To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Giniusiowe początki

Nikus4 - Wto 11 Paź, 2011 12:11

No proszę, proszę! brawo Jestem pod wielkim wrażeniem twojego talentu Giniu. cmoknięcie I co ? Hardanger jest trudny????? Chyba nie skoro tak fajnie ci idzie. Nie przejmuj się wykończeniem rożka w ściegu brzegowym. Mnie nie raz też wyjdzie muszelka. Najważniejsze abyś gęsto szyła ten brzeg dziergany, żeby ci się nie popruło po praniu.
Ciekawa jestem co masz teraz w planie szyć. bye

Ginia - Śro 12 Paź, 2011 11:16

Oj Nikuś! Chyba, rzeczywiście nie jest trudny, bo do utalentowanych raczej nie należę, a nawet jakoś mi idzie;) Jednak przede mną to, co chyba w handargerze najtrudniejsze, czyli dziureczki. Z dzierganym nawet się zaprzyjaźniłam Smile
Dzisiaj kończę moją "pierworodną" serwetkę, muszę dokończyć gwiazdki i wyciąć, szukam wzoru na następną i zaczynam ćwiczyć dziurki.
W związku z tym mam kilka pytań:
1.Czy materiał Lugana nadaje się do brzegów zakładanych (nie wiem, jak to fachowo się nazywa)? Chodzi mi o to, że ten materiał jest dosyć gruby i obawiam się, że obrus nie układałby się ładnie
2.Jeżeli wielkość serwetki jest wyliczona na materiał Bellana (ma on 80 nitek na cm), a ja mam Luganę (100/cm), to czy wielkość mam obliczyć obliczając z proporcji, czy raczej wyliczyć z bloczków na wzorze?
3. Przęsełka: czy nitki oplatające je mają być ułożone bardzo ściśle? Ile przeplatanek Wam wychodzi przy haftowaniu na wspomnianej przeze mnie Luganie nitką nr 8?

P.S. Pytanie pierwsze raczej o charakterze przyszłościowym, bo następna serwetka będzie mała

SylwiaM. - Śro 12 Paź, 2011 11:51

Ginia śliczna serwetka brawo
Ginia - Czw 13 Paź, 2011 06:10

Sylwio, bardzo Ci dziękuję. Znasz może jakiegoś Posła? hmm Chciałabym złożyć w Sejmie wniosek o zakazanie haftu Hardanger na terenie RP! Ja przez niego spać nie mogę! Toż to prawdziwa choroba!
Zarażajcie się dziewczyny!
Wybrałam kilka kandydatek na następną serwetkę, jutro chyba zacznę wesoło mi

Nikus4 - Czw 13 Paź, 2011 16:39

Oj! cool Giniu fajna jesteś. Dziś tak sobie myślałam kiedy ja się zaraziłam hardangerem i nie jestem pewna czy powiem prawdę. puknąć się Ale chyba około 10 lat może więcej. Jeszcze na forach mało było na ten temat.
Jeśli chodzi o zakładanie materiału, to myślę, że nadaje się lugana. Właśnie w takiej grubszej tkaninie zakładałam brzeg. O w tej serwetce:

2. Zawsze z bloczków licz!!! kazanie
3, Przęsełka gęściutko szyj, tak żeby niteczki nie nakładały się na siebie. ilość zależy od tkaniny 7-8 tak myślę. na jednej nóżce

Zobacz na moim kursiku, tam jest zdjęcie niejedno i można policzyć ile razy! cool

Ginia - Czw 13 Paź, 2011 16:59

I następną serwetkę Nikus pokazała!
Dziewczyno, ile ty ich masz? Może jakaś wystawa będzie? Jadę jak w dym.

