Nasze prace - Giniusiowe początki
Ginia - Pon 17 Sie, 2015 19:03
Elu, dziękuję bardzo
W tak zwanym międzyczasie wzięłam się za wspólny bieżnik. Tkanina Bellana to miód na me oczy. Haftuje się cudownie. Bloczki, to raczej bloki, ale gwiazdeczki wychodzą o wiele ładniejsze niż na Luganie. Nie pojmuję, czemu do tej pory nie haftowałam na Bellanie
Ginia - Czw 20 Sie, 2015 06:38
A oto wynik dłubania na Bellanie
mirka-zet - Czw 20 Sie, 2015 08:19
Brawo, brawo, brawo. Bardzo szybko i sporo bieżniczka już powstało.
A Bellana jest wspaniała, ja też ostatnio haftuję tylko na Bellanie.
Mam jeszcze trochę zapasów unifilu i lugany, będę musiała je jakoś
wykorzystać, bo szkoda, żeby leżały.
Nie mogę na razie pokazać swojej pracy, bo coś mi z komórki
wychodzą zamazane zdjęcia.
dziewanna - Czw 20 Sie, 2015 08:27
Zapowiada się piękny bieżnik, w kolorach które lubię. Ile w cm potrzeba tkaniny na
ten bieżnik, widziałam wyliczenie w bloczkach co mi nic nie mówi gdybym chciała
zamówić materiał. Muszę również poczytać o tkaninach, ale jak chwalisz Bellanę to taką kupię.
Nikus4 - Czw 20 Sie, 2015 09:07
Dziewanna! Może i bloczki ci nic nie mówią ale każda tkanina jest różnej gęstości i różnej wielkości wychodzą serwetki. Np. na Unifilu musisz mieć więcej tkaniny niż na Bellanie. Wielkość tego bieżnika to ok 120cm/60cm. Musisz jeszcze dodać cm tkaniny na naciągnięcie tamborka.
Bellana jest świetna do haftowania i prania, prasowania. Ja już tylko kupuję Bellanę no chyba, że jak i Mirka wyciągam z zapasów i wykorzystuje inne tkaniny.
Muszę jeszcze dodać, że jak każdy materiał Bellana się kurczy tak ok. 4cm.
Nikus4 - Czw 20 Sie, 2015 09:08
Och ! Zapomniałam zwrażenia jak zobaczyłam twoje zdjęcie Giniu pochwalić! Będzie jak zwykle u ciebie piękny bieżnik!
Haniaga - Czw 20 Sie, 2015 11:16
Ginia ,
ciekawe rozwiązanie kolorystyczne zastosowałaś. Chyba jest to kolorowa bellana.
Po naszym obrusiku - kolosiku , bieżnik szybko rośnie w oczach.
Ginia - Czw 20 Sie, 2015 11:36
Dziękuję bardzo za komentarze.
Dziewanno, Nikusia już Ci odpowiedziała na pytania, a Bellana naprawdę warta grzechu.
Uchylę Wam rąbka tajemnicy: mam troszkę więcej wyszyte, chciałam budować napięcie
tareska - Czw 20 Sie, 2015 14:21
Giniu idziesz jak ekspresowe tornado
a powiedz proszę jakimi kolorami wyszywasz?
mirka-zet - Czw 20 Sie, 2015 17:49
Giniu, jestem za Tobą daleko w tyle. Bardzo ładnie wygląda Twoja praca.
Nikus4 - Czw 20 Sie, 2015 20:30
Ginia to taka nasza cicha myszka! dłubie po cichutku i tylko nam piękności potem pokazuje. W poniedziałek lub we wtorek pokażę znowu zdjęcia - dalszego haftowania (po tak długiej przerwie)!
Giniu super ci wychodzi! A może teraz ja napisze, że pomagają ci jakieś małe krasnoludki!
Ginia - Pią 21 Sie, 2015 08:39
To ja, myszka
Haniu, Teresko, wyszywam na Bellanie ecru, nici Petra ecru, białe i zielone 53012. Niestety zielenina jest tylko w rozmiarze nr 5, więc wszystkie wzory cienkonitkowe będą białe i ecru
Mireczko, pewnie mnie dogonisz, gdyż muszę teraz zarządzić przerwę w haftowaniu
Nikusiu, moje tempo wynika z grzechu haftowania bieżnika w trakcie haftowania obrusa
Nikus4 - Pią 21 Sie, 2015 09:15
Giniu? I Ty płakałaś,że tak długo haftujesz obrus??????? Najważniejsze, że haftujesz a co to obojętnie!
