To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger elki

Nikus4 - Śro 06 Wrz, 2017 14:29

Elu! Rzeczywiście jakoś zacichłam ! Wnusia dała mi w kość jak żadnego roku wściekły Czuje się coraz starsza i zmęczona.Może też i choroby mnie męczą albo ta pogoda! Oczywiście haftuje serwetkę "wiosenną" dla drugiej córki. Jeżeli będziecie chciały coś wspólnie haftować to odłożę ją. Czekam tylko na sygnał od was. A serwetka te ostatnie jest obłędna kwiatek dla ciebie Sama wymyśliłaś wzór czy nie? Też chętnie bym ją wyszyła.
elapok - Śro 06 Wrz, 2017 17:43

Bardzo lubię te nasze wspólne hafty, ale skończ najpierw wiosenną, i wtedy może znów coś ciekawego dasz nam do roboty. Ja na razie odpoczywam od hardangera(jestem w trakcie hurtowego szydełkowania zwierzaczków dla moich wnuczek i cały czas mam na sumieniu mojego nieskończonego goldenka). Przez wakacje udało mi się zrobić te dwie serwetki tylko dlatego, że musiałam codziennie dojeżdżać do mamy, która jest po udarze i żeby zająć sobie czas w przerwach nad opieką dziubałam. Ta ostatnia zębata to właśnie bez wzoru, tak sobie poczynając od środkowego hafciku dorabiałam kolejne elementy
Haniaga - Czw 07 Wrz, 2017 09:25

Kłaniam się ponownie ,nisko autorce tej ciekawej i pięknej serwetki uklon uklon uklon za mistrzowskie
poczynania od " środkowego hafciku i dorabianie następnych elementów."
Też miałam w zamyśle uśmiechnąć się o schemacik.

elapok - Pią 08 Wrz, 2017 14:26

No niestety wzoru nie ma. Hafcik w kwadracikach znalazłam na Pintereście, a reszta to jak przyszło mi do głowy
Aelzbieta - Pią 08 Wrz, 2017 22:19

Elu kwiatek dla ciebie przepiękną serwetkę wyszyłaś, a ile tam pięknych wzorków wstawiłaś brawo brawo
elapok - Nie 01 Paź, 2017 11:19

Dziękuję za pochwały. Zdecydowałam się zacząć naszą jesienną serwetkę. Kupiłam materiał (Luganę) i zrobię ją w zieleni , aby wyrobić te niteczki, które posiadam - zobaczę co z tego wyjdzie

Nikus4 - Śro 04 Paź, 2017 16:43

Elu! Bardzo mi przykro, że nie doczekałaś się ode mnie opisów tej serwetki jesiennej. Nie mam na razie do tego głowy i chęci. love
elapok - Czw 05 Paź, 2017 07:24

Danusiu, nie przejmuj się, wiadomo są sprawy ważniejsze niż nasze hafciki.
Nikus4 - Czw 05 Paź, 2017 12:40

Wyszukałam dziś tkaninę ale siwą! Zrobiłam fastrygę i zacznę może haftować. Miałam w planach inną tkaninę-białą ale plany mi się pokrzyżowały. Kasa wydana więc muszę wykorzystać to co mam w domu. Zamiast złotych dodam srebrne nici plus siwe i może białe. Jeszcze się namyślam co do kolorów. wesoło mi
elapok - Czw 05 Paź, 2017 15:13

Serwetka może wyjść świetnie w tych kolorach.
elapok - Nie 08 Paź, 2017 08:03

Ciąg dalszy naszej jesiennej, przybywa elementów w środkowej części. Zdjęcie ciemne, bo pogoda do kitu

Nikus4 - Nie 08 Paź, 2017 16:27

Ale Ci idzie to wyszywanie . wesoło mi Super!
elapok - Pią 13 Paź, 2017 14:37

I dalej robota postępuje. Złamał mi się tamborek i muszę używać większego - trudno się przyzwyczaić

Nikus4 - Pią 13 Paź, 2017 16:35

No,No! Idziesz jak burza! Super! Brawo! brawo
elapok - Sob 21 Paź, 2017 11:48

No niestety zaliczyłam gdzieś pomyłkę i odbije mi się to przy robieniu ażurowego brzegu. Szukałam dwa dni miejsca gdzie popełniłam omyłkę i klapa, więc zostawiam tak jak jest

Nikus4 - Nie 22 Paź, 2017 11:01

Elu! Nie przejmuj się nie ty jedna masz zmyłkę. Ja też prułam i narzekałam. Mnie się udało poprawić. Przy haftowaniu ażurowego brzegu znajdziesz błąd. Jakoś sobie poradzisz. wesoło mi
elapok - Czw 26 Paź, 2017 14:58

No mnie nie udało się poprawić, ale trudno.

Nikus4 - Pią 27 Paź, 2017 14:08

Elu! Nie masz się co martwić! Jakoś wybrniesz z tej sytuacji! Ale muszę ci przyznać, że serwetka super wychodzi. brawo
elapok - Czw 16 Lis, 2017 08:58

I oto skończona choinkowa serwetka

elapok - Czw 16 Lis, 2017 09:02

No ale to nie koniec, bo w międzyczasie skończyłam zaczętą nie wiem kiedy gwiazdkową serwetkę

tareska - Czw 16 Lis, 2017 12:36

piękne obydwie cool
elapok - Nie 19 Lis, 2017 08:47

A z resztek małe płaskie aniołki

Aelzbieta - Nie 19 Lis, 2017 18:57

kwiatek dla ciebie brawo brawo Elu serwetki są przepiękne i do tego te słodkie aniołki cool
Tempo pracy porażające daję nogę brawo brawo

Nikus4 - Pon 20 Lis, 2017 08:49

Elu! Już wcześniej chciałam odpisać ale nie miałam kiedy! Bardzo przepraszam. cmoknięcie Jesienna serwetka wprost cudo! Śliczna! Jest inna niż oryginał. Taka prawdziwie choinkowa!
Wyszyłaś nawet dziureczki! Tym razem ja je ominęłam! Za to wyszywam 3 rzędy ozdobnej koronki, na brzegu serwety. Zrobię fotki wstawię po południu.
Tempo masz ogromne! Teraz ja tobie mogę napisać, że ci skrzatki pomagają!
I druga serwetka i aniołki prześliczne! brawo brawo brawo

elapok - Pon 20 Lis, 2017 17:40

Dziękuję dziewczyny. Zrobiłam tylko jeden rząd brzegowej koronki, bo wtedy mój tajemniczy byczek nie rzuca się tak w oczy