Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec
calicja - Nie 22 Kwi, 2012 15:50
Oj dawno tu do siebie nie zaglądałam. Bo i nie mam za bardzo czym sie chwalić - kilka rozgrzebanych rzeczy, czekam na dostawę włóczki albo mi się coś znudziło robić - jednym słowem ...... bida!
Bardzo Wam dziękuję za piękne komentarze.
| SoWa napisał/a: | | ile waży chusta? | Sówko, już nie pamiętam ile tej włóczki było ale na pewno nie całe 100 g. Chusta nie jest bardzo duża.
No i mam prośbę do Was niezawodne Drutowiczki .
Muszę spruć chustę z kolorowego bambusa
bo jest w niej błąd nie do naprawienie, mam jeszcze drugi motek i wymyśliłam że zrobię z niej letnią bluzeczkę - top. I na tym moja pomysłowość się kończy - jakoś nie mogę wymyślić jakim wzorkiem ją robić żeby nie była za bardzo "dziurawa" no i żeby wzór pasował do kolorów, poza tym bambus jest dość rozciągliwy więc wzór - ścieg musi być taki ..... żeby sie wszystko w "kupie" się trzymało i nie rozłaziło.
...no i nie mam pomysłu ....
Może Wy macie?
guzanna - Nie 22 Kwi, 2012 16:47
Calicjo, z rosyjskich stron proszę bardzo. Gdy na coś się zdecydujesz, to pomyślę o tłumaczeniu
top opis angielski
top kate
SoWa - Nie 22 Kwi, 2012 20:29
guzanna, ja się muszę uczyć, a tu takie cuda...
saba52 - Nie 22 Kwi, 2012 21:26
Albo tu na dole str i na 5
http://marrietta.ru/rubric/2055395/page6.html
calicja - Pon 23 Kwi, 2012 19:07
guzanna, saba52, dzięki, dzięki - niektóre znam, inne przeglądam..... może mi coś do łepetyny pustej wpadnie ...
calicja - Śro 09 Maj, 2012 17:05 Temat postu: Chusta Entrelac z estońskiej wełny
wiecej zdjęć na picasa!!! - kliknij na miniaturkę!
metoda - entrelac, pomysł - własny
estonska wełna aade long 400m/100g kolor - lawender,
ok. 250 gr,
szer. 220, dł. 120
wielka, ciepła i gryząca!
Madzia - Śro 09 Maj, 2012 17:14
Przepiękna chusta, jestem pełna podziwu
Elżbieta P. - Śro 09 Maj, 2012 17:19
strrrrasznie mi się podoba Twoja chusta
makneta - Śro 09 Maj, 2012 17:36
calicja, chusta jest super, bardzo fajny pomysł.
Odkąd zrobiłam w zeszłym roku Forest Path Stole entrelaciem to cały czas myślę o powtórce. Ten entrelac ma cos w sobie
calicja - Śro 09 Maj, 2012 17:48
Madzia, Elżbieta P., makneta, bardzo
makneta, zgadzam sie - fajnie się to robi, szybko przybywa, zainspirowała mnie chusta, którą ktoś tu robił - taki "liściasty" entrelac z kolorowej włóczki ale nie chciałam powtarzać chust, których wzory są w sieci, więc poszperałam, znalazłam i dostosowałam kilka wzorków, które wykorzystałam w chuście. I do tego, całkiem przypadkiem wyszło tak, że jeden kolor z motka, który miałam, starczał na 2 entrelacowe kwadraty i zmieniał się przy trzecim - chusta jest więc robiona jednym ciągiem - bez rwania nitki!!!
saba52 - Śro 09 Maj, 2012 19:14
Super wyszła
anle - Śro 09 Maj, 2012 20:55
Super
makneta - Śro 09 Maj, 2012 22:01
| calicja napisał/a: | Madzia, Elżbieta P., makneta, bardzo
makneta, zgadzam sie - fajnie się to robi, szybko przybywa, zainspirowała mnie chusta, którą ktoś tu robił - taki "liściasty" entrelac z kolorowej włóczki ale nie chciałam powtarzać chust, których wzory są w sieci, więc poszperałam, znalazłam i dostosowałam kilka wzorków, które wykorzystałam w chuście. I do tego, całkiem przypadkiem wyszło tak, że jeden kolor z motka, który miałam, starczał na 2 entrelacowe kwadraty i zmieniał się przy trzecim - chusta jest więc robiona jednym ciągiem - bez rwania nitki!!! |
A właśnie miałam pytac o włóczkę. Udało się świetnie, bo to chowanie nitek zwykle jest uciążliwe.
marysia54 - Śro 09 Maj, 2012 22:13
Alicja chusta reeeeeewelacja
i wielkie uznanie za pomysł
Stella - Śro 09 Maj, 2012 22:16
calicja, śliczna chusta
M. - Czw 10 Maj, 2012 00:41
calicja, to nie była nudna robótka
calicja - Czw 10 Maj, 2012 08:36
saba52, anle, marysia54, M., Stella, bardzo Wam dziękuję
| M. napisał/a: | | to nie była nudna robótka | zdecydowanie nie - szczególnie, jak przed zaczęciem każdego następnego kwadratu myślałam 15 minut który wzór robić .
