To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porozmawiajmy o drutach - Druty

Ewa P - Pon 31 Sty, 2011 20:05

M., w opcji "Dodaj środki" masz mozliwość doładować konto w kilka dni lub błyskawicznie Smile
M. - Pon 31 Sty, 2011 20:22

Ewa P napisał/a:
M., w opcji "Dodaj środki" masz mozliwość doładować konto w kilka dni lub błyskawicznie Smile

tak mi świata, że miało byc błyskawicznie, ale nie mam pewności... i kasy tyż ni ma Wink
normalnie Ci pozazdrościłam tych drucików, kupiłam drewniane, jedna para kosztowała więcej niz te (11 ? kompletów ???) co Ty nabyłaś:
http://www.biferno.pl/ind...uct&prod_id=504
chciałam je mieć, żeby mitenki córce zrobić... na metalowych gubiłam oczka.
moze zrobić jeszcze raz na błyskawiczne...

Ewa P - Pon 31 Sty, 2011 20:30

M., ale ja też wcześniej kupiłam jedną parę pończoszniczych bambusków w biferno, bo na gwałt ich potrzebowałam (już teraz nie wiem, do czego tak było mi spieszno)

M. napisał/a:
(ile kompletów ???)
11 kompletów hurrraaa
M. - Pon 31 Sty, 2011 20:49

doładowałam teraz błyskawicznie, \
tamten przelew źle zrobiłam... bo nie klikałam tego co dziś Smile
teraz mam chyba czekac pół godziny aż dojdą i kupić druty płacąc, coś klikając... żebym ja jeszcze wiedziała co ja robię wesoło mi

gracha - Pon 31 Sty, 2011 21:51

Ja też klikałam tak na ślepaka, najpierw zrobiłam normalny przelew, potem zobaczyłam ten błyskawiczny, w związku z czym mam na paypalu 22 zł, które czekają na jakiś zakup. Przed otrzymaniem przesyłki dostałam emaila z ebay'a, oczywiście po angielsku i lekko się wystraszyłam,że coś zrobiłąm nie tak. Na szczęście córka pomogła mi tłumaczyć, chodziło o przypomnienie, że mam wystawić komentarz. Smile
kabyr - Pon 31 Sty, 2011 22:07

Dziewczyny ja nie mam jeszcze placzek
żadnego kompletu takich fajnych drucików.
Który byście mi poleciły,
bo jestem kompletna noga. przykro mi

M. - Pon 31 Sty, 2011 22:38

kabyr napisał/a:

pierwsze kupiłam Addi, ważyłam je na wadze kuchennej, różnica była ogromna... są lżejsze :0 ale te 2,5 aż za lekkie.

Później sie naczytałam o tych z żyłką, pierwsze kupiłam addi ( z żyłką na stałe),
teraz dokupiłam KP, też z żyłką na stałe (naczytałam sie o wpadaniu nitki w gwinty, dlatego dokonałam takiego wyboru - żyłka na stałe),
ale są różne opinie na temat tych skręcanych, niektórzy je bardzo zachwalają.
KP mają lepsze czubki, ostrzejsze Smile
do śliskich nitek kupiłam KP drewniane, dobre są Smile
tu mozesz sobie pooglądać, są dobrze posegregowane, na drewniane, ze względu na długość, na proste i z żyłką Smile
http://biferno.pl/index.p...=2&sort=default
po lewj stronie są linki z różnym,i parametrami:)

M. - Pon 31 Sty, 2011 22:52

gracha napisał/a:
Ja też klikałam tak na ślepaka, najpierw zrobiłam normalny przelew, potem zobaczyłam ten błyskawiczny, w związku z czym mam na paypalu 22 zł, które czekają na jakiś zakup. Przed otrzymaniem przesyłki dostałam emaila z ebay'a, oczywiście po angielsku i lekko się wystraszyłam,że coś zrobiłąm nie tak. Na szczęście córka pomogła mi tłumaczyć, chodziło o przypomnienie, że mam wystawić komentarz. Smile

dzieki piękne cmoknięcie kwiatek dla ciebie , że dzis wspomiałaś o tych błyskawicznych przelewach Smile
to ja też będe miała nadwyżkę Smile, te z błyskawicznego już są, a z soboty... nie ma, zatwierdziłam płatność i mam nadzieję, ze dobrze klikałam...

lamika88 - Pon 31 Sty, 2011 22:59

kabyr napisał/a:

