Nasze prace - Hardanger Nikusa
Nikus4 - Czw 31 Maj, 2012 08:46
Jakoś dłuży mi się jej haftowanie, na pewno dlatego ,że to znów ten sam wzór. Jeszcze trochę i skończę. Córcia już złożyła nowe zamówienie na śledź.
Muszę szukać wzór i materiał.
mróweczka - Czw 31 Maj, 2012 16:37
Śledzik jest ładniutki. Będziesz robiła biały czy może coś innego?
Nikus4 - Czw 31 Maj, 2012 17:37
Ma być na białej tkaninie z białymi i brązowymi nitkami. jeszcze jaki wzór to nie wiem ale coś podobnego na zdjęciu.
Haniaga - Pią 01 Cze, 2012 09:19
Bardzo ciekawa jest ta serwetka.
Chyba spokojnie można sobie regulować jej długość.
Pozdrawiam
Hania
Halina46 - Pią 01 Cze, 2012 11:14
Brązowe nitki będzie ładny kontrast z białym. Jak widzę każda z nas będzie haftowała co innego.Śledzik jest bardzo ładny a jeszcze Danusia go troszeczke zmieni.
Nikus4 - Sob 02 Cze, 2012 20:11
Zmienię na pewno! Ten śledzik to tylko wzór, że mam coś takiego podobnego wyszyć. Ma być wąskie a długie i na białej tkaninie z biało-brązowymi nićmi.
Jeszcze kilka dni niepogody to tą kwadratową serwetę skończę.
mróweczka - Sob 02 Cze, 2012 21:42
Danusiu ja kiedyś odrobinkę zmieniłam i wstawiłam na środek obrusa tzw. taśmę. Może coś takiego, czy szerszego szukasz?
Jest wąskie, tylko niewiem czy nie za wąskie. Długość można samemu określić.
Nikus4 - Nie 03 Cze, 2012 11:47
Dzięki za wzorek. Pokażę córci. Ona jest taka wymagająca. Wyślę ci na email jaki wzór spodobał jej się narazie z tych które jej wysłałam.
Na dzień dziecka podarowałam bieżnik starszej córce i tak oto leży u niej na stole. Jest bardzo zadowolona.
mróweczka - Nie 03 Cze, 2012 12:17
Danusiu ja też byłabym zadowolona z takiego prezentu
Ale muszę powiedzieć, że mnie sprawia satysfakcję wykonywania różnych prac, patrzenie jak z momentu na moment przybywa i zaczyna nabierać coraz ładniejszy wygląd.
Nikus4 - Nie 03 Cze, 2012 15:02
Masz rację, ja też wolę sama haftować napawać się pięknem powstającej pracy. Ale córka pracuje w trzech szkołach a na dodatek ma trójkę dzieci więc nie ma czasu na haftowanie. Chociaż ona też potrafi haftować tylko nie hardangerem.
Fajnie jest dostać serwetkę gotową, nie trzeba się martwić o materiał czy nici. Ale komu mam dać jak nie własnym córkom.
mróweczka - Nie 03 Cze, 2012 21:54
Założę się, że znależliby się chętni
Halina46 - Pon 04 Cze, 2012 17:32
Danusiu to ładny prezent córce zrobiłaś, ja jeszcze nie mam co podarować, bo te co miaam juz rozdałam wcześniej.
Nikus4 - Wto 05 Cze, 2012 10:11
No!? córka się cieszy. Teraz haftuje drugiej na urodziny , jeszcze nie skończyłam a ona już zamówiła drugi , długi "śledzik"
mróweczka - Wto 05 Cze, 2012 17:59
No kochana, masz jeszcze prawie trzy tygodnie to napewno zdąrzysz skończyć i pewnie zacząć "śledzika"
Nikus4 - Czw 07 Cze, 2012 14:14
Hura!!! skończyłam nie wyprana ale już wam pokażę:
Halina46 - Czw 07 Cze, 2012 14:50
Danusiu serweteczka jest sliczna, a jak wypierzesz i wyprasujesz jeszcze bedzie śliczniejsza.
Ty tez idziesz jak burza.
elawe - Czw 07 Cze, 2012 15:57
Nikus4 - Czw 07 Cze, 2012 19:26
Dziękuję Halinko i Elawe. Fakt, spieszyłam się bo urodziny córki już w krótce. Teraz jak się zrobi ciepło to powędruje na działeczkę, tam też czeka mnie praca.
Haniaga - Czw 07 Cze, 2012 21:07
Nikusiu,
serwetka piękna. Pokazujesz tak śliczne prace ,że aż dech zapiera.
Czasami się zastanawiam ,gdzie znajdujesz inspiracje do swoich prac. Urzekają wszystkim ,wzorem,kształtem, perfekcyjnie dobranymi kolorystycznie nićmi i przede wszystkich jakością wykonania. Są po prostu doskonałe. A ta serwetka jest tego wszystkiego przykładem.
Pozdrawiam
hania
mróweczka - Pią 08 Cze, 2012 14:46
Serweta jest super Strasznie mi się ona podoba w twoim wykonaniu. Ten haft tulipanów jest po prostu cudowny. Bez niego cała serweta nie miałaby tego uroku.
U mnie też przybywa ale teraz troszkę wolniej. To wszystko przez Hanię bo zapeszyła (oczywiście żartuję). Jestem na działce i zawsze coś jest do zrobienia więc i praca idzie wolniej.
No to teraz będzie "śledzik"? Wybrałaś już jaki?
Nikus4 - Pią 08 Cze, 2012 14:52
Oj!? Haniu! kochana jesteś. Wiesz ja nie szukam inspiracji do swoich prac tak wyszukam wzór, materiał i nici i lecę! Co wyjdzie to wyjdzie raz piękniej raz gorzej.
Nawet nie wiesz jaka to dla mnie uciecha, że jesteście ze mną, że nie pokazuje prac tylko do chwalenia się. największa dla mnie nagroda za pomoc czy doradzenie wam jest wasza tu obecność.
Raz było lepiej raz było gorzej (myślę tu o Halince) ale wszystko zapomniałyśmy i haftujemy dalej. Jak będzie potrzeba to znów możemy coś mniejszego razem haftować.
Nikus4 - Pią 08 Cze, 2012 14:58
A nie będzie! Postanowiłam zrobić przerwę w rozdawaniu serwetek i wyhaftować coś sobie. "Śledzik" może poczekać. Wyślę ci na email co będę haftować. Materiał tym razem będzie fioletowy i nici też. Dodam trochę białych.
Halina46 - Pią 08 Cze, 2012 17:31
Danusiu ciekawie zapowiada sie Twoja praca. zdradz i mnie tajemnice co bedziesz haftować. ja tez juz dostałam przesyłke i wziełam sie za robótkie. Nawet nie je4st taki zły ten jasny żółty kolor.
Nikus4 - Pią 08 Cze, 2012 18:11
Ok! wyślę ci zdjęcia. Ale tak przekonana to nie jestem co do tego wzoru. Mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie.
Haniaga - Pią 08 Cze, 2012 18:20
Ojej, to i ja chcę nacieszyć oczy. Proszę.
Pozdrawiam
Hania
|
|
|