Problemy, pytania - pomoc w wykonaniu sukienki
siebusania - Wto 07 Sie, 2012 11:06
| AlaJ napisał/a: | | A nie myślałaś zrobić taką bardziej rozkloszowaną? | chciałam bardziej rozkloszowaną ale nie wyszła a nie będę mieć cierpliości próć i robić od nowa, musze jeszcze karczek zmniejszyć z tym że wciącne jakoś wstążeczke lub porobie takie zaszeweczki, a tak wogóle to wydaje mi się, ze orginał tej sukienki był robiony mniejszym szydełkiem,
siebusania - Wto 07 Sie, 2012 11:08
| Kelmuska napisał/a: | | następną koniecznie zrób szerszą, ale nieźle sobie poradziłaś | dziękuje, następna bedzie ananaskowa ale to już na przyszły rok teraz trzeba się skupic na jakiś bluzeczkach dla mnie, a ty już zaczełąś tę sukieneczkę z anasowym dołem??
Kelmuska - Wto 07 Sie, 2012 11:09
siebusania, wciągnij wstążeczkę w ostatnim rzędzie słupków, powinno wystarczyć. Zaszewki na takiej dzianinie raczej nie będą dobrze wyglądać
Kelmuska - Wto 07 Sie, 2012 11:11
| siebusania napisał/a: | | a ty już zaczełąś tę sukieneczkę z anasowym dołem?? |
ja już ją skończyłam, ale pokaże w przyszłym tygodniu, bo teraz jest u krawcowej. Musi mi wszyć podbitkę.
siebusania - Wto 07 Sie, 2012 11:17
| Kelmuska napisał/a: | | siebusania napisał/a: | | a ty już zaczełąś tę sukieneczkę z anasowym dołem?? |
ja już ją skończyłam, ale pokaże w przyszłym tygodniu, bo teraz jest u krawcowej. Musi mi wszyć podbitkę. | wow szybko na jaki rozmiar robiłaś? Z jakich nici? I JAKIM SZYDEŁKIEM? WYSZŁA CI TAKA CIENIUTKA CZY GRUBSZA?
Kelmuska - Wto 07 Sie, 2012 11:25
siebusania, sukienka wychodzi malutka ze schematu tzn. krótka, . Ja akurat robiłam na chrzest, na rozmiar 62-68. Na większe dziecko trzeba dodać na długości jeden motyw ananasa. Nici filo di scozia szydełko 1,75. Tak jak pisałam pokaże w przyszłym tygodniu.
siebusania - Wto 07 Sie, 2012 11:32
Kelmuska, ILE CI POSZŁO NICI?
Kelmuska - Wto 07 Sie, 2012 11:43
siebusania, robiłam sukienkę, buciki i czapeczkę, poszło 200g.
siebusania - Wto 07 Sie, 2012 11:50
a dobrze pamiętam że filo di scoza sie kurczy?
Kelmuska - Wto 07 Sie, 2012 12:45
| siebusania napisał/a: | | filo di scoza sie kurczy |
tak, ale tym razem płukałam tylko w zimnej wodzie i potraktowałam żelazkiem z parą, no i na szczęście powróciła do pierwotnych rozmiarów
BeniaJ - Wto 07 Sie, 2012 17:30
siebusania, super sobie poradziłaś. Ja już tyle razy prułam swoją robotę, że czasami znajomi widząc mnie przy robótce pytają się kiedy znowu będę pruć. Osobiście wolę spruć i cieszyć się robotą niż odkładać coś na później. Zdolna jesteś i nie zniechęcaj się. Twórz dalej a zobaczysz ile radości ci to sprawi Powodzenia
siebusania - Śro 08 Sie, 2012 15:01
BeniaJ,
Ada - Sob 11 Sie, 2012 23:29
Schemat nie jest oryginalnym dla tej sukienki. Jest to tylko wzór na którym opierała się autorka, która notabene komercyjnie robi śliczne rzeczy dla dzieci.
Sukienka powinna być poszerzna już zaraz po zrobieniu karczku. A właściwie parę cm niżej. Przyglądnijcie się dobrze, to tam po wykonaniu karczka, zostawia się rękawki, a robi się jeszcze kilka rzędów przodu i tyłu, a dopiero potem siatkę. Przy czym dopiera się oczka łańcuszka pod pachy. Tak jak tu:
Ilość łuczków siatki trzeba obliczyć w zależności na ile chce się poszerzyć sukienkę, uwzględniając jeszcze rapport wzoru. Rapport, jak dobrze policzyłam ma 8 łuczkó, więc na spódniczkę należy zrobić wielokrotnośc liczby 8. Przy np. 8 rapportach powinno się zrobić na obwodzie 64 łuczki. Na początku nie musi być łuczek z 6 o. łańcuszka, może być np. z 5-ciu, a potem powiększyć do 6-ciu.
W tej zrobionej dla 3-miesięcznej dziewczynki jest 9 rapportów:
4 rapporty to stanowczo za mało.
siebusania - Wto 14 Sie, 2012 14:06
Ada, dziękuje,ale już nie będę jej poprawiać, została spruta, bo nie leżało mi jej wykonanie. Może kiedyś pokusze się na jej wydzierganie to twoja rada będzie jak znalazł. Teraz już wyleczyłam się z tej sukienki, człowiek na błędach się uczy
AlaJ - Nie 19 Sie, 2012 12:19
Niedługo nadejdzie wiekopomna chwila i planuję zrobić tycią sukienusię (bo wnusia rośnie, ale i tak dalej tycia).
