To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Moje pierwsze kolczyki

mrober - Pią 02 Wrz, 2011 17:40

Schemat wykonałam na podstawie znalezionego w necie zdjęcia oryginalnych kolczyków,więc zaznaczam,że to nie ja jestem autorem. "moje" nie umywają się do oryginału,ale cieszę się ,że dałam radę zrobić.
Robótkę zaczęłam od wykonania 3 kółeczek , potem łuczek z 13 słupków, na dole pod perełkami kółeczka i łuczki ...a zakończyłam znowu łuczkiem z 13 słupków. perełka na kółeczkach jest zamocowana na końcowych nitkach.

tolusia69 - Pią 02 Wrz, 2011 21:26

Bardzo ładne cool
Paddington - Pią 02 Wrz, 2011 21:59

dziękuję za wyjaśnienie. Te sobie takie zrobie:-) Jeśli o Twoje chodzi to więcej wiary we własne możliwości, albo mniej niepotrzebnej skromności- Twoje kolczyki wyszły naprawdę pięknie!!!
Pozdrawiam

Gabriela36 - Sob 03 Wrz, 2011 20:48

Bardzo ładne kolczyki
Mi jakoś ostatnio nie idzie robienie frywolitek, chyba przez to że zaczęłam pracować i mam mało czasu na ćwiczenia

mrober - Śro 14 Wrz, 2011 20:21

Dziś musiałam podjechać do 30 kilometrów oddalonego ode mnie Raciborza, no i czekając na powrotny pociąg do domu wytropiłam w tamtejszej pasmanterii (przy rynku) koraliki. Niebieskie mają3,42mmwysokości,średnica 6,34mm, a te fioletowo-liliowe wysokie są na 3,17mm i średnicy 4,82mm. Tyle co w necie wyczytałam to produkcja czeska. Na dokładkę okazyjnie w Rybniku w sklepie z maszynami do szycia wyszperałam nici AIDA. U mnie w pasmanterii dostać tych nici nie można, a tu niespodzianka że w sklepie z maszynami do szycia były. Trochę mi szkoda,że tych koralików nie było w jakiś większych rozmiarach, ale do koloru nitki pasują. Teraz tylko zostaje mi zabrać się za naukę wrabiania takich maleństw chodzi mi o wrabianie koralików nawlekanych na nitki na czółenku.) Jak nie dam rady to koraliki spożytkuję na bransoletkę koralikową o której głośno w dziale szydełkowania.

kasia123 - Śro 14 Wrz, 2011 20:31

Śliczne kolczyki . Teraz po takich zakupach czekamy na kolejne piękne . brawo brawo brawo brawo
serduszko3 - Czw 15 Wrz, 2011 09:21

zakupy jak widze udane bye to teraz do dziela
skrzacik - Czw 15 Wrz, 2011 12:31

mrober napisał/a:
Schemat wykonałam na podstawie znalezionego w necie zdjęcia oryginalnych kolczyków,więc zaznaczam,że to nie ja jestem autorem. "moje" nie umywają się do oryginału,ale cieszę się ,że dałam radę zrobić.
Robótkę zaczęłam od wykonania 3 kółeczek , potem łuczek z 13 słupków, na dole pod perełkami kółeczka i łuczki ...a zakończyłam znowu łuczkiem z 13 słupków. perełka na kółeczkach jest zamocowana na końcowych nitkach.

[url=http://images39.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images47.foto...205.jpg]Obrazek[/URL]

autorem jest koroneczka (http://art-ceramika.blogspot.com/), i chyba najpierw nalezaloby zapytać ja czy zgadza się aby publikowac jej wzor autorski, nawet gdy jest on 'rozgryziony' na podstawie zdjecia, ktore umiescila w sieci, czego dowodem jest znak wodny.

Liliana Derwisz - Czw 06 Gru, 2012 20:48

Piękne, też robiłam podobne z netu, ale bez koralików.