To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Druty - Tłumaczenie z rosyjskiego

Merghen - Czw 03 Maj, 2018 08:23

Nie będę tłumaczyła nazwy wzoru tylko jak się go robi.
Лицевая гладь: лиц. р. - лиц. п., изн. р. - изн. п.
Ścieg gładki: prawa strona - oczka prawe, lewa strona oczka lewe

Полоса с косами А (шириной 3 п.): 1-й р.: 3 п. перекрестить налево (= оставить 1 п. на вспом. спице перед работой, 2 лиц. и провязать петлю со вспом. спицы лиц.), 2-й р.: изнаночные п. Повторять 1-й и 2-й р.
1 rząd: 3 oczka skrzyżować na lewo (= zastawić na drucie jedno oczko z przodu robótki, 2 następne oczka przerobić na prawo A następnie przerobić na prawo oczko zostawione z przodu robótki), 2 rząd - oczka lewe. Powtarzać 1 i 2 rząd.

Полоса с косами В (шириной 3 п.): 1-й р.: 3 п. перекрестить направо (= оставить 2 п. на вспом. спице за работой, 1 лиц. и провязать петли со вспом спицы лиц.); 2-й р.: изнаночные п. Повторять 1-й и 2-й р.
1 rząd: 3 oczka skrzyżowane na prawo (= zostawić na drucie 2 oczka z tyłu robótki, przerobić następne oczko na prawo a następnie przerobić na prawo 2 oczka zostawione z tyłu robótki), 2 rząd - oczka lewe. Powtarzać 1 i 2 rząd.

Последовательность чередования узоров (шириной 73,(80), 87 п.): кром., 16,18, 20 п. лиц. глади, 3 п. полосы с косами А, 33,(36), 39 п. лиц. глади, 3 п. полосы с косами В, 16, 18, 20 п. лиц. глади, кром.
Sekwencja wzorów (szerokość 73 (80) 87 oczek): Przez 16,18, 20 oczek ściegiem gładkim, 3 oczka полосы с косами А, 33 (36) 39 oczek ściegiem gładkim, 3 oczka полосы с косами В, 16,18, 20 oczek ściegiem gładkim.

18 oczek powinno być w nawiasach ale jak tak wpisuję to wyskakuje buźka (1Cool
CZy to Ci wystarczy?

Moni42 - Czw 03 Maj, 2018 09:56

Merghen bardzo serdecznie Ci dziękuję.Myślę,że wystarczy.Jesteś wielka cmoknięcie
Merghen - Czw 03 Maj, 2018 18:10

Polecam się. Poza tym fajna bluzeczka i może sama się na nią skuszę.
chocolatin - Wto 12 Cze, 2018 23:07

Hej Nula cmoknięcie
Zamierzam zabrać się wkrótce za tą tuniką, myślę, że rozszyfrowałam oznaczenia. Jednak nie wiem co oznacza ta strzałka skierowana do góry. I czy dobrze rozumuję, e ten jakby widelec to podwójne przeciągnięcie?

nula napisał/a:
chocolatin, cmoknięcie

dopiero dzisiaj znalazłam trochę czasu

włóczka 125m/50g
druty nr 4
szydełko nr 3,5

ścieg francuski - oczka prawe po obu stronch

wzór z łuczków : ilość oczek podzielna przez 20 + 7 + 2 o. brzeg.
przerabiać wg. schematu 1
powtarzać rzędy 1-6

ścieg gładki prawy - prawe na prawej stronie, lewe na lewej

wzór z rombów : ilość oczek podzielna przez 20 + 1 + 2 o. brzeg.
przerabiać wg. schematu 2
powtarzać 1-36 rz.
przy dodawaniu i odejmowaniu oczek zwracać uwagę, żeby
ilość narzutów odpowiadała ilości przerabianych razem oczek

Próbka : wzór z łuczków 23o.x 32,5 rz = 10x10 cm
wzór z rombów 21o.x 31rz. = 10x10 cm

TYŁ
nabrać 149 oczek i przerobić 2 rz. francuzem (te dwa rzędy w dalszym
rozliczeniu rzędów nie są brane pod uwagę)
potem przerabiać brzeg wzorem z łuczków.

Po 13 cm = 42 rz. od brzegu zrobić 2 rzędy śc. gładkim prawym -
przy czym w lewym rzędzie równomiernie odjąć 26 o. = 123 o.
Dalej przerabiać wzorem w romby

Równocześnie od brzegu odejmować oczka z obu stron na skosy bioder :
W każdym dziesiątym rz. 3x, i w każdym ósmym rz. 10x po 1 oczku = 97 o.
Po 39 cm = 120 rz. od brzegu dodajemy z obu stron po jednym oczku,
i następnym 20-tym rz. jeszcze raz po jednym oczku = 101 o.

