To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

I inne zwierzaczki - Ma ktoś kurki?

Ada - Śro 22 Sie, 2012 18:39

Madzia napisał/a:
Zrób im lepsze zdjęcia, proszę, bo są piękne! Nie wiem dlaczego ale uwielbiam kury. Mam nadzieję, że kiedyś będę miała własny wiejski domek a przy nim kurki.

Też bym chciała, ale u mnie możliwości brak. Za mała działka na kurnik. Czasem "wchodzę" na All. i oglądam zdjęcia róznych kurek, kaczek, gęsi itp. Podobają mi się zwłaszcza ozdobne.

izetta - Śro 22 Sie, 2012 20:33

jak jutro znajdę chwilkę to wstawię, bo muszę z drugiego komputera, bo ten co teraz używam jest Przema laptop i nie mam tu zdjęć.
barbara 1 - Śro 22 Sie, 2012 21:33

izettaale masz śliczne kurki i oczywiscie koguta
Ja bede tez miec kury,tylko w przyszłym roku.Teraz mam kruliki
2 malutkie z mamusią
1 parka(samiec i samica)
8 srednich dziewczynek(mają po 3 miesiące)
8 srednich chłopców(tez maja 3 miesiące)
Łącznie jest ich 21 szt.

Kelmuska - Śro 22 Sie, 2012 22:58

barbara 1, niezły masz dorobek cool

izetta, śliczne te Twoje kurki cmoknięcie

izetta - Czw 23 Sie, 2012 07:28

Dziewczyny dziekuje za cieple slowa. Postaram sie je obfotografowac jak najszybciej. Wiekszosc z nich to kurki ozdobne
SylwiaM. - Czw 23 Sie, 2012 20:05

Czekamy na fotki radocha
izetta - Pią 24 Sie, 2012 07:39

Tylko nie krzyczcie na mnie. Fotki beda dopiero za tydzien, bo dzisiaj wyjezdzam z chlopakami i mama w gory zaraz po pracy
siebusania - Pią 24 Sie, 2012 09:23

ładne te twoje kurki, ja też mam al takie zwykłe które mają znisićjajeczka i na rosołek będą
izetta - Czw 13 Wrz, 2012 18:44

izetta - Czw 13 Wrz, 2012 18:49

Kelmuska - Czw 13 Wrz, 2012 19:07

izetta, śliczności, piękności, po prostu cudne cmoknięcie
izetta - Czw 13 Wrz, 2012 20:11

Kelmuska, dziękuję

w tej "szafce" mam przepiórki.

Rododendrony rosną u kurek na wybiegu jak głupie Smile Wszystkie tam przesadziłam, bo one "prawie" ich nie jedzą. Czasami trochę skubną ale 7/8 liści jest całych, ale za to mają dużo nawozu i pięknie kwitną Smile
Obecnie mam 3 sztuki posadzone: ten wielki fioletowy i dwa mniejsze, które w ogrodzie nie chciały rosnąć i są malutkie "ogigle" z nich.

izetta - Czw 13 Wrz, 2012 21:34

i obiecane fotki "kolorowych" jajeczek Very Happy One są prawdziwe Razz

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

izetta - Pią 06 Wrz, 2013 08:34

Odswieżam temat Smile
Liczac wszystko co mamy w domu obok to:
- już tylko dwa psy, niestety wilczyca umarła po moim powrocie z wakacji
- dwa gołębie
- cztery bażanty
- 20 królików
- 1 papuga
- I na koniec..... ze 30 kurek w różnym wieku Smile

barbara 1 - Pią 06 Wrz, 2013 16:06

u mnie też przybyło
teraz mam
- 20 kurek perliczek
- 10 kaczo-gęsi
- 12 królików w tym 4 samice kotne(w przyszłym tygodniu mają się kocić)

Lola123 - Sob 07 Wrz, 2013 23:12

To brązowe jajko mi się podoba, zupełnie jak by było ufarbowane w łupinach od cebuli:) Która kurka takie znosi ?
izetta - Nie 08 Wrz, 2013 20:21

Lola123, to kurka rasy marans Smile mam takie trzy Smile
la_femme - Wto 11 Mar, 2014 00:07

Co słychać u kokoszek?
izetta - Wto 11 Mar, 2014 08:15

W małym kurniczku rośnie pierwsze pokolenie w tym roku. Mają już 4 tygodnie. Kurczaki z inkubatora. W kurniku w "szafce" mieszka kwoczka z jednym maluszkiem. Kolejne planowane lęgi to 28 marca, akurat będą się kluły dwa dni przed Wielkanocą Smile
Reszta ok, króliczków kilka ubyło, teraz mam 13 sztuk, kurek i kogutów też kilka do gara trafiło. Ale te najcenniejsze są nadal, mają dożywocie Smile

la_femme - Śro 12 Mar, 2014 00:53

No to trzymamy kciuki za przychówek. Sama bym chciała tak choć ze 3 kurki mieć, jakieś takie bardziej wymyślne, no i koguta, tylko trochę problem z kwaterą dla nich. Szopy pracze by je wymordowały w zwykłym kurniku, a przecież ich nie upchnę w garażu :/ Ale chciałabym zobaczyć miny sąsiadów, jakby tak im kogut zasunął serenadę bladym świtem Very Happy
Stara8 - Wto 18 Mar, 2014 20:16

Widzę że nie tylko ja mam jakieś ptactwo.W tamtym roku były 3 nasadzenia ale legi były marne.
Teraz jest nasadzony pierwszy inkubator,ja śmieję się że jest w nim groch z kapustą bo są 3 rasy kur,kaczki,gęsi i biegusy ,u nas zwane łabędziami.

izetta - Śro 19 Mar, 2014 08:06

Stara8, oj u mnie tez trochę tego jest Smile a kolejne rasy w drodze Smile będą w przyszłym tygodniu....
Nie wszystko wyklute u mnie zostaje. Duża część idzie pocztą do mojego kuzyna na Śląsk. Oj robię mu takie małe niespodzianki Smile Nigdy do końca nie wie co jest w pudełku Very Happy wesoło mi

Stara8 - Śro 19 Mar, 2014 10:42

Izetta zazdroszczę Twojemu bratu takich gadających,paczek niespodzianek wesoło mi
Jakie rasy przybędą do Twojego gospodarstwa?

izetta - Śro 19 Mar, 2014 11:19

Stara8, to mój kuzyn Smile
ostatnio pojechały do niego bażanty. Teraz jadą dwie sztuki marans - nie wiem co to ale wyglądają na kurki i dwa koguty leghorn - na obiad
28 marca odpalam inkubator i w środku będą kochiny mini lokowane, araukany, czubatki staropolskie i jersey gianty Smile

Stara8 - Śro 19 Mar, 2014 14:44

Izetta przepraszam za przeoczenie.
Bażanty też mi się podobają ale mieszkam blisko lasu i zastanawiam się czy nie poczuły by zewu natury i nie uciekły do lasu.
Ja inkubator odpaliłam 6 marca.Czasem nachodzi mnie na zakup jajek lęgowych przez internet,ale obawiam się transportu,żeby nie ostać jajecznicy zamiast jajek.
Jaki inkubator masz,mój jest najzwyklejszy styropianowy,jajka trzeba przekręcać ręcznie nie ma automatu.