Nasze prace - Hardanger Nikusa
Halina46 - Pon 23 Sty, 2012 17:21
Danusiu otrzymałam dzisija przesyłkę. Tkanina ( Bellana)jest trichę sztywna nie wiem czy taka powinna być, zamówienie złożyłam w hobby studio. Jak przeliczyłam nitki to wychodzi 8 na cm. Nici perłówka 5 i 8. obcięłam kawałek tkaniny i obszyłam zwykła nicią zeby sie nie siepało bo to ma być poduszeczka.Teraz sobie przefastryguje przez srodek i zaczne cos dziergać. w miare roboty będę zawracała Ci głowę bo po przeczytaniu lektury mam metlik w głowie, ale myslę, ze stopniowo będę poznawać tajniki wiedzy.
Przy okazji może napisze coś o sobie . Otóz mam 65 lat, jestem na emeryturze i jak do tej pory troche sie nudziłam. Z powodu wieku mam też trudności w korzystaniu z komputera ale może jakoś sobie poradzę.
Nikus4 - Pon 23 Sty, 2012 18:28
Halinko nie martw się sztywnością tkaniny. Podczas pracy zrobi się miękka jak szmata.
Nie dziwię ci się, że masz mętlik w głowie. Ja po raz pierwszy jak zaczęłam haftować hardangerem to tylko prułam i znów szyłam aż się udalo.
Masz mnie do pomocy i inne koleżanki, które już pięknie haftują. Na pewno też ci doradzą.
Super fajnie, że chcesz haftować, umilisz sobie czas. na pewno początki będą trudne ale nie zniechęcaj się. co dzień będę zaglądać na forum. J ak coś też możesz pisać na moją skrzynkę email.
Halina46 - Czw 26 Sty, 2012 17:45
Danusiu.
Narazie wyszywam bloczki a jest ich cała masa. Potem powyszywam haftem płaskim a na końcu powycinam kwadraciki. W tym wzorze nie ma przęsełek
Jak zrobie to postaram sie wkleic zdjecie.
jagoda5011 - Śro 01 Lut, 2012 14:29
Piekne te wzory ale czy ktos ma schematy do nich . Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Nikus4 - Śro 01 Lut, 2012 14:57
Jagoda skoro wyszyte przeze mnie to muszę mieć schematy. A jakie wzory cię interesują?
Nikus4 - Sob 04 Lut, 2012 09:07
I zbliżenie;
Halina46 - Sob 04 Lut, 2012 09:33
Ta jest też śliczna, ale narazie musze zużyć ten materiał i nici które mam bo juz i tak duzo wydałam w tym miesiacu.
Nikus4 - Sob 04 Lut, 2012 10:33
O! Halinko do tego zoru to musisz się jeszcze wiele nauczyć. Nie bierz się za takie prace. Zaczniesz a potem rzucisz nie tylko zaczętą pracę ale i hardanger!!!! Ten wzór jest dosyć trudny i pracochłonny.
Ale nie odmawiam ci jeśli chcesz?????
Haniaga - Sob 04 Lut, 2012 11:13
Nikusiu,
istne cudeńko
Myślę,ze tak wyglądają prace mistrzyń. Przecudna .
Może kiedyś ... ( za dobrych parę lat) i my z Twoja pomocą będziemy mogły pochwalić się podobną pracą.
buziaki
Hania
Halina46 - Sob 04 Lut, 2012 11:19
Danusiu przesyłka dotarła.
A jeśli chodzi o ta przesliczna serwetke to narazie nia zabieram sie za nia ale pomarzyc mozna.
alutka171 - Sob 04 Lut, 2012 23:05
I znów piękność pokazujesz
miziaj - Nie 05 Lut, 2012 09:25
Nikus4 ty jak zwykle niesamowita .Ja na razie konczę duzy bieznik i zabieram sie ponownie za hardagner.Lubie patrzeć na twoje dzieła ,bo wtedy zbieram się w sobie i ambitnie zabieram sie do pracy.Jestem w tej szczęśliwej sytuacji że siedzę w Anglii i mam dostep do strony wysyłkowej DMC gdzie wybór akcesorii do tego haftu jest przeogromny.Ale niestety ceny wysokie,ale jakość tez.Pozdrawiam wszystkie hafciarki tak trzymać
Nikus4 jeszcze raz pokłony
Nikus4 - Nie 05 Lut, 2012 12:36
Czytam te wasze posty i oczy moje radują. Cieszę się, że się wam podoba moja najnowsza praca.
Pokazuje tylko dla was, chcę abyście nie rezygnowały z haftowania hardangerem mimo trudności.
