To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - Co wydziergac dla osoby puszystej?

gabrysia - Pią 28 Mar, 2008 13:52

jak zrobisz koniecznie pokaż
hajdi - Pią 28 Mar, 2008 14:03

gabrvsiu musze poczekac na corke zebv mi ten schemat powiekszvla bo jak wiesz ja z komputerem jestem w klasie zerowej wielkie dzieki uklon uklon
Bremenka - Nie 30 Mar, 2008 00:17

a czy ja też mogę poprosić o ten fioletowy sweterek? uklon
pinnii - Nie 30 Mar, 2008 08:58

Gabrysiu uprzejmie proszę o schemacik sweterka fioletowego ........

Dziękuję kwiatek dla ciebie

gabrysia - Nie 30 Mar, 2008 13:09

Jest to sweterek robiony na drutach, więc schemat i fotki wstawiłam w druty
Iwoncia - Nie 30 Mar, 2008 20:33
Temat postu: Co wydziergać...
iwonciaWitam! sztrikuję kwiatek dla ciebie Jestem początkującą forumowiczką a ten temat po PrOsTu mI LeŻy,bO mOjA SyLwEtKa sKłAdA SiĘ Z LiNiI KrĄgŁyCh.kUpIeNiE CzEgOś w dUżYm rozmiarze i mądrym fasonie za normalne pieniądze to cud. Od niedawna korzystam z internetu i jak na razie idzie mi to powoli.Szukam czegoś dla siebie na lato-PORADŹCIE CO I Z CZEGO ZROBIĆ.Szydełkuję w miarę dobrze,choć lepiej się czuje w małych formach.Z dużych popełniłam żółte ponczo ,którego nie noszę(nie wiem dlaczego,chyba go nie lubię).Nie lubię czerni i bieli bo źle w nich wygladam,moje ulubione obecnie kolory to czekoladowy brąz i błękity.Przeczytałam Wasze wypowiedzi i dorzucę swoje trzy grosze dla nas puszystych i nie tylko ważny jest kolor, musimy wybierać ten ,który ożywi koloryt skóry (a nie zawsze będzie to ten najmodniejszy).a co do zasad Trinny i Suzanny dorzuciła bym jedno PRZYMIERZAĆ różne rzeczy, w różnych fasonach,także te, których normalnie nie założyłybyśmyza żadne skarby.Świetnym miejscem do tego są ciucholandy,można tam trafić na prawdziwe perełki sztrikuję iwoncia[/i][/b]
valilina - Nie 30 Mar, 2008 22:11
Temat postu: :)
Z ostatnich rzeczy ktore popełniłam to brazowo-biała tuniczka w paseczki, prosta, i powiem szczerze efektowna - a ja jestem dośc krytyczna - jeżeli chodzi o moja osobe i dzieła, naprawde prosta w wykonaniu, i super lezy - serdecznie polecam.

tu mozesz zobaczyc:
http://www.fotosik.pl/sho...cdfd1be09e593af
http://www.fotosik.pl/pok...163faa69c7.html
http://www.fotosik.pl/pok...5fa05106dc.html

a tu cały wątek:
http://maranta.livenet.pl...?t=4432&start=0

Teraz jeżeli robie dla siebie, to musi to być tunika, poncho, lub dłuzsza bluzka - wole rzeczy takie proste i ponadczasowe, ktore komponuja sie ze spodniami, bo w tym moge isc np. do biura do pracy. Podoba mi sie wiele rzeczy, ale jezeli je robie to bardziej dla znajomych i siostr ktore maja idealna figure. Dla siebie jak powiedzialam jestem niesamowicie krytyczna i wybieram tez stonowane kolory-od bezu do brazu, ecru, rzadko bialy.
Wiekszosc tunik czy topów to po prostu jakis fajny wzór plus jedna sprawdzona wycieta forma z szarego papieru.
Pozdrawiam.
p/s kształtne i okrągłe nie wiem czy wiecie, ale koło jest figurą idealną:) tak stwierdzili naukowcy:)

Iwoncia - Nie 30 Mar, 2008 23:52

Wielkie dzięki Valilino!

To co znalazłam na twoim blogu jest absolutnie wspaniałe.Jestem Ci wdzięczna za inspirację,w tej chwili mam problem z wyborem (osiołkowi w żłoby dano).jak coś postanowię odezwę się .DOBRANOC...

valilina - Pon 31 Mar, 2008 07:41
Temat postu: no wymiękłam
jak to zobaczyłam. Skóra mi opadła, ręce, i po prostu nie mam siły - chyba sie odetnę od netu i wróce jak skończę to co zaczęłam. (bo juz mam znowu około 8 zaczętych robótek. )

Góre mozna zrobić mniej bogatą, w suimie całośc jest prosta a wzorek widac jak na dłoni.
Ja jeżeli chodzi o mnie widziałabym ja bardziej prostą w kolorze własnie ecru.... Mniam.