Do mnie dzisiaj dotarły wesoło mi Nowiutkie KP wesoło mi Tylko... Ja jestem 50 km od nich placzek placzek Dopiero w czwartek będę mogła je wziąć w łapki i podzielić się wrażeniami... Zamówiłam zestaw metalowych i cieńsze drewniane ze stałą żyłką... No i oczywiście nie mogłam się oprzeć pięknej cieniowanej włóczce hahahihi To już chyba uzależnienie hahahihi Ale nie żałuję żadnej złotówki na to wydanej wesoło mi W końcu będę miała odpowiedni sprzęt i tylko mój wesoło mi

kabyr - Pon 31 Sty, 2011 23:02

Dziękuję uklon uklon uklon
Porozglądam się po półkach
i coś wybiorę. cmoknięcie

Ada - Czw 03 Lut, 2011 16:02

maranta napisał/a:

Jeszcze tylko się upewnię, np. ta aukcja
Żeby sprawdzić czy sprzedawca wysyła do Polski muszę kliknąć w zakłądkę Shipping and payments i potem show all avaliable i gdyby oferował, to na liście by było a skoro nie ma to nie wysyła nigdzie poza USA Dobrze myślę?
:

Aniu, nawet się nie przymierzaj do kupna roślin w USA, bo ... cyt. z forum ogrodniczego:
"Wierz mi. Całą zimę kombinowałem jak sprowadzić hosty z USA np. wylicytowane na HL aukcjach. Jedyną , ale też NIE DO PRZEJŚCIA zaporą jest przesyłka. Jej czas i koszty. Pominę przepisy fitosanitarne i celne żeby nie dorzucać do pieca"
i jeszcze:
"Paczka może iść tydzień albo miesiąc. Jednak większe problemy są tu w kraju. Zapytaj jaki będzie koszt przesyłki i poprzez jaką firmę to wyślą.
Jeżeli to DHL to sobie odpuść. Jest tylko jeden terminal, który może obsługiwać rośliny. Możesz stanąć przed problemem dostarczenia od naszych służb zezwoleń na import, dolicz cło
A tu już dobitnie:
"Pozwolenie fitosanitarne to koszt 50$. Cło -obowiązkowe to 4 lub 7 % w zależności jaka będzie kwalifikacja (rośliny ozdobne ukorzenione czy kłacza).Koszt przesyłki - w zależności od przewoźnika. Przesłanie USPS lub np. DHL.Paczki przesłane przez pocztę lądują w pocztowym urzędzie celny.Dostajecie powiadomienie do odbioru paczki.Musicie mieć rachunek (ewentualnie przy otwieraniu wezmą z paczki).I tu mogą zażądać wszelkiej maści dokumentów. Czas przesyłki - nieograniczony...........
DHL-door to door. czas 3-4 dni.Tak mówi teoria. Ta usługa kosztuje nawet 300$ chyba ,że sklep w USA ma umowę długoterminową i ma zniżki. Problem znowu jest w Polsce. Paczka z roślinami musi być opisana , jedyny terminal do obsługi paczek z roślinami jest w Warszawie. Nawet jak trafi do Gdańska to oni przekażą paczkę. Terminal celny oczywiście może zażądać dokumentów pozwoleń na import itp. Mogą w praktyce wstrzymać roślinki nawet na 60 dni".

Jak już chcesz kupować na e-bay'u to tylko w krajach UE.

Ada - Czw 03 Lut, 2011 16:44

Ewa P napisał/a:
Ja "czaję się" na taką umbrellkę na ebay'u...bo nikt w domu nie chce trzymać włóczki do zwijania wściekły ale......................... cena...........eccccchhhh

Może ta Cię zainteresuje:
http://haft.blox.pl/2010/...i-zwijanie.html
albo ta:
http://mojehobby-frasia.b...2/motowido.html

maranta - Czw 03 Lut, 2011 17:06

Ada napisał/a:
Jak już chcesz kupować na e-bay'u to tylko w krajach UE.

Dziękuję Ado. Tak szczerze, to bardziej mnie zainteresowały roślinki z ... Tajlandii (aglaonemy, odmiany u nas niespotykane) puknąć się

Jednak pierwszy mój zakup to będą druty i szydełka bambusowe.
Komplet szydełek tunetańskich z żyłką też mi wpadł w oko, ale sobie daruję, bo wzory tunezyjskie bardzo rzadko robię.

Do roślin bezpieczniej zaglądać na Allegro, mniej ciekawe okazy, ale też bardziej do naszych warunków przystosowane, no i z przesyłką mniejsze problemy.

