To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Włóczki

Meta - Pon 20 Kwi, 2009 21:15

Nessie napisał/a:
Mecik napisał/a:
A ja mam pytanie o Kalinkę - dziś pierwszy raz ją miałam okazję pomacać na żywo - nadaje się ona dla małych dzieci? A włóczki 100% anilany? Szukam czegoś ładnego na kapelusiki np dziecięce albo sukieneczki, najbardziej mnie przekonuje 100% bawełna w wyrobach dzieciowych, ale może anilana też się nada?

Był cały wątek o dzieciowej włóczce BABY CARE (zobacz ją tu).

Nie lubię akrylu w żadnej postaci, a wszystkie dzieciowe włóczki, które widziałam do tej pory, to albo czysty akryl albo jego mieszanki Rolling Eyes

kabyr - Pon 20 Kwi, 2009 21:48

Uważam, że włóczki podane przez Qrkę są za grube na wyroby letnie.
Ale to jest moje zdanie na ten temat.

reni - Pon 20 Kwi, 2009 21:52

ja z kalinki robię dużo rzeczy na drutach i szydełku i jestem zadowolona
polecam

Eve - Pon 20 Kwi, 2009 22:01

Mecik napisał/a:
Nessie napisał/a:
Mecik napisał/a:
A ja mam pytanie o Kalinkę - dziś pierwszy raz ją miałam okazję pomacać na żywo - nadaje się ona dla małych dzieci? A włóczki 100% anilany? Szukam czegoś ładnego na kapelusiki np dziecięce albo sukieneczki, najbardziej mnie przekonuje 100% bawełna w wyrobach dzieciowych, ale może anilana też się nada?

Był cały wątek o dzieciowej włóczce BABY CARE (zobacz ją tu).

Nie lubię akrylu w żadnej postaci, a wszystkie dzieciowe włóczki, które widziałam do tej pory, to albo czysty akryl albo jego mieszanki Rolling Eyes

A czym się różni akryl od anilany? Kalinka to też akryl. Z domieszką wiskozy.

donka66 - Pon 20 Kwi, 2009 22:37

Qrka znam Alminę, właśnie teraz z niej dziergam wesoło mi
Meta - Śro 22 Kwi, 2009 08:56

Eve napisał/a:
A czym się różni akryl od anilany? Kalinka to też akryl. Z domieszką wiskozy.

wesoło mi
No że też nie wyguglałam tego wcześniej... Dzięki Eve, otworzyłaś mi ciemnocie oczy Smile

szajka - Śro 22 Kwi, 2009 09:47

dziewczynki moze mi coś polecicie
myślę o sukieneczce na wesele http://www.fotosik.pl/pok...4eb48a186a.html z opisu zrozumialam tylko ze szydełko 3.0mm Smile no i jaką włóczkę/nitkę do tego dobrac?
na takie szydelko to chyba ok 350-400m/100g ale nie znam takiej wloczki bawelnianej. w sumie to nie wiem jaka powinna byc, musi byc w miare mila w dotyku, ladnie wyglądająca i zeby mi sie nie rozciągnęła w trakcie zabawy i nie zjechała.
Myslalam o kordonku Perle5 (420m/100g)
albo o tych niciach Koral ale boje sie bo to sztuczne jest.

poradźcie, z czego zrobic taką sukienkę?
ps. wesele w czerwcu wiec mysle ze bedzie raczej ciepło

donka66 - Śro 22 Kwi, 2009 09:52

400 m na 100 g ma Petra firmy DMC, ta grubsza, bo cieńsza ma 800 m na 100 g. Jest to bawełna 100 % marceryzowana (chyba dobrze napisałam Rolling Eyes )
Aria z Aridny ma 425 m.

Zula - Śro 22 Kwi, 2009 10:44

Może to http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1247
albo http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1195
podoba mi się też http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=1153

szajka - Śro 22 Kwi, 2009 11:08

Zula ta Maxi z Viscozą juz mi dawno po glowie chodzi Smile tylko często ciężko ją znalezc, a na tej stronie jest 1 szt wiec tez do kitu Smile
a wlasnie wyciągnęłam robótke z perle5 i petry i chyba jednak sklonie sie do kordonka wlasnie, bo ladnie to wygląda

Eve - Śro 22 Kwi, 2009 11:19

szajka, tu masz burgundowa http://www.swiathaftu.pl/Maxi_Viscose.11962.html
Ale to raczej nie na szydełko 3, max 2.

szajka - Śro 22 Kwi, 2009 11:24

dzięki Eve, piszą ze na szydelko i druty 2-3, ale ja moge spokojnie wziac 3 bo ja mam bardzo "scisłą" rękę. wiec zawsze biore troche wieksze niz zalecają bo jak wezme tak jak każą to mi bardzo sztywne wychodzi bo bardzo ciasno robie. tak juz mam. wiec jak wezme 3.0 to mysle ze bedzie ok.
eap - Pią 05 Cze, 2009 18:41

