudnie i wzbudzała zainteresowanie wesoło mi
zdjęcie kiepskiej jakości, ale widać

ciapara - Śro 22 Wrz, 2010 11:27

Bardzo słodziakowa ta pelerynka
Ona jest drutowa jak rozumiem? Masz jakis schemat do niej?
A piorka to skad wytrzasnelas??? Calosc swietna!!!

bjanna - Śro 22 Wrz, 2010 11:37

drutowa, oczywiście!!!
schematu nie mam, robiłam ją "na oko" zaczęłam od dołu i w kolejnych rzędach dodawałam oczka, ale po kilka nie jedno!! a potem odejmowałam po kilka oczek co kilka rzędów, ale ile i w którym rzędzie? nie pamiętam puknąć się
marabuty kupiłam w hurtowni pasmanteryjnej, ale możesz je kupić w pasmanterii
był problem z dobraniem śnieżnobiałych, więc dokonałam drobnego zabiegu: obsypałam marabuty mąką ziemniaczaną, wymiędliłam w rekach i resztki obsypałam, w ten sposób uzyskałam oczekiwany efekt, tak się stosuje i odświeża białe marabuty

ciapara - Śro 22 Wrz, 2010 11:41

czlowiek sie glupi rodzi i glupi umiera marabuty i maka ziemniaczana cool
balbinka1965 - Śro 22 Wrz, 2010 13:04

...a do tego cale zycie sie uczy...
orchidea - Śro 22 Wrz, 2010 17:24

Tak na szybko

ciapara - Śro 22 Wrz, 2010 17:26

torebeczki tez sama szyłas?
slicznie wystrojone panienki cool