To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Włóczki

theli - Śro 20 Kwi, 2011 15:08

http://zamotane.pl/index.php?cat_id=363&page=0 ?
Violetta21 - Śro 20 Kwi, 2011 19:15

Kręciołku glorię niestety Anilux przestał już produkować może w to miejsce będzie coś innego ale narazie nie ma jeszcze następczyni a virginie oglądałaś?
Kręciołek - Czw 21 Kwi, 2011 12:49

theli napisał/a:

no właśnie, myślałam też o Bawełnie, dobrze się zniej robi, nitki się nie rozwarstwiają?

Kręciołek - Czw 21 Kwi, 2011 13:06

Violetta21 napisał/a:
Kręciołku glorię niestety Anilux przestał już produkować może w to miejsce będzie coś innego ale narazie nie ma jeszcze następczyni a virginie oglądałaś?

Ojej Sad
A to się zmartwiłam Sad
Virginia jest sporo cieńsza...przynajmniej z opisu tak wynika, bo nie robiłam nią szczerze mówiąc. A Ty Violetko robiłaś? Jeśli tak to jakim szydełkiem?

jogi45 - Czw 21 Kwi, 2011 13:34

Ja właśnie robię z virgini. Kolor bordo. Miękka ale się rozwarstwia. Matowa. W robótce tego nie widać. Robie szydełkiem nr.4 . dośc lużno. jak dla mnie wyrób wychodzi za woitki ale to rzecz gustu. poza tym jeszcze mało widać. Myślę że szydełko 3,5 tez byłoby dobre, może nawet lepsze. Zdecydowanie wole robić z kordonków
pchelka831 - Czw 21 Kwi, 2011 15:21

Niedawno tatko mój kupował mi włóczkę. Na banderoli jak byk stało,że to Bawełna Aniluxu ale ze splotu to raczej była Gloria i nie wiem czy ostatnie motki GLori sprzedawali jako Bawełnę, czy Bawełna będzie teraz miała splot GLorii?
Violetta21 - Czw 21 Kwi, 2011 20:07

z virgini robiłam co nieco mam takie stare metalowe szydełko nr2, jest troszkę cieńsza od glorii i wszystko zależy od koloru jedna jest sztywniejsza inna nie, a bawełna to zupełnie jest inna nitka niż gloria podobna ale to nie gloria,
mam w Aniluxie znajomą z którą czasami lubię pogadać co nowego będzie z włóczek także wiem żę glori już nie robią a szkoda bo bardzo ją lubiłam i nawet małe zapasy sobie zrobiłam Smile

theli - Pią 22 Kwi, 2011 10:07

Kręciołek napisał/a:
theli napisał/a:

no właśnie, myślałam też o Bawełnie, dobrze się zniej robi, nitki się nie rozwarstwiają?

Nie wiem. Obie mają tę samą długość i wyglądają na surową, nie merceryzowaną. Ale wydaje mi się, że ponieważ nie jest gładka i widać niteczki, to może się trochę rozwarstwiać.

Virginia jest cieńsza, dla mnie na druty 3, numeru szydełka nie pamiętam.

A co do Aniluksu - jakiś czas temu pan z pasmanterii, w której często kupuję powiedział, że Anilux skupił się na innym towarze (tkaniny?), a włóczki trochę sobie odpuścił. Mnie osobiście wkurzyli, gdy nie mogłam dokupić Moherku, bo w kolejnej dostawie kolor minimalnie się różnił, a nie umieszczają żadnych oznaczeń partii i koloru. W sumie trochę szkoda, że największy producent w Polsce poddaje się.

Kręciołek - Pią 22 Kwi, 2011 12:05

Hmm, no właśnie szkoda.
A w ogóle problem dostepności nitek bawełnianych nie dotyczy tylko Aniluxu bo i z Altin Basak (teraz Diktas) i Madame Tricote też są problemy Sad

Makarbella - Pią 22 Kwi, 2011 23:50

To ja się znowu wtrącę Smile
Madame Tricote i Altin Basak to jedna firma, Diktas właśnie, ale dwie marki. To tak jak firma, dajmy na to Wawel, robi czekoladki TikiTaki i czekoladki Kasztanki, co nie wpływa na zmianę nazwy samej firmy, Diktas pozostaje Diktasem. I Diktas robi czekoladki Altin Basak i czekoladki Kasztanki. I inne czekoladki też Smile

