To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porozmawiajmy o drutach - Druty

Ada - Nie 27 Mar, 2011 22:16

Raczej te grubosci i 80cm długie.
Aurelia napisał/a:
Ich fenomen polega na tym iż żyłka jest obrotowa. Ale są bardziej tępę niż Kp. bye bye

Ta obrotoa żyłka to chyba tylko w łączonych.
Poczytałam trochę na forum gazetowym i tam dziewczyny piszą, cytuję:
"Ale teraz już wszystko (te śliskie też) robię na HiyaHiya, dla mnie to Rolce Royce wśród drutów... "
"Końcówki mają mniej więcej takie jak Addi, tylko dużo lżejsze, żyłka dużo cieńsza i bardziej miękka (taka mniej więcej grubsza wędkarska) i osadzona obrotowo w końcówce... "
"- HH wydaje mi sie, ze maja delikatnieksza zylke
- HH lzejsze niz metalowe KP"
Kuszą tymi opisami, trochę cena odstrasza.

"

Anonymous - Nie 27 Mar, 2011 23:55

Ada, Ja trochę zraziłam się do KP, dziewczyny tak zachwalały. Dla mnie są zbyt ciężkie i za bardzo błyszczące. Jestem przyzwyczajona do INOX i teraz dokupuję Pony, bo niektóre INOX stępiły mi się po latch używania.
Dlatego byłabym ostrożna do tych drogich nowości takich jak HyiaHyia. Może będziesz miała okazję zobaczyć je na żywo, wezmiesz do ręki i sama się przekonasz.

Ada - Pon 28 Mar, 2011 14:47

Mnie chodzi głównie o elastyczną żyłkę, bo przy robieniu na okrągło to jest bardzo ważne.
Mam np. druty Addi kupione w Rosji. Kupiłam je przy okazji kupowania estońskiej wełny. Potrzebowałam cienkich. I nie wiem, czy to podróbka, bo żyłka jest dosyć sztywna, sztywniejsza niż u tych kupowanych w Polsce. Opakowanie było oryginalne, pisze made in germany. No i żyłki mają inny kolor-różowoczerwonawy, są przeźroczyste, a te z Polski chyba khaki i nie sa przeźroczyste. Może inne żyłki robią do grubszych, a inne do cieńszych drutów. Sama nie wiem.
Nie wiem jakie sa Pony. Chodzi mi o żyłkę, czy elastyczna i czy druty są stalowe, czy aluminiowe powlekane. Ja mam "kupę" drutów, niestety już bez opakowań, wiec nie wiem co mam. Z samych drutów jestem zadowolona, z żyłek niestety nie.

ewasosnowiec - Pon 28 Mar, 2011 15:26

Posiadam druty ADDI ,druty KP i ADDI LACE Dryty ADDI Lace mają różową żyłkę.Moim zdaniem są ostrzejsze i żyłka jest bardziej miękka.Swego czasu na blogu Dagmara pisała że najlepiej nadają się do ażurów.
ciapara - Pon 28 Mar, 2011 16:22

Ado a te druty co piszesz to do czego sie przydaja na takiej krótkiej zyłce? I jak liczylas to jaki koszt by wyszedl za nie przy wspolnym zakupie?
M. - Pon 28 Mar, 2011 19:58

Ada napisał/a:
Czy ktoś ma druty japońskie Hiya Hiya? Podobno sa lepsze od KP i Addi. Chodzi o super miękką żyłkę. Czy faktycznie są lepsze?
Są metalowe i bambusowe
http://cgi.ebay.co.uk/Hiy...=item61cb2c0266
http://cgi.ebay.pl/HiyaHi...=item61cb39ba07
Gdyby były chętne do wspólnych zakupów, to ja reflektuję. Chodzi mi głównie o te cieniutkie druty.

nie rozumiem przeliczenia na zł,
tu http://cgi.ebay.pl/HiyaHi...#ht_1558wt_1139
jakby dobrze się przelicza, prawie 8 $ na 22,53 PLN + wysyłka 4,12$
ale tu
http://cgi.ebay.co.uk/Hiy...#ht_1390wt_1139
7,9$ przeliczyło na 4,91 PLN ???? a przez sekundę jakbym znak funta zobaczyła ??? i UK mi wyświetla , nic nie rozumiem nie wiem

calicja - Wto 29 Mar, 2011 17:28

M., piewsza strona załadowała Ci się po polsku, dlatego przelicza na PLN, przy drugiej wybrano zapewne W.Bryt. (po angielsku) i dlatego jest przelicznik na funty.
W obu przypdkach cena przesyłki jest taka sama 4,12 USD i tzreba ja doliczyć .

M. - Wto 29 Mar, 2011 17:34

calicja, cmoknięcie dzięki serdeczne love dobra jesteś w komputerze !!!!!
Anonymous - Wto 29 Mar, 2011 18:23

Ada, Druty Pony mają dość sztywną żyłkę, podobnie jak INOX i Tobie nie będą odpowiadać do robienia serwetek.
nula - Śro 30 Mar, 2011 16:03

ewasosnowiec napisał/a:
Dryty ADDI Lace mają różową żyłkę.Moim zdaniem są ostrzejsze i żyłka jest bardziej miękka.

i są koloru złotego wesoło mi
bo to są właśnie druty przeznaczone do ażurów - faktycznie końce mają ostre !
Ja mam na razie takie tylko 3,5 ale z pewnością dokupię cieńsze !

