To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - co znaczy taki zapis

Anonymous - Śro 09 Mar, 2011 22:21

No dzięki...właśnie w okrążeniach mi przybywało tych oczek,wzór się nie zgadzał a to te lewe 3 razem przekładane mi tak namieszały.Bo drugie oczko to nie to samo co dwa...ło matko...sory za zamieszanie. cmoknięcie
nula - Śro 09 Mar, 2011 23:53

basga, a teraz Ci się wszystko zgadza ?
bo ja nadal czuję się nie do końca oświecona hahahihi
Idąc tokiem rozumowania Ady : to przeciągnięcie ma być w takim razie w każdym okrążeniu - bo wtedy będzie się zgadzać ilość oczek.
To rozumiem.
Ada napisał/a:
Drogą dedukcji wymysliłam, że w parzystych rzędach /lub po lewej stronie robótki/ ma być to podwójne przeciagniecie, robione tak, jak opisała nula.

tylko dlaczego robiąc w okrążeniach to przeciągnięcie ma być robione na lewo ?????
Po rozdzieleniu robótki owszem bo tam będą rzędy prawe i lewe.
Ale w okrążeniach chyba zawsze powinno być normalne przeciągnięcie ?

Dopóki robótka leci na okrągło ja bym robiła normalnie - okrążenia nieparzyste według schematu
A parzyste jak schodzą z drutu - czyli lewe na lewo, prawe na prawo, narzuty na prawo - i dodatkowo to przeciągnięcie nad przeciągnięciem. (robione normalnie na prawo)
A dopiero po rozdzieleniu robótki na wysokości pach przeciągnięcia na lewo.

A swoją drogą opis faktycznie idiotyczny wściekły

Anonymous - Czw 10 Mar, 2011 07:16

Jeszcze nie próbowałam ale masz rację,na okrągło powinno być"normalnie" tylko właśnie nie jest.
Ada - Czw 10 Mar, 2011 09:58

To własnie miałam na myśli. Po rozdzieleniu robótki na tył i przód, czyli wówczas, gdy nie robimy już w okrążeniach, a tam i z powrotem, wykonujemy podwójne przeciągnięcie na lewo.
Tylko dlaczego nie ma o tym ani słówka w opisie?

nula - Czw 10 Mar, 2011 10:42

Ada napisał/a:
Tylko dlaczego nie ma o tym ani słówka w opisie?

bo jak sama napisałaś : opis jest do ...... hahahihi

aneby - Wto 05 Lip, 2011 12:07

Natknęłam się na takie oznaczenie "kfbl: knit front and back loops" i szczerze mówiąc nie wiem jak mam to przerobić puknąć się To w końcu od przodu czy od tyłu ? Confused Wzór nie ma schematu graficznego, bo może po znaczkach bym doszła ...
M. - Wto 05 Lip, 2011 12:24

czy to nie to ??? będzie:
http://www.knittinghelp.c...ase-continental

albo tak:
http://www.youtube.com/watch?v=ILcTB5hc0XM

aneby - Wto 05 Lip, 2011 12:55

Zdecydowanie przemawia do mnie metoda kontynentalna Wink
Dzięki, świetna strona ! kwiatek dla ciebie Muszę przeliczyć, czy po przerobieniu całego rządka otrzymam określoną ilość oczek. Zmyliło mnie to, że w tym wzorze jest już oznaczenie dodające oczko - m1 - czyli make one. Znaczyłoby to, że zastosowano tutaj 2 sposoby dodawania oczek Rolling Eyes
Dla ciekawych - chodzi o darmowy wzór sweterka Miette z raverly.

Ada - Sob 19 Lis, 2011 17:14

Czy dobrze zrozumialam ten tekst:
"knit yarn over from row below through the back loop /tbl/, bring yarn to front and purl same yarn over tbl"

z narzutu w poprzednim rzedzie zrobic 2 oczka - 1p, 1l , obydwa przekrecone?

a to tlumaczenie google:
"dzianiny przędza ponad z wiersza poniżej tylnymi pętli / tbl /, doprowadzić przędzy do przodu i bełkot przędzy samym ponad tbl"

Chociaz juz nie potrzebuje tlumaczenia, bo dostalam je od znajomej z Osinki, to dziwi mnie, ze nikt nie przetlumaczyl mi tego jednego zdania. Nawet wystarczylo tylko potwierdzic, bo okazalo sie, ze dobrze przetlumaczylam, chociaz nigdy nie uczylam sie angielskiego. Tak zdarzylo sie nie pierwszy juz raz.