To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porozmawiajmy o drutach - Druty

calicja - Sob 16 Mar, 2013 14:09

Dzięki Ewo ewasosnowiec za info - wydawało mi sie, ze kiedys widziałam ciensze ale moze rzeczywiscie to były z żyłką od razu. tak przy okazji to do poszukiwania cienkich drurów skłoniły mnie wzorki kołnierzyków, które Ty własnie wrzuciłaś - już dawno myslałam o zrobieniu takiego ale nie tarfiałam na wzory, które by mi się podobały. Nie wiem tylko czy rozczytam opisy po rosyjsku Sad.
jokul - Czw 15 Sie, 2013 18:13

Muszę napisać, że rozczarowały mnie metalowe druty do łączenia firmy KP. Kupiłam zestaw startowy i w nim druty nr 4 są metalowe. Zrobiłam dwa sweterki i zauważyłam, że zdarła się na jednym metalowa powłoka. O proszę:
- zauważcie te jaśniejsze plamki na górnym drucie.
Teraz czytam, że drewniane pękają przy łączeniu z żyłką i muszę przyznać, że się zniechęciłam... Już myślałam, że znalazłam wreszcie druty dla mnie, a tu kicha. I co? Teraz inwestować w ADDI? One są jeszcze droższe, a jak też okażą się lipne? Sama już nie wiem, co myśleć... hmm

zamia - Czw 15 Sie, 2013 18:47

Czy to Ci haczy, czy nie ma znaczenia w robótce. Jeżeli nie da się nimi robić, to musisz reklamować.
Moje zmieniły kolor tzn wyglądają tak jak srebrna biżuteria, która brudzi palec, mają ciemne plamy, ale same nie brudzą i robię nimi.

kabyr - Czw 15 Sie, 2013 19:35

Ja mam drewniane KP,różne zestawy,
ale używam je tylko kiedy mierzę dzianinę.
Robię na naszych polskich tych popielatych
i nie zamieniłabym ich na żadne inne.

nutinka - Czw 15 Sie, 2013 20:48

Mam metalowe KP z żyłką na stałe i nic się z nimi nie dzieje. Bardzo dobrze się sprawują i wygodnie się nimi robi, nic też się nie odbarwia, a na niektórych sporo już robiłam. jokul, może trafiłaś na jakiś felerny egzemplarz?
elcja27 - Czw 15 Sie, 2013 22:28

szukam drutów z żyłką cieńszych niż 2 mm - bo podobno takie istnieją - w mojej pasmanterii pani twierdzi że nie ma takich, ale tu na forum natknęłam się w kilku miejscach na wzmianki o drutach 1,5 mm i 0,75 mm. tylko gdzie je można kupić co
ciapara - Pią 16 Sie, 2013 00:10

używam drewna
nie zjezdza sie powloka jak w metalu
lubie je bardzo
mam skrecane i wymienne zylki

Aurelia - Pią 16 Sie, 2013 08:31

W e- dziewiarce takie były. bye bye
jokul - Pią 16 Sie, 2013 09:32

zamia napisał/a:
Czy to Ci haczy, czy nie ma znaczenia w robótce.

Robiam włóczką z jedwabiem i nic nie haczyło,ale pod palcem wyraźnie czuć "wyrwę".Nie wiem jak bedzie przy włóczce z włosem...

myczka - Sob 12 Paź, 2013 09:42

Chcąc zrobić czapkę z pomponami zaopatrzyłam się w sklepie w druty nr 6 , proste firmy PONY-kupując zauważyłam, że nie są plastikowe tylko jakieś takie wyginiaste jakby gumowe
zabrałam sie za nabieranie oczek na czapkę i jejku rety stwierdzam,że tymi drutami to ja nic nie zdziałam....oczka nie chcą mi się ślizgać a wręcz te gumowe druty mi je trzymają...o co chodzi,po co takie druty>>
hm, a może ja za ścisło robię????ktoś miał do czynienia z takimi drutami???
wszystkie inne moje druty o mniejszej rozmiarówce są albo metalowe albo akrylowe i super mi oczka na nich schodzą...

zamia - Sob 12 Paź, 2013 11:16

Mam takie druty, ale pochodzą z lat 80-tych ubiegłego stulecia. Robić się na nich nie da. Służyły do zrobienia miarki, jak chciałam kupić buty dzieciom.
Zostało jeszcze trochę. Na zdjęciu druty zablokowane w szufladzie.

myczka - Sob 12 Paź, 2013 11:27

takie druty to bezsens wściekły
człowiek się uczy na błędach-teraz będę zwracać szczególną uwagę przy zakupie drutów

sbb - Sob 12 Paź, 2013 13:37

Ja robię prawie wszystko na drutach na żyłce(chyba one są aluminiowe). lekko włóczka schodzi z druta, same druty też są lekkie , są super.
Grażyna - Pon 18 Lis, 2013 13:56

Z tymi KP miałaś pecha, że trafiłaś na felerne. Ja mam od kilku lat i świetnie się trzymają.

elcja27 zobacz, są:

a) 1mm http://www.e-pasmanteria....-1-stalowy/2445
b) 1,25mm http://www.e-pasmanteria....25-stalowy/2443
c)1,5mm http://www.e-pasmanteria....C5-stalowy/2442
d)

Snedronningen - Pon 18 Lis, 2013 14:27

z cieniutkich drutów na żyłce znalazłam niegdyś druty addi:
http://zamotane.pl/pl/p/D...ozmiar-1.5/1840
http://zamotane.pl/pl/p/D...zmiar-1.75/1841

ciapara - Pon 18 Lis, 2013 17:06

Grażyna, ale kto mial pecha z KP? Nie zrozumiałam, wydalwalo mi sie ze Pony szwankowaly a ze na zdjeciu jest zdjecie starych drutów. Coś mi się nie wyświetla?
jokul - Pon 18 Lis, 2013 19:21

ciapara napisał/a:
Grażyna, ale kto mial pecha z KP? ...

