To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

Ginia - Śro 23 Lis, 2011 10:50

Smile Właśnie ten wzór Smile Ale efekt będzie gdzieś za dwa tygodnie Sad
Nikus4 - Śro 23 Lis, 2011 13:39

Jest troszkę dłubania w tej serwecie. Czekamy na efekty. cmoknięcie
Nikus4 - Pią 09 Gru, 2011 09:41

Ciekawa jestem co powiecie o mojej nowej pracy? Mąż się śmiał i powiedział że mi odbiło! Wyszyłam ozdobną opaskę na papier toaletowy. Jedną dla mnie i drugą na prezent. Pomyślałam sobie po co ma stać rolka papieru jak może być fajnie ukryta.

Violetta21 - Pią 09 Gru, 2011 10:23

ale ślicznie to wygląda brawo
Szachrajka - Pią 09 Gru, 2011 20:13

Hej,wspaniała robota cool
Zastanawiam się nad praktycznym zastosowaniem( na codzień) ale to chyba nie ma znaczenia ważne że pięknie to wygląda. wesoło mi

alutka171 - Pią 09 Gru, 2011 23:35

Szachrajka napisał/a:

Zastanawiam się nad praktycznym zastosowaniem( na codzień) ale to chyba nie ma znaczenia ważne że pięknie to wygląda. wesoło mi

To samo pomyślałam Smile i nie zaprzeczę że cudeńka Ci wyszły cool cool

Nikus4 - Sob 10 Gru, 2011 12:00

Ta opaska ma być schowkiem wesoło mi na zapasową rolkę papieru. Nie wyobrażałabym sobie z niej ciągnąć papieru! A jak mi się znudzi to mogę ją położyć jak seretkę tylko z obu stron zawiązać kokardki. (albo bez kokardek) cmoknięcie
alutka171 - Sob 10 Gru, 2011 18:13

Czyli uniwersalne zastosowanie cool Super!!!
Nikus4 - Pon 19 Gru, 2011 09:52

Dzięki Alutka, Szahrajko i Violetto. Fajnie że podobają się wam moje prace. cmoknięcie
sarLena - Pon 19 Gru, 2011 22:37

uklon dla Twojego talentu i pomysłowości.
kabyr - Pon 19 Gru, 2011 22:58

Nikus4, mnie się bardzo ten pomysł podoba. cool
Nikus4 - Pią 30 Gru, 2011 07:35

Super, że się podoba. cmoknięcie
Ginia - Pon 02 Sty, 2012 10:46

Opaski śliczne, choć widziałabym je raczej wokól jakiegoś pudełeczka, czy koszyczka, a może jako upięcie do zasłonki, firanki. Trzeba przyznać, Nikuś, że jesteś bardzo pomysłowa
miziaj - Pon 02 Sty, 2012 21:56

nikuś jestes super,ja jak skończę obraz krzyzykowy zaczne znowu hardagner
Anula9591 - Pią 06 Sty, 2012 10:38

Witam wszystkich!
Na tym forum jestem nowa, choć hafciarką i nie tylko jestem od wielu lat. Robię też firanki i zazdroski na szydełku , haftuję obrazki , haftuję haftem richelieu , interesuje mnie jeszcze wiele technik jak chociażby makrama czy haft wstążeczkowy / niestety nie starcza czasu wściekły / ale hardanger jest mi najbliższy sercu.
Mam tylko z tym jeden problem / może mi podpowiecie?/ , gdzie kupować materiał do tego haftu? Znam internetowe pasmanterie , w Hobby studio kupowałam już różne akcesoria jak zaczynali działalność ale nie ukrywam też , że jest tam po prostu drogo.
Czy znacie jakieś inne , tańsze źródła zaopatrzenia ?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
A TWOJE PRACE NIKUSIU SĄ PO PROSTU PRZECUDOWNE! radocha

Nikus4 - Pią 06 Sty, 2012 11:57

Anula radocha miło mi, że napisałaś do nas. jednak muszę cię zasmucić. Ja kupuje tkaniny i nici tylko w pasmanteriach internetowych lub przywożę sobie z zagranicy jak jestem na urlopie. U nas rzeczywiście ceny są wygórowane. Unifil jeszcze niedawno kosztował 59zł a dziś patrzę a tu 70 z kawałkiem, oszaleli. wściekły Może, któraś z koleżanek zna inne sklepy?
Piszesz, że haftujesz hardangerem. Może pokażesz nam swoje prace a przez to zachęcisz inne osoby do tego haftu.
dziękuję za pochwałę, milo mi. cmoknięcie

Anula9591 - Pią 06 Sty, 2012 12:03

Bardzo chętnie się pochwalę ale niestety nie wiem jak się wstawia zdjęcia nie wiem .
Co do kosztów materiału , to trudno chyba będę musiała kupić u nas , przez internet. A czy za granicą materiał wychodzi taniej Nikusiu?