Wrrrrrrrr jaka jestem zła, tyle dobrego naczytałam się o Malwie z aniluxu, że zaszalałam i kupiłam jej na 3 sweterki. Zrobiłam córce czarny sweterek, założyła go dopiero kilka razy i co widzę, zaczyna się mechacic.Chyba przestanę kupowac anilanę.
Truskaweczka - Sob 25 Lip, 2009 15:31

Najlepiej szydełkuje mi się z Peonii, jest cienka i wydajna, ładnie się układa:

Drutkuje się wspaniale z

ale trochę drapie
i z

i jeszcze polecam na drutki bardzo miękką

Natomiast teraz robię tunikę szydełkową z

i strasznie się nitka roztraja, źle się szydełkuje.

Kordonki miałam Maxi z dwu rodzajów i oba się sprawdzają, z tym, że ten z czerwono-białą banderola jest sztywniejszy, a z MadameTricotParis jest deczko elastyczny.

halszka - Sob 25 Lip, 2009 17:49

a ja bardzo lubię na szydełko : Malwę i Peonię , mam z nich 2 bluzeczki bardzo fajne zebalek a nie cierpię robić z Dalii ( jest do niczego , brrrrr) .... hmm
szajajaba - Sob 25 Lip, 2009 19:13

Szalenie lubię szydełkować z Sonaty (bawełna z wiskozą) i z Alminy (bawełna). CO prawda trzeba się przyzwyczaić do sonatki, nieco rozdwaja się nitka na końcach i trzeba najpierw nauczyć się nabierać oczka tak, by łąpać i bawełnę, i wiskozę (no, ja się musiałam nauczyć Wink ). Dobrze też robi mi się z Pearl (akryl). A na drutach miło dziergało mi się z Linate, chociaż obawy miałam, bo to cieniutkie.
donka66 - Sob 25 Lip, 2009 23:08

Też uwielbiam Alminę, tyle, że dziergam na drutach. Teraz kupiłam też śliczną Sonatę, ale jeszcze z niej nie robiłam, ciekawa jestem, jak mi pójdzie. Moja mama dziergała na drutach z Sonaty i też narzekała na rozdwajanie nitki. Ale właśnie przez tę błyszczącą wiskozową nitkę Sonata jest taka atrakcyjna.
Asia S. - Nie 26 Lip, 2009 11:20

Ja też uważam, że Almina bardziej nadaje się na druty
szajajaba - Nie 26 Lip, 2009 13:28

Ooo a to czemu? Mnie Alminą szydełkuje się rewelacyjnie, grubość i gładkość w sam raz, i ładne rzeczy wychodzą Smile Koleżanka mnie tym zaraziła, ona szydełkuje 90% rzeczy z tej bawełny, począwszy od spódnic, przez bluzeczki, topiki, chusty...
Asia S. - Pon 27 Lip, 2009 22:29

właśnie skończyłam komplet na chrzest z alminy dla synusia i nie jestem specjalnie zadowolona, bo jakieś to sztywne. robiłam szydełkiem 2,5
marysia54 - Pon 27 Lip, 2009 23:57

Bardzo lubię robić z Peonii- jest cieniutka i bardzo wydajna, z Kalinki- też jest bardzo wydajna,
z Sonaty- chociaż dla mnie trochę za ciężka ale robię bo ładnie się prezentują wyroby,
Malwa-też się fajnie robi.
Ja jestem drutowa, ale widzę że szydełka też robią z tych włóczek.

agus2003 - Wto 03 Lis, 2009 13:27

Doradźcie mi kobitki...

chcę sobie zrobić spódniczkę VS taką jesienno - zimową, ale nie bardzo wiem z jakiej włoczki hmm

Byłam dziś w pobliskiech pasmanteriach i niestety wybór niewielki : Malwa, Dalia, Peonia, puchatek, Baska, Zorza, Kalinka, Sonia...

I która z nich byłaby najlepsza???? nie wiem

Grażyna - Wto 03 Lis, 2009 15:24

Myślę, że Malwa albo Kalinka
Ada - Wto 03 Lis, 2009 19:14

A mnie sie wydaje, że na spódnicę najlepsza jest bawełna, bo jest trochę "cięższa" od akryli, to po pierwsze, a po drugie akryle suę kosmacą. Ja proponuję Ci, o ile dostaniesz Kornelię. Wychodzą z niej najlepsze spódnice. Zrobiłam z 8 spódnic i najlepsze były z Kornelii.
kabyr - Wto 03 Lis, 2009 21:49

Idzie zima i ja proponowałabym MIMOZĘ.
Jest trochę grubsza od zaproponowanych przez Was,
ale ta spódnica mia grzać.
Nie mechaci się i nie wyciąga,
jeżeli spódnicę się zblokuje.
Sama mam z tej włóczki zrobioną spódnicę i sukienkę.