To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Giniusiowe początki

Ginia - Śro 28 Gru, 2011 13:00

Oj, długo to trwało, ale jest "trzecia". Niby mówią, że do trzech razy sztuka, ale ja robię "czwartą"

Nikus4 - Czw 29 Gru, 2011 18:42

Śliczna! cool Widać twoje postępy w nauce. A co teraz szyjesz? hmm cmoknięcie
Ginia - Pon 02 Sty, 2012 10:44

Szyję serwetkę, której wzór dostałam od Ciebie, Nikuś uklon
Szybko mi idzie i jest naprawdę prześliczna Smile
Kombinuję, żeby dorobić do niej kilka małych do kompletu.

Nikus4 - Wto 03 Sty, 2012 09:05

Wyślij mi zdjęcie serwetki (tej mojej), którą szyjesz jestem bardzo ciekawa która to. radocha
Ginia - Wto 03 Sty, 2012 13:04

https://picasaweb.google.com/nsantiagosantos/HardangerArtime1#5207058938694359570

Nikuś, to ta serwetka hopla

Nikus4 - Śro 04 Sty, 2012 07:30

A to już wiem. Mniejsze serwetki wyszyj na kwadratowo chyba że wolisz okrągłe. A na środku albo w jednym z rogów wyszyj ten płaski motyw. Ale to zależy od ciebie bye
Ginia - Pią 06 Sty, 2012 07:45

Właśnie o tym myślałam. Czyli motyw środkowy, wokół pas z dziurkami, tylko nie wiem jaki brzeg, chyba taki jak w pierwszej serwetce, ale jeszcze pomyślę, na razie muszę się uporać z wersją oryginalną.
Przyznam się, że przy pomarańczowo-białej serwetce naprawdę się umęczyłam. Nie wiem, z czego to wynika i właściwie nie wiem jak określić moją niechęć do niej. Chyba po prostu była "nudna" w haftowaniu. Nie wiem, czy też macie takie odczucia, niektóre serwetki fajnie się haftuje (np moja druga, czy też ta którą aktualnie haftuję), a niektóre po prostu nużą. I taka była "trzecia". Tą czwartą mam chęć robić niejeden raz. To samo miałam przy serwetkach szydełkowych, były takie wzory, które robiłam kilka razy (na prezenty), a były takie, które do tej pory leżą w szufladzie niedokończone.
Pozdrawiam wszystkie Hardangerowiczki, te ujawnione i te działające w ukryciu bye

Nikus4 - Pią 06 Sty, 2012 09:38

Giniu cmoknięcie masz rację. Niektóre wzory są nudne. Ten w tej twojej trzeciej serwetce też mi się nudził jak ją wyszywałam. A szyłam i dużą i małą serwetkę. Nie raz patrzę "O ten wzór jest piękny" a potem się męczę i klnę. Ale jak efekt jest ładny to zapominam o trudzie. tak było przy tym ostatnim białym obrusie.
http://maranciaki.pl/foru...r=asc&start=375
Za to ten obrus z zieloną nicią haftowało mi się rewelacyjnie. Może dlatego, że w nim były różne elementy hardangery (ściegi)
http://maranciaki.pl/foru...er=asc&start=25

Teraz haftuje bieżnik. Muszę się troszkę podkurować to go skończę i pokażę. cmoknięcie

Ginia - Pią 06 Sty, 2012 12:38

Kuruj się Nikuś!!! Bo nie możemy się doczekać Twoich prac zima
To co napisałaś utwierdza mnie w przekonaniu, że będę wybierać wzory, które mają różnorodne ściegi. Obydwie serwety, o których wspominałaś są powalające. Myślałam ostatnio o obrusie z powtarzającymi się motywami na brzegach, ale chyba bym usnęła przy haftowaniu, chyba że robiłabym jednocześnie jakąś inną serwetkę. Może to jest jakieś wyjście z hardangerowej niemoco-nudy

Nikus4 - Sob 07 Sty, 2012 08:32

No niestety hardanger jest trochę nudny ale za to piękny. Prawda? Ja mam jedną zasadę! Nie odkładam zaczętej pracy bo wiem, że ciężko po tym do niej wrócić. Szyję, marudzę i dalej szyję. kazanie
Nikus4 - Nie 29 Sty, 2012 16:52

