Problemy, pytania - SZUKAM SCHEMATU NA TAKA CZAPECZKE
siebusania - Pią 29 Lis, 2013 06:29
a zapomniałam dodac ze nie robisz wszystkich rzedów jakie sa w schemacie tylko na wymiar twoich potrzeb ja robiac na córe(nie całe2 latka ) chyba szydełkiem 3 włoczka red heart lisa 5 -6 rzedów ze schematu a reszte słupki bez dodawania ale ilosc rzedów zalezy od wóczki i szydełka
angel26 - Pią 29 Lis, 2013 12:15
siebusania, dzięki za pomoc o ja sobie na oko dodawałam i chyba dlatego taka krzywa mi wyszła
ch - to oczko łańcuszka, a dc to słupek ... chyba że coś pomyliłam
Zaraz szukam jak rozpracować ten schemat (bo tego nie umiem)
Lepiej nauczyć się od razu dobrze Wielkie dzięki (Ps. Dopiero zaczynam więc jestem zielona i sorki za "głupie pytania"
A powiedz mi czy ja mogę robić wg tego schematu ale całość słupkami?
A i jeszcze czy możesz mi powiedzieć jak dodać uszy, tzn żeby zawiązać czapkę pod szyją? To robi się na połowie czy muszę córce przymierzyć?
Punkcik dla Ciebie
siebusania - Pią 29 Lis, 2013 20:08
| angel26 napisał/a: | | ch - to oczko łańcuszka, a dc to słupek ... chyba że coś pomyliłam | może tak jest ja sie na skrótach nie znam tymbardziej nie polskich, ja poprostu sobie pisze sł i o.ł
| angel26 napisał/a: | | Ps. Dopiero zaczynam więc jestem zielona | każdy kiedys zaczynał ja tez byłam zielona rok temu i tez 23 pytałam o rzeczy które teraz wydaja mi sie oczywiste, troche czasu i tez sie nauczysz
| angel26 napisał/a: | A powiedz mi czy ja mogę robić wg tego schematu ale całość słupkami?
A i jeszcze czy możesz mi powiedzieć jak dodać uszy, tzn żeby zawiązać czapkę pod szyją? To robi się na połowie czy muszę córce przymierzyć? | wg tego schematu całosc robisz słupkami tak ze mozesz robic jak tylko masz ochote,a co do uszy to sama do konca nie wiem 1 robiłam na poł ale nie zakryła idalnie uszków nastepna przymnierzyłam i wyszło mi ze musze zrobic z tyłu mniejszy odstep a z przodu wiekszy wiec lepiej domierzyc zeby nie musiec próc.
A jesli masz problem z odczytaniem schematy to robisz czapke wg wzoru nastepujaco:
robisz 6 oczek łańcuszka łaczysz je w połeczko oczkiem ścisły(tzn ja tak łacze)
1rzad- 3oczka łańcuszka(poczatek rzedu zamiast słupka)i dalej 11 słupków zamykasz rzad
2 rzad- 3 oczka łacuszka słupek w 1oczko z poprzedniego rzedu 2 słupki w 1 oczko z poprzedniego rzedu i tak powtarzasz zeby miec 12 razy po 2 słupki (24słupki)
3rząd 3o.ł. 1 słupek w 1 oczko poprzedniego rzedu 1 słupek w 1 oczko z poprzedniego rzedu,; 2 słupki w oczko z poprzedniego rzedu 1 słupek w kolejnie oczko z poprzedniego rzedu i ma byc 12 powtórzeń zeby uzyskac 36słupków
4rzad - 3o.ł. 1 słupek w 1 oczko poprzedniego rzedu , 2 słupki w 2 kolejne oczka z porzedniego rzedu, 2 słupki w oczko z poprzedniego rzedu 2 słupki w 2 kolejne oczka z porzedniego rzedu i znów ma byc 12 popwtórzen (48słupków )
5 rzad- 3o.ł. 1 słupek w 1 oczko poprzedniego rzedu, 3 słupki w 3 kolejne oczka z poprzedniego rzedu,; 2 słupki w 1 oczko z poprzedniego rzedu i 3 słupki w 3 kolejne oczka z poprzedniego rzedu,12 razy (60słupków)
i tak dalej do odpowiednich wymiarów denka
nastepnie słupki bez dodawnia czyli wg tego co rozpisałam to przez kila rzedów po 60 słupków w 1 rzedzie i zawsze 1 słupek zastepuje 3oczka łańcuszka uszka i 59 słupków mysle ze jasno ci objasniłam schemat
|
|
|