To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - frywolitki Ewkapawe

ewkapawe - Śro 10 Lut, 2010 17:36

Ja pomału zaczynam prace wielkanocne . Oto pierwsze tego roczne jajo frywolitkowe gafa

zabencia - Śro 10 Lut, 2010 17:39

Śliczne cool
jadwisia - Śro 10 Lut, 2010 18:44

ewkapawe, brawo brawo brawo
Kiedy takie piękne jajo sama zrobię?!?!?

Elunia - Śro 10 Lut, 2010 21:17

Oooo nie mogę......jakie piękne -pokaż jeszcze od dołu.....
jadwisia - Śro 10 Lut, 2010 22:01

A ja postanowiłam skorzystać z Waszych rad i wzięłam 2 czółenka-2 kolory i robię.Postanowiłam pokazać co zrobiłam,bo dalej nie wiem jak przejść do następnego kółka.
Pomóżcie.Jak trzymać to zrobione kółko,którą nitkę i jak nawinąć,aby wyszło drugie białe kółko?

Kulbisia - Czw 11 Lut, 2010 11:13

to ja powiem jak bym to ja zrobiła, ale nie wiem, czy będę w stanie dobrze wytłumaczyć...Smile

musisz zacząć od przewrócenia robótki i ułożenia jej mniej więcej tak:

I teraz tak - z różowej nitki, którą zaznaczyłam strzałką robisz pętelkę i na tej pętelce będziesz robiła supełki:

(Twoja różowa nitka = czarna).

I te supełki powinny być robione w taki sam sposób, jak robiłaś je na pierwszym kółeczku. W mojej wersji robisz bez tzw. 'flipnięcia'.
Spróbuj, czy Ci się zaciągnie.

ewkapawe - Czw 11 Lut, 2010 11:18

Jadwisiu teraz musisz białą nitkę nawinąć na palce i zrobić kółeczko tak jak pierwsze . Jeśli chcesz połączyć z pierwszym kółkiem , to przeciągnij przez pikotkę nitkę i dalej kończ kółko .
jadwisia - Czw 11 Lut, 2010 11:20

Kulbisia, Dzięki,jak zrobię to wstawię zdjęcie do oceny ,czy dobrze.Teraz lecę do sklepu.
jadwisia - Czw 11 Lut, 2010 11:25

ewkapawe, Próbowałam tak jak mówisz to nie umię potem zaciągnąć ,bo supełki blokują.Wiem,ze robię coś żle,ale nie moge tego wykumać.
Kulbisia - Czw 11 Lut, 2010 11:27

ewkapawe napisał/a:
Jadwisiu Jeśli chcesz połączyć z pierwszym kółkiem , to przeciągnij przez pikotkę nitkę i dalej kończ kółko .

a może na początek spróbuj zrobić takie niełączone ze sobą kółeczka - żebyś opanowała samo robienie drugiego kółka. niech będzie powoli i po kolei, ale nie wszystko na raz, bo się pokiełbasi Smile

ewkapawe - Czw 11 Lut, 2010 11:30

Jadwisiu bo musisz odwrócić robótkę i robić tylko kółko . Spróbuj ,bez łączenia z pierwszym kółkiem , czy bedzie Ci sie zaciągać .
ewkapawe - Czw 11 Lut, 2010 12:34

Elunia zrobię zdjęcie i wstawię . Teraz chyba nie najlepiej to zrobiłam , ale chyba jak teraz będę robić to zrobię po kółeczku u góry i dole jajka i do nich będę łączyć . Myślę że ładniej będzie wyglądać .
Wczoraj takie jajko wysłupłałam Wink

Poranna - Czw 11 Lut, 2010 12:39

piękne jaja! wesoło mi cool brawo

rozumiem, że to ciut większe jaja niż te kurze, zapewne styropianowe? jeśli tak, to czy te wzory można dostosować do kurzęcych wielkości? bo chciałam Cię beszczebelnie zmolestować o schematy ... puknąć się

Eva_31 - Czw 11 Lut, 2010 12:46

Piekne brawo brawo
ewkapawe - Czw 11 Lut, 2010 12:55

Poranna te to są wydmuszki gęsich jaj .
Jak chcesz schematy prześlij adres e-maila . Ja trochę powiększyłam , ale myślę , że trzeba sobie już robić na miarę hmmm

Paddington - Sob 13 Lut, 2010 11:41

powiem jedno, ale jaja!!!
Piękne Smile
Pozdrawiam

buziaczek - Sob 13 Lut, 2010 12:31

przepiękne jajka brawo cool
Kamoni - Sob 13 Lut, 2010 18:18

brawo brawo brawo brawo brawo
kinia1979 - Sob 13 Lut, 2010 19:47

ewkapawe napisał/a:
Elunia zrobię zdjęcie i wstawię . Teraz chyba nie najlepiej to zrobiłam , ale chyba jak teraz będę robić to zrobię po kółeczku u góry i dole jajka i do nich będę łączyć . Myślę że ładniej będzie wyglądać .
Wczoraj takie jajko wysłupłałam Wink
Obrazek

Cudne, oba cudnee bo niebieskie również mnie oczarowało, jednk ciekawi mnie nitka z jakiej jest zrobiona ta "koszulka".
Czy zdradzisz mi tę tajemnicę?
Bo wygląda wprost obłednie.

ewkapawe - Nie 14 Lut, 2010 11:39

kinia1979 to żadna tajemnica . Ja używam do frywolitek kordonka aida.
koszulki na jajka są zrobione AIDA Multicolor - niebieska 1125 ; różowa 1120 .

ewkapawe - Nie 14 Lut, 2010 11:43

Zanudzę Was tymi jajkami szalony

lucyna112 - Nie 14 Lut, 2010 11:46

Cytat:
Zanudzę Was tymi jajkami

a zanudzaj cool cool cool

ewkapawe - Nie 14 Lut, 2010 11:51

Elunia obiecałam pokazać jak łączyłam poprzednie jajka. Trochę mi się to nie widzi . Następne będę robić na sposób ostatniego , tylko może mniejsze kwiatki lub same kółeczko .

Poranna - Nie 14 Lut, 2010 12:14

mnie to nie nudzi, mnie to motywuje! hopla
jadwisia - Nie 14 Lut, 2010 15:11

ewkapawe,
Świetne te jajeczka.Oj,kiedy ja tylko przeskoczę mój problem z dodaniem drugiego kółeczka za łuczkiem myślę, że też spróbuję.Narazie podziwiam Twoje. brawo brawo brawo