Giniu cmoknięcie co tam u ciebie słychać? Jak twoje haftowanie przebiega? Ciekawa jestem. radocha
Ginia - Sob 25 Lut, 2012 21:44

Nikuś, aż wstyd się przyznać, ale trochę się zaniedbałam... Embarassed Ale zakasałam rękawy i ostro wzięłam się do roboty. Melduję posłusznie, że czwarta na wykończeniu. Pozostało mi wyciąć nitki w czterech kwiatowych motywach, wydziergać przeplatańce, wyciąć, wyprać, wyprasować i podziwiać
(tak szeptem powiem, że robię następną. To dowód na to, że brak mi cierpliwości, zamiast skończyć to co robię, to zabrałam się za następną... nie wolno )

Nikus4 - Nie 26 Lut, 2012 15:03

nie wolno nie wolno Nie wolno rzucać zaczętej pracy potem ciężko do niej wrócić. czekam na twoje prace.Dziś moja koleżanka weszła na forum po raz pierwszy i bardzo chwaliła twoje haftowanie. Ona też haftuje hardangerem od jakiegoś czasu.
A więc do pracy!!! Żartuje sobie Giniu! jak masz chwilkę i chęć to haftuj i nam pokazuj. wesoło mi

Ginia - Pon 27 Lut, 2012 09:48

Nikuś, muszę ci się przyznać, że te przeplatanki w narożnych kwiatkach nie za bardzo mi wychodzą. Próbowałam na skrawku materiału i nie jestem zadowolona z rezultatów. Przeglądałam inne wypełnienia takich dziurek i zastanawiam się, czy nie zrobić dużego krzyża maltańskiego (nigdy go nie robiłam, ale wydaje mi się łatwiejszy niż ten zygzakolistek, który próbuję okiełznać). Dzisiaj spróbuję ostatni raz, jak mi nie wyjdzie to uderzam w krzyż, tylko nie wiem czy będzie pasować do całości. Podejrzewam, że moje zniechęcenie wyniknęło właśnie z tego niepowodzenia, dlatego szybkie i mocne uderzenie w następną serwetkę, a tamta bidula czeka na ostatni akt.
Obiecuję, że ją wykończę, z listkiem, czy krzyżem, ale wykończę. Poproszę o trzymanie kciuków.
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.

Halina46 - Pon 27 Lut, 2012 09:59

Ja trzymam kciuki, ale nie wiem co to za przeplatanki w tych kwiatkach?
Ginia - Pon 27 Lut, 2012 10:44

Halinko, robię tę serwetkę i chodzi o przeplatanki w 4 kwiatkach. Niby wygląda prosto, ale jakoś mnie przerasta wściekły
https://picasaweb.google.com/nsantiagosantos/HardangerArtime1#5207058938694359570

Nikus4 - Pon 27 Lut, 2012 16:26

Giniu popatrzę co to za "środek" ci sprawia tyle trudności.
Nikus4 - Pon 27 Lut, 2012 17:43

Wysłałam ci wiadomość email love
Ginia - Pią 02 Mar, 2012 07:27

Skończyłam serwetkę, ale nie jestem zadowolona Mad . Zrobię zdjęcie i wstawię na forum. Wprawdzie niewyprana i niewyprasowana, ale trudno
Halina46 - Pią 02 Mar, 2012 09:38

Giniu czekamy na fotke.
Ginia - Nie 04 Mar, 2012 19:57

Niewyprana, niewyprasowana, ale wstawiam .... Z pozdrowieniami dla Nikusi

wernatka - Nie 04 Mar, 2012 21:50

Piękna serwetka brawo brawo brawo
Halina46 - Pon 05 Mar, 2012 07:09

Giniu śliczna serwetka.
Haniaga - Pon 05 Mar, 2012 15:25

Bardzo ładna ta Twoja serwetka :brawo brawo : brawo
. A zwłaszcza spodobał mi się ten motyw wokół środka( nie znam nazwy).

Pozdrawiam
Hania

Ginia - Pon 19 Mar, 2012 12:13

Dziękuję bardzo za komentarze. Wstydzę się takiego gnieciucha puknąć się
Pokażę, jak wygląda wyprana i wyprasowana

I szczegół, który mi nie wyszedł:

jak się zdenerwuję to go spruję wściekły