Wydaje mi się, że to było do mnie i moich "obdartych" KP Sad

ciapara - Pon 18 Lis, 2013 20:56

Dziękuję za wyjaśnienie.
Ja robiąc bardzo ściśle zauważyłam ze metale mi sie za mocno eksploatują.
Przerzuciłam się na drewno i na nim zostalam.
Dużo dziergam i na okraglo jednym zestawem drewniaków.
Owszem napis się z nich wytarł. Ale to jedyna eksploatacja.
No i raz usiadlam na robótce i pękłam sama sobie druta 3 mm.
No i w przeciagu 3,5 roku jedna zylka mi sie zuzyła.
Reasumując
- wyeksploatowana jedna zylka (lekko haczy i daje sie robic dalej nia)
i 1 rozpęknięty wlasciwie przez nieuwage drut. To cala strata.
Uwazam ze mała, bo ciągle dziergam.
Dziękuję za uwagę. cmoknięcie

jokul - Wto 19 Lis, 2013 12:12

ciapara, A co dokładnie znaczy Twoje stwierdzenie, "że metale mi się za mocno eksploatują"? Mogłabyś uściślić, na czym ta eksploatacja polega? Pytam, bo zastanawiam się, czy pomimo mojego negatywnego doświadczenia, nadal inwestować w kupno kolejnych drutów KP, czy zainteresować się inną firmą. puknąć się
Snedronningen - Wto 19 Lis, 2013 12:20

jokul, mi z jednego drutu odprysnęła wierzchnia warstwa i stępił się lekko czubek. Ale wiem, że to z mojej winy, bo notorycznie robiłam na nich z za grubej włóczki przez co wychodziło bardzo ściśle.
jokul - Wto 19 Lis, 2013 13:56

Aaaa, czyli nie jestem jedyna. W takim razie zastanowię się nad Addi lub Hiyahiya. Tylko, że te druty są jeszcze droższe. Może ktoś coś o nich napisać? Głównie interesuje mnie żyłka - czy jest bardzo sztywna? Czy dokręcanie jej do drutów też wymaga użycia takich kluczyków, jak KP?
ciapara - Wto 19 Lis, 2013 16:04

Juz tłumacze. Ja duzo i ciasno robię i na metalach zauwazylam ze nie swieca tak jak nowe.
Przy mojej ciasnej eksploatacji drewno zachowuje sie super.
HiyaHiya zobacz ze nie sa pomyslane dobrze do robótek bezszwowych. NIe ma ani zakretek ani nic. Bo odgapili mocowanie od KP tylko odwrotnie zrobili.... i to sie moim zdaniem nie sprawdza. Bo nakrecanie jest nie na zylce, a na drucie. Idac ta logika korek mozna by se na drut nakrecic. Tylko po co jak powinno sie na zylce zeby przelozyc druty np do rekawów...
No ale tak jest jak sie cos odgapia.. i knoci... cos dzwoni... ale gdzie nie wiadomo...

jokul - Wto 19 Lis, 2013 20:20

No fakt, też zwróciłam uwagę na to mocowanie. Trochę jestem w kropce.... Postanowiłam napisać do e-dziewiarki z pytaniem o reklamację. Zobaczę, co mi odpowiedzą. Jeżeli zamienią mi druty na nowe, to to będzie dla mnie świadczyć o solidności firmy.
Jeszcze myślę o Addikach, ale po przeczytaniu tego wątku chyba się nie zdecyduję na zakup w ciemno, bo tu dziewczyny trochę narzekały na sztywniejszą, niż w KP, żyłce i haczeniu robótki przy przesuwaniu oczek na drucie.

ciapara - Wto 19 Lis, 2013 21:03

jokul, do sztywniejszej zylki to mozna sie przyzwyczaic
ale tam jest jakies zapinanie addi click i to podobno jak sie kiepsko trafi sie caly czas wypina przy pracy
a jak sobie Kp skrecisz dobrze to pranie mozna powiesic na nich i nie odkreca sie
No chyba ze tak jak ja...z lenistwa se palcami skrece... Smile no to wiadomo ze sie czasem rozkreci... ale to z zaniechania mojego a nie z wady drutów.

jokul - Wto 19 Lis, 2013 21:08

ciapara, dzięki za opisanie twoich doświadczeń. Tak właśnie siedzę i oglądam różne warianty tych drutów KP i przeglądam teraz te druty karbonz. Masz może jakieś doświadczenie w pracy z nimi?