Wszystko jeżeli chodzi o wzór jest dla mnie jasne. Mam tylko pytanie do bardziej doświadczonych w materii sukieneczek do chrztu, czy Maja 8 nie będzie za miękka? I jak robicie zapięcie z tyłu? Pętelka i guziczek?
Kelmuska - Nie 19 Sie, 2012 12:41
| AlaJ napisał/a: | | Pętelka i guziczek? |
ja z tyłu robię satynowe tasiemki, żeby nic maluszka nie uwierało, a co do Perle to jest przecież idealna na dziecięce wyroby. Ja jednak też ostatnio potrzebowałam na sukienkę sztywniejszą nitkę i wybrałam filo di scozia
AlaJ - Nie 19 Sie, 2012 20:07
| Kelmuska napisał/a: | | ja z tyłu robię satynowe tasiemki, żeby nic maluszka nie uwierało, a co do Perle to jest przecież idealna na dziecięce wyroby. Ja jednak też ostatnio potrzebowałam na sukienkę sztywniejszą nitkę i wybrałam filo di scozia |
Dzięki za radę. Ja Perle nie znam, bo... w Bielsku nie uświadczysz. Ale zawezmę się i poszukam. Nie będę przez internet 10 dag zamawiać.
Też chciałabym, żeby falbanki były sztywniejsze, ale na filo się nie zdecyduję, bo szkoda, żeby to była "jednorazówka". Nie mam co liczyć, że młodzież zapamięta, jak trzeba prać.
Kelmuska - Nie 19 Sie, 2012 20:11
AlaJ, co ja Ci tak nabazgroliłam - pytałaś o Maję a nie o Perle, upał mi chyba na wzrok padł . Maja8 jak najbardziej
kaer - Pon 19 Lis, 2012 11:38
Cześć Dziewczyny
W poszukiwaniu pomocy do szydełkowania właśnie tej cudnej ażurowej sukieneczki znalazłam ten wątek:))
No i od razu rzuciło mi się w oko zdjęcie z sukienką i czapusią, macie jakiś pomysł ja taką zrobić ?
Szukałam schematu ale nie znalazłam...
Za wszelką pomoc którą tu otrzymałam bardzo Wam dziękuję , nie ukrywam że karczek i początek trochę mnie wystraszył, ale teraz już wiem
Kasia
PS może ktoś wróci do tego wątku jeszcze?
Kelmuska - Pon 19 Lis, 2012 11:46
| kaer napisał/a: | | Szukałam schematu ale nie znalazłam... |
o którą konkretnie sukienkę pytasz?
kaer - Śro 21 Lis, 2012 07:42
| Ada napisał/a: | Schemat nie jest oryginalnym dla tej sukienki. Jest to tylko wzór na którym opierała się autorka, która notabene komercyjnie robi śliczne rzeczy dla dzieci.
Sukienka powinna być poszerzna już zaraz po zrobieniu karczku. A właściwie parę cm niżej. Przyglądnijcie się dobrze, to tam po wykonaniu karczka, zostawia się rękawki, a robi się jeszcze kilka rzędów przodu i tyłu, a dopiero potem siatkę. Przy czym dopiera się oczka łańcuszka pod pachy. Tak jak tu:
[url=http://photo.qip.ru/...395.jpg]Obrazek[/URL]
Ilość łuczków siatki trzeba obliczyć w zależności na ile chce się poszerzyć sukienkę, uwzględniając jeszcze rapport wzoru. Rapport, jak dobrze policzyłam ma 8 łuczkó, więc na spódniczkę należy zrobić wielokrotnośc liczby 8. Przy np. 8 rapportach powinno się zrobić na obwodzie 64 łuczki. Na początku nie musi być łuczek z 6 o. łańcuszka, może być np. z 5-ciu, a potem powiększyć do 6-ciu.
W tej zrobionej dla 3-miesięcznej dziewczynki jest 9 rapportów:
[url=http://s009.radikal....79t.jpg]Obrazek[/URL]
4 rapporty to stanowczo za mało. |
w tym poście są dwie sukienki, na zdjęciu z drugą , ażurową sukienką jest czapusia/czepek, chodzi mi właśnie o tą czapusię, z sukienką chyba sobie poradzę po uważnym przeczytaniu całego wątku
siebusania - Śro 28 Lis, 2012 10:39
szukam schematy na dół tej sukieneczki
koteccek00 - Śro 28 Lis, 2012 18:39
O ile nie taki sam, to bardzo podobny
siebusania - Śro 28 Lis, 2012 21:00
koteccek00, dziekuje wyglada mi na troszke inny bo tam między motywami wydaje mi się że jest siateczka a w schemacie są słupki, spróbuje zobaczymy co wyjdzie
koteccek00 - Śro 28 Lis, 2012 21:08
Niestety nie moge powiekszyc zdjecia sukienki, moze w domu. Ten wzor urzylam do zrobienia wykonczenia tego bolerka
http://crochetandknitart....-post.html#more
Do tego bolerka mialam gruba wloczke wiec i szydelko bylo wieksze, ale generalnie wzor sie ladnie uklada i moim zdaniem nadaje sie na sukienke.
Znalazlam jeszcze takie cos
http://www.liveinternet.r.../post159596368/
http://www.liveinternet.r.../post232985497/
|
|
|