Po 51 cm = 158 rz. od brzegu zamknąć na pachy z obu stron 4 oczka
i w każdym drugim rz. 1 x 3, 1 x 2 i 1 x 1 oczko = 81 oczek.
Po 70 cm = 218 rz. od brzegu zamknąć wszystkie ozka na prawo.
( środkowe 55 oczek - dekolt tyłu, zewnętrzne 13 oczek z każdej strony
to ramiona)

PRZÓD
Robić analogicznie - tylko dla głębszego podkroju dekoltu zamknąć po
64,5 cm = 200 rz. od brzegu środkowe 15 oczek i obie strony dalej przerabiać
oddzielnie.
Dla zaokrąglenia dekoltu z wewnętrznej strony zamknąć w każdym
drugim rz. 1 x 5, 1 x 4, 2 x 3, 1 x 2 i 3 x 1 oczko
Pozostałe 13 oczek ramion przerabiać do wys. tyłu i zamknąć.

RĘKAWY
Nabrać 69 oczek i przerobić 2 rz. francuzem, potem przerabiać brzeg wzorem z łuczków.
Równocześnie od początku dodawać na poszerzenie rękawa z obu stron
w każdym szóstym rz. 4 x i w każdym czwartym rz. 2 x 1 oczko = 81 oczek
Po 11 cm = 36 rz. od początku zamknąć na główkę rękawa z obu stron 3 oczka
i w każdym drugim rz. 2 x 2, 12 x 1, 3 x 2 i 2 x 3 oczka.
Po 23,5 cm = 76 rz. od początku zamknąć pozostałe 19 oczek.

Zszyć przód i tył, dekolt obrobić szydełkiem dookoła 1 rzędem półsłupków
i potem oczkami rakowymi.
Wszyć rękawy

Przy schematach nie ma opisu wszystkich znaków - ale to są typowe oznaczenia - więc nie powinnaś mieć problemu z odczytaniem - jakby jednak - to pisz

nula - Czw 14 Cze, 2018 18:35

strzałka do góry : zdjąć dwa oczka jak do przerobienia na prawo, 1 o. prawe, przeciągnąć je przez zdjęte oczka
czyli 3 oczka razem ze środkowym na wierzchu

"widelec" : zdjąć jedno oczko jak do przerobienia na prawo, 2 oczka razem na prawo, przeciągnąć je przez zdjęte oczko
czyli 3 oczka razem z prawym na wierzchu

cmoknięcie

chocolatin - Sob 16 Cze, 2018 13:54

Dzięki Nula kwiatek dla ciebie ! Jutro mam wolne to może zrobię próbkę wzoru, a potem zostanie mi tylko czekanie na urlop - włóczka już od kilku tygodni czeka w Polsce hopla
gardenia15 - Śro 27 Cze, 2018 11:46

Dziewczynki, czy któraś mogłaby mi przetłumaczyć te oznaczenia? Będę bardzo wdzięczna. uklon

AlaJ - Śro 27 Cze, 2018 14:06

Po kolei:
Lewe o. w rzędach lewych, prawe o. w rzędach prawych
Oczko prawe skręcone
Lewe w rzędach prawych, prawe w rzędach lewych
Dwa oczka razem z pochyleniem na prawo
Dwa oczka razem z pochyleniem na lewo
Dw oczka razem na lewo w prawym rzędzie, dwa oczka razem na prawo w lewym rzędzie
Dwa oczka razem skręcone na prawo w rzędzie lewym
Dwa oczka prawe zdjąc na prawy drut jak do przerobienia na prawo, trzecie oczko przerobić na prawo, poprzednie dwa oczka przerzucić przez przerobione oczko - mówiąc po ludzku - trzy oczka na prawo ze środkowym na wierzchu
Z pięciu oczek jedno - zdjąc trzy oczka jak przy przerabianiu na prawo, przerobić dwa oczka razem na prawo i przerzucić te trzy przez przerobione oczka
Z jednego oczka pięć - to chyba jasne - prawe, narzut w jedno oczko dwa razy
To zapewne jest dodanie oczka z nitki poprzedniego rzędu na lewo
Dodanie z nitki poprzedniego rzędu jednego oczka przerabianego na prawo (po angielsku M1L i M1R)
T4B - zdjąć dwa oczka na drut do warkoczy za robótką, przerobić dwa oczka prawe i dwa lewe z dodatkowego drutu
T4F - zdjąc dwa oczka na dodatkowy drut przed robótką, przerobić dwa oczka na lewo i dwa z dodatkowego drutu na prawo
C5B - zdjąc trzy oczka na dodatkowy drut za robótką, 2 oczka na prawo, 3 na prawo z dodatkowego drutu
C5F - zdjąc dwa oczka z przodu robótki na dodatkowy drut, przerobic trzy oczka na prawo i dwa oczka z dodatkowego drutu na prawo
Prawy koniuszek listka (? bo przecież nie arkusza Wink) - zdjąc dwa oczka na dodatkowy drut z tyłu robótki. Przerobić kolejne trzy oczka na prawo, odwrócić robótkę, trzy na lewo, odwrócić, na srodku podwójne ujęcie oczek, przerobić dwa oczka z dodatkowego drutu na lewo
Lewy koniuszek listka - zdjąc trzy oczka na dodatkowy drut z przodu robótki, dwa oczka na lewo. Przerobić trzy oczka z dodatkowego drutu: trzy na prawo, odwrócić - trzy na lewo. Na środku podwójne ujęcie oczek

