Nasze prace - moje hardangerowe początki
Haniaga - Pią 11 Sty, 2013 13:22
na tą chwilę
Muszę jeszcze zajrzeć do kursiku Nikusi ,czy tam nie ma szlaczku z krzyży.
Zakręty są na pewno w postach.
Pozdrawiam
Hania
elapok - Pią 11 Sty, 2013 15:45
Ale ładnie, ten krzyżowy szlaczek jest świetny
alszka - Pią 11 Sty, 2013 16:07
Haniu, ależ pięknie żółcisz... Śliczny wiosenny kolor, a do tego pięknie prezentujący się wzór. Super będzie, zobaczysz! Ba, co ja tam wypisuję - już jest super, a będzie jeszcze piękniej!
Halina46 - Pią 11 Sty, 2013 16:22
Haniu dużo juz zrobiłaś i bardzo ładnie Ci to wychodzi. A ten szlaczek z krzyży to wylicz sobie sama, napewno między bloczkami musi być 12 nitek , bo dodatkowo musisz wyszyć bloczki., zależy jak Ci sie tam nitka bedzie układała ale chyba pod skosem.
Ginia - Sob 12 Sty, 2013 08:24
Ginia,
zakochałam się w Twoim szlaczku z krzyży i mam ochotę je wyszyć w mojej żółtej serwetce.
Dlatego , teraz nie zmartwiłam się, gdy dopadła mnie jakaś pomroczność i źle ( nie ekonomicznie) rozmieściłam serwetkę na tkaninie.
Przeraża mnie tylko ta ich ilość . I czy będę potrafiła je zrobić.?
I moje pytanie i prośba.Czy masz może do nich schemat i czy możesz mi go udostępnić?
Tak więc naukę mereżki zostawię na potem.
Chyba, że się nie zmieszczą w miejscu mereżki.
Kochaniutka, jestem pewna, że będziesz potrafiła je zrobić! Tyle cudeniek już haftowałaś!
Niestety nie mam zeskanowanego wzoru. Korzystałam z orginalnej gazetki. Spróbuję znaleźć w necie. Może ktoś ma. A jak nie to jutro zrobię zdjęcie schematu. Interesuje Cię środkowy szlaczek, czy brzeżny? Środkowy jest z samych krzyży, brzegowy wraz z zwykłymi przęsełkami
Nikus4 - Sob 12 Sty, 2013 08:49
Haniu !? ale pieknie ci wychodzi. W mojej serwetce nie ma krzyży ale możesz zmienić i wyszyć je. Albo cos innego.
Ginia - Sob 12 Sty, 2013 12:19
Haniu, wzór jest w gazetce: Sabrina wydanie specjalne 2/2010 (cała hardangerowa)
Może ją masz, albo któraś z koleżanek się zgłosi, która ma zeskanowaną. Tylko nie wiem w której części swojej ślicznotki chcesz umieścić te krzyże. Zaznaczam, że idą po skosie.
Podaję Ci link do okładki gazetki. Jeszcze nie szukałam w necie schematu. Postaram się wieczorkiem pogmerać w sieci
Pozdrawiam
Ginia
http://www.google.pl/imgr...m%3Disch&itbs=1
Nikus4 - Sob 12 Sty, 2013 12:40
Ja mam tę gazetkę. Jeśli chcesz wzór to wyślę ci Haniu.
Haniaga - Sob 12 Sty, 2013 14:22
Dziękuję bardzo za dobre słowo.
Zdjęcie nie jest za specjalne.
Tkanina jest żółta ,nici też ( poszłam na zakupy internetowe za Halinką).
Nie szukaj już Giniu. Dziękuję. Poproszę Nikusię.
Nikusiu, bardzo Cię proszę , jak znajdziesz wolną chwilkę to prześlij mi ten wzór
Pozdrawiam z Kampinosu, gdzie od wczoraj prószy śnieg
Hania
Halina46 - Sob 12 Sty, 2013 14:39
Haniu a jaki nr tej żółci kupiłaś, tkaniny to juz miałam dwie jasny żółty i zółty, a kordonek z petry 5742 bardzo mi sie podoba.
Haniaga - Sob 12 Sty, 2013 14:54
Halinko, tkanina żółta ( ta ciemniejsza) a nici Petra 5742.
