To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Obrus na drutach

bryanka0 - Sob 21 Cze, 2014 08:37

Ja równiez dziękuję i nie wiem proszę pomóz.Ada dała namiar na stronkę ale z fotek ciężko dojść do sposobu http://forum.darievna.ru/...t20.html#p92734 tu jest kilka fotek ale nie dadzą się kopiować.
adamwl - Sob 21 Cze, 2014 08:46

Zaczynamy od 16 oczek 1 rzędu fragmentu składającego się z 183 rzędów (tego przy którym jest duże 39), żeby uzyskać pasek który będzie środkiem obrusu. Każdy inaczej nabiera oczka jedni luźniej drudzy ścisło jak za ścisło nabierzemy to potem jak zaczniemy okrążenia w koło tego paska to w tym miejscu będzie nam się obrus schodził.
Ja niestety nie pomyślałem o robieniu fotek w trakcie, ale te z forum Rosjanek dają się skopiować, a co do wątku nie mam nic przeciwko tylko po co dublować istniejący, a co do newralgicznych momentów mogę pokusić się o jakieś rysunki, ale od razu uprzedzam grafik ze mnie marny.
Postaram się też stworzyć dokładniejszy opis, ale dopiero jutro dziś nie będę miał czasu.

bryanka0 - Sob 21 Cze, 2014 14:21

.
rzut z góry od Rosjanek.

moslamawe - Nie 22 Cze, 2014 06:49

Adam love dziękuję zaraz zaczynam robić
adamwl - Nie 22 Cze, 2014 18:40

Zbiorczy opis plus kilka uwag które mogą się przydać.
Dla lepszej czytelności polecam wydruk na arkuszu a3.
Z kwestii porządkowych robiąc największy wariant pomijamy schemat A
+ pojawiający się zaraz po numerze rzędu to info o tym że musimy przesunąć się do przodu
. to przesunięcie w tył
Zaczynamy od 16 oczek 1 rzędu fragmentu składającego się z 183 rzędów (tego przy którym jest duże 39), żeby uzyskać pasek który będzie środkiem obrusu(górne zdjęcie zamieszczone przez bryanka0). Każdy inaczej nabiera oczka jedni luźniej drudzy ścisło jak za ścisło nabierzemy to potem jak zaczniemy okrążenia w koło tego paska to w tym miejscu będzie nam się obrus schodził.

Po zrobieniu środka nabieramy na dłuższych bokach po 92 oczka(otrzymujemy części 2 i 4) na krótszych po 16 oczek(części 1 i 3).
Podział na części przydaje się już w pierwszym rzędzie schematu B, gdzie rząd występuje w dwóch linijkach, górna to oczka do zrobienia na częściach 2 i 4, dolna to części 1 i 3.
W 3 i 17 rzędzie mamy właśnie do czynienia z wyżej wymienionym przesunięciem oraz na końcu podane jest ile powtórzeń robimy.
Rząd 5 to również 7,9,11,13,15.
Jeśli chcemy zrobić największy obrus po 23 rzędzie części B przechodzimy do 25 rzędu części C.
Kolejne przesunięcia mamy w rzędach: 45,49,53,57,61,65,69,73,77,81.
Potem powtarzamy rzędy 79 i 81 jako rzędy 83,85 i 87,89.

