To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Świat włóczek - Farbowanie wełny

ciapara - Sob 05 Lut, 2011 17:49

M., nie da rady. Potrzebuje 800-900 g finansowo na te luksusa co mi podesłałas nie wydole...
ona_1 - Sob 05 Lut, 2011 18:46

ciapara napisał/a:
ona_1, a jak sprawdzic przy zakupie przez internet czy wloczka miekka?
Musze zrobic mezowi sweter na przyszla zime... chcialam cos porzadnego i bardzo milego... maz ma swira na punkcie gryzienia... nawet na akrylowy komin mi ostatnio marudzil... a kiedys za cala kase kupilam mu sweter w Niemczech a on ani razu nie ubral...bo... gryzie.. a sweter milutki...ze hej...

Najprawdopodobniej Twój szanowny małżonek jest "uczulony" na wszystkie wełny, skoro go nawet akryl drapie ... hmm
Kupując przez internet trudno jest wyczuć miękkość włóczki. Ale można się domyślić studiując skład surowcowy. Udało mi się całkiem niedawno na alledrogo.pl kupić włóczkę - wełna jagnięca 80 % + poliamid 20% - jak dotąd najbardziej miękka jaką miałam. Chociaż wcale nie wyglądała na taką. Z tego wniosek, że o takich zakupach decyduje ślepy traf Smile

calicja - Sob 05 Lut, 2011 19:16

wiesia-kal napisał/a:
calicja kupowałam we wrześniu

ale jak rozumiem masz na myśli owczą wełnę?
Czy nawiązujesz do estońskiej z innego wątku?

calicja - Sob 05 Lut, 2011 19:22

wiesia-kal napisał/a:
calicja kupowałam we wrześniu

ale jak rozumiem masz na myśli owczą wełnę?
Czy nawiązujesz do estońskiej z innego wątku?

ciapara może bawełna dla męża? Ja nie bardzo rozumiem jak wełna może gryźć co by tu... - kiedyś jak byłam bardzo przeziębiona to sypiałam w swetrze zrobionym z takiej grubej, owczej wełny (jak to się dawniej robiło takiej szarej, kiepskiej jakości) na gołe ciało - i rano wstawałam wymasowana tą wełenką ostrą i zdrowa.
Natomiast nigdy nie założę na gołe ciało niczego sztucznego w 100% i akryl mnie ... nie gryzie może ale jest nieprzyjemny, tak samo polar. Szalik i czapka które pokazywałam na forum sa z akrylu i staram sie, żeby szalik do twarzy nie dotykał bo jest to dla mnie nieprzyjemne.
Nie ma jak natura Smile.

ciapara - Sob 05 Lut, 2011 21:09

Bawelna ma jeden mankament rozciaga sie... boje sie ze jak zrobie za luzny plus sie rozciagnie to w ogole namiot mi wyjdzie Smile
wiesia-kal - Nie 06 Lut, 2011 13:11

calicja tak mam na myśli wełnę owczą. Wygląda bardzo ładnie równo sprzęgnięta , ale jak przyszło do zwijania w kłębki to rozłazi się. Może to zmusi mnie do nauki filcowania, zobaczymy, a poza tym ładny czarny kolor.
calicja - Nie 06 Lut, 2011 13:38

wiesia-kal napisał/a:
calicja tak mam na myśli wełnę owczą. Wygląda bardzo ładnie równo sprzęgnięta , ale jak przyszło do zwijania w kłębki to rozłazi się. Może to zmusi mnie do nauki filcowania, zobaczymy, a poza tym ładny czarny kolor.

Ja moze w przyszłym tyg. w końcu dotrę do tego sklepu i kupie farbki.
Moja wełna wygląda na mocną i jest bardzo ładnie tkana - zobaczymy co bedzie po farbowaniu.

SoWa - Czw 17 Lut, 2011 22:32

a ja się zastanawiam, jak - i czy w ogóle można - tak pięknie pokolorować właśnie 100% akryl.
Mam pięknie uprzędzioną wełnę owczą, ale nikt w tym nie będzie chodził przez to gryzienie, więc szkoda mojego zachodu z farbieniem tej wełny.

bye bye

M. - Pią 18 Lut, 2011 18:59

ciapara napisał/a:
M., nie da rady. Potrzebuje 800-900 g finansowo na te luksusa co mi podesłałas nie wydole...

ten luksus po praniu się zrobił szmatowaty, bym źle doradziła... może jest jakaś dobra merino, ta jednak po praniu straciła sprężystość, miękka w dalszym ciągu jest...

calicja - Nie 20 Lut, 2011 10:29

Donoszę, ze farbki KAKADU w sklepie firmowym kosztują całe 1 PLN za sztukę - i wkrótce mają podrożeć.
theli - Czw 07 Kwi, 2011 08:07

Mam pytanie do dziewczyn, które farbowały wełnę na różne kolory - czyli tym sposobem z zawijaniem w folię. Czy jak się potem wkłada do garnka, to wełna musi byś szczelnie opakowana folią? Tzn., czy ma być całkowicie odizolowana od wody/pary, czy ma się właśnie ,,ugotować'' w tej parze?

