To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - prace Ani - SZAL s.72

Grochu - Pon 26 Mar, 2007 10:10

Desik mini bolerko wygląda świetnie cool
Kurs bolerkowania na pewno sie przyda, dziękuję. cmoknięcie

Ania - Pon 26 Mar, 2007 15:18

Tajemnicza margerytka krok po kroku :wesolek:

SCHEMAT:

KROK 1:
a) robimy 6 oczek łańcuszka i zamykamy w kółeczko oczkiem ścisłym
b) 2 oczka łancuszka zamiast pierwszego półsłupka i dalej 15 półsłupków, zamykamy okrążenie o.ścisłym

KROK 2:
a) 5 oczka łańc.
b-c) teraz na tym odcinku wykonujemy pierwszy płatek i ......UWAGA! nie wbijamy szydełka w łacuszek tylko przeciągamy nitkę pod spodem - czerwona strzałka na fotce!!!
d) robimy wg schematu, półsłupek, słupek, i 7 słupków podwójnych cały czas przeciągając nitkę pod łańcuszkiem

KROK 3:
a-b) robimy słupek podwójny wbijając go w co drugie oczko poprzedniego rzędu (czyli w co drugi półsłupek) i znowu robimy kolejny płatek pamiętając aby nie wbijać szydełka w słupek tylko przeciągać za każdy razem nitkę pod nim....
c).....wg schematu oczko łańcuszka, półsłupek, słupek, i 7 słupków podwójnych

Krok 3 powtarzamy 7 razy aż do zakończenia okrążenia.

KROK 4:
a) zamykamy okrążenie oczkiem ścisłym, łącząc płatek pierwszy z ostatnim
b-c) robimy 3 oczka łańcuszka i łączymy je oczkiem ścisłym z kolejnym płatkiem, wbijając szydełko w czubek płatka, czynność powtarzamy do zamknięcia okrążnia.

Tutaj powstaje nam bardzo ścisłe okrążenie, jakby za małe do reszty robótki, ale dzięki temu trikowi płatki ładnie się "wybrzuszą" na wierzch jęzorek

A tak wygląda gotowa margerytka od spodu i en face hahahihi

iwusia - Pon 26 Mar, 2007 15:41

desiku - jak zwykle jesteś niesamowita brawo brawo brawo Bolerka cudne!!!! I jeszcze wiedzę potrafisz przekazać uklon
Halkuk - Pon 26 Mar, 2007 16:43

Desik, świetny kursik margerytkowy uklon Teraz już wszystko jasne cool Dzięki kwiatek dla ciebie
mordka - Pon 26 Mar, 2007 20:03

Aniu bardzo Ci dziękuję za kursik cmoknięcie uklon kwiatek dla ciebie
Bernadka - Pon 26 Mar, 2007 21:46

Super kursik robienia kwiatuszków cmoknięcie
gabis - Wto 27 Mar, 2007 00:47

Desik, wielkie dzięki za kursik i za odpowiedź
cmok

Lacrima - Wto 27 Mar, 2007 10:38

O MATKO JESTES ANIOŁEM
Maria - Wto 27 Mar, 2007 11:23

Desik zbieraj te kursiki i bolerka i opublikuj bo są pokazane tak czytelnie ,że każdy zrozumie.Dzięki love cmoknięcie
evita - Wto 27 Mar, 2007 14:37

Desik cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
iwusia - Śro 28 Mar, 2007 10:36

Desik - bolerka super, a to druciane, że hoho!! brawo brawo brawo
Debra - Śro 28 Mar, 2007 20:15

Desik dziękuje ci bardzo za kurs bolerka. Kiedy go zobaczyłam w necie myslałam, ze jest tragicznie trudne lecz ty potrafiłaś w sposób bardzo prosty i przystepny rozwiązac zawiłości jego wykonania. Dzis zrobiłam juz ręawki. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
bjanna - Śro 28 Mar, 2007 20:19

Desik masz zdolności do jasnego tłumaczenia cmoknięcie , może trzeba Ci założyć oddzielny temacik i wszystkie forumowiczki będą zdobywać w nim wiedzę bye
Ania - Nie 01 Kwi, 2007 12:54

Kochane moje na pewno jeszcze zrobię jakiś kursik wesoło mi
Może znowu będę przerabiać serwetkę na bolerko jęzorek Ostatnio zastanawiam się też nad spodniami szydełkowymi.....

A tymczasem kolejne bolerko + ozdoba na szyję do kompleciku. Na całość poszło 11dkg, kolorowa włóczka fantazyjna o nazwie "Basia" + biała bawełna Medusa, druty 8 dużo za gruube do tej włóczki, ale użyte celowo Razz

"Basię" kupiłam właśnie w tej słynnej ostatnio hurtowni Rumento, nie pamiętam już dokładnie ale chyba 2,80zł (na pewno mniej niż 3zł) za moteczek 5dkg, świetna na druty.

Grochu - Nie 01 Kwi, 2007 13:01

desik śliczne bolerko, bardzo radosne. Bardzo lubię połączenie gładkiej i włochatej włóczki cool
Anusiaczek - Nie 01 Kwi, 2007 14:13

Desik kolejne super bolerko! cool

I jaka ładna włóczka! Bardzo lubię takie kolorki! cool

avenitta - Nie 01 Kwi, 2007 14:23

Desik kolejne fantastyczne bolerko brawo brawo
ola1996 - Nie 01 Kwi, 2007 14:46

brawo Desik, świetne... kolorki ładne. A u mnie bolerko według Desikowego ,,przepisu"
Anna B. - Nie 01 Kwi, 2007 15:02

Wędrując po necie widziałam już mnóstwo śliczności. Tym większe zatem brawa dla desik, że każda jej praca powoduje skurcz żołądka.
Aniu, zawodowe kreatorki mody wysiadają przy Tobie! uklon uklon uklon

bjanna - Nie 01 Kwi, 2007 15:56

desik jesteś bardzo pomysłowa cool hopla cool
maranta - Nie 01 Kwi, 2007 16:23

Anna B. napisał/a:
Aniu, zawodowe kreatorki mody wysiadają przy Tobie!

Święta prawda, też tak samo myślę.
Brawo, brawo i jeszcze raz brawo brawo brawo brawo

Halkuk - Nie 01 Kwi, 2007 16:25

Desik, wspaniałe ! uklon cool brawo radocha
tintam - Nie 01 Kwi, 2007 16:56

Desik fantastyczne bolerko, ale masz pomysły, tylko pozazdrościć kwiatek dla ciebie cool cool brawo brawo brawo brawo brawo brawo
Jarka - Nie 01 Kwi, 2007 17:19

cool brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo cool
aga kuśmierz - Nie 01 Kwi, 2007 17:45

DESIK,PIERWSZY RAZ OBEJRZAłAM TWOJE PRACE I JESTEM POD OGROMNYM WRAżENIEM,TWOJE POMYSłY Są SUPER I WYKONANIE TEż ALE NAJBARDZIEJ POWALIłA MNIE NA KOLANA TORBA PRZEZ CIEBIE WYKONANA brawo brawo brawo brawo