Nici, nitki i niteczki... - Włóczki
pchelka831 - Wto 15 Gru, 2009 01:13
Na razie mam to co potrzebowałam( w Zamotanem dostałam), ale musiałam kombinować, bo tego odcienia Myry brak, tego za mało, a tamto za grube na sukienkę szydełkową.Na szczęście na Allegro wcześniej zrobiłam zapasy na kapelusiki dzieciowe , czyli moteczki po 50 gram, w różnych kolorach, a i w Lidlu w Białej Podlaskiej dorwałam resztki grubej bawełny w słonecznym melanżu.
7Kasiulek7 - Wto 15 Gru, 2009 15:04
Makarbella, zupełnym nieświadomie złożyłam w Twojej pasmanterii zamówienie
I wygląda na to, że pokuszę się o następne...
Dziękuję za pomoc.
Makarbella - Śro 16 Gru, 2009 09:42
7Kasiulek7, dziękuję, miło mi!
7Kasiulek7 - Śro 16 Gru, 2009 14:46
I mam jeszcze jedno pytanie: czym można zastąpić Peonię beżową?
Moja mama zaczęła robić sobie bezrękawnik. Łączy Peonię z Rozetti Light w kolorach bordo, więc podobna włóczka też powinna być ok, tylko jaka?
Pomóżcie
pchelka831 - Śro 16 Gru, 2009 15:14
Jak masz numer koloru Peoni to mogę zobaczyć u mnie w pasmanterii, może jest jeszcze . Tylko że u mnie ona jest trochę drogawa jakieś 7 złotych.
7Kasiulek7 - Śro 16 Gru, 2009 16:59
pchelka831, chyba 12, mama wyrzuciła banderolę.
pchelka831 - Śro 16 Gru, 2009 17:05
Dobra rano jak młodą odstawię do przedszkola to zajdę do koleżanki do sklepu to poszukam, najwyżej po kawałku ciachnie i Ci wyśle próbki. A może to ta http://www.zamotane.pl/in...uct&prod_id=426 , bo jak ta to mam Dalie w domu w tym kolorze i bym dobierała do tego koloru.
7Kasiulek7 - Śro 16 Gru, 2009 17:41
Qrcze, mama zabrała robótki do pracy i nie wiem, czy to ta moja znaleziona 12 czy Twoja 11 w końcu
Ale jak wróci to się odezwę.
Dziękuję za fatygę
7Kasiulek7 - Śro 16 Gru, 2009 21:09
pchelka831, po dotarciu do strony producenta doszłam do wniosku, że to 11.
Trzeba kliknąć z lewej strony na produkty, dalej włoczki i peonia.
Napisali, że to włóczka całoroczna, a ja pozwolę sobie dodać: "jeśli chcesz jej używac w zimie, kup latem, bo będzie niedostępna"
pchelka831 - Śro 16 Gru, 2009 21:33
Powinna być, ale w Zamotanym też jest więc nie wiem czy szukać. Zdecyduj?
U mnie ta włóczka jest dostępna cały rok na szczęście ,tylko że kosztuje tyle samo co Sonata w Zamotanym.
7Kasiulek7 - Czw 17 Gru, 2009 16:45
pchelka831, ja zamówię ją w Zamotanym
Serdecznie dziękuję za pomoc
pchelka831 - Czw 17 Gru, 2009 18:53
Nie ma sprawy i tak nie miałam jak dzisiaj zajść do sklepu, bo u mnie mroźno i śnieżno.
MagdaSL - Wto 26 Sty, 2010 15:19
Może mi doradzicie, kóra włóczka jest lepsza Virginia czy Gloria?
Czy Kornelia się kłaczkuje? Jaką włóczkę poleciłybyście na wiosenny oraz letni żakiet lub kostium?
Violetta21 - Wto 26 Sty, 2010 23:50
virginia i gloria są bardzo podobne w robocie z tym że gloria ma ładniejszy połysk, osobiście wolę robić z glori
MagdaSL - Pią 29 Sty, 2010 20:38
dziękuję
gabrysia - Śro 09 Cze, 2010 15:19 Temat postu: włóczki czy ktoraś z was robiła z mieszanki lnu z wiskozą. Chcę kupić w Rumento, ale nie bardzo wiem jak z tego będzie się robiło. Jak wygląda robota i jaka jest wydajna ta włóczka
MagdaSL - Czw 10 Cze, 2010 20:47
gabrysia - Nici, nitki i niteczki... pod pozycją 13 mieści się temat :a co z lnem? mam nadzieję, że posty tam umieszczone odpowiedzą w 100% na Twoje pytania i pomogą w podjęciu decyzji o zakupie włóczki.
