Porozmawiajmy o drutach - Druty
zembion - Pią 28 Maj, 2010 10:40
Wznawiam wątek, gdyż mam pewien dylemat. Zastanawiałam się ostatnio nad zakupem zestawu drutów Knit Pro i tak sobie rozważałam czy się rzeczywiście opłaca, skoro bardzo dobrze robi mi się na zwykłych tanich bambusach z żyłką. Zastanawiałam się aż do wczoraj, kiedy to podczas pracy na bambusach żyłka odpadła od druta.. Całe szczęście że robiłam coś drobnego, a nie np. 400 oczek chusty, bo wtedy to chyba wrzuciłabym wszystkie druty do pieca. Tak czy inaczej sprawa zakupu porządnych drutów jest przesądzona.
Waham się jeszcze tylko między akrylowymi a metalowymi (jak zauważyłam różnica w cenie jest dość znaczna). Mam pytanie do osób używających akrylowych , jak się na nich robi i czy nic złego się z nimi nie dzieje (czy się np. nie rysują)? Czy są tak śliskie jak metalowe, czy raczej mniej? I czy w ogóle jest zauważalna różnica między pracą na akrylowych i metalowych?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie uwagi.
saba52 - Pią 28 Maj, 2010 13:10
Ja robię na bardzo starych drutach metalowych i dobrze się robi.Kupiłam sobie niedawno jakieś druty w zwykłej pasmanterii,mają kolo popielaty---zwykłe są w miarę,te z żyłką trochę gorsze bo tak jak Tobie odczepiła się żyłka ale przykleiłam kropelką,dało radę bo żyłka to rureczka natykana na zwężenie druta.
Mam też 1 parę 3,5 na żyłce addi,robi się nieźle ale jak dla mnie to są za mało "zaostrzone"
A po za tym przy kupowaniu muszę "pomacać"i dlatego w sklepach internetowych nie umiem kupować.Addi kupiłam u Ulki w Zamotanych ale byłam u niej w sklepie.
Pyziulka - Pią 28 Maj, 2010 15:38
zembion, ja mam knit pro metalowe, akrylowe i drewniane. Najbardziej lubię metalowe - mają dla mnie same plusy i nei umywają sie do addików (które też mam ) Akrylowe kupiłam i jestem troszkę zawiedziona. Druty sa elastyczne (lekko się wyginają nawet te 6,0 cm) a połączenie pomiędzy akrylem a metalem jest nierówne i włóczka sie haczy. Dodatkowo łatwo "przekręcić" tą akrylowa częśc od ten metalowej która łączy się potem z żyłką. Druty drewnanie sa mniej elastyczne od akryli, bardziej trwałe i bezproblemowe połaczenie z metalem, ale troche martwie sie o złamanie... Tak więc ja jak mam kupować to raczej metalowe, ale powyzej 5,0 skusze się na drewniane (bo kolorki są fantastyczne no i włóczka się tak nei śliska )
zembion - Pią 28 Maj, 2010 20:06
saba52, Pyziulka, dziękuję za opinie. Jeszcze nad tym pomyślę (do urodzin, bo to ma być "wyłudzony" prezent), naprawdę szkoda że tych drutów nie można znaleźć w zwykłych pasmanteriach, bo jednak co pomacane to pewniejsze. Trochę zmartwiłam się wiadomością o elastyczności akryli, bo zakochałam się w ich cukierkowych kolorach i bardzo miałam na nie ochotę. A elastyczne druty kojarzą mi się z takim wynalazkiem jak druty plastikowe, które lata temu były na rynku i wyginały się w pałąk podczas używania. To nie są dobre wspomnienia
To zapytam jeszcze o jedną rzecz. Czy wymienne żyłki Knit Pro pasują do wszystkich drutów tej firmy? Bo może kupię po jednej parze z różnych materiałów na spróbowanie a na zestaw kiedyś przyjdzie czas. Do tej pory drewnianych jakoś nie brałam pod uwagę ale to co tu przeczytałam brzmi zachęcająco. Jakoś ze wszystkich moich drutów (a jest tego duużo, w tym nawet stalowe po babci i aluminiowe po mamie) najbardziej odpowiada mi bambus, bo nie przepadam za zbytnim poślizgiem przy dzierganiu. To może właśnie drewniane będą dla mnie dobre.
