To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - chwalimy się - Decu nuli - herbaciarki - str. 14

Grażyna - Śro 02 Gru, 2009 14:37

Wszystko piękne. cool Brawo, ile ty masz juz opanowanych technik?! Szok! cool ( kurcze, zaczynam ci zazdroscic wściekły )
lena77 - Czw 03 Gru, 2009 22:00

nula napisał/a:
i świeczniki robione na surowym drewnie - miały być delikatne - i chyba mniej wiecej takie są hmm

Nula Exclamation

Piękne masz prace, a te świeczniki to po prostu cud, miód i malina. Jak je zrobiłaś Question Na żelazko Question

szajka - Pią 04 Gru, 2009 09:49

no właśnie.... ile ty juz masz opanowanych technil !!
niesamowite...
pierwsze prace... i taki ZESTAW żeś machneła że mi ręce opadły
jak robiłaś tą ciemną skrzyneczkę? tzn jak przykleilas motyw że go widac na ciemnym tle?

nula - Pią 04 Gru, 2009 16:29

szajka napisał/a:
jak robiłaś tą ciemną skrzyneczkę? tzn jak przykleilas motyw że go widac na ciemnym tle?

nie wiem o którą dokładnie Ci chodzi ?
jeżeli o tą
http://picasaweb.google.c...at=embedwebsite
to jest po prostu serwetka z czarnym tłem naklejona na całe wieczko (wieczko pomalowane na biało i potem na to czarna serwetka)
o taka http://www.abload.de/image.php?img=serwo20g.jpg
a jeżeli o tą
http://picasaweb.google.c...at=embedwebsite
to jest papier przyklejany od razu na czarne tło
Ale ta metoda mi się nie podoba - bo jeżeli papier jest cieńki to tło będzie i tak przebijać a jeżeli gruby (ja właśnie taki miałam) to wymaga bardzo dużo warstw lakieru, żeby motyw się wtopił !!!
Aktualnie robię znowu szkatułkę z czarnym tłem i po prostu nakleiłam motywy z serwetki na białe tło a potem czarne tło domalowałam.
mam nadzieję, że niebawem będę mogła się nią pochwalić zebalek

lena77,
nie używam żelazka, jakoś nie mogę się do tej metody przekonać hmm
ze świecznikami to było tak :
Podczytałam kiedyś na jednym forum http://www.decoupageforum...3b4189df27cec5b o metodzie wcierania serwetek, którą to metodę rozpropagowała na tamtym forum Kasja z Brazylii (na marginesie - robi cudowne prace - warto pooglądać)
W moim przypadku zastosowałam baaaaaardzo uproszczoną wersję tej metody - bałam się za bardzo eksperymentować bo miałam tylko jedną taką serwetkę (dosłownie na styk) a czasu na zrobienie prezentu bardzo mało. (w razie wpadki nie miałabym kiedy szukać następnej serwetki)
Zrobiłam tak:
najpierw jedna warstwa kleju na surowe drewno, poczekałam aż dokładnie wyschnie, potem druga warstwa kleju i jak trochę podeschło przyklejałam serwetkę. Serwetka ma białe tło więc kleiłam po całości. (nie wycinałam motywów)
Potem przez sztywną koszulkę na dokumenty jakimś twardym ale zakończonym na okrągło przedmiotem wcierasz tą serwetkę, tak , żeby się dokładnie połączyła z drewnem.
Potem tarłam już bezpośrednio po serwetce bez koszulki - ale z wyczuciem Very Happy
Jak już uznałam, że może być to po prostu lakier i gotowe zebalek
Jedyny warunek to taki , żeby kleju było tyle, żeby nie przemókł na wylot przez serwetkę.
Przez to wcieranie tło serwetki staje się mniej widoczne i w efekcie wygląda jakby motyw był namalowany na drewnie Very Happy
No i nie trzeba tylu warstw lakieru co przy wycinanych motywach, bo masz od razu idealnie gładką powierzchnię.