p/s iwoncia, dzieki za pochwały. Smile Witamy w gronie, sama zobaczysz jak tu miło. Smile

alienor - Pon 31 Mar, 2008 10:05

Obłęd w ciapki , już jestem na nią chora , jedynym ratunkiem , przed rzuceniem sie do szafki po bawełnę ekri kupioną na sukienkę da córki jest mój wiosenno- szydełkowy LEŃ----
valilina - Pon 31 Mar, 2008 10:58
Temat postu: hyy
a u mnie ecru pod dostatkiem, hemery mam 6 kłebkow. No i jak mam nie zacząć no i jak??
valilina - Pon 31 Mar, 2008 11:09
DOBRA W RAMACH WALKI Z NUDA W PRACY IDE SZUKAC PODOBNYCH WZORKOW:)
gabrysia - Pon 31 Mar, 2008 11:38
Temat postu: tunika
Valilina, jak mogłaś, tunika super, cool czy masz schemat wzoru? miałam robić fioletowy sweterek na drutach, hmm ale ta tunika... jest obłędna, a mam ecru...
valilina - Pon 31 Mar, 2008 13:35
Temat postu: uuuuu
Sama siedze i płacze, no jak tego nie zrobić ???? Nie mam wzorku, ale wszystko jest w miare wyraźne. Wydaje mi się, że zaczyna sie od filetowego środkowego paska. Po zrobieniu tegoz paska, dorabiamy na poziomo te kółka, a potem moja inwencja sie kończy bo rozgryzam;) na pewno nie będzie ona idealnie taka sama, ale chciałabym zrobic choc podobną, niesamowicie mnnie urzekła. Filetowy wzorek w miare prostu, wezme w domku lupę i zobacze dokladnie i filetowy to raczej szybko i prosto sie machnie.
Maranciarki ( sa Osinki, to mogą byc Maranciarki:)) pomocy!! Może któraś z Was ma jakis pomysł?

alienor - Pon 31 Mar, 2008 14:00

ja bym popuściła wodze fantazji i robiła te pasy dowolnie czerpiąc z zasobów firankowo - obrusowych , kółka mi sie podobają , takie pełne , ale z ty,m tez nie powinno być problemu
gabrysia - Śro 02 Kwi, 2008 07:37

Ja muszę niestety poczekać na schemat. Nie potrafię kombinować, wściekły muszę mieć dokładnie wyłożone co i jak placzek
valilina - Śro 02 Kwi, 2008 15:53
ja juz koncze środkowy pasek. jak skoncze pokaze fotke i wrzuce wzorek;)
gabrysia - Śro 02 Kwi, 2008 22:41

będe ci bardzo wdzięczna za podpowiedź i schemacik oczywiście, bardzo mi się podoba i chętnie ją zrobię
valilina - Czw 03 Kwi, 2008 06:56
Temat postu: ojj
ojj gabrysia wzieło ciebie zupełnie jak mnie;)
Rozkminiam teraz te kołka, w sumie moga byc przeciez podobne bo takich pełnych jeszce nie znalazłam:)

valilina - Czw 03 Kwi, 2008 07:04
Temat postu: fajny sweterek
grzebalam na osince troche i zobaczylam toto

to wzor z katalogu ale prosty - osinkowe laski juz zrobiły. fajna, ciekawa jestem jakby puszysta osóbka w tym wygladała? na razie odkładam. mam mocne postanowienie dookończenia zaczętych robótek. placzek

gabrysia - Czw 03 Kwi, 2008 07:56

Nie zaczynaj już nic nowego, rób tą nie wolno tunikę potem zdjęcie, hmm a na koniec możesz przesłać mi schemacik wesoło mi
valilina - Czw 03 Kwi, 2008 09:25
Temat postu: hyy
Tak jest proszę Pani:)
hihi, zaczełam hemerą, ale jakas taka sztywna. Porobię dalej, ale wydje mi się że bardziej miękka bawełenka powinna być.
W weekend masz pierwsze zdjęcie;)

alienor - Czw 03 Kwi, 2008 18:33

Valilina trzymam kciuki ,czekam na fotkę .
Chociaż bardzo mi sie podoba ta tunika i rozrysowałam sobie środkowy pas , to nie zaczynam, może w lecie , teraz muszę pokończyć to co zaczęte i zrealizować to co obiecałam , ale z radością będę śledzić Twoje postępy . Jestem ciekawa tez jaki masz pomysł na karczek, mnie bardziej podoba sie ten do szpica .

valilina - Pią 04 Kwi, 2008 07:02
Środkowy pas rozrysowany i zrobiony. Mi tez bardziej sie podoba szpic, tylm bardziej ze wyszczupla sylwetke ( hyyy). Szukam teraz motywu kółek po bokach. Górę zaadoptuję jakimiś irlandzkimi motywami z zurnal mod. jak masz jakies ciekawe propozycje podeślij proszę;) W weekend siąde i zgram zdjecia pokaże pierwsze efekty:)
alienor - Pią 04 Kwi, 2008 07:34

O widzę ,że nie tylko ja rano wstaję , ja mam takie kolka z tym, ze z drugiego schematu ,kółeczko do momentu tych podwójnych pęczków a zamiast nich pełne kolko ze słupków i następny rząd tak jak jest w schemacie i koniec . Mam nadzieje , ze nie zaciemniam obrazu

A na karczek wybrałam z tego