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to chętnie zeskanuję swoje bohomazy do tej chusty i mogę wysłać na maila ale też myślę, że warto sobie zrobić własny zestaw ulubionych wzorków i zrobić taka chustę całkiem niepowtarzalną.
Violetta21 - Czw 10 Maj, 2012 10:31
pięknie się prezentuje
SoWa - Czw 10 Maj, 2012 10:57
calicja, genialnie! Ja to nawet przeżyłabym to gryzienie!
Takiej, jak Twoja przecudna to ja nie zrobię, bo za trudna. Jeszcze muszę poćwiczyć
A gdzie kupuje się tą niezwykle urodziwą włóczkę?
elawe - Czw 10 Maj, 2012 13:16
BasiaBi - Czw 10 Maj, 2012 14:17
Piękna chusta w pięknych kolorach!!! Tylko to gryząca do niej nie pasuje...
calicja - Czw 10 Maj, 2012 14:28
Violetta21, SoWa, elawe, BasiaBi,
| SoWa napisał/a: | | to ja nie zrobię, bo za trudna. | Ależ nie ma w niej nic trudnego - patrząc na Twoje prace, nie widzę problemu abyś sobie z taką poradziła. Na pewno jest łatwiejsza do zrobienia od typowych, trójkątnych chust.
| SoWa napisał/a: | | A gdzie kupuje się tą niezwykle urodziwą włóczkę? |
Można TU: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=7932336 od gosia-samosia2.
| BasiaBi napisał/a: | | Tylko to gryząca do niej nie pasuje | no niestety - to jest wełna owcza i nie wszystkim to odpowiada. Ja nie mam z tym problemu - mogę w tym nawet spać zamiast piżamy ale wiele osób ma uczulenie na wełnę.
SoWa - Czw 10 Maj, 2012 19:05
| calicja napisał/a: | | metoda - entrelac, |
no i o tej metodzie to nic nie wiem...
zajrzałam pod wskazany adres i nabrałam ogromnego apetytu na tą włóczkę. A jakim nr drutów robiłaś swoją? A jakie druty przewidujesz do wełny 800m/100g?
SoWa - Czw 10 Maj, 2012 19:18
właśnie mąż mnie "nakrył", jak ponownie oglądałam na allegro tą włóczkę. Szybciutko pokazałam Twoją chustę , aby zobaczył, jakie cuda z niej wychodzą. Usłyszałam - łał, jaka bogata, co chwilę inny wzorek, ile kolorów, naprawdę piękna...
A ja w głosie słyszałam nutkę zawodu " szkoda, że moja żona takiej nie umie zrobić". Ale jakoś przeżyję
calicja - Czw 10 Maj, 2012 19:20
| SoWa napisał/a: | | A jakim nr drutów robiłaś swoją? | dobre pytanie - nie mam pojęcia - mam kilka par drutów KP a więc bez numeracji i zwykle biorę te........ które akurat mi w rekę wpadną.
Ja w ogóle nie uznaje zakładania z góry jakimi drutami ma być coś robione - zawsze robię sobie próbkę, oglądam, przeliczam i jak mi nie pasuje to zmieniam na cieńsze albo grubsze i nie zastanawiam się jaki to rozmiar, to też zależy jak się robi - czy luźno, czy ścisło.
| Cytat: | | no i o tej metodzie to nic nie wiem. | wrzuć w wyszukiwarkę w google - pełno tego w internecie i są kursiki, ja miałam z jakiejś książki w domu ale bez problemu coś znajdziesz. Na youtybe jest sporo filmów
http://www.youtube.com/watch?v=tcLxMt9GehM
http://www.youtube.com/wa...feature=related
| SoWa napisał/a: | | Ale jakoś przeżyję | nie przeżywaj - zrób
a moje dziecko mówi, ze taka wsiowa i brzydka
no może ludowa to tak, a nie wsiowa - ta młodzież, nie zna się na tradycji
|
|
|