Nikuś, ja Twój kurs i Krzysi blog jak biblię traktuję Smile Dziękuję Ci za odpowiedzi na moje hardangdylematy kwiatek dla ciebie

Zaczęłam nową serwetkę, obfocam każdy krok i ... właśnie muszę spruć 25 bloczków wściekły
Okazało się, że do 4 już umiem liczyć, ale dobrze obliczyć, gdzie mam zacząć kolejny rząd bloczków, to już wykracza moje horyzonty umysłowe hahahihi
Nikt nie mówił, że będzie lekko.
A moja dziewicza wygląda tak:

SylwiaM. - Czw 13 Paź, 2011 18:35

Dziewicza, prześliczna cool
Nikus4 - Czw 13 Paź, 2011 20:14

Giniu!? cmoknięcie Najpierw dużego buziaka za talent. Powtarzam się ale jesteś zdolna dziewczyna. brawo brawo brawo
Jeśli nie wiesz jak zacząć to wyślij schemat albo serwetkę którą chcesz szyć na mój adres email. To popatrzę i ci pomogę.
Dumna jestem z mojej uczennicy.

Mam dużo swoich prac ale pokazuje te najnowsze, nie chcę zanudzać starymi. nie wolno Jutro pokażę moją najnowszą pracę. wesoło mi

Ginia - Wto 18 Paź, 2011 06:48

Nikusia mnie tak chwali, że nic tylko wyszywać uklon W mojej nowej serwetce już powoli coś widać Smile Rośnie z każdym dniem, ale do wycinanek daleko
Nikus4 - Sob 22 Paź, 2011 15:57

A chwale, chwale ale nie wszystkich, tylko te które zasługują prace. wesoło mi
Ginia - Pon 24 Paź, 2011 08:25

Ja tu sobie haftu-haftu, a tutaj tyle miłych słów od Nikusi Smile Dziękuję Ci bardzo kwiatek dla ciebie
W sobotę wycięłam pierwsze dziureczki, szło wolno, bo zastanawiałam się kilka razy nim nożyczki poszły w ruch, ale dzięki temu nic dodatkowego nie przecięłam.
A dzisiaj mam już wyszyte wszystkie przęsełka w części środkowej, jeszcze tylko dziurki w trójkątach w narożnikach, przęsełka i gołębie oczka, no i dokończyć dziergańca. Mam nadzieję, że do końca tygodnia będzie gotowa hopla

Ginia - Pon 24 Paź, 2011 21:28

Jako dowód na to. że się nie leniłam:
W piątek moja nowa serwetka wyglądała następująco:

A wczoraj wieczorem (wświetle sztucznym, dlatego takie zdjęcie Sad ) już z dziurkami :

SylwiaM. - Śro 26 Paź, 2011 13:05

Pięknie wygląda cmoknięcie moje gratulacje cmoknięcie
Nikus4 - Czw 27 Paź, 2011 13:34

Przepraszam Giniu, że od razu nie odpisałam! Mam wnusię od dwóch tygodni i nie wiele mam czasu dla siebie. A to taki wierciek, stale broi. wściekły
Jestem pełna podziwu dla twojego talentu. uklon
Tak fajnie sobie radzisz. I nie wiele się pytasz kazanie Wielkie brawa dla ciebie brawo

Ginia - Sob 29 Paź, 2011 21:48

Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo. Nikus, to dzięki Twojemu kursowi i Krzysiowemu blogowi mało jest dla mnie znaków zapytania. Cały czas zachodzę w głowę jak można było sobie dać radę bez tych kopalni wiedzy. Mam parę uwag do pracy nad tą serwetką, ale może poczekam aż skończę robótkę i wtedy podzielę się z Wami moimi trudnościami podczas pracy. Jeszcze został mi jeden narożnik i wycięcie całości. Pozdrawiam i dziękuję
joana - Nie 30 Paź, 2011 00:03