W 89 rzędzie mamy 28x14=392.
W 90 musimy zrobić tak:
3x28=84 na prostej, 4x28=112 na okręgu i dodatkowo dodać 56 oczek czyli dodajemy co drugie i otrzymujemy w sumie 168, teraz robimy znów 84 oczka i znów 168 na okręgu w sumie otrzymujemy 504 oczka. Czyli motyw powtarza się 72 razy( 72*7=504)
Rząd 99 przesunięcie o 2 oczka, 105 o jedno.
Część C robimy do końca czyli do 115 rzędu, potem przechodzimy do 117 rzędu części D.
W 117 mamy mieć 616 oczek, ja teraz dodałem je sobie już w 115 na prawych, a wygląda to z podziałem na części tak:
84 na prostej, 168+56 teraz dodajemy oczko co trzy, 84 na prostej i 224 na okręgu daje to w sumie 616 oczek.
W 133 rzędzie mamy mieć 600 oczek, osiągamy to przez zrobienie z 2 oczek 1 na końcu i na początku każdej części. Ja zrobiłem to w dwóch rzędach w 131 i 132. W każdym liczba oczek zmniejszała się tym sposobem o 8 oczek więc i przejście jest łagodniejsze.
W 183 rzędzie przesuwamy się o trzy oczka w tył,
W 187 przesuwamy się o 72 oczka (2 motywy) w przód, i dolną linię powtarzamy po 9 razy na częściach 1 i 3; górną linię powtarzamy po 6 rzazy na częściach 2 i 4. 9*2+6*2=30 w ten sposób otrzymujemy 30 powtórzeń motywu.
Potem tylko jedno-oczkowe przesunięcia w 195 i 203 rzędzie i już jesteśmy na prostej końcowej.
Jak widać na zdjęciach bardzo pomocne jest użycie agrafek z kolorowymi nitkami na oddzielenie poszczególnych części i dodatkowo pomaga w orientacji.
W rzędach 107,179,181 oprócz symbolu Z jest 2 wiec trzeba się pilnować.

bryanka0 - Nie 22 Cze, 2014 19:56

Za wyjaśnienie szczegółowe i pomoc dam ci punkcik. cool
adamwl - Nie 22 Cze, 2014 20:35

Podziękował kwiatek dla ciebie
moslamawe - Pon 23 Cze, 2014 07:46

Adam bardzo Ci dziękujemy cmoknięcie ja już ( albo dopiero ) mam 3/4 pierwszej części .
maranta - Pon 23 Cze, 2014 16:25

Obrus wyszedł fantastyczny, podziwiam i gratuluję talentu i cierpliwości uklon
bryanka0 - Pon 23 Cze, 2014 17:42

Słyszałam o metodzie Magic Loop.Czy każdy rodzaj serwety da się nią robic?
adamwl - Pon 23 Cze, 2014 17:58

Musiałem doczytać co to:) a to druty z żyłką:) Tak jeśli chodzi o serwety na drutach to każdą można robić na takich drutach a dużych nie wyobrażam sobie na innych, tylko trzeba odpowiednio dobrać długość żyłki. Wiadomo do mniejszych wystarczą druty z krótszą. Ostateczny kształt serwety nie ma tu znaczenia na takich drutach wydziergałem już zarówno okrągłe, jak widać powyżej owalną, a i zdarzyło się prostokątną i kwadratową.
Edit: poczytałem o tej metodzie obejrzałem jakiś tutorial i to trochę jak utrudnianie sobie życia pierwszy raz spotkałem się z pomysłem robienia serwety na 5 drutach, jakieś machinacje z rozliczaniem oczek z 5 drutów dzielenie na 2. Musze nad tym posiedzieć żeby to zrozumieć. Ja każdą serwetę na drutach robię na drutach z żyłką bez jakiejś "magicznej pętelki" tylko początek okrążenia zaznaczam agrafką którą sukcesywnie przepinam w górę.

moslamawe - Pon 23 Cze, 2014 19:46

Zrobiłam część pierwszą , nabrałam oczka po bokach ........ i placzek nie wiem co dalej
"Podział na części przydaje się już w pierwszym rzędzie schematu B, gdzie rząd występuje w dwóch linijkach, górna to oczka do zrobienia na częściach 2 i 4, dolna to części 1 i 3.
W 3 i 17 rzędzie mamy właśnie do czynienia z wyżej wymienionym przesunięciem oraz na końcu podane jest ile powtórzeń robimy. "
czy ta część B to tam gdzie jest małe 40 ? rzędy 25-41 część 2 i 4 a rzędy 71-115 częśc 1 i 3 ? Wogóle nie wiem o co chodzi z tymi przesunięciami skleroza

