To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porady, pytania - Wątek początkującego laika ;-)

nula - Śro 27 Sty, 2016 15:25

eBeata napisał/a:
jak nic, trzeba konsultacje i pokazy zorganizować na następnym zjeździe Maranciaków

tylko kiedy to będzie ??????????????????
w tym roku pewnie już nie da rady, bo jakoś chętnych do organizacji nie ma........

Krakowianko, to chyba czeka mnie wizyta u weterynarza hahahihi

dobre........ wesoło mi

Krakowianka napisał/a:
wyrzynarka siedzi sobie w garażu, trzeba zorganizować jakąś plyte no i czas, czas.....gdzie go kupić????

no, wyrzynarka jako taka to też u mnie jest, ale wielka, ciężka i nieporęczna....
ja to bym chciała taką małą ze stolikiem jęzorek

Madzia - Nie 31 Sty, 2016 19:19

Kochane zerknijcie proszę na tę serwetkę
http://decoupage-garden.c...&product_id=266
czyż ona nie jest zachwycająca?
Kompletnie mnie oczarowała, aż się prosiła o wysoki chustecznik. Oczyma wyobraźni już widziałam to cudo.
Niestety motywy okazały się zbyt duże żeby nakleić zgrabnie po całości. Wyrwałam więc motywy i przykleiłam, od razu mówię bardzo nieudolnie.
Milion zmarszczek udało się wyszlifować.
Niestety źle dobrałam tło. Uroki zimy i ciągle sztucznego światła.
Niby nie ma wielkiej różnicy, serwetka jest żółtawa, ja zrobiłam tło takie jakby zielonkawe.
Ale jak ohydnie wyglądają te brzegi to nie macie pojęcia.
Wygląda to jak motyw z brudną otoczką.

Moje pytanie jak to zniwelować? Wiem, że muszę pocieniować farbami. Jak to się robi w takim przypadku? Dobierać kolorki do kolorów motywów? Jak widać są różnokolorowe.
Tzn przy kwiatku ma być czerwonym, przy liściu zielonym?

nula - Nie 31 Sty, 2016 20:54

jakbyś dała zdjęcie to byłoby łatwiej ...
ale znając siebie to pewnie to zielonkawe tło zamalowałabym na biało
a potem dobierała kolor do tła serwetki, czyli taki zółtawy
potem dopiero bym może próbowała dać trochę czerwonego przy kwiatku i trochę zielonego przy liściach - ale niekoniecznie .....
albo jakieś cienie bitumem jęzorek
albo kropeczki
wszystko zależy jak by mi się udało to tło....

Madzia - Nie 31 Sty, 2016 22:35

Tylko czy uda mi się dobrać ten odcień? Wciąż mam problem z mieszaniem farb. Wkurza mnie to także dlatego, że sporo tej farby marnuję.
Po prostu nie wiem jak uzyskuje się dane kolory.

eBeata - Nie 31 Sty, 2016 22:54

Madziu, po pierwsze zamaluj to co masz lakierem i dopiero na to kładz farby
jak położysz i będzie źle to je zmyjesz bez niszczenia dotychczasowej pracy

a kolory spróbuj tak dobierać: nałóż sobie na talerzyk dwa, trzy kolory, umaczaj w nich gąbkę,
tak po ok 1cm2 i zacznij tapowac na kartce z boku, jak uzyskasz ładne odbicie (kolory na gąbeczce się trochę przemieszają, nie będzie już bardzo mokra od farb) zacznij tapować przedmiot )

nula - Pon 01 Lut, 2016 07:10

Madzia napisał/a:
Tylko czy uda mi się dobrać ten odcień? Wciąż mam problem z mieszaniem farb. Wkurza mnie to także dlatego, że sporo tej farby marnuję.
Po prostu nie wiem jak uzyskuje się dane kolory.

dokładnie to samo przerabiałam wesoło mi
jak nie spróbujesz to się nie dowiesz czy się uda .....

eBeata napisał/a:
po pierwsze zamaluj to co masz lakierem i dopiero na to kładz farby

święte słowa ! Beata ma rację cool

eBeata - Pon 01 Lut, 2016 10:54

jesli chodzi o dobór odcienia

jeśli masz brzeg serwetki zielony trawiasty
na gabkę nałożysz zielony soczysty, zielony choinkowy i kremowy
i zaczniesz pacać, kolorki sie trochę zmieszają, zmelanżująi dopasują do zielonego trawiastego
i jak to nie bedzie przy linijce malowane to da piekny efekt przechodzenia kolorów

specjalnie pisałam o mocnych kolorach

a teraz wyobraź to sobie na beżach, kremach, ecru

przejścia bedą delikatniejsze, mniej rzucające się w oczy.......dasz radę

Madzia - Pon 01 Lut, 2016 16:52

Już coś w głowie trochę świta, dzięki bardzo!
Kupiłam sobie nawet opóźniacz do farb, bo dowiedziałam się, że bez tego ani rusz z cieniowaniem. Kurczę, to chyba w ogóle nie schnie!