Kręciołek - Śro 27 Kwi, 2011 12:27

Aaaa Smile
Dzięki Makarbella, teraz to mi rozjaśniłaś Smile
Ja dopiero uczę się poruszania w tym gąszczu nitek i włóczek Wink

jogi45 - Wto 17 Maj, 2011 23:25

Kto robił już z cariny? Mam 4 motki i nosze duży rozmiar. Chciałabym narzutkę albo 'dziurawą" bluzkę. czy to sie nadaje na szydełko? jakie grube?
jogi45 - Sob 28 Maj, 2011 10:00

Prosze o porady dotyczące włóczki Carina albo innej tego typu.
tintam - Śro 01 Cze, 2011 22:03

Próbowałam parę lat temu robić z tej włóczki na szydełku, ale robótka mi się nie podobała. Zrobiłam z niej top na drutach a tylko wykończenie dekoltu na szydełku, oczkami rakowymi, wyszedł bardzo ładnie.
Jeśli dobrze sobie przypominam to druty chyba 4,5 mm.
Mankamentem Cariny jest, że wyroby z tej włóczki podczas prania robią się twarde jak blacha, ale po wyschnięciu są OK.

jogi45 - Czw 02 Cze, 2011 01:32

dzięki. Wezmę carinę na druty
avante - Pią 03 Cze, 2011 19:43

Zainteresowała mnie ostatnio włóczka First Class. Czy któraś z Was orientuje się mniej więcej ile motków potrzeba na sweter w rozmiarze 38?
elawe - Śro 08 Cze, 2011 11:22

Znalazłam takie coś: http://www.zamotane.pl/in...ct&prod_id=2637 to może będzie pomocne przy obliczeniu potrzebnej ilości włóczki. Pozdrawiam bye
avante - Śro 08 Cze, 2011 11:44

Dzięki cmoknięcie
Znalazłam jeszcze w sieci dwa sweterki zrobione z tej włóczki, jeden z siedmiu motków w rozmiarze M, drugi z ośmiu ale nie wiem jaki rozmiar. I był też siatkowy sweterek z 6 motków.

anpar - Wto 21 Cze, 2011 13:17

a ja się zastanawiałam czy ktoś kupuje za granicą kordonki bo ja bardzo chcę zakupić yarnart tulip ale u nas nie moge nigdzie tego znaleźć, w dziewiarce było ale wykupiłam resztę Wink zrobiłam dwie sukienki, trzecia w robocie i jestem zachwycona, sukienka świetnie się nosi i ma wygląd
ale nie moge kupowac za granicą bo nie kumam w językach, nie mam konta takiego i potrzebuje pomocy Sad

anle - Wto 21 Cze, 2011 13:31

anpar, widziałam Twój wpis w okienku na e-dziewiarce, Pani Mariola później pytała Ci się o jaki kolor chodzi i ilość, bo być może sprowadziłaby. Napisz do niej na maila.
anpar - Wto 21 Cze, 2011 14:20

wiem ale to będzie dopiero w drugiej połowie lipca bo ona teraz idzie na urlop a ja koniecznie musze mieć chociaz na jedną sukienkę teraz Sad
no bo nie do końca wiem czy klientka tyle będzie chciała czekać w końcu to będzie połowa lata

M. - Wto 21 Cze, 2011 14:42

tu
https://scgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?RegisterEnterInfo

a płacisz tu:
https://www.paypal.com/pl...5afb284863ba74d

możesz po polsku obsługiwać konto, ale chyba nie taka cena ? u nas tego kordonka?
http://shop.ebay.pl/i.htm..._arr%3D1&_rdc=1

bean - Wto 21 Cze, 2011 15:33

M. napisał/a:
ale chyba nie taka cena ? u nas tego kordonka?

Cena tutaj podana jest chyba za 6 kłębuszków 50g nie wiem więc porównywalna do tej u nas, tylko ta cena za dostawę... ciut droższa Wink

M. - Wto 21 Cze, 2011 16:06

bean napisał/a:
M. napisał/a:
ale chyba nie taka cena ? u nas tego kordonka?

Cena tutaj podana jest chyba za 6 kłębuszków 50g nie wiem więc porównywalna do tej u nas, tylko ta cena za dostawę... ciut droższa Wink

cmoknięcie to jednak język potrzebny, a przynajmniej tłumaczenie Wink love

anpar - Wto 21 Cze, 2011 17:37

to prawda przeliczyłam właśnie to wychodzi na to samo bo u nas kłębuszek ciut droższy a przesyłka tańsza a tam odwrotnie, tylko nie wiem jak z czasem realizacji muszę jeszcze poczytać, dziękuję za namiary na tą stronę po polsku, zaraz będę liczyć czy mi się to opłaca Smile