Ja nie od razu tak haftowałam. Dziś oglądam swoje pierwsze prace i widzę jakie błędy śmieszne robiłam ale kiedyś nie było takich możliwości jak dziś. Wzory, materiały, nici itp starałam się od cioci z Niemiec. Dziś mam tyle wzorów, gazetek że czasu mi nie starczy, prędzej nogi wyciągnę
Miziaj fajnie, że masz dostęp do akcesorii, ale w Polsce też nici czy tkaniny są drogie. Ostatnio bardzo wszystko podrożało.
Haftuj i pokazuj nam swoje prace.
jagoda5011 - Czw 23 Lut, 2012 16:23
| Cytat: |
Kraj:
Poland
Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 14:57
Jagoda skoro wyszyte przeze mnie to muszę mieć schematy. A jakie wzory cię interesują? | Witaj serdecznie np. ten różowy bieżnik ---piękny
Halina46 - Czw 23 Lut, 2012 17:36
No chciaabym taki mieć.
Danusiu ile takie cudeńko kosztuje gdybym chciała kupić, jeśli jest na to wogóle cena?
Nikus4 - Czw 23 Lut, 2012 19:15
Halinko powiem szczerze, że nie wiem ile kosztuje ale pracy żmudnej mnie kosztowało. Nigdy nie sprzedaje swoich prac. Albo córkom podaruje albo w prezencie (ale to jeszcze ta osoba musi zasłużyć). Resztę sobie zostawiam.
W tym bieżniku wykorzystałam nici Perle, które są bardzo drogie no i drogą tkaninę. Do tego jeszcze robocizna. sama zaczęłaś haftować hardangerem to wiesz jaki to trud.
Schematem mogę się podzielić choś nie jest najlepszy. Ja z takiego korzystałam. Musicie jedynie (chodzi o Jagodę) przysłać mi swoj email. Halinko napisz kiedy chcesz to ci wyślę.
Halina46 - Pią 24 Lut, 2012 08:28
Danusiu, tego schematu nie chce poniewaz jest zbyt skomplikowany i napewno nie umiałabym go odczytać. Jesli zroibimy jeszcze wspólnie ten bieżnik to moze potem sama zrobie ten bieznik z białymi kwiatkami ale to juz musze zamówic tkaninę i nici.
Jeszcze nie wyliczyłam sobie tego kawałka czy wystarczy mi na bieżnik z bratkami ale chyba tak.Jak dzisiaj troche pohaftuję to zostana mi tylko same krzyżyki w drugiej serwetce.
Nikus4 - Pią 24 Lut, 2012 10:29
Ja też uważam, że ten wzór jest za trudny jak na początek haftowania hardangerem. Ale jeśli ktoś sobie życzy mogę się podzielić.
Ja już krzyżykuje w drugiej serwetce. Spieszę się bo po ósmym marca będę miała maleńką wnusię na dwa tygodnie To nie wiele czasu będzie na haft.
Ginia - Sob 25 Lut, 2012 21:34
Łoj, czyżby ktoś chciałby się rzucić na tę różową piękność? Jest cudowna, uwielbiam takie prace, może za 10 lat będę tak haftowała. Echh... rozmarzyłam się
Nikus4 - Nie 26 Lut, 2012 14:58
Niestety nie sprzedaje swoich prac bo po prostu nie umiem ich wycenić.
Dziękuję Giniu
jagoda5011 - Śro 29 Lut, 2012 09:47
| Nikus4 napisał/a: | Halinko powiem szczerze, że nie wiem ile kosztuje ale pracy żmudnej mnie kosztowało. Nigdy nie sprzedaje swoich prac. Albo córkom podaruje albo w prezencie (ale to jeszcze ta osoba musi zasłużyć). Resztę sobie zostawiam.
W tym bieżniku wykorzystałam nici Perle, które są bardzo drogie no i drogą tkaninę. Do tego jeszcze robocizna. sama zaczęłaś haftować hardangerem to wiesz jaki to trud.
Schematem mogę się podzielić choś nie jest najlepszy. Ja z takiego korzystałam. Musicie jedynie (chodzi o Jagodę) przysłać mi swoj email. Halinko napisz kiedy chcesz to ci wyślę.  |
Witam serdecznie
mój adres to : jagoda5011@wp.eu
dziękuję pięknie
Nikus4 - Śro 29 Lut, 2012 12:06
Już wiadomość z wzorkiem poszła Jagoda Napisz czy doszła.
jagoda5011 - Śro 29 Lut, 2012 12:44
| Nikus4 napisał/a: | Już wiadomość z wzorkiem poszła Jagoda Napisz czy doszła. |
Dziękuje bardzo Nikuś faktycznie wzór słaby ale doczytam się jeszcze raz pieknie dziekuję
Nikus4 - Sob 24 Mar, 2012 13:54
Skoro skończyłam bieżnik z bratkami to wstawię go również w moim temacie:
Violetta21 - Sob 24 Mar, 2012 16:16
jaki on jest piękny
|
|
|