szajka - Pią 04 Gru, 2009 17:20

Nulko chodziło mi o tą pierwszą Very Happy dziekuje za odpowiedź

pytam bo widzialam lakier/podklad do serwetek wlasnie zeby móc naklejac na ciemne tło
tylko kurcze 50pln kosztuje... ale ... moze warto.
tu jest link
http://www.goha.pl/sklep/...&newsdesk_id=12

nula - Pią 04 Gru, 2009 17:39

ciekawe, ciekawe ....
A czemu piszesz 50 zł ?
Tam ten klej kosztuje 38 zł.
Dla mnie na razie i tak za drogo, ale warto wiedzieć , że jest coś takiego wesoło mi

szajka - Pią 04 Gru, 2009 17:49

a to niewiem, jak szperalam to znalazlam za prawie 50pln, to 38 juz zdecydowanie lepsza cena. ALe pomysł ciekawy
ja sie zastanawiam na czym robić kolejną "wprawkę".... chyba jakąś butelkę znajdę w domu bo nic drewnianego nie mam Smile
tylko muszę opanować niesamowicie śpiącą atmosferę panującą w domu Smile

nula - Sob 26 Gru, 2009 10:15

pora uzupełnić zaległości wesoło mi

beacia-24 - Sob 26 Gru, 2009 11:20

nula, powiem, że mnie zatkało. Zabieram wszystko nawet ze śladami walki obronnej w postaci zębów, zadrapań itp., które mogą powstać w trakcie podbierania tych cudeniek Smile hahaha. radocha radocha
buziaczek - Sob 26 Gru, 2009 13:46

przepiękne nowości brawo cool
Tosia - Nie 27 Gru, 2009 09:43

cool Piekne prace, chustecznik z miechunka mnie urzekl, czy to serwetka czy papier, jeszcze tego motywu nie spotkalam, a miechunke uwielbiam
nula - Nie 27 Gru, 2009 10:07

beacia-24, buziaczek, Tosia, dziękuję bardzo ! love

Tosia, to serwetka wesoło mi

beti9 - Pon 28 Gru, 2009 11:59

Nula super prace, bardzo podoba mi się szkatułka z tulipanem oraz do herbaty i z motywem kawowym,śliczne. brawo brawo
gosias - Pon 28 Gru, 2009 12:24

nula, Smile super cool cool cool brawo brawo brawo
kinia1979 - Pon 28 Gru, 2009 12:51

Przepiękne. Szczególnie urzekła mnie szkatułka z filiżanką. Wprost "aromatyczna".
BRAWO brawo

elka j. - Pon 28 Gru, 2009 12:56

Śliczne, a szczególnie chustecznik i szkatułka z tulipankiem cool brawo
Madzia - Pon 28 Gru, 2009 17:20

Wspaniałości!!!!!!!! Jaka Ty jesteś zdolna Nula! uklon uklon uklon uklon uklon
ciapara - Pon 28 Gru, 2009 20:28

Haniu wszystko przepiękne!!!
Jestes wszechstronnie utalentowana Smile pełen szacun!!!

nula - Sob 26 Cze, 2010 07:51

dla tych co nie buszują po galeriach i zaglądają tylko do decu - półroczna produkcja - hurtem wesoło mi

bye

ciapara - Sob 26 Cze, 2010 09:04

Przesliczne wszystko i kazde z osobna
cmoknięcie brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo brawo

lamika88 - Sob 26 Cze, 2010 09:51

Cuda cool cool cool
gosias - Pon 28 Cze, 2010 06:42

nula, brawo brawo brawo brawo cool cool cool cool
NIKA - Pon 28 Cze, 2010 15:08

Wielkie brawa - bardzo podobają mi się pojemniki
milamirka - Wto 29 Cze, 2010 10:31

same pieknosci brawo brawo brawo
dom_Klary - Wto 29 Cze, 2010 11:35

Sloneczko przygrzalo, lakier szybko wysycha i takie cudownosci w ilosci powalajacej w poklon gleboki dlA talentu wielkigo uklon
Oj, od kiedy zaprzyjaznilam sie z leniem nie mam na ta dyscypline cierpliwosci puknąć się
Oj, co innego kolezanka-poprostu pszczolka cmoknięcie