Ewa P - Czw 03 Lut, 2011 19:33

Ado, ciekawe rozwiązania i za niewielkie pieniądze. Ta zwijarka z wieszaków nawet na moje możliwości manualne cool
irenka10 - Pią 04 Lut, 2011 11:55

Mam pytanie czy ktos kupował z Was druty bambusowe na zyłce ?
http://cgi.ebay.pl/16-Cir...=item3a58686918
przyznam szczerze ze kusza mnie troche mam takie i dobrze sie na nich robi szczegolnie moherki .
Konto juz załozyłam bardzo dziekuje za dobre rady cmoknięcie

wiesia-kal - Pią 04 Lut, 2011 14:13

Irenka10 mam druty bambusowe 3.5 i bardzo dobrzze się nimi robi. Też założyłąm sobie konto ale przelałam pieniądze "normalnie" i muszę czekać aż pojawią się na koncie, ponieważ to jest 60 zł, to trochę zakupów po ich cenach będzie, już będę wiedziała, żeby inacze dołądować konto. Przeglądnij ten link co podała calicja na str.11 są jeszcze tańsze, link jest po polsku. Pozdrawiam Wiesia[/b]
calicja - Pią 04 Lut, 2011 19:13

wiesia-kal napisał/a:
[ Przeglądnij ten link co podała calicja na str.11 są jeszcze tańsze, link jest po polsku. [/b]

przy logowanie (chyba - bo dawno to robiłam) wybiera się kraj i wtedy strona otwiera się w języku kraju - czyli dla nas po polsku

ona_1 - Pią 04 Lut, 2011 20:40

irenka10 napisał/a:
Mam pytanie czy ktos kupował z Was druty bambusowe na zyłce ?

Ja kupiłam druty na żyłce 80 cm takie jak te http://cgi.ebay.pl/19-Siz...d#ht_3603wt_905 i do tego wzięłam druty proste 35 cm http://cgi.ebay.pl/18-set...=item3a61445211 ale muszę cierpliwie na nie zaczekać, bo
Chińczyk - sprzedawca do 9 lutego ma urlop hmm

M. - Pią 04 Lut, 2011 21:01

ona_1 napisał/a:

Ja kupiłam druty na żyłce 60 cm takie jak te http://cgi.ebay.pl/24-Cir...=item3caaca8c22 i [/quote]
te ceny są oszałamiające, też kliknęłam Smile 18 PAR drutów za niecałe 32 zł wesoło mi

irenka10 - Pią 04 Lut, 2011 21:04

Dziewczyny dziękuje za odpowiedz cmoknięcie chyba na te same sie skusze .
Szkoda ze włoczki tak tanio nie sprzedaja hihi

M. - Pią 04 Lut, 2011 21:21

irenka10, to są chyba cale, ma jeszcze ciut droższe ale z żyłką dłuższą (100 cm- łączna długość z drutami - jak mi gogle od czubka do czubka przetłumaczyły;))
http://cgi.ebay.pl/40-Cir...0#ht_3010wt_905
a taki ma asortyment
http://shop.ebay.pl/qianq...=&_trksid=p3686

ona_1 - Pią 04 Lut, 2011 21:44

W aukcjach długość żyłki podana jest w calach i centymetrach - jak przystało na międzynarodowy sklep Exclamation A mi się marzyły takie bambuski ze względu na lekkość i miły dotyk drewna. Jak przeczytałam tu na forum, że jeszcze dzianina z nich nie spada, to utwierdziłam się w przekonaniu, że takowe druty należą mi się ustawowo Wink
M. - Pią 04 Lut, 2011 21:48

ale zanim przewinełam stronę, nie widzę nie słyszę gdzie przed szczegółową numeracja jest podana długość w cm, sprawdzałam co to te " znaczy - nie wiem nie widziałam
ciapara - Sob 05 Lut, 2011 10:10

Mam głupie pytanie ale ostatnio na tym wpadlam... kupowalam same zylki do drutów a potem okazalo sie ze ich dlugosc byla podana z długoscia drutow. Mowiac wprost byly krótsze o 22 cm niz myslalam.
Jak to jest z tymi bambusowymi drutami.. te 100 cm ma sama zylka czy zylka z drutami???

wiesia-kal - Sob 05 Lut, 2011 12:21

ciapara tyle co ja się orientuję to podawana długość drutów jest zawsze w całości (żyłka + druty) jak się chce dłuższe to najlepiej te 48" - 120 cm