To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - Biżuteria 3d

jadwisia - Sob 05 Mar, 2011 20:22

Na tej stronie http://irisniebach.blogsp...-results=7którą podała alutka171, rzeczywiście jest dobrze wytłumaczone, jak zrobić kolczyki 3D,ale tam są 2 kolory nici.Dla niektórych może być trudniej.
Może czółenkowicze zajrzą tam i razem coś pokumamy.
puknąć się puknąć się puknąć się

alik - Sob 05 Mar, 2011 21:03

Super Ci wyszło! brawo brawo brawo
krufka - Nie 06 Mar, 2011 06:08

Janeczko,brawo! cool
ikmis - Nie 06 Mar, 2011 10:02

Jadwisiu, brawa dla Ciebie brawo
patrzyłam na tę poleconą stronkę,
faktycznie krok po kroku podane, jak taki kolczyk wykonać.
Ale ja dalej swoje - jak wyczaiłaś odwrotny kolczyk - lewy?
Masz na to jakiś sposób, aby się nie pogubić? mdleje

Przypomniało mi się, jak ktoś tłumaczył, że naszyjnika 3D nie robi ciurkiem, jak normalne, tylko składa się on z powtarzanych elementów robionych osobno.

*sab* - Nie 06 Mar, 2011 13:37

Janeczko koolczyki są super!Brawo radocha
Ja niestety na razie poległam w trakcie robotki ale będę próbowac nadal bo chyba juz wiem co robię źle puknąć się

dubo123 - Nie 06 Mar, 2011 16:49

Janeczko wielkie brawa.Kolia to już nic trudnego.Robisz teraz łuczek i powtarzasz.
brawo

lusi810 - Wto 08 Mar, 2011 23:31

Super,cieszę się,że ktoś skorzystał.Kolia,tak jak pisze dubo123, poszczególne elementy łączysz łuczkiem,tylko na łuczku wokół pierwszego wrabianego koralika trzeba zrobić pikotki,aby móc zaczepić drugi element(podejrzyj na zdjęciach u Maranty)
Jeszcze raz brawo brawo brawo

Elunia - Śro 09 Mar, 2011 15:50

a ja nadal nic nie pojmuję wściekły
alutka171 - Sob 19 Mar, 2011 01:48

Ja dalej nic nie kumam ale też szukam i znalazłam to:
http://www.darina.tv/red_fern_scheme bye

karmelek - Sob 19 Mar, 2011 09:18

alutka171 w tym wypadku dziewczyna naszywa koraliki na gotowy kolczyk Smile
kurczę, a ja nie mam czasu, żeby usiąść i spokojnie spróbować przykro mi

janeczka33 - Sob 19 Mar, 2011 10:25

alutka171, jeżeli się dzisiaj spotkamy w Gdańsku to Ci pokaże jak ja to robię.
ania10525 - Nie 20 Mar, 2011 20:36

kurcze a ktos moze rozrysować schemat tego kolczyka z kursu?? na czółenku jak robię to mi łatwiej robić ze schematu aniżeli z opisu (nawet dla igłowych) proszę o jakikolwiek odręczny schemat z pi razy drzwi gdzie ile slupków a do reszty sama dojdę Smile
graynka - Wto 31 Maj, 2011 21:47

Ło matko, jakie cudo i jak fajnie pokazane. Nie marzyłam że kiedyś zobaczę jak to zrobione, gdy oglądałam i podziwiałam takie cuda . Zaczynam próbować, mam nadzieję, że się uda.
graynka - Czw 02 Cze, 2011 19:08

Zrobiłam już trzy kolczyki, każdy wyszedł inny hmm
Nie poddam się , działam dalej sztrikuję

graynka - Nie 05 Cze, 2011 09:55

tadam jest, nawet występ publiczny miały

alik - Nie 05 Cze, 2011 10:41

Gratulacje kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
graynka - Czw 23 Cze, 2011 12:26

Na czółenko przerobiłam i zamieściłam na blogu

Może komuś się przyda.
Dziękuję pięknie Lusi810, gdyby nie ona nie wiedziałabym jak ugryźć cmoknięcie love

alutka171 - Sob 25 Cze, 2011 00:58

Serdecznie dziękuję kwiatek dla ciebie cmoknięcie na pewno będę próbować
maranta - Sob 25 Cze, 2011 09:30

Fajny kursik Smile

Ja do wykonania biżuterii 3D używam wyłącznie czółenek (ładniej wygląda gdy jest wykonana dwoma czółenkami) lub czółenka i kłębuszka oraz szydełka.