adamwl - Pon 23 Cze, 2014 20:01

Tak część B to druga strona pdf, tam gdzie jest małe 40.
Przesunięcie polega na tym że jak mamy już oczka prawe 2 rzędu, to nie przerabiając prawych musimy cofnąć się o 1 oczko i od tego miejska zacząć robić rząd 3 (czyli w tym momencie początek rzędu będzie o jedno oczko wcześniej)
Część 2 i 4 to odcinki na prostej, a część 1 i 3 na łuku, w rzędzie 1 dolna linia to oczka które przerabiamy na łuku, a górna to oczka przerabiane na prostej. W 3 rzędzie już nie ma rozróżnienia na osobne części pojawia się znów w 17 (chodzi o to że na łuku będziemy przez większą część pracy dodawać oczka, a na prostej nie, stąd w niektórych rzędach podział na części)
Rzędów 25-41 z części B nie robimy w ogóle tylko po 23 części B przechodzimy do 25 C (to ten fragment gdzie jest C+D)

adamwl - Pon 23 Cze, 2014 20:07

Co do metody Magic Loop (idei chyba nie załapałem) prostsze wydaje się zrobienie początku na np. 4 drutach(na początku gdy mamy mało oczek ciężko jest po prostu przerabiać je na drutach z żyłką), a potem przejście na druty z żyłką niż różnego typu operacje prezentowane w opisach i przewodnikach bo wygląda to na strasznie zagmatwane, chyba że ze mną jest coś nie tak i nie potrafię załapać prostoty wesoło mi
bryanka0 - Pon 23 Cze, 2014 20:19

Dla zainteresowanych http://milczenie-nitek.bl...na-drutach.html Razz
adamwl - Pon 23 Cze, 2014 20:31

To i ja pozwolę sobie podać 2 linki proste w swej prostocie
http://drutoterapia.blogs...ch-na-zyce.html
http://drutoterapia.blogs...ty-na-zyce.html

Ale tego sposobu nie ogarniam tego całego przewlekania żyłki robienia pętelki
http://www.youtube.com/watch?v=kPml4fXDh0c

http://milczenie-nitek.bl...na-drutach.html jeśli idzie o ten link to robię podobnie tylko ja nie zaznaczam/robię magicznej pętelki bo przy 1900 oczkach jakie będziemy mieli pod koniec obrusa, o którym się rozpisujemy to nie ma już żyłki na jakąkolwiek pętelkę tylko jak już pisałem ja oznaczam sobie początek rzędu agrafką z kolorową nitką i ta agrafka służy mi za magiczną pętelkę

adamwl - Wto 24 Cze, 2014 09:17

W odpowiedzi na pw
http://www.tinypic.pl/8y2744zja7o4 o co chodzi z tymi częściami(po niemiecku jest to podział na druty lub igły ja nie używam określenia ćwiartki tylko części)
http://www.tinypic.pl/o3lyvir1c9kk jak po kolei robić z zaznaczeniem która linia tyczy się do podziału na części

Janina1501 - Czw 26 Cze, 2014 10:06

Oniemiałam z zachwytu,piękny obrus,chylę czoła przed wielkim talentem brawo brawo
M. Bieleń - Pią 27 Cze, 2014 09:21

Ja również poproszę o schemat: bielenmm@wp.pl
Z góry Dziękuję

moslamawe - Wto 08 Lip, 2014 07:16

Wielkość mojej ławy jest za mała na cała serwetę wesoło mi więc serweta jest troszke zminimalizowana . jeszcze nie zblokowana . Bardzo dziękuje za pomoc Adamowi cmoknięcie
fralusia - Wto 08 Lip, 2014 11:21

brawo brawo brawo
zamia - Wto 08 Lip, 2014 11:43

Monika- piękny,
zrobiłaś mniejszy?

adamwl - Wto 08 Lip, 2014 12:24

Cieszę się, że udało się wykonać serwetę (czyli w miarę sensownie zrobiłem objaśnienia wesoło mi) Obrus można zrobić w 3 wariantach do części D wymiary około 220x270 cm, tylko do części C czyli do 115 rzędu powinien wyjść o połowę mniejszy lub tylko miniaturę czyli część B do 41 rzędu.
moslamawe - Czw 10 Lip, 2014 07:27

Zamia tak jest mniejszy zrobiłam do 115 okrążenia
Irenka - Czw 04 Wrz, 2014 19:44

Jestem pod wrażeniem Waszych serwet. Są piękne!!
brawo