To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Papierowe cuda - Papierowa wiklina maggii

maggii - Śro 20 Lut, 2013 12:20

Dziekuje slicznie w imieniu kwoki Smile

Jarko - wszystkie zwierzaczki są do nabycia zebalek więc jesli coś potrzeba - zapraszm na PW.

Jolu, Twoje "potworki" nie takie straszne wcale. Ten drugi na pierwszym zdjęciu całkiem już normalny.
Drugie zdjecie to rzeczywiscie nieco pokrzywiony koszyk, przede wszystkim jak dla mnie coś nie tak ze splotem... i rurki grube więc efekt gorszy i źle się plecie. I koniecznie pleć na wzorniku - łatwiej dociśniesz splot i koszyk nie bedzie "schodził sie " do środka...
Jolu, te koszyki tworzyłaś na warsztatach ????

jokul - Czw 21 Lut, 2013 09:59

maggii napisał/a:
Jolu, te koszyki tworzyłaś na warsztatach ????

Na warsztatach zrobiłam serduszko i te dwa potworki, a ten "najładniejszy" koszyczek powstał już w domu, na wzorniku właśnie. Dziękuję, maggii, za podpowiedzi, na pewno będę jeszcze próbować robić koszyk z denkiem prostokątnym i takim z tekturki, jak na Twoim tutorialu. A rurki są grube, bo pani instruktorka z jednej gazety wycinała nie sześć, a cztery paski, to chyba jest przyczyna co . Robiłam tak samo, jak ona, bo nie chciałam się wymądrzać, ale wydaje mi się, że lepiej te gazety ciąć Twoim sposobem.

maggii - Pią 22 Lut, 2013 08:54

No tak, warsztaty musiały byc niedługie, jesli z takimi koszami nieskończonymi wyszłaś...

Jolu mozesz gazete tez ciac na 5 pasków wtedy rurki sa nieco grubsze, ale fajne i do plecenia i tez jako takie mocniejsze na osnowę.

A zeby pominąc kłopoty z zakończeniem kosza najprosciej: zagnij rurki do środka i wplec w sciankę prze jakieś 4 rzędy pomagając sobie druten dziewiarskim - wiesz o co chodzi czy jasniej napisac? Na koniec mozna przykleic zwykły warkocz po zewnetrznej stronie i tez jest ładnie wesoło mi

Z serii "idzie Wielkanoc" moje kury:

więcej zdjęc i opisów na blogu.
pozdrawiam

Runa - Pią 22 Lut, 2013 09:00

Kury rewelacja, może i ja się pokuszę puknąć się
jokul - Pią 22 Lut, 2013 09:39

maggii napisał/a:
A zeby pominąc kłopoty z zakończeniem kosza najprosciej: zagnij rurki do środka i wplec w sciankę prze jakieś 4 rzędy pomagając sobie druten dziewiarskim - wiesz o co chodzi czy jasniej napisac? Na koniec mozna przykleic zwykły warkocz po zewnetrznej stronie i tez jest ładnie

Chyba rozumiem, o co chodzi. W razie problemów, będę się dopytywać jeszcze.

A Twoje kurki wielkanocne są przeurocze. brawo

LucynaM - Pią 22 Lut, 2013 11:01

eh, takie cudne te twoje kury,że sobie chyba rurek naskręcam
Jarka - Pią 22 Lut, 2013 18:48

Super są te kwoczki cool cool cool
maggii - Nie 24 Lut, 2013 15:07

Żeby troszkę odpocząć od zwierzaków przedstawiam trzy koszyki z rączką. Każdy inny, z innym splotem i inaczej wykonaną rączką.

dokładne opisy na blogu

pozdrawiam

Awenturyn - Nie 24 Lut, 2013 16:15

jak zwykle super prace brawo
LucynaM - Nie 24 Lut, 2013 16:36

biało---zielony najpiękniejszy Smile
Jarka - Nie 24 Lut, 2013 18:09

Awenturyn napisał/a:
super prace
cool cool
jokul - Nie 24 Lut, 2013 20:18

Ja nie umiem wybrać najładniejszego. Dobrze, że nie muszę
ancia86 - Nie 24 Lut, 2013 20:30

witam! chciałam się dołączyć Smile papierową wiklinką zajmuję sie dopiero od listopada 2012, ale bardzo mnie wciągnęła, ślędzę bloga maggi, maggi masz naprawde piękne prace, takie " dopieszczone", założyłam swojego bloga papierowaprzygoda.blogspot.com żeby móc gdzieś pochwalić się moimi postępami, duuużo się jeszcze muszę nauczyc, ale myślę, że dobrze mi idzie, tutaj mój króliczek
Jarka - Nie 24 Lut, 2013 21:09

Idzie Ci super cool cool cool
Runa - Pon 25 Lut, 2013 13:35

maggii, koszyczki śliczne, mnie też najbardziej podoba się zielony Smile
ancia, fajny kroliczek

LucynaM - Pon 25 Lut, 2013 16:45

ale czadowy królik
maggii - Wto 26 Lut, 2013 12:32

pozazdrościłam pieknie wykonanego króliczka i zrobiłam swoje zajaczki:

pozdrawiam

halszka - Wto 26 Lut, 2013 12:53

maggii
sorki za ten - miał być + puknąć się nie widzę nie słyszę

maggii - Wto 26 Lut, 2013 13:09

oj tam, oj tam - przynajmniej jakaś odmiana jest bo tak nieustajaco chwalicie tylko cmoknięcie
LucynaM - Wto 26 Lut, 2013 17:18

a chwalimy chwalimy, bo jest co
edit:

też fajnie wyglądałoby z wikliny papierowej : http://www.google.pl/imgr...4&tx=135&ty=101

Grażyna - Wto 26 Lut, 2013 19:14

wszystko piękne! cool
ancia86 - Śro 27 Lut, 2013 16:13

świetne te koszyczki maggi, właśnie też się zastanawiałam jak zrobić króliczka z rękami i nogami i może spróbuję, nie mam za wiele czasu z prawie 2 letnim szkrabem, ale wieczorami to dla mnie relaks Smile
Jarka - Śro 27 Lut, 2013 19:28

Grażyna napisał/a:
piękne!
cool cool cool
ancia86 - Śro 27 Lut, 2013 22:10

i jak Wam się podoba moja kwoczka? chyba nienajgorsza co?
Runa - Śro 27 Lut, 2013 22:17

ancia szybka jesteś a kwoczka świetna brawo