Nici, nitki i niteczki... - Włóczki
terkot1 - Pią 21 Wrz, 2012 12:06
mamutek, fajnie mi się robiło też z włóczki bambusowej ma ona 440m/100g i cena przystępniejsza, z tym że gotowy wyrób ma tendencje do ciągnięcia się ale mi to nie przeszkadza bo ładnie dopasowuje się do sylwetki. Chociaż nie jest raczej na wyroby zimowe, tylko wiosenno-letnie
XXwieczna - Pią 21 Wrz, 2012 12:47
Ta bambusowa mi się podoba i kolory ma ładne. Tylko obawiam się, że nie za bardzo pasuje do długiego kardiganu takiego z przedłużonymi przodami. To raczej zimowy sweter miałby być.
terkot1 - Pią 21 Wrz, 2012 13:15
mamutek, czasami na Allegro można kupić takie cienkie włóczki wełniane i nie tylko (mi kilka razy się udało np. u tego sprzedawcy) ewentualnie poszukaj u innych
terkot1 - Pią 21 Wrz, 2012 13:55
Jeszcze przyszły mi do głowy włóczki na skarpetki, z reguły mają 210m/50g (tutaj dość spory wybór)
MagdaSL - Pon 22 Paź, 2012 11:19
Czy może, któraś z Pań miała włóczkę Cashmere Gold Madame Tricote. ciekawa jestem jak zachowuje się w noszeniu?
stonesik - Pon 22 Paź, 2012 12:42
MagdaSL, ja właśnie skończyłam tunikę/sweterek z tej włóczki.

Wprawdzie jeszcze jej nie nosiłam, ale muszę powiedzieć, że całkiem przyjemnie się dzierga i doskonale się blokuje. Pewnie dlatego, że dosyć dużo w niej wełny:) Nitka jest równa, nie haczy, oczka równiutkie - ja jestem zadowolona!
Robiłam z niej również skarpetki i są naprawdę bardzo ciepłe.
MagdaSL - Wto 23 Paź, 2012 08:40
stonesik dziękuję bardzo. Tunika wygląda super, myślę, że będzie się też dobrze nosiła.
Jarka - Czw 25 Paź, 2012 08:04
świetny
aniaso4 - Sob 27 Paź, 2012 19:11
stonesik, bardzo fajna tunika
doorcia - Pon 21 Sty, 2013 16:48 Temat postu: jaka włóczka nie zostawia nitek na płaszczu obiecałam mamie komin szyjkogrzejny, ma już jeden ze sklepu nie da rady nosić go z płaszczem bo potwornie się "obiera" od tego szala... zastanawiam się jaka włóczka będzie odpowiednia żeby nie było kolejnego rozczarowania...
doorcia - Czw 24 Sty, 2013 14:25
nikt nie ma doświadczenia w tym temacie?
Violetta21 - Czw 24 Sty, 2013 15:05
ja robiłam kominy ze zwykłego akrylu i jest dobrze kłaczków nie ma ale wszystko zależy z czego jest płaszczyk
7Kasiulek7 - Czw 24 Sty, 2013 16:16
Na pewno coś gładkiego, bez włosków.
mala100gosia - Czw 24 Sty, 2013 19:00
mohery, angory odpadają, zwykła wełna może dać radę wszystko zalezy od jej skrecenia
doorcia - Pią 25 Sty, 2013 14:38
czyli najbezpieczniejszy akryl? dziękuję maranciaczki za rady!
sbb - Pon 28 Sty, 2013 20:11
Witam wszystkie dziergające Panie, chciałam się z Wami przywitać . Ja jestem też uzależniona od drutów, szydełek i włóczek. To ja jestem sprzedawcą , o którym pisze" terkot1". Mam jeszcze duże zapasy włóczek. Jeśli , któraś z Pań potrzebuje jaką włóczkę to proszę napisać.,
kabyr - Pon 28 Sty, 2013 21:57
sbb, czy ma pani tę włóczkę która jest pokazana na Allegro czy jeszcze inne?
sbb - Wto 29 Sty, 2013 08:44
Mam jeszcze inne włóczki: bawełna, wełenka, len, jedwab syntetyczny.
Kolory: od bieli przez ecroui, żółty, róż czerwień, zieleń, niebieski granat aż do czerni.
Co Panią interesuje?
irenka10 - Wto 29 Sty, 2013 09:00
O ile dobrze sobie przypominam to ja kupowałam u Pani na allegro i byłam bardzo zadowolona .Proszę napisać jaka jest cena jedwabiu i bawełny i gdzie można kolory ewentualnie zobaczyć
sbb - Wto 29 Sty, 2013 09:19
Bawełna jest w cenie od 20zł/kg kolory bardzo różne. Zobaczyć można kilka włóczek na:
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,lusciniola.html
Są to przykłady, jak będę wiedział co panią interesuje to mogę przesłać zdjęcie konkretnej włóczki.
malagosia4 - Wto 29 Sty, 2013 19:35
ja napisałam do Pani na Pw w sprawie włóczki
oliwia - Pią 22 Mar, 2013 20:02
Chciałabym zapytać osoby mające pojęcie o świecie włóczki, ponieważ sama nie mam o tym bladego pojęcia. A chyba trafiłam we właściwe miejsce. Jaka włóczka najlepiej nadaje się na zrobienie papci szydełkiem. Naczytałam się krytycznych uwag na temat akrylu, ze to szajs, ale wyboru wielkiego w pasmanterii dzisiaj nie było. Mogłam wziąć wełnę, ale nie chcę w przyszłości prać tych papci w rękach tylko w pralce-a sprzedawczyni uprzedziła że jakakolwiek włóczka z domieszką wełny powinna być prana ręcznie. poza tym był jeszcze akryl i jakaś mieszanka z domieszką poliamidu i poliestru, ale w wyboru w kolorach wielkich nie było. Co w takim razie byłoby najlepiej kupić? Czy są może różnej jakości akryle i lepsze i gorsze? bo jednak od czasu do czasu zdarzają się też pozytywne głosy na temat akrylu. Poza tym przejrzałam nieco ten wątek i mam w głowie jeden wielki mętlik. Czy mogłabym prosić o radę?
gabrysia - Pią 22 Mar, 2013 20:23
Moje papcie robiłam z włóczki elastycznej. Nie wiem co to było, jeszcze z czasów zamierzchłych i dobrze się sprawdza. Można prać, nie wyciera się, dopasowuje do stopy. Myślę, że może włóczki ze streczem, albo elastyczne?
sbb - Pią 22 Mar, 2013 21:42
Papcie robiłam też kiedyś w włóczki elastyczne, można z wiskozy a obecnie mam z akrylu z dodatkiem nitki syntetycznej(np.poliester, torlen). Nie rozciągają się, można prać w pralce . Są miekkie.
7Kasiulek7 - Pią 22 Mar, 2013 22:40
Są wełny, które można prać w pralce oznaczone jako "superwash". Zazwyczaj są z jakimiś domieszkami. Warto po prostu poczytać metkę.
|
|
|