Noire - Śro 23 Cze, 2010 20:52
witajcie,
choć jestem tu "nowa" i szydełkowaniem zajmuję się od niedawna, to chciałam się podzielić opinią na temat włóczek, których używam dziergając ciuszki dla lalek barbie:
Almina - bardzo przyjemnie się z niej robi i ubranko wygląda bardzo ładnie, ale... jest mało wydajna jeżeli chodzi o takie ubranka robione słupkami (moze to kwestia szydełka mam swoje ulubione czeskie nr 4 nie wiem czy jest odpowiednie do tej włóczki, ale bardzo dobrze mi się nim robi...) i ma przepiękne kolorki, choć w sklepach nie ma nawet 1/4 dostępnych barw
Sonata - dobrze się z niej robi, ale wydaje mi się ciut za sztywna (lub za gruba) jak dla lalek, ale ubranko ładnie wygląda
Kalinka - lekko się rozczarowałam - biała i turkus super - lekko się robi i ciuszek ładnie wygląda, ale czarna z czarnym oplotem to tragedia - włóczka nierówna, "kosmata", szorstka, sztywna i skrzypi
kordonki - troszkę za sztywne jak na ubranka dla lalek, i kolory też nie zachwycają ( dostępne w pasmanterii u mnie)
falka - łądne kolory i dobrze się z niej robi choć ubranko wygląda troszkę "ciężko"
Camilla i etamin czekają na "próbę"
Może macie jakieś sugestie odnośnie włóczek, które można wykorzystać dla lalek
zastanawiam się nad włóczką MIRA firmy XIMA, która jest podobna do futerka (na wykończenie płaszczyków, a może nawet na futro dla lalki), ale ciężko ją dostać
Robotek - Czw 24 Cze, 2010 21:57
Noire, zamień Camillę na włóczkę Miya, to ta sama nitka tej samej firmy, tylko etykieta inna. A jest tańsza!
A z włóczek futerkowych sprawdź włóczkę Yumosh albo Rio. Wprawdzie to nie bawełna, ale Barbie raczej nie ma uczulenia na akryl
Z metalizowanych fajny efekt dają Maxi Metalic, Metallic Madame Tricote i Lolipop OPUS.
Piękny efekt dają też pastelowe bajeczne włóczki z kolekcji ROZETTI, np. Lolipop.
mimusia-1 - Pią 25 Cze, 2010 18:51
Dziewczyny czy któraś robiła z camilli na szydełku,czy ona nie jest za gruba?
Mam zamówienie na bluzke na szydełku chciałam robić z Alminy ale nie ma takiego kolorku jak chce klientka.
Makarbella - Sob 26 Cze, 2010 18:23
Hmmmm, czy włóczka może być ogólnie za gruba?
Zależy co się zamierza z niej wyczochrać, jakim szydełkiem, jaki wzór, jaki zwyczaj naciągania nitki ma czochrająca. Zobacz, co piętro wyżej o Camilli napisał Robotek - Miya i Camilla to to samo, zaś odpowiednikiem Alminy jest MYRA - to ten sam produkt, tej samej firmy, tylko tańszy i z inną banderolką. A w ogóle to jakiego koloru Camilli szukasz?
mimusia-1 - Nie 27 Cze, 2010 10:31
Chodzi mi okolor żółty-cytrynka delikatna, klentka chce bluzeczkę z okrągłym karczkiem, ja chciałam zrobić jej na drutach ale ona woli na szydełku.
| Makarbella napisał/a: | | A w ogóle to jakiego koloru Camilli szukasz? |
Właściwie to szukam bawełenki w tym kolorze nie koniecznie ma być to camilla
Makarbella - Nie 27 Cze, 2010 19:36
Snow White nr 6325 już rozważałaś? Snow White to odpowiednik Kai Ariadny albo czeskiej Snehurki. A Maxi nr 331? A Klasik nr 321? Tyle że Klasik to naprawdę dość cienka bawełna, ale efektowna i ma duży wybór kolorów.
mimusia-1 - Pon 28 Cze, 2010 09:29
Nie rozważałam ale..... dzieki za podpowiedz
Kręciołek - Śro 20 Kwi, 2011 14:18
Dziewczyny co może być odpowiednikiem Glorii Aniluxu?
Ostatnio ciężko ją dostać.
Czy coś innego bawełnianego w przywoitej (zbliżonej do Glorii) cenie i grubości mogłybyście polecić?
Myślałam nad Sonatą ale ta błyszcząca nitka w niej mnie odstrasza.
|
|
|