Tak w ogóle. Cieniowanie, wydaje się prosta sprawa. Nakładasz kolorek i go sobie rozmazujesz. Próbowałam różnymi rzeczami, gąbką, skarpetką, palcem, wacikiem, w ogóle nie ma takiego efektu jaki sobie wyobrażam.

Natomiast rozmazuje mi się bitumen, który na filmiku pani ładnie sobie nakłada i rozprowadza.

Jeszcze nie napisałam, że serwetka z chwilą naklejenia na to zielonkawe tło straciła kolor żółtawy, to jest po prostu brudna otoczka.

nula - Pon 01 Lut, 2016 20:14

Madzia napisał/a:
Jeszcze nie napisałam, że serwetka z chwilą naklejenia na to zielonkawe tło straciła kolor żółtawy,

czy naklejałaś serwetkę na najpierw pomalowane tło ???
chodzi mi o kolorowe tło ?, bo na białe to wiadomo .....

Madzia - Pon 01 Lut, 2016 22:54

nula napisał/a:
czy naklejałaś serwetkę na najpierw pomalowane tło ???
chodzi mi o kolorowe tło ?

tak. tło jest pomalowane na zielonkawo. Zamiast na żółtawo.
Wyszlifowane i polakierowane, czeka na cieniowania.
Teraz jak znajdę czas wezmę się za to. Dziękuję za zaangażowanie! cmoknięcie

Madzia - Śro 02 Mar, 2016 18:37

Dziewczyny mam 3 pytania:

1. będę robić prosty projekt, kwadratowy chustecznik, po bokach oklejony po całości, góra spękania jednoskładnikowe. Jaka powinna być kolejność, klejenie czy spękania?

2. jak okleić ładnie chustecznik tradycyjny, prostokątny, tzn przykładowo, góra i część boków po całości serwetki. Czy serwetkę na brzegach powinnam odciąć? I jak przykleić serwetkę do połowy boków żeby było równo?

3. pisanka. jak pomalować pisankę u góry i dołu żeby było równo? czyli pośrodku motyw, a "czubki" jajka pomalowane.

nula - Śro 02 Mar, 2016 20:21

Madzia napisał/a:
1. będę robić prosty projekt, kwadratowy chustecznik, po bokach oklejony po całości, góra spękania jednoskładnikowe. Jaka powinna być kolejność, klejenie czy spękania?

moim zdaniem obojętnie - jak Ci wygodniej wesoło mi
jeżeli najpierw okleisz boki to na wszelki wypadek daj od razu ze dwie warstwy lakieru, gdyby potem przy malowaniu góry gdzieś coś chlapnęło albo kapnęło to się bez problemu wytrze....
Madzia napisał/a:
Czy serwetkę na brzegach powinnam odciąć?

ja zawsze kleję tak, żeby serwetka wystawała z boków poza przedmiot a potem papierem zeszlifowuję nadmiar przy krawędzi
Madzia napisał/a:
I jak przykleić serwetkę do połowy boków żeby było równo?

a to już trudniej .....
możesz sobie narysować cieniutką kreseczkę i potem przykładać serwetkę od tej kreski w dół (albo w górę)
ale albo się uda albo nie
chyba łatwiej za pomocą żelazka, można dokładniej dopasować krawędź .....
bo przy żelazku najpierw się czeka aż klej wyschnie (dobrze pamiętam ?) a dopiero potem przykłada się serwetkę
Madzia napisał/a:
3. pisanka. jak pomalować pisankę u góry i dołu żeby było równo? czyli pośrodku motyw, a "czubki" jajka pomalowane.

nie bardzo rozumiem.....
ma być pomalowane tak "pod kreskę" ? na jakiś konkretny kolor ?
no bo normalnie to robi się tak jak wszystko inne - najpierw malujesz całość na jasny kolor, naklejasz motyw a potem podmalowujesz albo cieniujesz, albo zamalowujesz tło..