Zaczynam zawsze od trzech/czterech (zależnie od wzoru) dolnych kółeczek z wrabianymi koralikami- zawsze są to kółeczka. Są małe, łatwe w wykonaniu, więc powinny to być kółeczka, bo po zaciągnięciu są ładniejsze niż łuki a poza tym po co sobie utrudniać, skoro koralik w małe kółeczko wrabia się bez problemu.

Potem robię największe górne kółeczko z wrobionym koralikiem (u mnie nigdy ten koralik nie jest centralnie umieszczony). To często jest spory koralik, więc jeśli przekracza 1,5 cm, to zamiast kółeczka robię łuk.

Kolejne boczne "puste" kółeczka- mogą to być kółka lub łuki zależnie od fantazji.
Ostatnie boczne z koralikiem- u mnie zawsze jest to kółeczko z wrobionym koralikiem. Koralik w kółko wrabia się bardzo łatwo, więc po co sobie życie utrudniać z wrabianie w łuczek.

Całą górną część łączę z pierwszym dolnym kółeczkiem (tak jak się łączy z pikotkiem).
Centralnego koralika nigdy nie wszywam- łatwo go w tym wypadku wrobić czółenkami/czółenkiem i nitką z kłębka.
W ten sposób wychodzę na przeciwną stronę i robię boczny łuk aby przejść do kolejnego elementu naszyjnika lub zakończyć kolczyk.

Drugi kolczyk robię identycznie tylko symetrycznie i od lewej strony tzn. od tyłu (tak, żeby koraliki wypadły spodem a nie górą)- też zaczynam od dolnych kółeczek itd...
To nie jest trudne, jednak pracochłonne.
Trudne są naszyjniki- nadmiar koralików bardzo przeszkadza.

graynka - Sob 25 Cze, 2011 11:08

MARANTA ja szczękę z ziemi zbieram oglądając twoje prace, jesteś moim guru,ale przede mną lata aby się do twojego mistrzostwa zbliżyć.

Świetnie wyjaśniłaś jak się robi naszyjnik love , na pewno się skuszę, bo oglądając twoje jestem pełna zachwytu cool

maranta - Sob 25 Cze, 2011 11:16

graynka napisał/a:
ale przede mną lata aby się do twojego mistrzostwa zbliżyć

Graynka ale co Ty mówisz, obejrzałam Twoje prace, zaczęłaś niedawno a zrobiłaś już tyle śliczności, wszystko piękne, staranne i ciekawe wzory. Nawet 3D już supłasz- teraz to już kwestia coraz większej wprawy.

Ja 3D zaczynałam tak na nosa robić, każdy kolejny naszyjnik czy kolczyk był robiony troszkę innym sposobem, dopóki nie trafiłam na metodę, która mi akurat najbardziej odpowiada i tego się trzymam.

jasia - Czw 08 Wrz, 2011 22:18

Witam Smile Ja od dwóch tygodni w szpitalu jestem i postanowiłam ze wykorzystam wojny czas na naukę frywolitek 3 D czółenkiem bo igła jakoś nie leży mi w ręku Wink 2 dni plątałam nici, zaglądając w internet w telefonie szukając tu Waszych rad... I chyba coś tam mi wyszło...ale napewno nie kwiatek. W każdym razie jak to to pielęgniarki zobaczyły to od ręki te moje buble sprzedałam- zarobiłam 80 zł:d zrobiłam juz kolejne kolczyki i jak bede jutro na przepustce to zrobię jakies zdjęcia i Wam pokażę. Na koniec chce powiedzieć ze gdyby nie to forum to pewnie patrzyłabym w sufit jak inne kobiety obok mnie...a dzięki Wam umię zrobić nowego. Pozdrawiam
jasia - Nie 06 Lis, 2011 17:55

czas najwyższy pochwalić się moimi wyczynami w 3D Smile

nie dorównują Waszym dziełom ale i tak jak na mnie to wyszły mi nieźle Smile
Tak w ogóle to dzięki za to wspaniałe forum, bo bez Was nadal trwałabym w przekonaniu że niczego nowego już nie potrafię się nauczyć cmoknięcie

Elunia - Pon 07 Lis, 2011 10:53

śliczne-a mi dalej nic nie wychodzi-poddałam się
alutka171 - Pon 07 Lis, 2011 23:27

śliczne cool , a ja ciągle nie mogę się zabrać żeby choć popróbować czy coś mi będzie wychodziło Sad