Ginia - Nie 23 Sie, 2015 09:16
Oj płakałam, bo granat mnie dobijał, ale lubię grzeszyć z drugą robótką. Chętnie się wraca do tej pierwszej
Mireczko, zapomniałam dodać, że nie mam wyhaftowanego brzegu, zostawiam go sobie na koniec, a Ty już go wyhaftowałaś, więc myślę, że jesteśmy na podobnym etapie.
Haniu, rzeczywiście haftuje się błyskawicznie, mam odczucia podobne do Twoich po kolosie.
Przyznam się, że po wyszyciu szlaczków listkowych, stwierdziłam, że zielenina jest za ciemna do mojego pomysłu kolorystycznego i już byłam bliska prucia, ale po wyhaftowaniu dalszej zieleniny, stwierdziłam, że może być.
Haftuje się komfortowo, nitka nie traci połysku, pewnie dzięki temu, że Bellana jest luźna i nitka nie ociera tak bardzo o nitki tkaniny. Jestem z niej bardzo zadowolona.
Haniaga - Nie 23 Sie, 2015 10:41
Druga odsłona bieżnika, pokazała jak bardzo ciekawie dobrałaś kolory.
Ja przy brzegu, w swoim bieżniku wyszyłam ścieg schodkowy.
Bałam się , że przy siateczce ,przy naszej luźnej tkaninie nie wzmocnionej ,mogłabym mieć kłopot.
Dodatkowo , pruta co trzecia nitka wchodzi jakby pod bloczek. I jak ją wtedy wzmocnić?
Może przy gęstej tkaninie można by zaryzykować bez kłopotu.
Ginia - Pon 24 Sie, 2015 07:40
Też się zastanawiam nad tą siateczką. Ładna jest, nie powiem. Ale wyszywanie jej na brzegu bieżnika - dość ryzykowne. Może pójdę za Twoją radą, Haniu i też wyszyję ścieg schodkowy. Spróbuję wyszyć siatkę w środku kwadrata, ale najpierw muszę potrenować. Schodki na luźnej tkaninie wyglądają prawie jak siatka, ale ich nie lubię, u mnie należą do kategorii "diabelskich wzorków"
Nikus4 - Pon 24 Sie, 2015 08:22
Ten ścieg schodkowy dobrze się haftuje ale ja go jednak nie wyszywam w swoim bieżniku. W tym bieżniku jest prawie każde miejsce zakryte. A już na pewno siateczki tam bym nie szyła. Podzielam zdanie Hani. Bellana jest za rzadka do tej siateczki.
mirka-zet - Pon 24 Sie, 2015 08:54
Ja zamiast siateczki wyhaftowałam ścieg schodkowy.
Nawet mi się podoba.
Przepraszam, że do tej pory nie wstawiłam zdjęcia, ale nie kupiłam
jeszcze aparatu, ciągle "biorą w łeb" moje plany. Lada dzień muszę to zrobić
i na pewno pokażę moją robótkę. W każdym razie, jak na moje możliwości,
wydaje mi się, że mam już sporo.
Ginia - Nie 06 Wrz, 2015 09:41
Ja chyba też zrezygnuję z siateczki. Na razie nic nie robię, ale za tydzień wrócę do machania igłą. Robiłam ostatnio przegląd moich włóczek i stwierdziłąm , że chyba muszę się wziąć za druty i szydełko. Trzeba zamienić kłębki w coś bardziej przydatnego. Chyba troszkę odpocznę od hardangera, ale najpierw skończę bieżnik. No i marzą mi się gwiazdeczki i aniołki na choinkę, może takie malizny będę hardangerzyć....
kabyr - Nie 06 Wrz, 2015 15:22
Ginia, jestem pełna podziwu dla Twoich zdolności.
elapok - Śro 09 Wrz, 2015 14:22
Giniu cudnie Ci się zaczął ten bieżnik i jakie tempo!!!
|
|
|