Ginia - Pią 06 Sty, 2012 12:07

A może :
HARDANGER 22 ct
gęstość 87 nitek/10 cm
100% bawełna
kolory:
1 - biały
264 - ecru
szerokość: 140 cm - 59,90 zł / m

Tkanina z hobbystudio. Wydaje mi się, że najtańsza, tylko że na niej nie haftowałam, może któraś z koleżanek ma doświadczenie w wyszywaniu na tej tkaninie?

firletka - Pią 06 Sty, 2012 22:07

Staranne, równiótkie jakbyś od linijki mierzyła Very Happy Śliczne.
Nikus4 - Sob 07 Sty, 2012 08:25

Anulka love nie jest nic taniej za granicą tym bardziej, że euro jest teraz drogie. Ale można kupić tkaniny w różnych kolorach i grubościach a nie ja te w Polsce. Ostatnio kupowałam unifil czy inaczej tkanina z DMC ale jest bardzo gęsty i drobny. Muszę używać podwójnych okularów (żartuje oczywiście ale mocniejszych)
Jeśli chodzi o wstawianie zdjęć to bardzo proste.
Pod śmieszkami , na dole strony jest napis na czerwono " Kliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości". To kliknij cool Potem naciśnij kropkę w miejscu "zdjęcie 500px" (a to po to aby większe zdjęcie potem ci się pojawiło. Następnie naciśnij "przeglądaj". Teraz musisz szukać gdzie masz swoje zdjęcia na komputerze. Zaznaczysz i naciśniesz wstaw i już samo na stronie się pojawi.
Jeśli nadal nie będziesz umieć poproś kogoś z domowników to ci pomogą. Raz ci pokażą i będziesz wiedziała jak.

Firletka bardzo dziękuję cmoknięcie

To o takiej tkaninie Giniu pisałam, że nie bardzo się na niej haftuje. Szukajcie najlepiej tkaniny 100niteczek na 10cm.

Anula9591 - Sob 07 Sty, 2012 10:16

Dzięki Nikusiu za informacje. Będę próbować ze zdjęciami.
A materiały , no cóż kupię chyba w Hobby studio , tam jest jednak największy wybór.

Anula9591 - Sob 14 Sty, 2012 00:05

Nikusiu mam prośbę . Na innym wątku wyczytałam , że napisałaś kurs haftowania hardangerem. Za żadną specjalistkę się nie mam ale nauki nigdy dosyć. Może zechciałabyś mi go podesłać na maila? anula9591@gmail.com
I jeszcze może / w chwili wolnej oczywiście/ jakieś fajne wzory na serwetki hardangerowe. Zaopatrzyłam się ostatnio w sporą ilość kolorowych nici i mam zamiar wziąć się do roboty!

Nikus4 - Sob 14 Sty, 2012 13:43

WZORKI NA RÓŻNE SERWETKI MASZ TU DO ŚCIĄGNIĘCIA:
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=7391
A kursik wyślę ci tylko napisz czy go mogłaś otworzyć. cmoknięcie

Anula9591 - Sob 14 Sty, 2012 17:50

Oczywiście , że mi się otworzył cool
Myślałam ,że wiem dużo o tym hafcie ale w wielu kwestiach mnie "oświeciłaś" z czego się bardzo cieszę cmoknięcie
Zakończenie prezentacji sugeruje , że będzie jej dalszy ciąg , czy masz coś jeszcze?
No nic , teraz tylko muszę wprowadzić w czyn nowo nabytą wiedzę.
Pozdrawiam i dziękuję!

Nikus4 - Sob 14 Sty, 2012 18:42

Miałam pisać dalej ale forum na, którym umieszczałam ten kurs już nie istnieje. Ale najważniejsze rzeczy jeśli chodzi o hardanger są. Jeśli cos nie będziesz wiedziała na pewno ci pomogę i wytłumaczę. Wysłałam ci tego zajączka jeszcze raz. Coś nie poszedł email poprzedni. wściekły wesoło mi