To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - Alutki zmagania z czółenkiem

*sab* - Śro 04 Maj, 2011 16:14

Po prostu przepiękne,wielkie brawa brawo
karmelek - Śro 04 Maj, 2011 16:41

alutka171w takim razie trzymam kciuki i powodzenia Smile
Paddington - Śro 04 Maj, 2011 18:12

alutka171, jak to za mało rozbudowany? Jak to za mało? Przecież ten komplecik jest rewelacyjny i rozbudowany i piękny! Jestem pod wielkim wraqżeniem że tak super ci wyszedł Smile
Czy przy chwili wolnego mogę uśmiechnąć się o wzorek na kolczyk? Kolię też podziwiam, ale nie tworzę takich, za to kolczyki i owszem bo mam bardzo dużo koleżanek chętnych do noszenia Smile
Ściskam mocno

jadwisia - Śro 04 Maj, 2011 20:01

alutka171,
Dla mnie to kolia też jest aż nadto robudowana,ale jak twierdzisz,tak ma być.Podobają mi się też kolczyki.
Ja też nie potrafię sama wymyśleć wzorów.Lubię coś podpatrzeć ,a potem zmieniać wg swojego gustu.Dla siebie lubię skromne i małe frywolitki.Chociaż wisiorki muszą być duże. cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

alutka171 - Śro 04 Maj, 2011 20:55

ogólne podziękowania za miłe komentarze cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Mam robić dalej Very Happy fotograf stwierdził że naszyjnik mógł być większy ale taki też mu się podoba, więc muszę obmyślić następne komplety żeby były bogatsze czyli bardziej rozbudowane. A ten wbrew pozorom nie jest wcale duży. Niestety nie mam modelki pod ręką żeby pokazać na żywym ludziu Wink

Jadwisia, Paddington ja wykorzystałam środkowy element kolii do zrobienia kolczyków tylko na górze zrobiłam dodatkowo łuczek z kółeczkiem na środku do którego przymocowałam bigle
Tu jest prawie identyczny schemat na kolię
http://klk.pp.ru/frivolite/vorotnik/001.jpg

ania10525 - Czw 05 Maj, 2011 08:13

alutka171, śliczny komplet, a skoro ma się rzucać w oczy to w kolię i w kolczyki wrobiłabym na końcu pikotkow (tam gdzie miały wyjść farfocle) koraliki błyszczące - drobne z środkami srebrnymi nie koniecznie czerwone, co do mitenek to bym dodała gdzie niegdzie wstążkę atłaskową żeby związac tylko zależy z jakiego projektu będziesz je robić,
iwi - Czw 05 Maj, 2011 12:09

A może to zdjęcie posłuży Ci za inspirację
- mam je z Etsy ale teraz nie umiem znależć
autorki Sad

Edit:
Właśnie znalazłam:
http://www.etsy.com/shop/...ref=seller_info
tutaj różne prace autorki powyższych mitenek.

A u tej Pani też ciekawe pomysły:
http://www.etsy.com/shop/TotusMel?ref=seller_info

jadwisia - Czw 05 Maj, 2011 12:30

[b]iwi[/
Obejrzałam Twoje prace są super.Może coś podpatrzę???

janeczka33 - Czw 05 Maj, 2011 13:04

alutka171, znasz ten blog??? Inspiracji w nim ogrom
http://www.agasunset.com/ bye bye bye

karmelek - Czw 05 Maj, 2011 13:50

O właśnie!
Dziewczyna robi z grubych nici, co ma taką zaletę, że robótki szybko przybywa, i na pewno widać ją z daleka.

alutka171 - Pią 06 Maj, 2011 00:33

Iwi Janeczko jesteście kochane!!!!!!!! cmoknięcie tego mi było trzeba radocha
A soją drogą to zastanawiam się z czego one robią tą biżuterię że wychodzi taka
"dorodna" Wink Bo faktycznie w takim wypadku mniej trzeba się napracować i efekt jest szybszy. Robiąć ten komplecik miałam właśnie nadzieję że nie tyle będzie bardziej rozbudowany w sensie ilości elementów ale że będzie po prostu większy podobnie jak te z linków. Na zdjęciu wydaje się spory a faktycznie..........

bean - Pią 06 Maj, 2011 09:28

alutka171, komplecik jest cudowny brawo brawo brawo i gratuluję zamówienia cool - temat rzeczywiście ciekawy, ale też bardzo wymagający!

Do zabudowanych kolii można wykorzystać też wzorki kołnierzyków lub ostatnich rzędów serwetek nie wiem

alutka171 napisał/a:
A soją drogą to zastanawiam się z czego one robią tą biżuterię że wychodzi taka "dorodna" Wink

pewnie robiona jest na grubszej nitce (nr 10), a może dlatego, że na igle? hmm

karmelek - Pią 06 Maj, 2011 09:55

alutka171 spróbuj każdej grubszej bawełny. "Agasunset" robi frywolitki nawet z włóczki Smile
alutka171 - Pią 06 Maj, 2011 19:49

Dziękuję za rady i podpowiedzi kwiatek dla ciebie
Tę kolię robiłam właśnie z 10 i robiąc zaczęłam się zastanawiać he he czy to na pewno jest 10. I również się zastanawiała czy to nie zasługa igły, ja jednak na igle nie umiem i raczej się nie przerzucę .
A żeby zobrazować jaka jest wielkość zrobiłam zdjęcie w porównaniu z moją ogromną dłonią Wink

M. - Pią 06 Maj, 2011 20:23

a z 5 ? aida5 ? kiedyś ja kupiłam na szydełko, jest gruba.
nula - Sob 07 Maj, 2011 07:43

alutka171, jak dla mnie ten komplet jest boski ! brawo brawo
Zamówienie faktycznie bardzo ciekawe wesoło mi
życzę powodzenia w realizacji cmoknięcie

alutka171 - Wto 10 Maj, 2011 22:59

Dziękuję za rady i podpowiedzi.
Dodam ze mam jeszcze jedno ograniczenie, ograniczenie kolorystyczne ponieważ mogę zastosować czerwień , jasną zieleń taką wiosenną i nie za ciemny chaber (chodzi o żywe niezbyt ciemne kolory) Co dodatkowo utrudnia sprawę.
Właśnie przydałby się kordonek nr 5 ale nie znam odpowiedników aidy o tej grubości zwłaszcza w podanych wyżej kolorach, a z aidą w pożądanych kolorach jest w ogóle ciężko. W sklepach naziemnych przynajmniej u mnie w okolicy to koszmar, a z kolei zamawiać w internecie po jednym kolorze zupełnie się nie opłaca zwłaszcza że aida jest dość droga.
A jednak jak dotąd najlepiej mi się robi właśnie tą nitką

Powstał następny element do kolekcji Smile Muszę tylko skombinować jakąś wstążkę do zawiązywania

ikmis - Śro 11 Maj, 2011 09:36

Z frywolitką pięknie współgra wstążeczka szyfonowa,
bo atłasowa też pięknie wygląda, ale jest śliska i się łatwo rozwiązuje

Ta czerwona kolekcja podoba mi się bardzo brawo

jadwisia - Śro 11 Maj, 2011 10:28

alutka171,
Jesteś zdolna,podziwiam.

lamika88 - Śro 11 Maj, 2011 13:30

Cudo cool cool cool
gosias - Śro 11 Maj, 2011 18:56

alutka171, cool cool cool brawo brawo brawo
iwonka - Czw 12 Maj, 2011 05:49