Nasze prace - Hardanger Nikusa
Ginia - Nie 25 Mar, 2012 10:37
Wchodzę ci ja na forum, tak nieśmiało.... A tu... Niespodzianka !!! Nikusia wróciła !!! Z nową "wspólną" serwetką !!!
Nawet nie wiesz jak się cieszę !!! Witaj i dbaj o siebie i nie zostawiaj nas na tyle czasu, bo bez Ciebie ginie w nas miłość do hardangera
wernatka - Nie 25 Mar, 2012 20:18
Przepiękny bieżnik
Nikus4 - Pon 26 Mar, 2012 10:25
Giniu nie z mojej winy mnie tak długo nie było Nie lubię leżeć w szpitalu!!! Ale już jestem i czekam na wasze pytania. Wzór nowego bieżnika już wyszukałam. Nie wiem tylko komu wysłać. Kto chce wyszywać wspólnie. Ty i Halinka na pewno. Kolor tkaniny i nici do wyboru. Jaki kto chce. Wielkość bieżnika też można kombinować. Długość też do wyboru.
Czekam na wasze pytania.
Halina46 - Pon 26 Mar, 2012 16:12
Witaj Danusiu. Dobrze , ze juz jesteś tylko szkoda, ze ze złamaną kostką.
Bieżniczek Twój jak wszystkie inne robótki bardzo ładny.
Haniaga - Pon 26 Mar, 2012 20:35
Raduję się widząc Cię z nami
Cieszę się ,że poprowadzisz nas w pracy nad następna serwetką.
Ja także chętnie przyłącze się do wspólnego szycia.
Już niewiele brakuje mi do ukończenia bieżnika.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Pon 26 Mar, 2012 21:30
To super Haniu. Wyślę i Tobie na email schemat tego bieżnika. Potem go omówię, najpierw zapoznajcie się z nim.
moslamawe - Wto 27 Mar, 2012 14:58
to ja też poproszę schemacik , może wreszcie się zabiorę za bieżnik
Ginia - Wto 27 Mar, 2012 15:23
Ale fajnie!!! Będziemy uprawiać hardanger grupowy
Nikuś, bardzo Ci dziękuję za schemacik!!! Pomyślę nad rozmiarem i tkaniną
Nikus4 - Wto 27 Mar, 2012 17:52
Moslamawe juz ci wysłałam schemacik.
Ginia - Wto 27 Mar, 2012 18:11
Nikusiu, wyliczyłam, że krótszy bok serwetki ma 89 bloczków. Dłuższy bok to 89 bloczków + wielokrotność 48 bloczków. Czyli serwetka może mieć:
89x89 bloczków
89x137
89x 185. (nie wiem czy dobrze, jakby Pani Nauczycielka mogła sprawdzić... )
Przy założeniu, że haftujemy na Luganie to będzie 36cm x 36cm(55cm)(74cm)
Najładniejsze proporcje prostokąta ma ostatnia wersja, ale kwadracik też będzie śliczny.
Szkoda tylko, że w tym wzorze nie ma ściegu powrotnego, a patrząc na Twoją serwetkę wygląda jakby był. Może te zygzaczki zrobić ściegiem powrotnym? Strasznie go lubię i wszędzie bym nim wyszywała.
Nie mogę się doczekać kiedy wspólnie będziemy machać igłą
Nikus4 - Czw 29 Mar, 2012 14:36
Giniu już skończyłam bieżniczek. Nie będę pokazywać bo niczym się nie różni od poprzedniego.
Zaraz usiądę do fastrygi i obliczeń. jak zrobię wszystko to napiszę.
ja na pewno będę haftować dłuższy bieżnik tylko nie wiem jeszcze czy 4 gwiazdy na boku (jak w oryginale) czy 5? pomyślę jeszcze.
moslamawe - Pią 30 Mar, 2012 17:38
Nikus4, dziękuję
grzewa - Sob 31 Mar, 2012 15:47
Przepiękny.
