Galerie prac użytkowników forum - Misia0808 -str. 210 nowosci
misia0808 - Czw 05 Sie, 2010 13:31
Nula" - wykonanie patyny to dziecinnie prosta czynność. Jak wrócę z pracy do domu, to napiszę (czytaj. przepiszę z książki ), jak się ja robi i sama zobaczysz jak łatwo. A efekt naprawdę powalający, nikt ze znajomych nie chce mi wierzyć, ze to nie stare srebro hihihi.
kasia123 - Czw 05 Sie, 2010 14:47
Wszystko śliczne i bluzeczki ,rameczki i decu.
Beata T - Czw 05 Sie, 2010 16:50
śliczne bluzeczki i decu
misia0808 - Czw 05 Sie, 2010 17:00
Przepis na zdobienie ram.
I.na ozdobną ramę nakładamy płaskim pędzlem warstwę matowej farby akrylowej w bardzo ciemnym kolorze - ja zastosowałam kolor grafitowy
II. przygotować laserunek - mieszankę bieli, czerni i umbry). Otrzymamy w ten sposób ciepłą szarość. Potrzeba tyle, aby pokryć nią całą ramę.
III za pomocą małego płaskiego pędzelka tepujemy ten odcień tak, by farba nagromadziła się we wgłębieniach ale uważać, żeby nie zamalować całego tła, które powinno prześwitywać.
IV. Czystym, płaskim pędzlem z włosia naturalnego robimy paski na wgłębieniach i wypukłościach ramy.
V następnie miękką szmatką wycieramy farbę z wypukłości. Zostawiamy krótko do przeschnięcia.
Vi. Na suchą, czystą ściereczkę nabieramy srebrny proszek (porporina) i robimy według uznania smugi, przecierki. W ten sposób uzyskujemy efekt srebra.
Uwaga warstwa laserunku nie może za bardzo wyschnąć, bo porporina nie będzie się trzymać ramy. Można polakierować, ale to nie jest konieczne.
Miłej pracy i udanych efektów
nula - Czw 05 Sie, 2010 17:53
misia0808, dzięki !!!!
Chyba od razu sobie wydrukuję, żeby potem w razie czego nie szukać po Twoim wątku !
Jako, że ja również lubię sprawdzać jak mi wychodzą różne rzeczy - to na pewno kiedyś spróbuję.
To teraz jeszcze trochę Cię pomęczę
farbę kładłaś od razu ma ramkę ?
pisałaś, że ona jest plastikowa - nie dawałaś primera ?
w pkt. 5 - "następnie miękką szmatką wycieramy farbę z wypukłości. Zostawiamy krótko do przeschnięcia."
rozumiem, że wycieramy tą wierzchnią warstwę farby ?
Ta grafitowa co jest pod spodem zostaje, tak ?
i jeszcze - biel, czerń i umbrę mieszamy w równych ilościach ? czy jakieś konkretne proporcje ?
nie trzeba było robić takich ładnych ramek to byś miała spokój
a tak to ja też chcę umieć
7Kasiulek7 - Czw 05 Sie, 2010 18:13
nula, jak Cie już tutaj znamy, to na pewno wyjdzie Ci równie ładnie, co misi
misia0808 - Czw 05 Sie, 2010 19:51
Nulenko kochana jak taka mistrzyni decu zwróciła uwagę na moje wypociny to mogę tylko być dumna jak paw.
Oczywiście z prawdziwą przyjemnością wyjaśnię co i jak. A wiec:
- primer oczywiście był - przepraszam ze zapomniałam o tym wspomnieć
- podkład z tej ciemnej farby ma całkowicie wyschnąć.
Dopiero potem dajemy laserunek, czyli tą mieszankę farb. Ja to biorę tak na oko ilości. W zasadzie ma wyjść kolor siwy, zbliżony do srebrnego i to juz rzecz gustu. Nakładając na to porporinę powinno dać efekt starego srebra.
w pkt. 5 - "następnie miękką szmatką wycieramy farbę z wypukłości. Zostawiamy krótko do przeschnięcia."
rozumiem, że wycieramy tą wierzchnią farby ?
Ta grafitowa co jest pod spodem zostaje, tak ? - dokładnie tak. Dlatego wysycha ta pierwsza grafitowa, natomiast ta druga stanowi bazę przyczepną dla porporiny no i przecierana daje fajne efekty.
Spróbuj zobaczysz, ze to całkiem fajna zabawa. Na początek do prób kupiłam sobie w sklepie po 5 ramki do zdjęć.
Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy. Pozdrawiam
Acha książka nosi tytuł " zdobienie przedmiotów" autorstwa J. Godefroid, B. Barbier kosztowała 29,90 i bardzo polecam, bo zawiera wiele ciekawych technik (malowanie, postarzanie, złocenie) i mam zamiar wypróbować wiele z podanych tam technik,
http://wysylkowa.pl/ks1024325.html
nula - Czw 05 Sie, 2010 20:07
| misia0808 napisał/a: | | jak taka mistrzyni decu zwróciła uwagę na moje wypociny to mogę tylko być dumna jak paw. |
misia, no proszę Cię - nie osłabiaj mnie !!!