Barwniki są na allegro, ale w tej chwili tylko 4 kolory, więcej jest w fastrydze.

A co do wełny - jeśli ma nie gryźć, to rzeczywiście najlepiej wziąć wełnę z merynosów. Albo jakąś mieszankę z wełną. Dla mnie całkowicie niegryzącą - z cenowo przystępnych - wydaje się np. Wool Yarn Artu (80% wełny) i Firrt Class Rozetti (ok.50% wełny).

calicja - Czw 07 Kwi, 2011 16:29

Farbowałam wełnę w parowarze, szczelnie zawiniętą w folię.
wiesia-kal - Czw 07 Kwi, 2011 16:34

Farbowałam w garnku z wkładką do gotowania na parze, bardzo szczelnie nie była zawinięta, ale żeby nie stykała się z wodą.
betichw - Śro 27 Kwi, 2011 11:36

Dziewczyny pomóżcie. Marzy mi się aby po farbowaniu uzyskać kolor taki malinowy/fuksjowy. Jakie kolory barwników radziłybyście wymieszać, aby uzyskać taki efekt??
Anonymous - Śro 27 Kwi, 2011 19:25

betichw Też farbuję włóczki. Proponuję użyć barwnika czerwonego i bordowego.
Są też barwniki różowe. Jakbyś dostała to bardzo dobrze. Z tej mieszanki powinno Ci się udać uzyskać odpowiedni kolor. Najlepiej rób próby farbowania na kawałakch nitek i poczekaj aż wyschną bo jak są mokre mają inny, bardziej intensywny odcień.
A jaki kolor ma włoczka przed farbowaniem? Napisz czy udało Ci się ładnie ufarbować:)

betichw - Śro 27 Kwi, 2011 20:12

langra dziekuję Smile jutro zakupię barwniki te, które poleciłaś i będę próbować, ale doradź czy wsypać po całej torebce, czy raczej jakoś jednego więcej, drugiego mniej??
wełna ma odcień ecri. zakupiłam na allegro ponad kg w ok 100 g kłębuszkach i część ma taki ecri wpadający w róż, część taka żółtawa ecri a część wpadająca w popiel.

Anonymous - Śro 27 Kwi, 2011 20:43

betichw Ja bym tak kombinowała:Smile Cały różowy barwnik, trochę bordo i troszeczkę czerwonego. Jeżeli masz różne odcienie włoczki to po ufarbowaniu każda będzie inna. Ja bym farbowała partiami o tym samym odcieniu.
calicja - Śro 27 Kwi, 2011 21:16

Jak kupowałam to był taki amarantowy
betichw - Czw 28 Kwi, 2011 10:30

amarantowy też widziałam na allegro, ale to był do tkanin i się zastanawiam, czy wełnę też można takim farbować
calicja - Czw 28 Kwi, 2011 12:17

betichw napisał/a:
amarantowy też widziałam na allegro, ale to był do tkanin i się zastanawiam, czy wełnę też można takim farbować

Wiem, ze niektórzy farbują - to dużo od wełny chyba zależy.

nowok54 - Czw 05 Maj, 2011 20:10

Proszę napiszcie czy można farbować akryl albo moher Pozdrawiam cmoknięcie
calicja - Pią 06 Maj, 2011 16:19

nowok54 napisał/a:
jeśli moher = wełna to pewnie tak ale nie wiem czy taka delikatna włóczka wytrzyma temperaturę bez zniszczania.
co do akrylu - to wątpię - wrzuć w google hasło ; farby do akrylu - zobacz czy takie są.

M. - Pią 06 Maj, 2011 17:28

nowok54 napisał/a:

Akryl na pewno NIE ! kiedyś próbowałam przefarbować żołty sweter, nic z tego nie wyszło.

nowok54 - Pią 06 Maj, 2011 20:55

Dziękuję sprawdzę na google farby do akrylu bye
ciapara - Pią 06 Maj, 2011 22:27

Tak... ja probowalam zazolcony akryl odswiezyc... nie dal sie