Bardzo ładne serwetki brawo
Nikus4 - Nie 30 Paź, 2011 09:25

Ok! to czekam na pytania bye
Ginia - Wto 01 Lis, 2011 07:01

No, to zaczynam:
1. Schemat z internetu na początku przygody z hardangerem - to porażka. Schemat niezbyt czytelny, a wydrukowany zatracił krateczkę. Ręcznie dorysowywałam ołówkiem, żeby się nie pogubić w pracy. Wniosek: najlepsze schematy są z gazet, książek, są czytelne, duże. Dla początkującego, taki duet jak brak doświadczenia i kiepski schemat, to klapa murowana.
2. Miałam ogromne trudności ze ściegiem płaskim, nie mogłam go dobrze wyliczyć, prułam tyle razy, że myślałam, że się dziury zrobią. Jak już doszłam jak wyliczyć przejścia z jednego do drugiego motywu haftu płaskiego, to poszło z górki.
3. Przęsełka, których bałam się jak ognia, okazały się być czystą przyjemnością. Relaks. Tylko podczas wycinania ręce mi się trzęsą
4.Brzeg po dzierganych ząbkach w pierwszej serwetce, wydawał mi się łatwy. Wcale tak nie było. Zrobiłam najpierw lamówkę z ściegu płaskiego, a potem dziergany oczywiście na podkładzie. Czy za mało ściągałam nitkę, czy może powinno się zrobić najpierw dziergańca, a potem lamówkę, nie wiem, ale miałam duże trudności z równiutkim wykończeniem.
I co na to Nikus. idę na imprezę

Ginia - Wto 01 Lis, 2011 07:07

A i jeszcze coś... Pewnie będziecie się ze mnie śmiać... Wokół całej serwetki na granicy narożników dorobiłam dodatkową fastrygę. Bardzo mi to ułatwiło pracę. Ja wiem, że to mała serwetka, od razu pada pytanie jak będzie pofastrygowana moja duża serwetka. bye
Nikus4 - Wto 01 Lis, 2011 12:07

Giniusiu:
1. rzeczywiście schematy z internetu nie wszystkie są czytelne. I wcale ci się nie dziwię, że miałaś z tym problem. Ja też wybieram wzory z czytelnymi schematami. Wyszywałam jeden obrus z takim byle jakim schematem i dziś kiedy mam już czytelny schemat widzę że bardzo się różnił od tego zamazanego. Dlatego też kilka mam w tym obrusie błędów.
Musisz się pytać na forum może ktoś ma akurat bardziej czytelny schemat.
2.Ściegów płaskich cię nie nauczę. Po prostu trzeba liczyć i pruć wesoło mi jak jest źle.
3. Podczas wycinania niedługo nie będą ci się ręce trząść. A masz super nożyczki tylko do hardangera? Takie nożyce to podstawa.
4.
Jeśli chodzi o brzeg dzirgany, to szyłaś w sposób bardzo dobry. Najpierw lamówka a potem ścieg dziergany na podkładzie. A to że zrobiłaś sobie fastrygę to bardzo dobrze. Niektóre dziewczyny to nawet dzielą wzór na kwadraty żeby było łatwiej. Albo jak się jakiś motyw powtarza to też w miejscu powtórzenia robią fastrygę.
Każdy szyje jak mu wygodnie.
I jak odpowiedziałam ci na pytania czy za mało? kazanie cmoknięcie

Ginia - Śro 02 Lis, 2011 08:32

Jak najbardziej, jak zwykle wyczerpująco. kwiatek dla ciebie
Nożyczki kupiłam specjalne do wycinania haftu hardanger i richelieu. Nie pozostaje nic innego jak wycinać, wycinać, wycinać i ... czekać na wprawę. Kończę moją drugą i myślę o trzeciej hopla
Zaraziłam się na dobre. kupiłam przez internet sabrinę z 2010 i parę wydawnictw z hobbystudio. Następna serwetka będzie na pewno z czasopisma.
A muszę się spieszyć, bo chcę ją zrobić na imieniny mojej mamy, na 4 grudnia.
Pozdrawiam i dziękuję bye

Nikus4 - Śro 02 Lis, 2011 12:03

Wysłałam ci wiadomość email cmoknięcie ciekawe czy ci się spodoba wesoło mi
Ginia - Śro 02 Lis, 2011 15:14

Nikus, jesteś cuuuudowna!!!! cmoknięcie Baaardzo Ci dziękuję wesoło mi
Ginia - Śro 23 Lis, 2011 10:52

Nie pokazałam w całości mojej białej serwetki, więc nadrabiam zaległości

Nikus4 - Śro 23 Lis, 2011 13:38

No proszę jakie piękności nam Ginia pokazuje. Wielkie brawa!!!!! cool