To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

sarLena - Śro 23 Mar, 2011 15:06

Śliczna będzie ta Twoja Nikus Wielkanoc.
kasia123 - Sob 26 Mar, 2011 18:17

Same cudności. brawo brawo brawo
Nikus4 - Pią 15 Kwi, 2011 08:04

Znowu cisza! hmm To nic , pokażę moje dopiero co skończone prace. Wyszyłam jeszcze jedną serwetkę do koszyczka ale w kolorze zielonym. To prezent dla córki i mały biały drobiazg z końcówki materiału.

makneta - Nie 17 Kwi, 2011 23:13

Nikus, jak zwykle śliczne prace.
Mi jest okropnie wstyd, bo od prawie roku nie ruszyłam swojej serwetki wściekły Ale zawsze coś się pcha w ręce innego.

Nikus4 - Pon 18 Kwi, 2011 08:12

Nic nie szkodzi! Makneta cmoknięcie inne prace też są fajne. Tylko szkoda, że sama tu pokazuje swoje prace i nie mogę nikogo namówić na hardanger hmm Embarassed
makneta - Pon 18 Kwi, 2011 08:22

Prawdę mówiąc (pisząc) mnie zblokował błąd o którym pisałam w swoim wątku - wiem, za szybko się poddałam, ale może skoro mi się przypomniało to trzeba wrócic do wyszywania.
moslamawe - Śro 20 Kwi, 2011 10:41

Nikus4, namówiłaś , namówiłaś ja cały czas walczę wesoło mi
Nikus4 - Śro 20 Kwi, 2011 11:59

A w czym masz problemy? Walczysz a nic nie pytasz!!! kazanie
moslamawe - Pią 22 Kwi, 2011 07:42

Danusiu z wesoło mi czasem
miziaj - Sob 23 Kwi, 2011 10:46

Nikuś piszesz że szkoda że nikogo nie namowiłas na ten haft.Ja juz wyhaftowałam dwie ozdoby choinkowe.Idzie mi coraz lepiej,ale teraz długo pracuję i nie mam za wiele czasu,ale staram sie.Coraz bardziej mi sie to podoba.A Twoje prace jak zwykle prześliczne cool cool cool .Jak wyszykuję trochę więcej to zamieszcze na Maranciakach.Pozdrawiam pa brawo brawo brawo
Nikus4 - Wto 26 Kwi, 2011 13:08

Miziaj ucieszyłam się twoim wpisem. wesoło mi czekam na twoje choć najmniejsze prace. cool
Ja zaczęłam haftować duży obrus. Już widać niewielki zarys. Będzie cały biały, taki świąteczny.

alutka171 - Śro 27 Kwi, 2011 00:03

Powiadasz że zaczęłaś ?????????????? kiedy to było bo ja widzę jakbyś była mniej więcej na półmetku. Pewnie się tylko odrobinkę mylę Wink cool cool cool
Nikus4 - Śro 27 Kwi, 2011 08:13

No nie Alutka! do półmetka jeszcze trochę. Zaczęłam jakoś tak z dwa tygodnie przed śwętami ale szyłam krótko, może kilka dni. Przez 10 dni miałam malutką wnusię. To igły do ręki nie mogłam wziąć. Narazie wyszyłam wszystkie bloczki dookoła a teraz w środkach wyszywam (nie wiem jak to nazwać) ozdobne kwadraty. To się dłuży trochę! Na brzegu jeszcze ma być brzeg koronkowy a on zabiera dużo czasu.
Będę pokazywać efekty jak wyszyję coś więcej! bye bye

miziaj - Nie 01 Maj, 2011 12:00

Nikuś zgodnie z obietnicą zamieszczam na mojej stronie takie małe wypociny.Myślę ze jak na początek to chyba mogą być bye bye bye
Nikus4 - Pon 02 Maj, 2011 17:49

hura, hura, hura! nareszcie nie jestem sama hopla hopla hopla
Nikus4 - Czw 02 Cze, 2011 08:09

Miziaj mnie tak podniosła na duchu że aż chce mi się wyszywać. Idzie mi to powoli bo praca jest duża. Narazie mam tyle:

No i może zbliżenia:

cmoknięcie

danuta_50 - Czw 02 Cze, 2011 08:15

Nikus4, Jakie to piękne już teraz.Gdy będzie wykończone to chyba ja się wykończę z wrażenia tak będzie cudne......z niecierpliwością małego dziecka czekam by rozkoszować moje oczka tym cudeńkiem gdy będzie już gotowe. zebalek
Nikus4 - Czw 02 Cze, 2011 14:01

Danusiu do końca jeszcze daleko ale jak skończę na pewno pokażę. cmoknięcie
Anisa - Czw 02 Cze, 2011 19:34

Zapowiada się pięknie cool z niecierpliwością czekam na efekt końcowy.
miziaj - Czw 02 Cze, 2011 19:49

nikuś zdolna bestia z Ciebie.Cudo po prostu cudo,gdzie ja do ciebie. cool brawo brawo brawo radocha radocha radocha .Odezwę sie w sobote
Violetta21 - Pią 03 Cze, 2011 23:52

jak to cudnie wygląda uklon brawo brawo
Nikus4 - Sob 04 Cze, 2011 09:45

Dziękuję cmoknięcie i przesyłam moc buziaków. Zanim skończę to dużo wody upłynie ale teraz lato to trzeba korzystać z pogody. Ale co dzień po troszeczku wyszywam. cool bye
alutka171 - Nie 05 Cze, 2011 01:35

Nikus Tobie się tak tylko wydaje że powoli. Masz aż tyle. Już ogrom pracy włożyłaś. Fakt że sporo jeszcze przed Tobą ale w jakim czasie, dla mnie ekspresowym brawo brawo brawo brawo
Relana1 - Śro 17 Sie, 2011 15:40

Witaj Nikus4, jednym tchem przeczytałam i obejrzałam cały wątek i chapeau bas.
Od dawna przymierzałam się do tej techniki. Sama nauczyłam się Richelieu, krzyżyków. Mam nadzieję, że i ten haft mi wyjdzie.
Mam kilka pytań do mistrzyni. Widzę, że haftujesz używając tamborka. Czy to konieczne? Czy zaczynasz wyszywanie od cegiełek, stebnówek a potem dopiero wzorków z wycinaniem? Acha, czy należy przefastrygować tkaninę zaznaczając środek?
Jeszcze raz uklon

Nikus4 - Śro 24 Sie, 2011 09:25

Witam cię Relana. Kilka dni nie zaglądałam na forum i nie wiedziałam, że napisałaś i to pierwszy post do mnie. hopla Skoro masz już umiejętności w wyszywaniu Richelieu to na pewno dasz sobie radę.
Odpowiadając na twoje pytania:
zawsze używam tamborka ( do Richelieu nie używałam, lepiej mi się szyło na palcach) przy wyszywaniu hardangerem, materiał musi być naciągnięty,
pracę zaczynam od przefastrygowania tkaniny,
potem szyję wszystkie bloczki (ty chyba nazywasz je cegiełki ), ściegi płaskie a na koniec zabieram się za wycinanie,
Jeśli to twój pierwszy kontakt z hardangerem to radzę ci wybrać małą serwetkę. Jeśli coś ci się nie uda to potem nie zechcesz szyć tym haftem. cmoknięcie