Dumna możesz być (a nawet powinnaś ) - ale tylko i wyłącznie ze swoich prac !!!
dziękuję za wyjaśnienia - teraz już wiem wszystko
takich ramek, które się nie nadają do użycia mam pełno (jakoś szkoda mi ich było wyrzucić ) więc będzie na czym próbować.
| misia0808 napisał/a: | Acha książka nosi tytuł " zdobienie przedmiotów" autorstwa J. Godefroid, B. Barbier kosztowała 29,90 i bardzo polecam, bo zawiera wiele ciekawych technik (malowanie, postarzanie, złocenie) i mam zamiar wypróbować wiele z podanych tam technik,
|
muszę przekazać to mojej rodzince, żeby wiedzieli co mi na najbliższy prezent kupić
a Ty próbuj i chwal się !!!
Bernadka - Nie 08 Sie, 2010 08:15
Świetne prace Jak zawsze lubię zajrzeć do Ciebie i podziwiać twoje różnorodne talenty
milamirka - Nie 08 Sie, 2010 10:39
Hurcik ale sliczny dziewczyny podzielcie sie doba bo ja mam za mala czas mi szybko leci i jak zrobie jedna rzecz to jest dobrze ale wam szybko leca prace chyba jakis len w e mnie siedzi:puk:
bieta - Nie 08 Sie, 2010 16:11
misia0808, przesliczne prace
misia0808 - Wto 24 Sie, 2010 22:37
Witam
Dzisiaj pokażę skończoną jakiś czas temu tuniko-sukienkę z Virginii.
i moja pierwsza lampka zrobiona na prezent dla wnuczka
i nowy sweterek mojej wnusi
janeczka33 - Wto 24 Sie, 2010 22:54
Wszystkie prace wspaniałe ale sukienka to mistrzostwo świata. Wyglądasz w niej wspaniale.
elka j. - Wto 24 Sie, 2010 22:58
Tunika bomba, wdzianko dla wnusi eleganckie, a lampka - świetna Aż miło popatrzeć na takie piękne rzeczy
iwonka - Śro 25 Sie, 2010 06:39
cudeńka
katrinka - Śro 25 Sie, 2010 08:32
| iwonka napisał/a: | | cudeńka |
Oj tak
Asia S. - Śro 25 Sie, 2010 08:35
cudeńka
makneta - Śro 25 Sie, 2010 10:47
Wszystko śliczne, ale sweterek dla wnusi przesłodki
bean - Śro 25 Sie, 2010 10:51
Przepiękna sukienka leży na Tobie idealnie!!! No i prezentacja... SUPER!
Wnuki też pięknie obdarowałaś lampka jest śliczna, a sweterek przeuroczy
lamika88 - Śro 25 Sie, 2010 11:21
| janeczka33 napisał/a: | Wszystkie prace wspaniałe ale sukienka to mistrzostwo świata. Wyglądasz w niej wspaniale.  |
Dokładnie
bjanna - Śro 25 Sie, 2010 13:13
misia0808, sukienka śliczna
bardzo apetycznie w niej wyglądasz
wnuczkom zazdroszczę babci takie cudeńka im robisz
misia0808 - Śro 25 Sie, 2010 15:35
Bardzo dziękuje, cieszę się że moje prace zyskały Wasze uznanie.
Mało teraz mam czasu na moje hobby, bo początek roku szkolnego już za pasem i więcej zobowiązań w pracy na siebie wzięłam w tym roku i podejrzewam ze więcej niż mogę zdołać, ale trudno nie mam odwrotu.
Z tzw. doskoku dziergam sweterek dla teściowej mojego syna i uwierzcie mi padnie chyba rekord, bo zaczęłam go równe 2 miesiące temu a mam dopiero tył i pół przodu. Jak tak dalej pójdzie to zamiast na jesień skończę wiosną.
A jeszcze w dodatku robię z klasika czarnego, wiec jak wracam wieczorem do domu to nawet gdybym chciała to męczy mnie robótka z tak ciemnej włoczki. Mam co prawda wiele planów, ale czasu jak na lekarstwo. Gdyby jakaś chętna duszyczka odstąpiła mi choć kilka godzin dziennie- chętnie przygarnę
ciapara - Śro 25 Sie, 2010 17:19
W sukience wygladasz przecudnie
Pomysłałam co to za laska!!!!!!!!
I az musialam zobaczyc ile Ty masz lat bo nie mialam pojecia po fotce!!!!!!!!!
A sweterek sliczniasty
Jesli robilas go ze schematu to ja bym sie usmiechnela o niego jesli mozna
Bo córcia moja idzie do komunii i szukam jej cos ładnego co moglabym zrobic do sukienki
Violetta21 - Śro 25 Sie, 2010 19:21
Jola ślicznie Ci w tej sukience
sweterek dla wnusi i lapma dla wnusia śliczne
kasia123 - Śro 25 Sie, 2010 19:44
Same śliczności.
|
|
|