Nikus4 - Wto 10 Kwi, 2012 10:00
Grzewa dziękuję!
mróweczka - Śro 11 Kwi, 2012 11:23
Witam
Bez zaproszenia, ale....
Postanowiłam napisać do was wreszcie bo nie można przejść obojętnie przez to forum. Od dawna czytam i oglądam bardzo wnikliwie każdą stronę oraz wpis (nie tylko ten temat, ale każdy pozostały) i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem pięknych prac. Nauczyłam się też nie mało (jestem samouk i niewiele wiem). Z porad Danusi trzeba korzystać i już.... Wasze prace są przeeeeepiękne.
Nikus4 - Śro 11 Kwi, 2012 13:01
Marzenko tu nie trzeba zaproszenia. Pisz do woli. Cieszę się, że podobają się Tobie nasze prace. Szkoda, że nie masz chęci nam pokazać swoje. ale liczę na to że dasz sie namówić.
mróweczka - Śro 11 Kwi, 2012 13:34
Dam się namówić, ale sama niewiem. To jest jedna z moich pierwszych prac. Bardzo jestem ciekawa co wy na to. Kolor nieciekawy, ale jak to robiłam podobało mi się.
Nikus4 - Śro 11 Kwi, 2012 14:53
A dlaczego nieciekawy kolor? Bardzo ładny i piękny bieżnik. Marzenko! skromna jesteś bo na pewno to nie jest to twoja pierwsza praca. Pisałam ci już na email.
Dziękuję, że posłuchałaś się mnie i wstawiłaś zdjęcie. Załóż swój temat choćby to była twoja jedyna praca. Może teraz dasz się namówić i będziesz haftować hardangerem. Tymbardziej, że prosiłaś o wzór obrusa.
W swoim temacie będziesz mogła pokazywać etapy twojego haftowania obrusa. A jak będziesz miała jakieś z tym kłopoty to ci pomożemy.
mróweczka - Śro 11 Kwi, 2012 15:00
Danusiu
Ja cały czas wyszywam hardangerem. Jest jeden mały problem. Jestem osobą która szybko się nudzi jednym zajęciem dlatego robię też na szydełku, wyszywam richelieu, dłubię frywolitki , dziergam na drutach jak mam dośyć jednego biore następne itd i dlatego spod mojej igły nie wychodzi tak szybko jak twoje prace. Biorąc pod uwagę powyższe to niewiem czy zaczynać ten obrus bo jego wyszywanie może trochę potrwać.
A jeśli chodzi o bierznik to była moja dokładnie druga praca. Pierwszej nie pokarzę bo moje wtedy małe dziecko zrobiło na niej troszeczkę dużo plam, ale powiem tylko ż był to też bierzniczek (mniejszy od tego wyżej) bo wydawał mi się łatwy wzorek. W rzeczywistości robiłam go i robiłam.
alutka171 - Czw 12 Kwi, 2012 01:12
Mróweczko śliczny bieżnik wykonałaś
Skoro wykonujesz różne prace to załóż sobie wątek i chwal się wszystkim co tylko zrobisz
podobnie jak my wszystkie czekamy na Twój wątek
Nikus4 - Sob 28 Kwi, 2012 10:41
Skoro skończyłam haftować bieżnik "wspólny" to pokażę go też w moim temacie:
sarLena - Sob 28 Kwi, 2012 14:02
Jednym słowem śliczny.
Halina46 - Sob 28 Kwi, 2012 15:00
Śliczniusi, jak malowany.
alutka171 - Wto 01 Maj, 2012 19:44
Jak zwykle cudowny!!!!!!!
Nikus4 - Wto 08 Maj, 2012 12:46
Dziękuję, miło, że się podoba. Kończę już następną. Ale miałam już połowę wyhaftowane tylko czekała na skończenie.
|
|
|