To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Maranta

Natalia - Śro 03 Lip, 2013 20:02

brawo brawo brawo brawo Aniu super!
Violetta21 - Pią 05 Lip, 2013 10:03

Aniu sukienka jest śliczna i jak większość myślałam, że to frywolitka hopla
maranta - Pią 12 Lip, 2013 18:10

Dziękuję cmoknięcie

Tym razem moje bojowe zadanie polegało na zrobieniu torebki na podstawie fotki.

Oryginał wygląda tak -

Moja podróbka wygląda tak (wielkość 27x20cm)

ciapara - Pią 12 Lip, 2013 18:32

Aneczko jest piekniejsza niż oryginał!!!!!
maranta - Pią 12 Lip, 2013 19:16

Aga dziękuję Smile

Już znam autora projektu - Dolce & Gabbana

Jarka - Pią 12 Lip, 2013 19:24

ciapara napisał/a:
Aneczko jest piekniejsza niż oryginał!!!!!
też tak sądzę cool cool
AlaJ - Pią 12 Lip, 2013 21:11

Pewnie, że piękniejsza! A czym w końcu usztywniłaś?
narele - Pią 12 Lip, 2013 21:16

Chylę czoło uklon cudo, zgadzam się z przedmówczyniami ładniejsza od oryginału. brawo brawo
maranta - Pią 12 Lip, 2013 21:24

Dziękuję dziewczynki uklon

AlaJ napisał/a:
A czym w końcu usztywniłaś?

Kamelą czy camelą, przykleiłam do dwóch warstw płótna i zeszyłam.
Tak, że miałam dwie warstwy płótna a w środku dwie warstwy usztywniacza.

Dziękuję narele za sztywnik a zamii za płócienko cmoknięcie

Krakowianka - Pią 12 Lip, 2013 22:14

Aniu, stanęłaś na wysokości zadania brawo brawo brawo
katrinka - Pią 12 Lip, 2013 22:39

Wykonanie mistrzowskie brawo brawo brawo
ciapara - Sob 13 Lip, 2013 07:52

A czy mogłybysmy gdzieś założyć posta instruktażowego i opisać to usztywnianie toreb?
Bo sama taką bym chętnie uszyła, ale chyba nie do końca wiem jak to zrobić...

Jessi - Sob 13 Lip, 2013 08:11

super torebka cool cool
maranta - Sob 13 Lip, 2013 12:51

Dziękuję cmoknięcie

Aga co do usztywniania, to normalnie żelazkiem Smile
Najpierw rozłożyłam płócienko na nie położyłam tkaninę usztywniającą klejem w dół, na to cieniutką szmatkę, której nie szkoda gdybym ją przypiekła żelazkiem i przykładałam żelazko licząc do dziesięciu i tak miejsce przy miejscu cały materiał. Na koniec jeszcze lekko przeprasowałam i już Smile

Ja przycięłam identyczną wielkość płótna i usztywniacza, materiał nie wystawał spod niego, więc nie tylko sztywnik przykleiłam ale i zszyłam razem z płótnem zszywając torebkę Wink

Aha, szyłam ręcznie. Nie lubię igły, nie lubię maszyny do szycia, ale z dwojga złego wolę ręcznie coś uszyć jeśli muszę puknąć się

sbb - Sob 13 Lip, 2013 13:31

Torebka wyszła super.
ciapara - Sob 13 Lip, 2013 13:54

Wspaniała Smile Dziękuję za wyjaśnienie teraz zrozumiałam Smile
Elżbieta P. - Sob 13 Lip, 2013 14:11

śliczna torebeczka, jak oryginał brawo
narele - Sob 13 Lip, 2013 14:23

Aniu za szycie reczne tak twardego materialu, bo sztywnik *2 plus plotno *2 to nie lada wyzwanie, nalezy Ci sie uklon i wielki PLUS za cierpliwosc. Jak paluszki, cale? A co do pomocy, jesli bede mogla i umiala zawsze pomoge.
maranta - Sob 13 Lip, 2013 15:44

narele napisał/a:
Aniu za szycie reczne tak twardego materialu, bo sztywnik *2 plus plotno *2 to nie lada wyzwanie, nalezy Ci sie uklon i wielki PLUS za cierpliwosc. Jak paluszki, cale?

Z szyciem nie było tak źle Very Happy

Goście akurat wpadli gdy skończyłam szyć a zaczynałam ubierać w szydełkową część i kuzynka nie wierzyła, że to ręcznie uszyłam wesoło mi

Na marginiesie - stwierdziłam, że łatwiej mi będzie najpierw uszyć a potem dłubać szydełkiem dostosowując rozmiar robótki do uszytej torebki niż gdybym miała bawić się odwrotnie.
Przy torebeczkach komunijnych też tak robię. Najpierw tylko frywolitkowe kółko na spód.
Potem szyje torebkę - też podwójnie, potem przyszywam dookoła frywolitkowe kółko do dna uszytej torebeczki (denko jest usztywnione albo podwójną sklejoną tekturą albo plastikiem).
Przyszywam tę koronkę tak, że na zewnąrz wystają tylko pikotki do łączenia no i później obrabiam czółenkiem kolejne rzędy w górę wokół uszytego woreczka hahahihi

A palce?

No własnie nie wiem jak to zrobiłam, ale tym razem cały czas uparcie dziabałam się drugim końcem igły w środkowy palec prawej ręki.
Naparstek nic by nie dał, bo za wysoko się dziabałam, pozostało oklejenie plastrem Wink

AlaJ - Sob 13 Lip, 2013 16:37

Cena oryginału powalająca na kolana wesoło mi http://www.fashionfuss.co...d-shoulder-bag/
maranta - Sob 13 Lip, 2013 16:46

Faktycznie powala puknąć się

A gdzie można kupić takie coś jak to zielone co ta oryginalna torebka ma w środku?

Skóropodobne coś?

AlaJ - Sob 13 Lip, 2013 16:48

Tam pisze, ze to skóra.
maranta - Sob 13 Lip, 2013 16:54

Faktycznie, popatrzyłam tylko na zdjęcia i na cenę wesoło mi
jadzia59o - Sob 13 Lip, 2013 17:44

Aniu torebka śliczna brawo brawo brawo
narele - Sob 13 Lip, 2013 21:51

Pytam o palce, ponieważ wiem czym to pachnie, ja miałam ten sam problem, teraz staram się wszystko szyć maszynowo, a szycie ręczne to ostateczność.

Co do eko skóry, lub tkaniny skay http://allegro.pl/tkanina...3391380299.html http://allegro.pl/eko-sko...3383368221.html do szycia polecam teflonową stopkę do maszyny http://allegro.pl/stopka-...3370928322.html http://allegro.pl/lucznik...3393665799.html

Jeśli będziecie szyły z tej skórki to proponuję nie pruć, zostają ślady po igle