To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się

elci_a - Sob 21 Sty, 2012 23:05

Bardzo ładne karteczki,
wernatka - Sob 21 Sty, 2012 23:12

joaska77, piękne karteczki brawo brawo brawo
joaska77 - Nie 22 Sty, 2012 10:52

Dziękuję Wam bardzo hopla hopla .

Pozdrawiam.

joaska77 - Pią 27 Sty, 2012 12:55

I kilka nowych karteczek, już wielkanocne.

marciulaTOja - Pią 27 Sty, 2012 12:59

joaska77, brawo piękne kartki Smile
ABA - Pią 27 Sty, 2012 16:13

Piękne!
brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo
a ja jeszcze jestem w polu . Nie mam pomysłów.

joaska77 - Pią 27 Sty, 2012 16:43

Dziękuję bardzo:).
danfi - Pią 27 Sty, 2012 17:45

Super karteczki cool
wernatka - Pią 27 Sty, 2012 17:56

Piękne karteczki cool : brawo brawo
Basia.K. - Sob 28 Sty, 2012 13:02

Witajcie uklon
Kilka dni mi zajęło czytanie tego wątku, oglądanie Waszych cudnych prac i wzięło mnie również... wyszywanie na papierze wesoło mi Wykorzystując zimowe wieczory przywołuję przy pomocy haftu matematycznego wiosnę i choć to mój pierwszy post na forum zgodnie z tytułem wątku chwalę się nieskromnie swoimi pierwszymi kartkami:

Pozdrawiam kwiatek dla ciebie

wernatka - Sob 28 Sty, 2012 13:16

Witaj Basiu K. bye

Ależ cudowności nawyszywałaś cool wszystkie karteczki śliczne brawo brawo brawo
coś bujasz, że to pierwsze hahahihi

Basia.K. - Sob 28 Sty, 2012 13:23

Nie bujam werantko, to są wszystkie moje prace na papierze. Do tej pory trochę haftowałam krzyzykami, trochę szydełkowałam, ale o istnieniu haftu matematycznego dowiedziałam się jakiś miesiąc temu puknąć się i podobnie jak Was nie ukrywam - zafascynował mnie.
Te lezące kartki jeszcze nie podklejone.

marciulaTOja - Sob 28 Sty, 2012 13:47

Witam Basia.K., zgadzam się z wernatka, przepiękne prace, biała baza i kolorowe tło dają wspaniały efekt. O ile się nie mylę, to chyba Ty jako pierwsza, wybrałaś taki zestaw - biała baza i kolor jako tło. Wspaniały pomysł. zdradź proszę jakich nici używasz, bo to chyba nie czeskie metalux. Na prawdę wspaniale prace brawo brawo brawo
joaska77 - Sob 28 Sty, 2012 14:01

Piękne karteczki brawo brawo brawo .
Basia.K. - Sob 28 Sty, 2012 15:00

marciulaTOja napisał/a:
Witam Basia.K., zgadzam się z wernatka, przepiękne prace, biała baza i kolorowe tło dają wspaniały efekt. O ile się nie mylę, to chyba Ty jako pierwsza, wybrałaś taki zestaw - biała baza i kolor jako tło. Wspaniały pomysł. zdradź proszę jakich nici używasz, bo to chyba nie czeskie metalux. Na prawdę wspaniale prace brawo brawo brawo

Pierwsze trzy kartki haftowałam na białym tle i nie bardzo mi się podobają te hafciki z co najmniej dwóch względów: po primo na tym papierze, który akurat miałam (chyba za twardy) gorzej się przekuwało, a po drugie primo Laughing trudno było "wyprasować" dziurki, aby nie były tak widoczne. Znalazłabym jeszcze trzeci powód, ale to już sprawa gustu, a o tym się nie dyskutuje. Wprawdzie na ciemnym tle gorzej się wyszywa, zwłaszcza gdy wzrok nie ten, co dawniej, ale rzeczywiście bardziej mi się takie podobają.
Nici, jakich użyłam to najzwyklejsza mulina, bo mam tych nici dość sporo (pozostałosci po hafcie krzyzykowym). Gdzieś w wątku przeczytałam, że nieciekawie wyglądają matowe nici. Ja tak nie uważam. Wydaje mi się nawet, że w tym hafcie nabierają one połysku.
Cieszę się, ze kartki się podobają, to mobilizuje, więc chyba się odważę je wysłać z życzeniami świątecznymi. Razz

danfi - Sob 28 Sty, 2012 15:18

Basia.K. - karteczki bardzo ładne cool brawo cool brawo , aż trudno uwierzyć, że to Twoje pierwsze "matematyczne"
wernatka - Sob 28 Sty, 2012 17:06

Basia.K., ja żartowałam Very Happy , ale widać, że masz doświadczenie w wyszywaniu.
A co do muliny to się z Tobą zgadzam, sama bardzo lubię nią haftować.

elci_a - Sob 28 Sty, 2012 23:59

Basia.K., piękne prace wesoło mi aż w głowie się kręci, chciałoby się im przyjrzeć pojedynczo z bliska.

Mulina, którą wyszywałaś tak się ładnie błyszczy na kolorowym papierze, ze na prawdę efekt jest piorunujący. Na prawdę początki zabawy z haftem matematycznym uklon

Czekam z niecierpliwością na kolejne prace hopla

elci_a - Nie 29 Sty, 2012 00:02

joaska77, bardzo ładne wyszywanki poczyniłaś
Basia.K. - Nie 29 Sty, 2012 11:42

Dziękuję za tak "chwalebne" słowa, to naprawdę mobilizuje.
Muszę napisać, że najefektowniej wyglądają (wg mnie) wzory z tzw. haftem płaskim i najprościej się je haftuje. Nie jestem zbyt doświadczoną hafciarką, zajęłam się wyszywaniem dopiero na emeryturze, głównie haftem krzyżykowym.
Doświadczenie życiowe pewnie też swoje robi Laughing
Pozdrawiam

joaska77 - Nie 29 Sty, 2012 13:13

Ja również dziękuję bardzo.
Pozdrawiam.

Elunia - Nie 29 Sty, 2012 22:38

Basiu pięknie brawo
nikusiaxx22 - Pon 30 Sty, 2012 20:02

Piękne kartki dziewczyny:)
A oto kilka moich

marciulaTOja - Pon 30 Sty, 2012 20:23

nikusiaxx22, cool wspaniałe kartki brawo