To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Moje pierdruty

marysia54 - Sob 11 Lut, 2012 23:57

Śliczny szal brawo brawo brawo brawo brawo brawo
calicja - Nie 12 Lut, 2012 08:50

Bardzo elegancki - z czego go robiłaś?
pierdruty - Nie 12 Lut, 2012 10:33

To tylko Angora Gold BD 1900 Alize (akryl, moher, wełna 80/10/10) , ok. 580 metrów. "Tylko", bo prawie sam akryl, ale szale wychodzą z tego ładne i dobrze sprawują się w noszeniu.

Wklejam pozostałe informacje z bloga:
Druty 5.
Wymiary szala 170 x 50 centymetrów.
Zewnętrzne kwadraty wyrabiane razem z wąskim borderem - ścieg francuski, 3 oczka lub 6 rzędów, w zależności od kierunku dziergania.

Elżbieta P. - Nie 12 Lut, 2012 17:16

oooo, śliczny szal brawo
mon49 - Wto 14 Lut, 2012 21:07

Bardzo ładny szal, taki oryginalny brawo
pierdruty - Śro 22 Lut, 2012 19:14
Temat postu: Jeszcze jeden
Bardzo prosty wzór, szybki w pracy i efektowny, taki dziewiarski odstresowywacz:

więcej widać po kliknięciu w zdjęcie

Violetta21 - Śro 22 Lut, 2012 22:56

cudowny cool brawo
nutinka - Śro 22 Lut, 2012 23:13

Piękny odstresowywacz! cool brawo
alszka - Czw 23 Lut, 2012 06:32

szczęka szczęka szczęka
No skoro takie są efekty Twojego odstresowywania się, to obyś miała jak najwięcej okazji i czasu do wyzbywania się wszelkiego rodzaju stresów zebalek Przepiękna chusta! Cud, miód i orzeszki, a jaki fajny i ciekawy wzór - cudo, po prostu cudo uklon uklon uklon

calicja - Czw 23 Lut, 2012 08:20

Chusta piękna, ale ja jeszcze bardziej podziwiam ..... jak Ty to zablokowałaś!!!! Mistrzostwo brawo
marysia54 - Czw 23 Lut, 2012 22:08

Rewelacja cool brawo uklon radocha wesoło mi
pierdruty - Czw 23 Lut, 2012 22:51

Dziękuję. Kolory naprawdę wyszły bajecznie, ale to zasługa włóczki. No i sam wzór jest ciekawy, z czego skwapliwie skorzystałam.

Calicjo, to blokowanie właściwie jest pozorne Smile
Szal tylko ułożyłam na wilgotno, bez naciągania, poza samymi rożkami. Kiedy wysechł, delikatnie potraktowałam parą z żelazka, przez płócienko - jak zwykle, kiedy włóczka ma dużo akrylu. Ta ma 80%.
Robiąc ostatnie rzędy, kilkakrotnie przerobiłam po dwa oczka razem, w sumie ujęłam niewiele, ok. 10. oczek (już nie pamiętam), co trochę pogłębiło ten okrągły podkrój.

AlicjaWanda - Sob 25 Lut, 2012 15:49

No nie! Cudenko! Chora sie zrobilam na te chuste! Jako, ze mam troche roznych wloczek i aktualnie nic w robocie, to zaraz sie sprężam i robie probe! Smile
heniutkowo - Sob 25 Lut, 2012 17:37

cool cool cool
mon49 - Sob 25 Lut, 2012 20:17

Ciekawy ten 'odstresowywacz' i zgadzam sie z calicja, efektownie zablokowany brawo
aż miło popatrzeć brawo

pierdruty - Nie 26 Lut, 2012 20:42

Chyba się powtarzam, ale bardzo polecam ten wzór.
Robi się szybko.
Świetnie się nadaje do wykorzystania resztek, można ciekawie zaprojektować układ kolorów.
Jeszcze jeden kogoś ucieszy:

(klik po szczegóły)

Jesienią na pewno zrobię dla siebie.

Docia60 - Pon 27 Lut, 2012 09:53

A czy masz tłumaczenie?
Zaraziłam się tą chustą, ale mam kłopoty z tłumaczeniem. bye bye bye bye bye bye

Wiotka555 - Nie 04 Mar, 2012 02:38

Zachwycam się Twoimi pracami. A jeszcze bardziej ciesze się, że nam je pokazałaś i jeszcze zaprosiłaś do bloga i pokazałaś nam wzór. Również bardzo Ci dziękuję za informacje o włóczkach. Koniecznie pokaz wszystkie swoje dzieła.
Pozdrawiam i pędzę do czytania bloga.

M. - Nie 04 Mar, 2012 16:44

pierdruty, coś pięknego ten szal brawo brawo brawo
Wiotka555 - Śro 11 Kwi, 2012 22:03

Pytałam Marysie, ale i Ciebei zapytam- bo sprawa jest dość pilna.
Mam pytanie, natury technicznej. Proszę powiedz mi jak traktujesz wyroby z akrylu- czyżby żelazkiem i parą. Tak zrobiłam i bluzka zrobiła się większa o 2 rozmiary i bardzo . Jak blokujesz swoje wyroby?

Bozenka7 - Śro 11 Kwi, 2012 22:27

Fantastyczna cool cool cool cool cool
pierdruty - Pon 23 Lip, 2012 10:11

Wiotka555 napisał/a:
Pytałam Marysie, ale i Ciebei zapytam- bo sprawa jest dość pilna.
Mam pytanie, natury technicznej. Proszę powiedz mi jak traktujesz wyroby z akrylu- czyżby żelazkiem i parą. Tak zrobiłam i bluzka zrobiła się większa o 2 rozmiary i bardzo . Jak blokujesz swoje wyroby?

Trochę późno ogarnęłam się z odpowiedzią.
Bluzek, sweterków itp. z włóczek z akrylem nie blokuję.
Szal czy chustę delikatnie traktuję żelazkiem (parą): przez chwilkę, prawie nie przyciskając.

pierdruty - Pon 23 Lip, 2012 10:17

Ostatnia produkcja - czapa z pieprzykiem, poza tym jeszcze ze dwie rzeczy na blogu.
Izka - Śro 01 Sie, 2012 11:40

jestem zachwycona tą chustą! kupiłam wełnę, ale nie znalazłam polskiego tłumaczenia ma ktoś może?
pierdruty - Sob 18 Sie, 2012 09:02
Temat postu: Fuksja z zielonym.
Fuksja z zielonym.
Zrobiona już dawno, ale trochę odleżała czekając na blokowanie.

Wygląda fantastycznie, chociaż zaczęłam robić trochę wbrew sobie.
Najpierw wymyśliłam sobie te kolory, potem, ułożone obok siebie w motkach, zupełnie mi się nie podobały jako zestaw.
Dobrze, że się przełamałam, bo efekt jest niezły.

Więcej zdjęć po kliknięciu w obrazek.