Dziękuję za pomoc
Pyziulka - Pią 28 Maj, 2010 20:23
zembion, żyłki pasują do wszystkich drutów knit pro - metalowych, drewnianych, akryli, krótkich i normalnych. Uwazam, ze najlepiej kupić z kazdego rodzaju i spróbować - ja tak zrobiłam.
zembion - Sob 29 Maj, 2010 08:55
W takim razie też tak zrobię. Dziękuję za pomoc.
ciapara - Pon 31 Maj, 2010 14:36
Zembion zobacz na zamotanym maja metalowe niemieckie druty
z tego co widzialam calkiem fajne i duzo tansze od tych knit pro
nie wiem jakich szukasz ale np skarpetkowe sa swietne i metalowe zobacz firmy Addi
http://www.zamotane.pl/in...t_id=19&&page=4
albo z zylka tej samej firmy
http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=2175
http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1831
http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1433
mozesz zapytac o druty ktore cie interesuja
odpowiadaja szybko i rzetelnie
Pozdrawiam i polecam
zembion - Pon 31 Maj, 2010 20:09
No właśnie nad addi też myślałam, ale tak jakoś w knit pro podoba mi się ten pomysł ze zmiennymi żyłkami (ja zazwyczaj robię na żyłkowych drutach) i to że można sobie zrobić dwa osobne długaśne druty z zatyczkami na żyłkach. Ale może jedne addi też kiedyś zakupię na próbę bo jak już niektórzy napisali-drutów nigdy za wiele
Co do cen to porównywałam sobie ostatnio. Jeśli chodzi o knit pro to na allegro jest jeden sprzedawca, który je sprzedaje i ceny ma o wiele atrakcyjniejsze od wszelkich internetowych pasmanterii; addi natomiast pojawiają się na allegro okazjonalnie i chyba ceny w zamotane są rzeczywiście dość atrakcyjne ( a przy okazji i wybór włóczek ciekawy, choć z tym to już naprawdę muszę przystopować..)
ciapara - Pon 07 Cze, 2010 13:04
dziewczyny kupilam druty Knit Pro
u nowego dystrybutora on line na Polske ja skontaktowalam sie przez allegro ale juz na ich stronie jest dostepne wszystko do kupienia
adres sklepu on line
www.biferno.pl
ja sobie kupilam takie
metalowe skarpetkowe 15 cm długie 3 mm 5 szt 17.5 PLN
http://www.biferno.pl/ind...uct&prod_id=241
metalowe 3 mm do laczenia 15 PLN ponizej link do 3.5 zebyscie zobaczyly jak to wyglada
http://www.biferno.pl/ind...uct&prod_id=285
zylka 40 cm 7.50 PLN nie moge znalesc w ofercie trzeba zapytac o nia ale tyle placiłam
zylka 100 cm 7.5 PLN j.w.
jestem bardzo zadowolona za wysylke zaplacilam 4 zł za list polecony
pani z tego sklepu jest bardzo mila
szybka wysylka mi to puszczono
no i jeszcze dostałam bonusa za pierwszy zakup w ich sklepie
Jesli ktoras z Was jest zainteresowana tymi drutami Knit Pro pragne powiedziec ze sa rewelacyjne
Wreszcie mam porzadne druty skarpetkowe
I porzadne druty do robotek
Polecam serdecznie bo w innym sklepie internetowym tez byly te druty ale znacznie drozsze zreszta same wiecie bo pisalam ze za druty skarpetkowe wolali 33 zł plus okolo 10 zł koszty wysyłki i robiły sie z tego chore pieniadze
ciapara - Sob 12 Cze, 2010 10:13
W temacie drutow metalowych laczonych samemu z zylka Knit Pro
dziewczyny rewelacja
robie sobie na tych drucikach i jestem tak zadowolona ze normalnie na maxa
-sa ostre, fajnie leza w lapce a dzieki temu ze mozna kupic roznej dlugosci zylki mozna na nich bez trudu zrobic i szal i chuste i tak jak ja teraz cos malego (nie moge zdradzic co bo to na wymianke pssssssssssst top secret)
juz planuje sobie zakup 4 mm i 5 mm
zylki mam wiec tylko sobie dokrece
ciezko mi bylo sie zdecydowac troche w ciemno na zakup ale Pyziulka tak polecala mi kiedys na PW ze sie zdecydowalam
i nie zaluje
marysia54 - Sob 12 Cze, 2010 23:28
ciapara
Mam wielką ochotę na takie druty,ale nie bardzo rozumiem
czy osobno kupuje się same druty i osobno żyłkę.