Szyje się bardzo dobrze. Tylko niestety przez moją nieuwagę ( źle rozmieszczony wzór na tkaninie), znowu mnie czeka większa praca.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Sob 12 Sty, 2013 15:01
Oj jak szkoda Haniu, a co tam zle zrobiłaś? Może nie trzeba bedzie nic pruć , moze da sie cos zmienić. A ja dalej leniuchuje, cos mnie dopadło że nie chce mi sie zupełnie aż sama w to nie moge uwierzyć, ale wczoraj wieczór cos mi sie chyba jakaś grypa wykluła i tak sobie tłumacze że to dlatego.
Haniaga - Sob 12 Sty, 2013 15:52
Halinko,
nie daj się tym szalejącym wirusom grypy.
(Łatwo powiedzieć. Na początku grudnia całym domem chorowaliśmy po kolei).
Dużo zdrówka Ci życzę.
W serwetce popełniłam błąd w rozmieszczeniu wzoru na tkaninie. Po zrobieniu całego wzoru zostało mi do końca 26 cm tkaniny ( z każdej strony). Źle umieściłam środek pracy.
I dlatego teraz kombinuję, jak zagospodarować tą "nadwyżkę" tkaniny.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Sob 12 Sty, 2013 16:09
ok! poszukam i ci wyslę wieczorkiem. Haniu a może cos powtórzysz i inny brzeg zrobisz. Będzie serwetka wieksza ale ładniejsza.
Halina46 - Sob 12 Sty, 2013 16:24
A to żaden problem, w najgorsym wypadku stracisz trocxhę tkaniny.
Nikus4 - Sob 12 Sty, 2013 16:50
Wysłałam ci wiadomość z wzorkami. Halinko też chcesz?
Halina46 - Sob 12 Sty, 2013 16:59
A możesz podrzucić. dziekuje.
Nikus4 - Sob 12 Sty, 2013 18:04
Już wysyłam.
Haniaga - Sob 12 Sty, 2013 18:24
Doszło.
Dziękuję bardzo.
Zaraz się temu poprzyglądam.
Hania
Halina46 - Sob 12 Sty, 2013 19:56
Do mnie tez doszło dziekuję.
Ginia - Sob 12 Sty, 2013 22:14
Super Nikusiu, że miałaś zeskanowany schemacik. Haniu, wierzę w Twoje orginalne wypełnienie wolnej przestrzeni
U nas też śniegu po pachy, dzisiaj rano bałam się, że nie wyjadę z domu, ale udało się. Mam nadzieję, że zima długo nie potrzyma i szybko przyjdzie wiosna. Swędzą mnie ręce. Chciałabym coś popielić, pograbić, poprzycinać
Haniaga - Pon 28 Sty, 2013 12:54
Oj, jak ja bym chciała,aby i mnie ręce rwały się do roboty.
A tu tylko śnieg pada i pada.
Ale nie daję się zimowemu przesileniu. Zrobiłam dwa kołnierzyki ( na szydełku po prawie 20 latach przerwy) i teraz biorę się za odłożoną serwetkę.
Czy ta cisza pokaże za moment nowe bądź dokończone cudne prace?
Halinko, jak tam zdrówko?
Gapa ze mnie. Alszka, a jak Twoje zdrówko?
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pon 28 Sty, 2013 14:12
Haniu dziekuję ale juz moja grypa jest wyleczona.czuje sie dobrze, a jeszcze bedzie lepiej
jak sie pokaże słoneczko i nie bedzie mrozu.
Ja juz w tytm tygodniu chyba skończe czerwona serwetkę ale za następna czerwona nie wezme sie chyba długo. za to juz mam zamówione nici cos w fiolecie i białą tkaninkę.
elapok - Pon 28 Sty, 2013 16:12
No ja też czewonego długo nie bedę robić, u nas odwilż się zaczyna a moje również swędzące ogródkowo rączki wzięły sie za przesadzanie begonii
Nikus4 - Pon 28 Sty, 2013 16:14
O to fajnie! To znów zauroczysz nas swoimi nowymi pracami Halinko
Haniu ja też tęsknię za działeczką, nawet wspominałam mężowi, że brak mi jej.
Miałam teraz przez dwa tygodnie znów wnusię z Torunia to mało szyłam. Narazie mam spokój ale na jak długo???? Kocham bardzo wnuki ale nie raz już pragnę odpoczynku i mojego haftowania.
|
|
|