To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Mróweczkowe hardanger'owanie

elapok - Czw 09 Sty, 2014 12:58

Ślicznie wygląda Twoja serwetka
Nikus4 - Czw 09 Sty, 2014 14:51

Zdjęcie tutaj na forum nie możesz zrobić kopiuj , wklej. Musisz nacisnąć "Kliknij, aby dodać zdjęcie do wiadomości" ( na czerwomo jest napisane, poniżej strony.
Wtedy dalej musisz nacisnąć "przeglądaj" i wyszukać tam na swoim komputerze gdzie masz zapisane. I nacisnąć ok. A jak nie uda ci się to wyślij do mnie na email to wkleje je.

Halina46 - Czw 09 Sty, 2014 18:08

Danusiu nie mogę Tobie wysłać bo ja nie mogę go p0obrać z linku który wstawiła Marzenka.
Nikus4 - Czw 09 Sty, 2014 18:55

Czy o którąś z tych ci chodzi?

Halina46 - Pią 10 Sty, 2014 07:56

Danusiu nie, ona jest okrągła i ma bardzo dużo ażuru chyba nr 59. Danusiu nie szukj i tak nie będę jej robić.
mróweczka - Śro 22 Sty, 2014 19:21

Ostatnio "zdradziłam" hardangera dla haftu, który jak wyczytałam, nazywa się bargello. Wszystko przez Danusię wesoło mi bo bardzo spodobała mi się jej serweta i chciałam spróbować czegoś takiego. Więc zrobiłam sobie takie coś dla wprawy. Nie powinnam chyba tutaj wstawiać tego zdjątka ale nie znalazłam na forum wątku z tym haftem więc jednorazowo sobie pozwolę

Nikus4 - Czw 23 Sty, 2014 09:52

Pierwszy raz słyszę o takim hafcie ale pięknie wygląda. Podobny jest do tej serwetki z łezkami.
Dobrze, że go tu wstawiłaś, on jest podobny do hardangera. cool

Znalazłam kilka podobnych serwetek z takim wzorem cieniowanym:

I taką dużą serwetę ale tylko trochę widać:

daję nogę

mróweczka - Czw 23 Sty, 2014 20:46

Danusiu znalazłam tą nazwę, bargello, przez przypadek. Spotkałam też nazwę haft florencki. A zrobiłam tą serweteczkę, bo spodobała mi się właśnie twoja serweta z łezkami i byłam ciekawa jak się to robi, czy szybko czy wolno itd. Haft jest niesamowicie prosty i bardzo ładnie wygląda w połączeniu z hardangerem. Już robię kolejną małą serwetkę. Jak skończę i będzie mi można to wstawię fotkę.
wernatka - Pon 27 Sty, 2014 10:54

Przepięknie wyszedł Ci ten hafcik mróweczko cool brawo brawo
bardzo ładny wzorek znalazłaś.

mróweczka - Pon 27 Sty, 2014 20:42

Dzięki WERNATKA za miłe słowo cmoknięcie kwiatek dla ciebie cmoknięcie
elcja27 - Pon 27 Sty, 2014 21:35

niektórzy nazywają też ten haft "płomienisty". Jest bardzo łatwy do samodzielnego projektowani, wystarczy wyrysować kilka zygzaków i zrobić lustrzane odbicie. Twój jest naprawdę fajnie pomyślany brawo
LucynaM - Wto 28 Sty, 2014 09:22

ooo jaka fajna ta nowa technika... o matko, tyle pomysłów, a tak mało czasu...
Haniaga - Wto 28 Sty, 2014 18:19

oj, śliczny jest ten nowy haft. Obejrzałam sobie różne , prześliczne prace. I już by się chciało wziąć do pracy. Strasznie kusisz tą piękną serwetką. cool cool
Szyłaś muliną czy kordonkiem??
Na zdjęciach Danusi bardzo ładnie i ciekawie wygląda połączenie z hardangerem. Czekam na nową pracę. cmoknięcie cmoknięcie

Mnie się cały czas marzy serwetka Danusi w łezki.

alszka - Wto 28 Sty, 2014 19:00

Faktycznie piękny ten haft. A Twoja próbka jest przeurocza! Bardzo ale to bardzo mi się podoba. brawo brawo brawo
Tak mnie zaciekawiłaś tym haftem, że również poszperałam trochę w necie. A co powiesz na "needlepoint" - ten rodzaj haftu wykorzystuje m.in. ściegi bargello. Polecam ten projekt: http://polskineedlepoint.blogspot.com/ Mnie się spodobał Smile

mróweczka - Wto 28 Sty, 2014 19:03

Haniu szyłam częściowo kordonkiem (Petra) a częściowo muliną. Ponieważ to była próba to nie chciałam inwestować w nowe kolory nici i tkaninę więc robiłam tym i na tym co miałam.

Dzięki wam wszystkim za pochwały kwiatek dla ciebie cmoknięcie kwiatek dla ciebie

Nowa praca za jakiś czas. Jest niewielka ale ciągle mi coś staje na drodze do skończenia.

PS.
Ten haft wygląda ślicznie w połączeniu z naszym hardangerem

elapok - Śro 29 Sty, 2014 09:12

Bardzo podoba mi się ten ścieg w połączeniu z hardangerem. Sama kiedyś zainteresowałam się sciegami do nedlepointa i wykorzystałam je do etui na okulary (ewentualnie długopisy)

mróweczka - Czw 30 Sty, 2014 18:11

Bardzo podobają mi się twoje etui cool brawo cool
Ja jestem na etapie nauki i jeszcze daleka droga żeby takie ładności mi wychodziły.
Wszystko po malutku i jakoś pójdzie.

Wiczka - Czw 30 Sty, 2014 19:55

Łał gały , ty robiłaś te etui?
elapok - Pią 31 Sty, 2014 16:49

Tak, robiłam kilka, bo byly na prezenty dla moich koleżanek - emerytek
mróweczka - Nie 02 Lut, 2014 15:37

Mam następne małe coś

Nikus4 - Pon 03 Lut, 2014 12:13

Ależ miałaś tu dłubania. cool
mróweczka - Pon 03 Lut, 2014 18:36

Dziękuję Ci bardzo Danusiu uklon

Tylko się tak wydaje. Wzorek jest niezwykle prosty.

Haniaga - Śro 05 Lut, 2014 10:14

Bardzo ciekawie prezentuje się ta mała serwetka. brawo

Podoba mi się ,jakby głębia tej serwetki. Fajny osiągnęłaś efekt. cool

mróweczka - Śro 05 Lut, 2014 18:48

Wzorek znalazłam w necie i bardzo mi się spodobał efekt jaki powstaje przez używanie różnych odcieni nici w tym samym kolorze.
LucynaM - Śro 05 Lut, 2014 19:22

wow, ta z głębią niesamowita!