Uff - dwa ostatnie punkty jakoś strasznie "pokręcone" i albo tak ma być, albo z angielskiego niedokładnie przetłumaczone, bo to tłumaczenie jest z angielskiego.
Pokaż, co to za cudo ma wyjść.

P.S.
Ta ostatnia kostka to raport.

gardenia15 - Śro 27 Cze, 2018 15:13

AlaJ, dzięki wielkie. love
Potwierdziłaś większość moich przypuszczeń ale te koniuszki listków ( tak to są liście) to moją znajomość języka wschodniego wystawiły na ciężką próbę. Zapewne masz rację, że to tłumaczenie z języka angielskiego, ale ja mam tylko rosyjską wersję Pewnie lepiej bo z angielskiego tylko podstawowe skróty znam, a teraz mnie kusi fajny wzór i nie wiem czy poradzę. O ten: https://www.ravelry.com/patterns/library/iolanthe
Natomiast ten, do którego skróty mi objaśniłaś wygląda tak:

gardenia15 - Śro 27 Cze, 2018 15:14

Zdjęcia mi nie dodało

Salem - Sob 30 Cze, 2018 12:34

Dziewczyny robiła może któraś tą chustę?
https://www.ravelry.com/p...y/serpuha-shawl
Poszukuję polskiego opisu wykonania. Trochę kuleję z rosyjskim.

Salem - Nie 01 Lip, 2018 21:14

Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu początku robótki.

Вспомогательной нитью крючком вяжем цепочку
из 5 вп, затем из полученной цепочки основной нитью
поднимаем на левую спицу 3 петли, вяжем 6 рядов
лицевыми. В конце 6-го ряда поворачиваем работу на 90
градусов по часовой стрелке и поднимаем лицевыми 3
петели по левой стороне ленточки. Удаляем
вспомогательную нить наборного ряда, поднимаем 3
открытых петли на левую спицу, провязываем их
лицевыми. На правой спице должно получиться 9
петель
.

rozumiem, że robię 5 oczek łańcuszka nitką pomocniczą i z tego łańcuszka 3 oczka nitką właściwą na drut. Następnie te 3 oczka przerabiam 6 rzędów na prawo.
Dalej nie bardzo rozumiem. Wiem tylko, że na końcu mam mieć na drucie 9 oczek.

Merghen - Pon 02 Lip, 2018 08:32

Po 6 rzędzie odwracasz robótkę o 90 stopni i napieram 3 oczka (na brzegu robótki) a następnie przekładam z łańcuszka pomocniczego nabrane wcześnie 3 oczka (początek robótki). Powinnaś mieć teraz na drutach, na prawej stronie robótki, 9 oczek.

To jest bardzo fajny i estetyczny początek brzegu chusty. Ja często tak zaczynam nawet jeśli w opisie jest inaczej.

Salem - Pon 02 Lip, 2018 09:43

Merghen, dziękuję za wytłumaczenie.
darria33 - Pon 01 Paź, 2018 17:51

Dzień Dobry,

chcę zrobić czapkę na okrągło ale nie wiem jak czytać ten wzór ( brać pod uwagę rzędy 1,2,3....czy tylko nieparzyste ?)

https://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/0/119/331/119331791_4947262_QIP_Shot__Screen_006.png

pozdrawiam
darria33

gardenia15 - Pon 01 Paź, 2018 20:37

Raczej powinnaś brać pod uwagę wszystkie rzędy. W rzędach nieparzystych są skrzyżowane oczka, natomiast następny rząd to rząd w którym przerabiasz oczka tak, jak schodzą z druta. Szkoda, że nie ma zdjęcia czapki, wtedy miałabym pewność ale raczej się nie mylę.
Merghen - Wto 02 Paź, 2018 07:46

Trzeba brać i parzyste i nieparzyste bo choć niby mamy przerabiać tak jak schodzą z drutów to jednak one są podane by sprawdzać czy zgadza się nam ilość oczek prawych i lewych.