Madzia - Śro 02 Mar, 2016 21:32

nula napisał/a:

ja zawsze kleję tak, żeby serwetka wystawała z boków poza przedmiot a potem papierem zeszlifowuję nadmiar przy krawędzi

czyli chcąc nakleić na wierz i boki, muszę nakleić w sumie 5 kawałków serwetki, a nie owinąć 1 serwetką pudełko?
nula napisał/a:

tak

Krakowianka - Śro 02 Mar, 2016 21:51

Madzia napisał/a:
pisanka. jak pomalować pisankę u góry i dołu żeby było równo? czyli pośrodku motyw, a "czubki" jajka pomalowane.

chyba chodzi o taki efekt

ja pomagam sobie takim szablonikiem
, rysuje jedną kreseczkę wzdłuż jajka potem przykładam szablon i odrysowywuje w koło
moim zdaniem nie musi być aż tak pod kreskę inni robią to od ręki i też możnahttps://www.youtube.com/watch?v=6AZ7Y4u6r2Q
o takim... zdjęcia z komórki sorry

nula - Śro 02 Mar, 2016 21:55

Madzia napisał/a:
czyli chcąc nakleić na wierz i boki, muszę nakleić w sumie 5 kawałków serwetki, a nie owinąć 1 serwetką pudełko?

możesz owinąć wesoło mi
jak Ci wygodniej .....
wszystko zależy jaki jest wzór na serwetce i ile jej masz
jak będziesz owijać dookoła to musisz uważać, żeby ci nie "poszła" po skosie, bo na którymś boku może zabraknąć
jeżeli chcesz, żeby wzór tworzył ciągłość to też lepiej owijać
ale jeżeli wzorek jest drobny to wolę każdy bok kleić oddzielnie
tylko wtedy szlifować z wyczuciem, żeby na krawędziach nie wyłaziło surowe drewno - chyba, że planujesz te krawędzie potem jakoś wykończyć - np. przyciemnić patyną albo farbą...

Madzia napisał/a:
nula napisał/a:

tak

ja bym w takim wypadku przykleiła sobie papierową taśmę malarską - dokładnie tak jak się robi na ścianie wesoło mi
malujesz - odrywasz taśmę - i masz równą krawędź.....

Krakowianka - Śro 02 Mar, 2016 21:57

Madzia napisał/a:
chcąc nakleić na wierz i boki, muszę nakleić w sumie 5 kawałków serwetki, a nie owinąć 1 serwetką pudełko?

tak, 5 kawałków czym mniejsze elementy tym łatwiej naklejać

Krakowianka - Śro 02 Mar, 2016 22:02

nula napisał/a:
ja bym w takim wypadku przykleiła sobie papierową taśmę malarską - dokładnie tak jak się robi na ścianie
malujesz - odrywasz taśmę - i masz równą krawędź.....
hmmm.... ale przyklejenie taśmy na takim kształcie to też nie takie proste a nawet jak nie jest idealnie pomalowane to przecież można zatuszować koroneczką, kropeczką ,ej! od czego nasza fantazja Koleżanki! wesoło mi
nula - Śro 02 Mar, 2016 22:15

Krakowianka napisał/a:
zym mniejsze elementy tym łatwiej naklejać

co prawda, to prawda zebalek
Krakowianka napisał/a:
ale przyklejenie taśmy na takim kształcie to też nie takie proste

iiiii tam, tak samo jak przyklejenie koroneczki - tylko taśmę potem odrywasz wesoło mi
Krakowianka napisał/a:
a nawet jak nie jest idealnie pomalowane to przecież można zatuszować koroneczką, kropeczką ,ej! od czego nasza fantazja Koleżanki!

a jeżeli nasza fantazja wymaga idealnie prostej linii ? hahahihi
tak jak np. tu ?
https://picasaweb.google.com/nulekma/MojePraceDecoupage#5611302448790637506

nula - Śro 02 Mar, 2016 22:21

tylko Madzia - uprzedzam - przyklejenie całej owiniętej serwetki nie jest takie proste ....
ja, jeżeli już się na to decyduję to smaruję klejem i przyklejam po kawałku - i trzeba uważać, żeby serwetka się nie podarła .....
raczej doradzałabym te 5 kawałków wesoło mi

Madzia - Czw 03 Mar, 2016 17:57

Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Najbardziej obawiam się tych brzegów, ale zastanawiałam się również jak to wyjdzie na rogach. Klejenie po kawałku jest na pewno prostsze, ale jak wtedy zachować ciągłość wzoru? Widuję chusteczniki, które wyglądają jakby były owinięte w całości, czy też góra i do połowy dół- takie rozwiązanie mi się podoba.
Tym bardziej, że niektóre serwetki są tak piękne w całości.
Nie przepadam za to za koronkami, choć może to kwestia konkretnych projektów, które często są wg mnie przesłodzone.
Co do jaj, wiem, na Inspirello pani bierze pędzelek i sobie po prostu maluje, ale ja nie jestem precyzyjna i trzęsą mi się ręce.