Jeszcze są jakieś łączniki do tych drutów.
Proszę oświeć mnie trochę żebym nie wywaliła jakiegoś numeru przy zakupie.
ola160307 - Nie 13 Cze, 2010 00:22
Mam wielką ochotę na takie druty,ale nie bardzo rozumiem
czy osobno kupuje się same druty i osobno żyłkę.
Jeszcze są jakieś łączniki do tych drutów.
Proszę oświeć mnie trochę żebym nie wywaliła jakiegoś numeru przy zakupie Mi tez,nie bardzo rozumiem!
Pyziulka - Nie 13 Cze, 2010 09:50
Można kupić zestaw mini z 3 parami drutów (4,0; 5,0; 6,0) oraz 3 żyłkami (60, 80, 100 cm) i 6 zatyczkami do tychże żyłek. Są też większe zestawy
Oprócz tego mozna osobno kupić druty i osobno żyłki z zatyczkami tworząc własne zestawy. Nalezy pamiętać że wymienne druty zaczynają się od 3,0mm - nie ma mniejszych ze względów technicznych! Jeśli zależy nam na drutach poniżej 3,0mm musimy kupić zwykłe na żyłce (także sa do wybory różne rodzaje drutów oraz długości zyłek).
mimusia-1 - Nie 13 Cze, 2010 10:34
Ja też mam ochote na te drutki
Elżbieta P. - Nie 13 Cze, 2010 11:32
jestem już szczęśliwą posiadaczką KnitPro, dzięki nim chętnie wróciłam do robótkowania na drutach, są naprawdę świetne
ciapara - Nie 13 Cze, 2010 11:37
Dziewczyny juz tłumacze
Wystarczy jak napiszesz do pani Barbary z biferno e-mail a ona Ci wszystko wyjasni
ja kupilam tak
same druty metalowe wygladaja tak
http://www.biferno.pl/ind...uct&prod_id=285
trzeba otworzyc linka
druty metalowe do dokrecania
do tego osobno zylke 40 cm zapłaciłam 7.5
osobno zylke 100 mm (planuje chuste) zapłaciłam 7.5
i masz do zylki w komplecie zakretki i kluczyk do dokrecania
jak dokupisz sobie druty np 4 lub 5 to tylko zmieniasz zylki na takie jakie ci pasuja
jak robisz mniejsza rzecz to wkrecasz sobie do tych drutow np zylke 40 mm a jak wieksza typu szal czy chuste to 100 mm
Mam nadzieje ze jasno oswiecilam
zylke sie kupuje osobno....
e-mail do tej firmy
info@biferno.pl
Jak czegos nie wiesz to pisz na adres biferno
a pani cie oswieci we wszystkim jest b mila
Pozdrawiam a jak dziergam teraz na tych drutach to normalnie rozkosz po tych badziewiach co mialam
same druty metalowe do skrecania kosztuja 15 zł wybierasz ktore ci pasuja ja kupilam 3mm sa 3.5, 4, 5 i wieksze
mozesz do tego kupic jedna zylke 100 cm 7.5
albo jeszcze druga jak ja 40 cm 7.5
Zycze fajnych robotek na tych drutach no i koniecznie dzielcie sie wrazeniami jak sie nimi robi
Bo ja jestem zachwycona
marysia54 - Nie 13 Cze, 2010 23:49
Pyziulka , ciapara
Bardzo dziękuję za informację .