Warto pamiętać, że pokazane tu oczka są oczkami widocznymi na prawej stronie robótki czyli jeśli w schemacie w zrzędzie parzystym widzimy oczko prawe to tak na prawdę robimy lewe.

darria33 - Sob 06 Paź, 2018 02:51

bardzo dziękuję za pomoc

pozdrawiam
darria33

[ Dodano: Nie 09 Gru, 2018 10:36 ]
Dzień Dobry,
mam problem z tłumaczeniem tego wzoru
https://dolbnina.blogspot.com/

dokładnie chodzi mi o zakończenie , wzór zrozumiałam tylko już zakończenie czapki
proszę o pomoc
darria33

[ Dodano: Nie 09 Gru, 2018 11:53 ]
przepraszam chodzi mi o ten wzór
https://dolbnina.blogspot.com/2017/03/blog-post_29.html

pozdrawiam
darria33

Relka - Wto 11 Gru, 2018 09:24

przetłumaczę ale widzę schemat na 6 oczek a pisze aby powtarzać po 15 oczek
Przy ujmowaniu oczek śledzić schemat/rysunek
1rz.nałożyć marker, 2 o razem na prawo , 15 oczek wg schematu, nałożyć marker,
2 o razem na prawo, 15 oczek wg schematu, nałożyć marker , 2 o razem na prawo,
15 oczek wg schematu, nałożyć marker 2 o razem na prawo,15 oczek wg schematu, nałożyć marker , 16 oczek wg schematu
2 rz i wszystkie kolejne ujmowanie oczek przerabiać po markerze.
Gdy pozostanie 20 oczek przerobić po 2 o razem
Pozostałe 10 oczek nawlec na nitkę ,ściągnąć i zakończyć na lewej stronie

i wg mnie tak na logikę to w pierwszym rzędzie między 15 a 16 oczek schematu nie powinno być ujmowania 2 oczek?

darria33 - Wto 11 Gru, 2018 10:28

bardzo dziękuję za pomoc i wytłumaczenie
lilka - Czw 14 Lut, 2019 22:28

Witam Miłe Panie i od razu proszę o pomoc. Bardzo podoba mi się dolna część tego swetra

ale mam problem z odczytaniem oznaczeń do schematu: chodzi mi o kwadracik z ciemną kropką w środku i kwadracik z ciemnym trójkącikiem (podejrzewam że chodzi o dobranie oczek; oraz przerobienie 4 razem.
następny problem dotyczy schematu z którego czytam, że na próbkę nabieram 30 oczek razem z brzegowymi i w 1 rzędzie dobieram 4? czy w 3 rzędzie też dobieram? Jeśli tak będę miała za dużo oczek...

Merghen - Pią 15 Lut, 2019 16:48

Kwadracik z kropką wygląda na dodane oczko prawe na nitce z poprzedniego rzędu, zaś kwadracik z trójkącikiem na przerobienie razem 4 oczek. Nachylenie pokazuje w którą stronę powinny się kłaść oczka
I dobierasz te oczka w pierwszym rzędzie dwa i w trzecim rzędzie dwa na nitce z drugiego rzędu. Chyba...

lilka - Pią 15 Lut, 2019 17:38

Merghen bardzo Ci dziękuje za tłumaczenie..... cmoknięcie ale po dodaniu oczek w 3 rzędzie mam tych oczek za dużo porównując ze schematem i nie wiem jak je przerobić bo schemat ich nie przewiduje ( robiłam już próbkę ). Wygląda to w miarę poprawnie jak w 1 rzędzie ilość oczek zmniejsze o 4 które potem dobieram w 3 rzędzie.
japoneczka01 - Sob 16 Lut, 2019 21:25

lilka ten wzór należy do splotów celtyckich - znalazłam schemat tego wzoru

Filmik na youtube pokazuje jak robić nie ten wzór, ale zasadę jak robić celtycki wzór - powinno to Ci ułatwić https://www.youtube.com/watch?v=fB3iD7WSI5I

spis na youtubie kombinacji wzorów celtyckich do wyboru https://www.youtube.com/r...sp=SCjqAwA%253D

lilka - Nie 17 Lut, 2019 20:50

japoneczka01 jesteś wielka cmoknięcie kwiatek dla ciebie bardzo Ci dziękuje za pomoc. Myślę, że teraz wreszcie ruszę z miejsca.