Normalne Addi w tym samym rozmiarze będą srebrne, żyłka jest taka popielata i końcówki są bardziej zaokrąglone.

wiesia-kal - Sob 02 Kwi, 2011 19:47

Chciałam Was poinformować, że w tych tanich sklepach są druty 1,5 mm - stalowe, żyłka miękka - trafiają się nawet z iglą dziewiarską, widziałam takie nawet po 2,50 zł. Zyczę udanych zakupów . Wiesia
ciapara - Sob 02 Kwi, 2011 21:03

a jakiej firmy?
irenka10 - Pon 04 Kwi, 2011 09:35

Ada a te druty sa tu cieniutkie tylko one sa łaczone to chyba nie zyłka
http://cgi.ebay.pl/sets-o...=item3a62bcc782
tylko drut ,kiedys miałam takie jedne tylko to łaczenie dosc sztywne było ale czy to sa takie same niewiem

wiesia-kal - Śro 06 Kwi, 2011 13:06

ciapara te druty są "bezfirmowe" na opakowaniu pisze tylko -KNITTING NEEDLE-15- firmy Pack TM, wg mnie są dobre żyłka miękka, łączenia nie haczą, no i cena super. W piątek będę w tamtej okolicy to zobaczę czy jeszcze są.
irenka10 - Czw 28 Kwi, 2011 09:04

Musze się Wam pochwalić kupiłam sobie te druty
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...em=260728755524
Zależało mi na cieniutkich do serwetek i pomyślałam raz kozie śmierć ,o dziwo miło sie rozczarowałam są naprawdę super .Końcówki może nie tak ostre jak Addi lace ale da się robić .
włoczka bez problemu się przesuwa ,łączone są nie wiem jak to nazwać chyba jakiś drut ale jest to bardzo elastyczne
Zobaczymy co będzie po dłuższym użytkowaniu

danuta_50 - Nie 08 Maj, 2011 09:44

Ostatnio kupiłam zestaw drutów metalowych KP.Powiedzcie mi czy wam sie zdarza,zdarzyło że wyciąga się żyłka z drutu?Nie zrywa ale wyciąga i czy można to naprawić czy raczej wysłać do koszalina czyli na śmietnik.
M. - Nie 08 Maj, 2011 09:47

danuta_50 napisał/a:
Ostatnio kupiłam zestaw drutów metalowych KP.Powiedzcie mi czy wam sie zdarza,zdarzyło że wyciąga się żyłka z drutu?Nie zrywa ale wyciąga i czy można to naprawić czy raczej wysłać do koszalina czyli na śmietnik.

masz dokręcane ?
ja mam z żyłką na stałe i nic mi sie nie dzieje.

zamia - Nie 08 Maj, 2011 10:12

Też mam jedną żyłkę popsutą, próbowałam wkleić na kropelkę ale bardzo spuchła i nie zmieściła się do końcówki.
lamika88 - Nie 08 Maj, 2011 11:51

Ja bym zgłosiła reklamację... puknąć się U mnie nic się nie dzieje z żyłkami poza tym że rozmiar 3 potrafi mi się rozkręcać w trakcie robótki ale z innymi rozmiarami nie mam takiego problemu więc nie wiem od czego może to zależeć puknąć się
calicja - Nie 08 Maj, 2011 14:08

danuta_50 napisał/a:

To chyba jakaś wadliwa partia musiała byc bo mnie się w jednej żyłce też tak zrobiło że żyłka jakby się trochę wysunęła i zaczepia a do tego wykrzywił się chyba gwint bo trudno drut wkręcić. Ale ponieważ to się stało w króciutkiej żyłce , która mi służy właściwie tylko do trzymania zapasowych oczek więc sobie odpuszczam reklamację. Mam kilka innych żyłek i jest o.

ciapara - Pon 09 Maj, 2011 08:09

A ja za to zlamalam akryla 3,5 mm pekł z głosnym hukiem. Sama na nim sie oparlam i na robotce przez nieuwage...
A wiec pomyslowy dobromir akryla skleil kropelka, przetarł lakierem zeby byl poslizg... i dziubie sobie dalej na nich... hahahihi

lamika88 - Pon 09 Maj, 2011 12:10

ciapara napisał/a:
A ja za to zlamalam akryla 3,5 mm pekł z głosnym hukiem.
Właśnie dlatego wolałam trochę dołożyć i kupić metalowe jak mi siostra siądzie to przynajmniej ich nie połamie hahahihi Ale już wygieła jednego i tata prostował wesoło mi
ciapara napisał/a:
wiec pomyslowy dobromir akryla skleil kropelka, przetarł lakierem zeby byl poslizg... i dziubie sobie dalej na nich...
Dla chcącego nic trudnego wesoło mi Ale musisz teraz uważać bo raz pęknięte potem często pękają w tym samym miejscu... Ja tak miałam z szydełkiem... wściekły
ciapara - Pon 09 Maj, 2011 13:51

Metalowe takze mam... ale inny poslizg jest na nich.
lamika88 - Pon 09 Maj, 2011 18:27

ciapara napisał/a:
Metalowe takze mam... ale inny poslizg jest na nich.
oj to prawda na metalowych tak mi bawełna jeździła, że się przyzwyczaić nie mogłam puknąć się i musiałam bardzo uważać przy większej ilości oczek żeby nie pospadały wściekły ale i tak nie zamieniłabym moich drucików na inne wesoło mi myślę o dokupieniu cieńszych drewnianych właśnie do bawełnianych bluzeczek wesoło mi
ciapara - Pon 09 Maj, 2011 19:14

Na drewnie zazwyczaj robie chusty najciensze drewniane dokrecane mam 4.5 mm
Za to skarpetkowe 3 mm drewniane ale sa b delikatne
Akryl polubilam wlasnie za sposob przesuwania sie oczek... opisałabym go jako niespieszny Smile