A o taki piękny chustecznik
https://picasaweb.google.com/nulekma/MojePraceDecoupage#5721139901637943058
to jak kleiłaś Nulciu?

nula - Czw 03 Mar, 2016 19:24

tu były naklejane wydarte elementy
cały pomalowałam na biało, nakleiłam motywy a potem zamalowałam to popielate tło
na końcu małym pędzelkiem domalowałam te białe krawędzie przy motywach

Tobie bardziej chodzi o coś takiego jak myślę
https://picasaweb.google.com/nulekma/MojePraceDecoupage#6166174912860765810
ale choćbyś mnie zabiła nie pamiętam czy oklejałam w całości czy każdy bok oddzielnie hmm
w każdym razie dwie różne serwetki ....
coś kleiłam w całości, ale nie wiem czy górę z bokami, czy boki dookoła ....

Madzia - Czw 03 Mar, 2016 21:58

nula napisał/a:
Tobie bardziej chodzi o coś takiego jak myślę

chyba tak. jeszcze nie mam ostatecznej koncepcji, ale kupiłam śliczny szablonik, który idealnie pasuje na dół chustecznika.
Muszę na spokojnie przejrzeć moje serwetkowe zasoby wesoło mi (tylko, że o spokój ostatnio trudno) i mam nadzieję w weekend zacząć.
Coraz bardziej kusi mnie wziąć dzień urlopu i dekupażyć od rana do wieczora. hahahihi
Powstrzymuje mnie tylko to, że w zeszłym roku sporo tego urlopu zmarnowałam na takie pojedyncze dni.

Madzia - Pią 29 Kwi, 2016 20:00

Cześć dziewczyny!
Strasznie dawno nie dekupażyłam, ale na majówkę ma być brzydka pogoda, więc jak znalazł wesoło mi
Chcę zrobić m.in takie pojemniki
https://picasaweb.google.com/nulekma/MojePraceDecoupage#6232518208319081490
Na niektóre chcę koniecznie, ale to koniecznie przykleić serwetkę po całości.
Da radę to zrobić?

Drugie pytanie, odnośnie wieczek. Są plastikowe i giętkie. Malować, lakierować? Nie będzie pękać? Czy zostawia się je takie jakie są?

Krakowianka - Pią 29 Kwi, 2016 23:17

Madzia napisał/a:
Da radę to zrobić?

dasz radę! ja w takiej sytuacji kładę całą serwetkę a jej nadmiar odrywam po naklejeniu
sukcesywnie smaruje klejem pudełko i palcem dociskam serwetkę
co do pokrywki to może mały element decu, wstążeczka itp. ew. zostawiłabym je czyste cmoknięcie

nula - Sob 30 Kwi, 2016 08:11

Krakowianka napisał/a:
ja w takiej sytuacji kładę całą serwetkę a jej nadmiar odrywam po naklejeniu

ja również wesoło mi
z tym, że tu może być trudniej, bo te puszki na ogół mają na dole i u góry taki wypukły brzeg.....

Krakowianka napisał/a:
sukcesywnie smaruje klejem pudełko i palcem dociskam serwetkę

dokładnie tak - nie smaruj od razu całej puszki klejem, tylko po kawałku
a potem całość mocno wygładź przez folię

ja te puszki bardzo lubię właśnie przez zamknięcia wesoło mi
zostawiam zawsze czyste, tylko staram się, żeby kolorystyka całej puszki pasowała do koloru wieczka

na pewno nie polecam ich malować ani lakierować, one są miękkie i faktycznie przy otwieraniu się wyginają - moim zdaniem nie ma siły - farba , klej i lakier popękają w użytkowaniu

Madzia napisał/a:
Strasznie dawno nie dekupażyłam

Madzia, nie dobijaj mnie - a co ja mam powiedzieć

Strusie jajo nadal leży w lodówce i czeka hahahihi
dwa kartony różnych drewienek, puszek, skrzyneczek czekają na obróbkę ....
serwetki piszczą, że mają dość siedzenia w pudle i na złość się rozmnażają rotfl
a ja się wściekam, bo tyle bym chciała zrobić a nie mam kiedy placzek