Teraz już wiem o co chodzi, wyślę e-mail i zamówię na próbę
druciki 3mm i żyłkę 100 i 60 cm.
Ja też wcześniej robiłam na zwykłych drutach na żyłce, ale uległam
namowom dziewczyn i zakupiłam Addi. Są rewelacyjne, bardzo lekkie, fantastycznie
mięciutka żyłka i dobre czubki. Też bardzo polecam. Stare druty poszły w kąt i już ich nie ruszę
Czas wypróbować następne
Jak sobie zakupię to dam znać
ciapara - Pon 14 Cze, 2010 09:08
Mam nadzieje ze bedziesz tak zadowolona jak ja
Juz planuje nastepne zakupy
gustavo_2008 - Pon 14 Cze, 2010 20:21
Dziewczyny, kupujcie. Są fantastyczne
aga kuśmierz - Pon 14 Cze, 2010 21:04
zapomniałam się pochwalić,zaczęłam od addi na ,których zrobiłam narzutkę z azteci a potem to już pooooszło kupiłam kilka par knit pro,na żyłce i łączonych,drewnianych i metalowych i cały czas pozostaję w zachwycie:)polecam zarówno addi jak i knit pro
marysia54 - Pon 14 Cze, 2010 23:10
Wczoraj wysłałam e-maila do P. Barbary z zapytaniem
o konkretne druciki. Dzisiaj dostałam odpowiedź, niestety chwilowo
brak takich drutów o które prosiłam, ale pani obiecała że jak tylko
otrzyma nową dostawę to szybciutko mnie powiadomi i jak się zdecyduję to
natychmiast mi wyśle.
Teraz czekam z wielką niecierpliwością
ciapara - Wto 15 Cze, 2010 08:44
Marysiu a o które pytałas???
marysia54 - Śro 16 Cze, 2010 00:42
Pytałam o druty 3 mm i żyłkę 60 i 100 cm.
Pani Basia odpisała ,że mają być w tym tygodniu.
Napisała mi również konkretnie co ile kosztuje.
Ja jeszcze zapytałam o rozmiar 2,5mm, ale okazało się,
że są tylko ze stałą żyłką. Pani Basia zaproponowała mi
podesłanie takich drutów, a jak będę niezadowolona to mogę odesłać.
Tak jak mówiłaś, ta pani jest niesamowita
Strasznie się napaliłam na te druty i nie mogę się doczekać kiedy już
coś na nich wydrutuję
ciapara - Śro 16 Cze, 2010 10:19
Ja teraz robie na Knit Pro
Komfort robienia jest niesamowity
Mnie denerwowaly dlugie druty ktorymi po szydelku robilo sie koszmarnie
A te sa leciutkie fajnie sie ukladaja w lapce
ja kupilam dwie zylki 40 cm i 100 cm
Na razie robie na tych mniejszych sa akuratne bo razem z zylka druty maja okolo 70 cm wiec nic sie nie wywija zadna niepotrzebna zylka i wszystko jest akuratne w rece
Bedziesz zadowolona Marysiu
Gdyby nie to ze nie mam teraz kasy od razu zamowilabym kolejne druciki jak to mawia moja nierobutkujaca kolezanka
ciapara - Pią 18 Cze, 2010 18:38
Dziewczyny piszecie mi na PW ze lubicie pomacac druty przed zakupem
Wiem ze jak sie kupuje przez internet nie ma takiej mozliwosci i malo widac to co chcemy kupic na zdjeciach
Poniewaz ja kupiłam i juz mam wymacane druty Knit Pro chce wam moimi oczmi je pokazac
Na fotce obecny kawalek pracy na wymianke wiec zdjecie zrobilam tak zeby raczej nie bylo nic widac
Na fotce macie zylke 40 cm, zatyczki do zylek, kluczyk wlozony w drut którym sie dokreca oraz nakrecone do zylki druty metalowe
Na fotce sa akurat druty 3 mm ale sa roznej grubosci linki macie wyzej
Podobnie jest z drutami akrylowymi... tez sa roznej grubosci i tez mozna wymieniac zylki
Miłego ogladania
|
|
|